Új ötéves stratégia az ALTEO-nál: még nagyobbra nőne a magyar vállalat

Új 2022-2026 közötti ötéves stratégiát tett közzé az ALTEO, a magyar energetikai cég két év után vizsgálta felül eddigi céljait. Az alapvető célok és területek nem változnak, viszont a korábbinál sokkal merészebb mérföldköveket tűz ki maga elé a vállalat.

Új ötéves stratégia az ALTEO-nál: még nagyobbra nőne a magyar vállalat

Először 2019-ben fogalmazott meg ötéves stratégiát az ALTEO, azóta viszont időarányosan olyan jól áll a célok teljesülése, hogy most felülvizsgálták azokat. Vannak olyan 2024-re kitűzött célok, melyekkel kimondottan jól áll a vállalat, másokat pedig már teljesített is:

2024-ig eredetileg 20 milliárd forintnyi beruházást, ideértve vállalatok felvásárlását is, valósított volna meg, ebből 11 milliárd már két év alatt, 2021-ig teljesült. Az új stratégia szerint a következő öt évben akár további 35 milliárd forinttal is nőhet az új beruházások és vállalatfelvásárlások együttes értéke, ami jelentős növekedést vetít előre az elkövetkező időszakban.

A cél medián EBITDA esetében 2024-re tervezték elérni a 7 milliárd forintot, de ezt a kitűzött szintet már tavaly meghaladta az ALTEO. Az új cél 2026-ra 11 milliárd forint. „Lévén, hogy megújuló erőműveink és hőszolgáltatási tevékenységünk erősen kitett az időjárási viszonyoknak is, ezért mi célul egy középérték, vagy ún. medián EBITDA elérését tűzzük ki, amely adott eszközállománnyal átlagos időjárási és piaci viszonyok mellett elérhető.”– emelte ki Kovács Domonkos, az ALTEO vezérigazgató helyettese a megfogalmazott célszám ismertetése kapcsán.

2019-ben az volt a célkitűzés, hogy az ALTEO maradjon növekedési sztori és tartsa meg az osztalékfizetés szintjét. Ezzel szemben most úgy látják, hogy középtávon akár jelentősen is növelhető az egy részvényre jutó osztalék az ambiciózus növekedési tervek veszélyeztetése nélkül.

A tőkepiacon az ALTEO 2024-ig szerette volna elérni, hogy bekerüljön a BUX indexbe, ezt is már 2021-ben sikerült teljesíteni.

Új célként fogalmazta meg a vállalat az ESG minősítés elérését, ezzel kapcsolatban el is indult a minősítés egy független, nemzetközi cég által.

Úgy láttuk, hogy a 2019-es céljainkat időarányosan nagyon jól teljesítettük, illetve egy részüket teljes egészében megvalósítottuk, ezért jött el az ideje egy stratégiai felülvizsgálatnak – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója. Kiemelte, hogy a stratégiai irányok változatlanok, továbbra is elsősorban az energiatermelés és termelésmenedzsment, illetve a megújuló energiatermelés szegmensekre kívánnak koncentrálni, emellett a jövőben a hulladékmenedzsment és az e-mobilitás területén számítanak további ígéretes befektetési lehetőségekre.

Az új stratégia szerint az energiatermelés és termelésmenedzsment területén, amely tevékenységek része az ALTEO Szabályozási Központja is, a társaság folytatná a kapacitásbővítéseket. Kiemelik, hogy a termelésmenedzsmentbe és optimalizációba történő IT befektetések kulcsfontosságúak a versenyképesség szempontjából. Emellett céljuk, hogy elsősorban ipari felhasználóknak értékesítsék az ALTEO Szabályozási Központ képességeit, illetve, hogy a megújuló-termelésmenedzsment (MTM) üzletág részesedését 2026-ra a jelenleg becsült 15%-ról 25%-ra emeljék. „Az ALTEO szabályozási tevékenysége kiemelt jelentőséggel bír stratégiánkon belül. A megújuló energiát hasznosító erőművek terjedésével egyre nő a kiegyenlítő energetikai szolgáltatások iránti igény, ebben a tevékenységi körben nagyon sikeresek vagyunk és ezt nemcsak fenntartani, hanem tovább fejleszteni is szeretnénk” -emelte ki a vezérigazgató.

A megújuló energiatermelés területén az ALTEO elsősorban ipari felhasználók számára szeretne villamosenergiát értékesíteni hosszútávú villamosenergia vásárlási (PPA) szerződéseken keresztül. Emellett az elmúlt évek jelentős akvizíciói és felújításai után további beruházásokat terveznek.

Az energetikai szolgáltatások szegmensében a vállalat fókuszában a komplex energetikai szolgáltatások állnak, amelyek adott esetben nem csak egy specifikus energetikai igényt, hanem az ahhoz kapcsolódó teljes energetikai problémakört hivatottak kezelni. „A komplex energetikai szolgáltatáson azt értjük, hogy mi ügyfeleinknek igény esetén nemcsak megépítjük az erőművet, de azt üzemeltetjük és karbantartjuk, menetrendezési szolgáltatásokat biztosítunk hozzá, és ha kell és lehet, termelésének feleslegét értékesítjük a szabad piacon.”- mondta el példaként ifj. Chikán Attila.

Az energiakereskedelem esetében az eddigi utat kívánja járni a társaság: organikus fejlődés, ahol az elsődleges hangsúly nem a volumen bővülésen, hanem a profitabilitáson van.

A hulladékmenedzsment kapcsán az ALTEO új stratégiája kiemeli, hogy a szaktudás megvan, az Eco-First akvizíciójával sikeresen elindult az új üzletág. A jövőben további bővülést terveznek felvásárlásokkal. A hulladékgazdálkodáshoz az ALTEO a körforgásos gazdaság koncepciója felől közelít, ami a hulladékok energetikai célú hasznosításán túlmenően a begyűjtési és újrahasznosítási képességek fejlesztését is magába foglalja.

Földrajzilag nézve az ALTEO számára továbbra is a magyar piac az elsődleges, amíg itthon látnak növekedési lehetőségeket, addig a külföldi terjeszkedés másodlagos szempont, de folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét is. „El fog jönni az a pillanat, amikor a további növekedéshez szükség lesz átlépnünk Magyarország határain.” – tette hozzá Kovács Domonkos

A vállalat továbbra is fenntartaná aktív tőkepiaci jelenlétét, ezen a téren tervezik az elemzői lefedettség növelését, illetve fontos cél a részvény tőzsdei forgalmának további javítása. A stratégiában tervezett beruházásokat az ALTEO meglátása szerint, képes lehet újabb tőkeemelés nélkül finanszírozni.

Ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
2022. 08. 12. 23:00
Megosztás:

Wellness: érezd magad jól!

Amikor kikapcsolódás céljából egy wellnesshotel kerül szóba, számos igény merül fel. De mire számíthat a vendég, ha ilyen szállodába látogat?
2022. 08. 12. 22:00
Megosztás:

Romániában 1 százalékkal csökkent az ipari termelés

Romániában a nyers adatok szerint 1 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2022. 08. 12. 21:00
Megosztás:

A helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett - írta a Technológiai és Ipari (TIM) minisztérium pénteken.
2022. 08. 12. 20:00
Megosztás:

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció

A sikeres mezőgazdaság jövője a digitalizáció és a robotizáció, azaz a precíziós eszközök alkalmazása, mivel ez már a vetésnél jelentősen befolyásolni tudja annak hatékonyságát, illetve később az állomány fejlődésének dinamikáját is - mutat rá a Klímapolitikai Intézet legfrissebb tanulmánya.
2022. 08. 12. 19:00
Megosztás:

Többséget szerez a Gránit Bank az Equilor Befektetési Zrt.-ben

A Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez az Equilor Befektetési Zrt-ben; a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltató változatlan menedzsmenttel folytatja működését - közölték a társaságok az MTI-vel pénteken. A tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt.
2022. 08. 12. 18:00
Megosztás:

20 százalékkal nőtt a megújulókból termelt áram májusban

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége 20,7 százalékkal nőtt Magyarországon májusban az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-t a legújabb, a májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportja alapján.
2022. 08. 12. 17:00
Megosztás:

Kedvezményes az utazás a Balatonnál a Strand Fesztivál idején

A Strand Fesztivál TravelPass-szal 7 napon át korlátlanul lehet utazni a Balaton menti települések közötti a MÁV-Start és a Volánbusz járatain - közölte MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 12. 16:00
Megosztás:

Megszakítható-e a munkavállaló szabadsága?

A rendszeres fizetett szabadsághoz való jog a munka világában a pihenéshez való jog megvalósulását szolgálja, célja a munkavégzés során elhasznált erőforrások, a fizikai és szellemi energia pótlásának, valamint a munkavállalók regenerálódásának biztosítása – ismertette dr. Brózmann Attila, az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás szakértője.
2022. 08. 12. 15:00
Megosztás:

Késleltetve jelenik meg az infláció az e-kereskedelemben

Az erős piaci verseny a legtöbb esetben késlelteti az online kereskedelemben értékesített termékek áremelkedését, állapította meg az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál annak kapcsán, hogy az oldalon közel 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint 3.000 termékre kiterjedően.
2022. 08. 12. 14:00
Megosztás:

Többe kerülhet az iskolakezdés – mennyivel drágultak a „gyerekslágerek”?

Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk. Országosan az iskolanyitáshoz kötődő kiadások több mint 17 százalékát adja a tanuláshoz elengedhetetlen füzetekhez, papírárukhoz, rajzlapokhoz köthető forgalom, ezek a termékek pedig az idén akár 40-50 százalékkal drágábbak lehetnek, a nem papír jellegű irodaszerek ára pedig 30 százalékkal növekedhet. A K&H a hivatalos adatok alapján megnézte, hogy a gyerekek körében népszerűnek mondható termékek hivatalos országos átlagára hogyan változott: a hamburgernél például 35 százalékos áremelkedés látszik, míg egy hátizsák ára 17 százalékkal került feljebb.
2022. 08. 12. 13:00
Megosztás:

Magyarország kevésbé lesz érzékeny a további forint-leértékelődés irányába ható nyomásra

Infláció, jegybanki kamatok, energia árak – a kelet-közép-európai országok nagy tempóban reagálnak a változásokra, a Fidelity International szakértői pedig megnézték, mi várható a lengyel, cseh, román és magyar pénzügyi piacokon.
2022. 08. 12. 12:00
Megosztás:

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként.
2022. 08. 12. 11:00
Megosztás:

A Lenovo egymást követő kilenc negyedévben javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY), amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS[1] alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.
2022. 08. 12. 10:00
Megosztás:

Itt a válasz a repülőjegyadóra: 8 budapesti útvonalát bezárja a Ryanair

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair, amely már a repülőjegyadó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei - -írja a Bank360.
2022. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Külföldi vagyonok - A németekhez kapcsolódik a legtöbb külhoni öröklési ügy

Legnagyobb részben, majdnem ötven százalékban Németországhoz kapcsolódtak a magyar határon átnyúló öröklési ügyek az elmúlt években – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) Adatkutató Alintézetének elemzéséből. A németeket az osztrákok és a románok követik. Az elmúlt években egyre többször jelent meg magyarországi hagyatéki ügyekben külföldi vagyon, például egy németországi bankszámla, egy osztrák rendszámú autó vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdon. Sokan nem tudják, hogy az uniós szabályok szerint nem biztos, hogy Magyarországon döntenek egy magyar elhunyt külföldi apartmanjának örökléséről, és más járhat a hagyatékból a házastársnak, ha párja Ausztriában, vagy ha itthon élt.
2022. 08. 12. 08:00
Megosztás:

Csúcsra járatja Magyarország legnagyobb vasöntödéjét a Busch-Hungária

Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes rendelkezésre álló termelési kapacitását kihasználta júniusban. A Busch-Hungária győri üzeme tavaly története egyik legsikeresebb évét zárta, de még így is sikerült az idén kétszer megdöntenie korábbi termelési és hatékonysági csúcsait. A várakozásokat meghaladó eredményeket következetes beruházási stratégia alapozta meg, és műszaki, technológiai, valamint a munkavégzést megkönnyítő beruházások teszik lehetővé.
2022. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 12. 06:00
Megosztás:

5 digitális trükk, amit érdemes megtanulnunk a fiataloktól

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtött néhány olyan megoldást, amit az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni.
2022. 08. 12. 05:00
Megosztás:

Az augusztusi nyugdíjat miért utalják így?

A KSH adatai között keresgélve azt láthatjuk, hogy Magyarország lakosságából (mely 9,7 millió fő) jelenleg mintegy 2.029.000 ember az, aki un. saját jogú nyugdíjas, azaz minden hónapban ennyi embernek utalják ki a nyugdíj-járandóságát. A legtöbb nyugdíjas korú már jó előre tudja, hogy melyik hónapban mikorra várható a nyugdíj kézbesítése, mégis érik időnként meglepetések (pl. évközi nyugdíj emelések, vagy épp a naptár-hatás miatti dátum-eltolódások a szokásos havi 12-i napról). De mikor érkezik a 2022 évi augusztus havi nyugdíj? Cikkünkben mutatjuk a hazai nyugdíjhelyzetet és azt is, hogy mikorra várható az augusztusi nyugdíj érkezése.
2022. 08. 12. 04:01
Megosztás: