Új törvény jön a kerti kutakra, mely 2024. január 1-től kötelezően életbe is lép!

A kerti kutak tulajdonosai 2024-től teljesen új szabályozással állnak szemben, mely rendezi a háztartási célú létesítmények helyzetét. Mire kell figyelniük azoknak, akik új kerti kutat szeretnének fúrni? Mi a helyzet a meglévő kutakkal?

Új törvény jön a kerti kutakra, mely 2024. január 1-től kötelezően életbe is lép!

A sekély kutak építéséhez már nem lesz szükség a hatósági, engedélyezési procedúrára, de általánossá válik a kútamnesztia is. Mit jelent mindez?

Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a kutakkal kapcsolatban.

2024-től jön az általános kútamnesztia, az új kutak létesítéséhez szükséges hatósági engedélyeztetési eljárás pedig megszűnik. A tulajdonosok a legtöbb esetben a bejelentési kötelezettségtől is megszabadulnak - olvashatjuk a hilteforum.hu oldalán.

Az Országgyűlés még májusban szavaz a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról. A már nyilvánosan is hozzáférhető módosító javaslatból világosan kiderül mire számíthatnak immár hosszútávon a kutak tulajdonosai. A végleges szöveg a korábban kiszivárgottaknál is megengedőbb a csapadékvizet hasznosító sekély kutakkal.

Jó hír a gazdáknak, hogy az egyszerűsített szabályozás részben kiterjed a mezőgazdasági öntözést szolgáló kutakra is.

Végleg rendeződik a kerti kutak sorsa

A legfontosabb változás, hogy új elemmel egészül ki a vízgazdálkodási törvény: külön szabályozás vonatkozik 2024-től a háztartási célú kutakra. Idetartozik gyakorlatilag az összes kerti kút, ha

- a mélysége nem éri el az 50 métert,

- nem érinti az első vízzáró réteget,

- a háztartás vízigény kielégítésére szolgál,

- vagyis az éves vízmennyiség nem haladja meg az 500 köbmétert

- gazdasági célokat nem szolgál.

A háztartási kút a természetes személyek ivóvíz-szükségletének, vagy a háztartás egyéb vízigényének – például öntözés, autómosás – kielégítését szolgálhatja. A törvény csak mennyiségi korlátozást határoz meg.

Fontos, hogy a törvénymódosítás csak a háztartási célú létesítményekre vonatkozik, vagyis az egyéb célt kiszolgáló, vagy mélyebb kutak hatósági engedélyeztetési eljárását nem érinti a változás.

A háztartási kút létesítésekor jövőre már nem lesz szükség a most még kötelező vízjogi engedélyre, így a tulajdonosok mentesülnek a hatósági engedélyeztetési procedúrától.

A jelenlegi szabályozás szerint nincs kivétel, kút csak hatósági engedély birtokában üzemeltethető törvényesen. Szintén lényeges változás, hogy:

- az újonnan létesített háztartási kutak bejelentésére vonatkozó kötelezettség is megszűnik abban az esetben, ha a kút vízvízkészlet-védelmi szempontból nem jelent kockázatot.

Mikor kell bejelenteni a háztartási célú kutat?

Fontos, hogy a háztartási kút kritériumainak megfelelő létesítmények üzemeltetéséhez semmilyen esetben sem lesz szükség vízjogi engedélyre.

A bejelentési kötelezettség ugyanakkor megmarad azoknál a kutaknál, amelyek a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatos területeken működnek és csak akkor nem kell ennek eleget tenni, ha a terület besorolása kockázatmentes.

A törvényjavaslat a vízkészletek védelme érdekében legkésőbb augusztus 31-ig kötelezi a kormányt, hogy gondoskodjon egy nyilvános vízkészlet-védelmi országtérkép elkészítéséről, amelyet a Hivatalos Értesítőben közzé kell tennie a térkép készítéséhez alkalmazott módszertan részleteivel együtt. Az országtérképet a vízkészletek változásai miatt hatévenként kell frissíteni.

Az új, nyilvános országtérkép alapján dönthető el, hogy a háztartási kút létesítését vagy üzemeltetését be kell-e jelenteni a vízügyi hatóságnál, vagy ettől az adminisztrációs tehertől is mentesül a tulajdonosa.

Jön az általános kútamnesztia

A jelenlegi szabályok szerint tehát vízjogi engedéllyel üzemelhet minden kút az országban, ám ez az általános kötelezettség csak 1996 óta él. Éppen ezért a legtöbb kút nem rendelkezik engedéllyel, mivel 1996 előtt létesült. A kormány ezért 2023 végéig kútamnesztiát hirdetett, vagyis azok, akik bejelentik szabálytalanul létesített, vagy engedély nélkül, esetleg attól eltérően üzemeltetett kútjukat, mentesülnek a bírság alól.

A kútamnesztia célja elsősorban az lett volna, hogy kiderüljön, mennyi kút működik Magyarországon. A lehetőség ellenére kevesen tettek eleget kötelezettségüknek.

Erre már nem is lesz sokáig szükség: a törvényjavaslat szerint minden sekély, talajvizet érintő kút jogszerűen létesítettnek minősül 2024-től.

A mezőgazdasági öntözés is egyszerűbb lesz

Külön kitér a törvény a mezőgazdasági öntözési célból üzemeltetett kutakra. Mentesülnek a vízjogi engedélyezési eljárás alól azok a létesítmények, amelyek

- mélysége nem éri el az 50 métert,

- vagy az első vízzáró réteget,

- vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesek

- és fel vannak szerelve digitális fogyasztásmérővel.

A bejelentési kötelezettség alól ugyanakkor a háztartási kutakkal ellentétben nem mentesülnek a gazdák, a kutakat be kell jelenteni a Nemzeti Földügyi Központnál.

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás:

A Vodafone bírságot kapott a versenyhivataltól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 120 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a - 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. többségi tulajdonában álló - Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t a korábbi tulajdonos időszakában, 2022-ben elkövetett jogsértés miatt - közölte a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.
2024. 06. 14. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalatai, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energy képviselőivel folytatott tárgyalásokat - közölte a nemzetgazdasági tárca csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 17:30
Megosztás:

Romániában nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Romániában 26 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 06. 14. 17:00
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 06. 14. 16:30
Megosztás:

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 14. 16:00
Megosztás:

Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekébe - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 15:30
Megosztás:

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.
2024. 06. 14. 15:00
Megosztás:

Átadták a Richter új központját Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület 20 milliárd forintos beruházásból készült el, amit a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.
2024. 06. 14. 14:30
Megosztás:

Zalaegerszegen víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 14. 14:00
Megosztás:

Szociális városrehabilitációs program indul Békésen

A szociális városrehabilitációs program második ütemét indítják el Békésen a közeljövőben, a vármegye névadó települése 237 millió forint uniós támogatást nyert el a célra - írta közleményében az önkormányzat.
2024. 06. 14. 13:30
Megosztás:

Jelentősen csökkent az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022 óta

A globális nagyvállalatok minden eddiginél nagyobb arányban tartják kulcsfontosságúnak az innovációt a sikerhez, de az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022-höz képest jelentősen csökkent - tájékoztatta az MTI-t a Boston Consulting Group (BCG) 18. alkalommal közzétett innovációs tanulmányának eredményeiről.
2024. 06. 14. 13:00
Megosztás: