Újabb csokoládégyárban találtak szalmonellafertőzést okozó baktériumot
A belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég kelet-flandriai üzemében az összes, június 25-e után gyártott csokoládékészítményt kivonták a forgalomból az illetékes hatóságok. A vállalat június 27-én fedezte fel a szalmonella baktériumot a gyárban előállított termékekben. "A szigorú élelmiszerbiztonsági eljárások gyorsan azonosították a lecitint, mint a szennyeződés forrását" - írta a cég sajtóközleményében. A Barry Callebaut a fertőzés észlelése után tájékoztatta a szövetségi élelmiszerbiztonsági ügynökséget, és leállította a gyártást.
A cég egyik szóvivője csütörtökön elmondta, hogy a fertőzött termékek nagy része még a wieze-i üzemben található, és a konszern kapcsolatba lép valamennyi ügyfelével (gyártókkal, cukrászati vállalkozókkal), hogy megbizonyosodjon arról: a fogyasztók körében nem történt fertőzés. Csütörtökön délutánra már bebizonyosodott, hogy a fogyasztók nincsenek veszélyben - mondta a szóvivő.
A hírportál tudósítása szerint a vizsgálat lezárásáig nem folytatódik a termelés. Amennyiben a cég termékei tömeges fertőzést okoznak, a vállalattól megvonhatják a gyártási engedélyt.
A Barry Callebaut kakaót és csokoládékészítményeket szállít számos élelmiszeripari cég - egyebek mellett a Hershey, a Mondelez, a Nestlé és az Unilever - számára, valamint cukrászipari vállalkozók részére. A több mint 13 ezer embert foglalkoztató cégnek hatvan üzeme működik világszerte. Az arloni Ferrero-üzem gyártását áprilisban állították le a hatóságok szintén szalmonella baktérium miatt, azonban a termelés július elején feltételes engedéllyel újraindulhat.