Új szerződéseket írt alá az INA

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.

Új szerződéseket írt alá az INA

A közlemény szerint az INA új projektjei jelentősen hozzájárulnak a vállalat zöld átállásra irányuló erőfeszítéseihez. A rijekai finomítóban egy 10 megawattos (MW) elektrolízis-berendezést telepítenek zöld hidrogén előállítására, amelyhez egy naperőmű is kapcsolódik, amely részben a termelőegységet látja el energiával. A közlekedésben való felhasználásra szánt zöld hidrogén előállításával az INA lesz az első kereskedelmi célú zöldhidrogén-gyártó Horvátországban. A kulcsfontosságú berendezések szállítására vonatkozó szerződést egy horvát céggel, az IVICOM Consultinggal írta alá az INA.

Sziszeken ugyanakkor az INA egy olyan létesítményt épít, amely főként mezőgazdasági maradékanyagokból (szalma, trágya, hígtrágya) és különböző típusú biológiailag lebomló hulladékokból biometánt állít elő. A megtermelt biometán bekerülhet Horvátország gázellátási rendszerébe, míg a termelésből fennmaradt maradékot ökológiailag elfogadható műtrágyaként hasznosítják. A biometán-üzem tervezésére, a beszerzésekre és kivitelezésére kulcsrakész szerződést írt alá az INA a Biogesttel, az ausztriai székhelyű nemzetközi biometán- és biogázüzem gyártójával.

Ortutay Zsuzsanna, az INA igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: a már megépített naperőművel és a tervezett biometán-előállító üzemmel együtt az INA bizonyítja elkötelezettségét amellett, hogy a sziszeki ipari helyszínt a megújuló energiaforrások központjává alakítja. Ezenfelül a rijekai finomítóban a zöld hidrogén előállítására szolgáló létesítmény megépítésével hozzájárulnak a tiszta energia előállításához Horvátországban.

"Az INA elkötelezettsége a zöld átállás mellett megkérdőjelezhetetlen, a két bejelentett projekten túl pedig az INA számos más fenntartható projektbe is tervez befektetni, például geotermikus kutatásokba és további naperőművekbe" - fogalmazott az igazgatótanácsának elnöke, megjegyezve, hogy ennek megfelelően a 2025-ös beruházási költségvetés akár 20 százalékát is megújuló energiával kapcsolatos projektre fordítják.

Az INA, mint a Mol-csoport tagja, a nemrég aktualizált stratégiával összhangban folyamatosan figyelemmel kíséri az új technológiákat, valamint projekteket fejleszt az üzleti átalakulás, a fenntarthatóság, a szén-dioxid- kibocsátás csökkentése és az energiahatékonyság növelése érdekében.

Az INA a következő időszakban a már létező két naperőműve (Virje és Sisak) mellett továbbiak építését is tervezi telephelyein. A vállalat két engedélyt is nyert geotermikus energia feltárására Horvátországban, és megkezdte a munkálatokat. A megújuló projektportfólión belül pedig az Adriai-tenger északi részén található szélerőmű-potenciált is vizsgálja - olvasható a közleményben.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

A KSH révén megismerhetjük az ipari árak márciusi alakulását

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma teszi közzé az ipari termelői árak márciusi alakulását.
2024. 04. 30. 22:00
Megosztás:

Ötödével nőtt a Budapest Airport forgalma előző évben

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma tavaly 20 százalékkal, 14,6 millióra nőtt, így az év végére elérte a 2019-es rekordév 91 százalékát - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adataiból.
2024. 04. 30. 21:00
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 30. 20:00
Megosztás:

Meghaladta az elvárt szintet a német GDP

A vártnál jobban alakult az első negyedévi német GDP-növekedés a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden publikált előzetes adatai alapján: az idei első negyedévben ár, szezonális és naptári kiigazítással 0,2 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévihez képest.
2024. 04. 30. 19:30
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 30. 19:00
Megosztás:

Felülteljesített a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 256,1 pontos, 0,38 százalékos emelkedéssel, 68 142,02 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
2024. 04. 30. 18:30
Megosztás:

Öt mód, ahogyan a generatív mesterséges intelligencia felturbózhatja a munkaerőt

Ahogy a mesterséges intelligencia (MI) egyre inkább mindannyiunk életének részévé válik, úgy kezdik a cégek is rendszerszinten beépíteni azt a napi munkafolyamataikba. Egyre több vállalat látja be, hogy az MI segítségével gyorsabb, átgondoltabb, a gazdasági és piaci helyzetnek megfelelő döntéseket hozhatnak, de a mesterséges intelligencia a munka világára is hatással lesz, ám nem úgy, ahogy sokan félnek tőle: nem felváltja, hanem megerősíti, új eszközökkel vértezi fel a munkavállalókat. A Magyarországon informatikai és ügyfélszolgálati területen mintegy 800 főt foglalkoztató Unisys szakértői összegyűjtötték, hogyan.
2024. 04. 30. 18:30
Megosztás:

A KSH felgyorsítja a GDP-adatok közlését

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2024. első negyedévétől kezdődően 15 nappal korábban, a tárgyidőszak végét követő 30. napon teszi közzé a bruttó hazai termék (GDP) adatait - közölte a KSH kedden az MTI-vel.
2024. 04. 30. 18:00
Megosztás:

Ma közli a KSH a bruttó hazai termék első negyedévi alakulását

A bruttó hazai termék (GDP) első negyedévi alakulásáról szóló jelentését teszi közzé ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első becslés alapján.
2024. 04. 30. 17:30
Megosztás:

Visszaszorultak az ipari termelői árak 2024. márciusában

Az ipari termelői árak 2024 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 3,0 százalékkal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva lényegében nem változtak (+0,1 százalék) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
2024. 04. 30. 17:00
Megosztás:

Beperelte a román államot a Rompetrol

Beperelte a román államot a bíróságon a Rompetrol kőolajipari vállalat - írta az economica.net.
2024. 04. 30. 16:30
Megosztás:

Németországban stagnált a munkanélküliség áprilisban

Németországban az elemzői várakozásokkal összhangban immár ötödik hónapja stagnált a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta áprilisban - derült ki a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) kedden közzétett adataiból.
2024. 04. 30. 16:00
Megosztás:

Kína nagyot bukhat Donald Trump újraválasztásával

Donald Trump valószínűsíthető vámszigorítási tervei miatt a kínai gazdaság a volt amerikai elnök újbóli megválasztásának vesztesei között lehet, de markánsan negatív hatásoknak a második Trump-kormányzat esetén is korlátozott az esélyük - áll londoni makrogazdasági elemzők hétfőn ismertetett átfogó helyzetértékekésében.
2024. 04. 30. 15:30
Megosztás:

Varga Mihály szerint ismét a növekedési pályán vagyunk

A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára az év első három hónapjában, éves alapon 1,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal bővült a GDP - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-üzenetében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedd reggel közétett GDP-adataira reagálva.
2024. 04. 30. 15:00
Megosztás:

Előző hónapban nőtt a kiskereskedelmi forgalom a németeknél

Várakozáson felül nőtt márciusban a német kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.
2024. 04. 30. 15:00
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.
2024. 04. 30. 14:30
Megosztás:

Németországban áprilisban az előző havival megegyező éves inflációt mértek

A márciusival megegyező volt az áprilisi éves infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint.
2024. 04. 30. 14:00
Megosztás:

Bővült a szegedi Stravaco Kft.

Uniós támogatással, egy csaknem 300 millió forintos beruházás részeként új irodaépületet alakított ki és bővítette eszköz- és gépállományát a szegedi Stravaco Építőipari Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2024. 04. 30. 13:30
Megosztás:

Sikeresen bocsátott ki társadalmi célú kötvényeket az MFB

Kimagasló befektetői érdeklődés mellett zajlott a Magyar Fejlesztési Bank első társadalmi célú kötvényeinek aukciója. A kibocsátással közel 25 milliárd forintnyi forrást vont be az MFB olyan projektek finanszírozására, amelyek pozitív társadalmi hatást fejtenek ki.
2024. 04. 30. 13:00
Megosztás:

India lehet a világ leggyorsabban növekvő gazdasága

Az IMF módosította a 2024-es előrejelzését az ázsiai gazdaságok teljesítményével kapcsolatban, a korábbi 4,2 százalékról, 4,5 százalékra emelték a növekedés várható mértékét.
2024. 04. 30. 12:30
Megosztás: