Újépítésűt vagy használtat? Hogyan döntenek az ingatlanvásárlók?

Amikor lakásvásárlásról van szó, sokak számára az első eldöntendő kérdés, hogy a használt lakások piacán nézzenek-e a körül, vagy azon projektek között, melyekben új lakások épülnek. Valódi dilemma ez a vevők számára? És ha igen, akkor mi alapján döntenek?

Újépítésűt vagy használtat? Hogyan döntenek az ingatlanvásárlók?

Amennyiben használt és újépítésű ingatlan megvásárlása közötti választásról van szó, akkor az állami támogatások jelentik az első szempontot, melyre figyelnek a vevők - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régió irodáinak szakmai vezetője. Ingatlanvásárlás esetében a CSOK összege 600 ezer és 10 millió forint között mozoghat, függően a különböző tényezőktől, melyek befolyásolják a támogatás összegét. Amihez hozzájön még, hogy újépítésű lakás esetében elengedik a vételár áfa-tartalmát is.

Ha ezeket mind figyelembe vesszük, akkor a szakértő számításai szerint egy 50 millió forintos ingatlan vásárlása és három gyermek esetében mintegy 10 millió forint a támogatási előny az újépítésű lakások esetében.

De itt van - illetve most már inkább csak volt - támogatásként az úgynevezett „zöld hitel” is, melynek kapcsán felmerülnek olyan kérdések, hogy a keret kimerülése milyen hatással lesz az újépítésűek piacára, várható-e a hitel meghosszabbítása, és ha igen, milyen feltételekkel és kamattal történik ez a jövőben – tette hozzá Nagy Csaba.

Mindenesetre a különböző támogatások jelentette előny mellett még olyan tényezőket is figyelembe vehetünk, mint például az, hogy egy újépítésű ingatlan esetében – legalábbis, ha kezdeti fázisban van a projekt - a vevő beleszólhat a lakás belső kialakításába, de néhány esetben arra is lehetőség van, hogy berendezve, kulcsrakészen kapják meg a vevők a lakást. Aminek persze ára van, ugyanakkor kétségtelenül kényelmes megoldás - jegyezte meg Nagy Csaba.

Ezzel szemben áll ugyanakkor, hogy az újépítésű ingatlanok mindig drágábbak, mint a használtak, bár ebből a szempontból jelentős eltéréseket lehet látni. Az nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a használt ingatlanok tulajdonosai mindig igyekeznek követni a hirdetési árakkal az újépítésűeket. Ennek köszönhető, hogy Nagy Csaba szerint nem látunk óriási különbséget a használt és az újépítésű ingatlanok árai között.

Ha például a XI. kerületet tekintjük, akkor az 50 négyzetméter körüli, 2-3 szobás, használt, de normális állapotú, költözhető téglaépítésű lakások esetében már bőven 1 millió forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk. És ezekre a lakásokra a vásárlás után még kell azért költeni. Ezzel szemben az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 1,2-1,3 millió forintnál kezdődik. A különbség tehát összegszerűen egy 50 négyzetméteres lakás esetén legalább 10 millió forint lesz.

Az ingatlanközvetítő ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ezeket az 50-70 négyzetméteres, befektetési szempontból kitűnő ingatlanokat nagyon gyorsan elviszik a vevők, így válogatni inkább csak a 100 négyzetméter feletti alapterületeknél lehet. Megfigyelései szerint az újépítésűek piaca is nagyon pörög, a jobb befektetésnek számító lakásokat rendkívül gyorsan lekötik a vevők.

Mindezek mellett sokak számára fontos tényező, hogy mennyire gyorsan költözhető egy ingatlan. Használt lakásoknál a kiválasztás és a vásárlás 1-3 hónap alatt lezajlik, persze, ha fel kell újítani az ingatlant, az okozhat problémát, azonban egy újépítésű lakás esetében minimum egy év az átadás, és jellemzően mindig van némi csúszás - tette hozzá Nagy Csaba.

Emellett pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy az újépítésűeknél nem lehetséges az alku, mondhatni “kőbe van vésve” az ár - legfeljebb, egy nagyobb összegű vásárlás és rugalmas beruházó esetében kap valami “pluszt” a vevő -, ezzel szemben a használt-piacon valamekkora alkura szinte mindig sor kerül.

Igaz ugyanakkor, hogy az utóbbi hónapokban az alku mértéke fokozatosan csökkent, hiszen az úgynevezett gyorsan forgó, keresett kategóriákban rendkívül gyorsan elkel az a néhány lakás, mely a piacra kerül. A kínálat ugyanis fokozatosan szűkül, míg a kereslet óriási, hiszen a magas infláció miatt sokan, akiknek megtakarításaik vannak, azt ingatlanba fektetik - magyarázta Nagy Csaba.

A szakértő végül felhívta a figyelmet arra, hogy bár mindezek alapján vonzó lehet egy új építésű lakás vásárlása, azonban ezeknél mindig figyelni kell a jótállási kérdésekre. A problémák egyébként a legegyszerűbben úgy védhetők ki, ha megbízható, hosszú évek óta a piacon lévő fejlesztőktől vásárolunk ingatlant, olyanoktól, “akiknek már komoly múltja van”.

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Magyarország árakban az első, a bérekben az utolsó

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában - mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.
2023. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Nők 40 év nyugdíjszabály - Változik a nyugdíj összege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Jó, jó, ezt mindenki tudja, de...
2023. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Nőttek a jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Áprilisban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 05. 28. 03:00
Megosztás:

Ha 1973-1993 között születtél, akkor nagy baj fenyeget! Szülőtartásnak hívják

A mai 30-50 éves korosztályba tartozó emberek többsége jellemzően ma még aktív, dolgozik, és kevésbé gondolkodik azon, hogy mi lesz majd akkor, ha majd nyugdíjba vonul. E korosztályba tartozók szülei is általában élnek még, akik már jellenzően nyugdíjas éveikben járnak és az állami nyugdíjukból igyekeznek megélni, ráadásul egy 25%-os inflációs környezetben. Ez a jelenlegi helyzet. És ezt a helyzetet bonyolítja most meg az úgynevezett "szülőtartás", mely jogi fogalmat sokan nem is ismerik, pedig komoly társadalmi és pénzügyi veszélyt jelenthet sokak számára. Mi az a szülőtartás? A gyerektartartásról sokan hallottak már, most ismerkedjünk meg a szülőtartással kicsit, érdemes.
2023. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Elindult Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése

Bruttó 280 millió forintos uniós támogatással elindult a Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése projekt, melynek nyitányát szombaton, a Falu- és Gyereknap keretében jelentette be ünnepélyesen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium (BM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára és Edelman György, a település fideszes polgármestere.
2023. 05. 28. 01:00
Megosztás:

Szerbiának egységre és összefogásra van szüksége

Szerbiának egységre és összefogásra van a leginkább szüksége most sokkal inkább, mint bármikor korábban - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken Belgrádban azon a nagygyűlésen, amelyet azért hívott össze, hogy összetartásra szólítsa fel Szerbia népét.
2023. 05. 28. 00:05
Megosztás:

115 ezer ukrajnai menekülőnek segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly 115 ezer ukrajnai menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget, az azóta is zajló integrációs programja során pedig 800 Magyarországon maradó menekült letelepedésénél működik közre - közölte a civil szervezet abban a közleményében, amelyben a szervezet szombaton megtartott országos küldöttgyűléséről számolt be.
2023. 05. 27. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 27. 22:00
Megosztás:

Május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

Jövő szerdáig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.
2023. 05. 27. 21:00
Megosztás:

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 05. 27. 20:00
Megosztás:

Siess költekezni, mert pár nap múlva 15% büntetés jön a SZÉP kártyákra

Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.
2023. 05. 27. 19:00
Megosztás:

Nagyon erős UV-B sugárzás várható vasárnap

Nagyon erős UV-B sugárzás várható vasárnap az egész országban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton.
2023. 05. 27. 18:00
Megosztás:

Forgalomkorlátozásokra kell számítani az M3-as metrópótló busz útvonalán

Forgalomkorlátozásokra kell számítani hétfőig az M3-as metrópótló busz útvonalán - tájékoztatta a BKV Zrt. szombaton az MTI-t, jelezve: ezekre a pótlás megszüntetése miatt van szükség, mivel megkezdődnek a bontási és helyreállítási munkálatok a metró felújítása után.
2023. 05. 27. 17:00
Megosztás:

Hatalmas sorok alakultak ki a brit repülőtereken

Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.
2023. 05. 27. 16:00
Megosztás: