Újépítésűt vagy használtat? Hogyan döntenek az ingatlanvásárlók?

Amikor lakásvásárlásról van szó, sokak számára az első eldöntendő kérdés, hogy a használt lakások piacán nézzenek-e a körül, vagy azon projektek között, melyekben új lakások épülnek. Valódi dilemma ez a vevők számára? És ha igen, akkor mi alapján döntenek?

Újépítésűt vagy használtat? Hogyan döntenek az ingatlanvásárlók?

Amennyiben használt és újépítésű ingatlan megvásárlása közötti választásról van szó, akkor az állami támogatások jelentik az első szempontot, melyre figyelnek a vevők - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régió irodáinak szakmai vezetője. Ingatlanvásárlás esetében a CSOK összege 600 ezer és 10 millió forint között mozoghat, függően a különböző tényezőktől, melyek befolyásolják a támogatás összegét. Amihez hozzájön még, hogy újépítésű lakás esetében elengedik a vételár áfa-tartalmát is.

Ha ezeket mind figyelembe vesszük, akkor a szakértő számításai szerint egy 50 millió forintos ingatlan vásárlása és három gyermek esetében mintegy 10 millió forint a támogatási előny az újépítésű lakások esetében.

De itt van - illetve most már inkább csak volt - támogatásként az úgynevezett „zöld hitel” is, melynek kapcsán felmerülnek olyan kérdések, hogy a keret kimerülése milyen hatással lesz az újépítésűek piacára, várható-e a hitel meghosszabbítása, és ha igen, milyen feltételekkel és kamattal történik ez a jövőben – tette hozzá Nagy Csaba.

Mindenesetre a különböző támogatások jelentette előny mellett még olyan tényezőket is figyelembe vehetünk, mint például az, hogy egy újépítésű ingatlan esetében – legalábbis, ha kezdeti fázisban van a projekt - a vevő beleszólhat a lakás belső kialakításába, de néhány esetben arra is lehetőség van, hogy berendezve, kulcsrakészen kapják meg a vevők a lakást. Aminek persze ára van, ugyanakkor kétségtelenül kényelmes megoldás - jegyezte meg Nagy Csaba.

Ezzel szemben áll ugyanakkor, hogy az újépítésű ingatlanok mindig drágábbak, mint a használtak, bár ebből a szempontból jelentős eltéréseket lehet látni. Az nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a használt ingatlanok tulajdonosai mindig igyekeznek követni a hirdetési árakkal az újépítésűeket. Ennek köszönhető, hogy Nagy Csaba szerint nem látunk óriási különbséget a használt és az újépítésű ingatlanok árai között.

Ha például a XI. kerületet tekintjük, akkor az 50 négyzetméter körüli, 2-3 szobás, használt, de normális állapotú, költözhető téglaépítésű lakások esetében már bőven 1 millió forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk. És ezekre a lakásokra a vásárlás után még kell azért költeni. Ezzel szemben az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 1,2-1,3 millió forintnál kezdődik. A különbség tehát összegszerűen egy 50 négyzetméteres lakás esetén legalább 10 millió forint lesz.

Az ingatlanközvetítő ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ezeket az 50-70 négyzetméteres, befektetési szempontból kitűnő ingatlanokat nagyon gyorsan elviszik a vevők, így válogatni inkább csak a 100 négyzetméter feletti alapterületeknél lehet. Megfigyelései szerint az újépítésűek piaca is nagyon pörög, a jobb befektetésnek számító lakásokat rendkívül gyorsan lekötik a vevők.

Mindezek mellett sokak számára fontos tényező, hogy mennyire gyorsan költözhető egy ingatlan. Használt lakásoknál a kiválasztás és a vásárlás 1-3 hónap alatt lezajlik, persze, ha fel kell újítani az ingatlant, az okozhat problémát, azonban egy újépítésű lakás esetében minimum egy év az átadás, és jellemzően mindig van némi csúszás - tette hozzá Nagy Csaba.

Emellett pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy az újépítésűeknél nem lehetséges az alku, mondhatni “kőbe van vésve” az ár - legfeljebb, egy nagyobb összegű vásárlás és rugalmas beruházó esetében kap valami “pluszt” a vevő -, ezzel szemben a használt-piacon valamekkora alkura szinte mindig sor kerül.

Igaz ugyanakkor, hogy az utóbbi hónapokban az alku mértéke fokozatosan csökkent, hiszen az úgynevezett gyorsan forgó, keresett kategóriákban rendkívül gyorsan elkel az a néhány lakás, mely a piacra kerül. A kínálat ugyanis fokozatosan szűkül, míg a kereslet óriási, hiszen a magas infláció miatt sokan, akiknek megtakarításaik vannak, azt ingatlanba fektetik - magyarázta Nagy Csaba.

A szakértő végül felhívta a figyelmet arra, hogy bár mindezek alapján vonzó lehet egy új építésű lakás vásárlása, azonban ezeknél mindig figyelni kell a jótállási kérdésekre. A problémák egyébként a legegyszerűbben úgy védhetők ki, ha megbízható, hosszú évek óta a piacon lévő fejlesztőktől vásárolunk ingatlant, olyanoktól, “akiknek már komoly múltja van”.

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Az év első harmadában közel tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát - emelte ki az adatokat kommentálva szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 29. 15:30
Megosztás: