Változhat a nők 40+ nyugdíjkorhatár 2027-től - Rossz hír sokaknak!

A Nők40 jelenleg kétszeresen is egyedülálló nyugdíjforma Magyarországon: egyrészt ez az egyetlen nyugdíjtípus Magyarországon, amely a korhatár elérése előtt igényelhető, másrészt ez az egyetlen nyugdíjtípus a modern rendszerekben, amelyet nem terhel semmilyen levonás, annak ellenére, hogy a korhatár elérése előtt veszik igénybe. Szóval bátran mondhatjuk: EZ EGY HUNGARIKUM. De meddig maradhat fent ebben a formában?

Változhat a nők 40+ nyugdíjkorhatár 2027-től - Rossz hír sokaknak!

A Nők40 nyugdíj keretében ugyanúgy jár a 13. havi nyugdíj, mint a korhatárt elérő öregségi nyugdíj esetében, így az érintett hölgy annyival több évi plusz ellátást kap, ahány évvel a korhatára elérése előtt igénybe vette a nyugdíjat.

Fontos megemlíteni, hogy a 13. havi nyugdíjat alapvetően nem támasztja alá semmilyen járulékfizetés, így annak finanszírozását teljes egészében egyéb költségvetési forrásokból kell biztosítani minden évben.

További előny, hogy a Nők40 mellett bármilyen munkaviszonyból származó kereset járulékmentes, akárcsak a korhatárt elért öregségi nyugdíj mellett szerzett jövedelem. A foglalkoztató ebben az esetben is mentesül a szociális hozzájárulási adó (szocho) fizetése alól.

Ezenkívül megszűnt a nők kedvezményes nyugdíja mellett szerzett keresetre vonatkozó korábbi korlátozás, így a versenyszférában dolgozó nők korlátozás nélkül, 18,5%-os kedvezménnyel vehetik fel keresetüket a nyugdíj mellett, míg a foglalkoztatójuk sem köteles fizetni a 13%-os szochót.

Egyre nyilvánvalóbb probléma viszont, hogy a közszférában a nyugdíj – így a kedvezményes nyugdíj is – továbbra is szünetel mindaddig, amíg az érintett nyugdíjas közalkalmazotti jogviszonyban van (ideértve az egészségügyi szolgálati és a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyokat is).

Az alulfinanszírozott szociális, gyermekvédelmi, köznevelési, szakképzési ágazatokban, illetve az egészségügyben ad hoc megoldásokkal próbálják enyhíteni a helyzetet, ahelyett, hogy megszüntetnék a felesleges korlátozásokat.

A Nők40 fenntartási nehézségei - nyakunkon a változás?

nők 40 éves korkedvezményes nyugdíja

A Nők40 bevezetésekor valószínűleg nem az volt a jogalkotói szándék, hogy minden magyar nő nyugdíjba mehessen a korhatár elérése előtt. Ebben az esetben egyszerűbb lett volna a női nyugdíjkorhatárt a férfiakéhoz képest 3-5 évvel alacsonyabban meghatározni.

AZONBAN A KEDVEZMÉNYES NYUGDÍJ OLYAN NÉPSZERŰ LETT, HOGY MA MÁR MINDEN ÉVBEN A NYUGDÍJBA VONULÓ NŐK LEGALÁBB 50%-A A NŐK40-ET VESZI IGÉNYBE.

Ez az arány tovább nőhet, ahogy az általános nyugdíjkorhatár emelkedik, és egyre több nő tudja megszerezni a szükséges 40 év jogosító időt a 65 éves korhatár elérése előtt.

Korábban úgy tűnhetett, hogy a felsőfokú végzettségű nőket kizárják a Nők40-ből, mivel a tanulmányi időszakokat nem veszik figyelembe a jogosító időben. Azonban a helyzet változott: egy hároméves főiskola után 22 évesen, egy ötéves egyetem után 24 évesen kezdett munkával az érintett nők 62-64 éves koruk között teljesíthetik a Nők40 feltételeit.

Így például idén nem csak a 62.719 fő 65 éves, hanem a 60.761 fő 64 éves, a 60.197 fő 63 éves és az 58.371 fő 62 éves, azaz összesen 242.048 nő szerezheti meg a 40 éves jogosító időt. Közel negyedmillió nő dönthet úgy idén (vagy egy-két éven belül), hogy korábban kilép a járulékfizetők közül és belép a nyugdíjasok körébe, anélkül, hogy levonásokkal büntetné a rendszer - véli Farkas András, a Nyugdíjguru.

A kedvezményes nyugdíj minél korábbi igénybevételére ösztönzi a nőket az is, hogy teljes nyugdíjuk mellett tovább dolgozhatnak a versenyszférában és a korlátozások alól mentesített közszférás ágazatokban, anélkül, hogy keresetüket járulék és szocho terhelné (ez utóbbi akkor is igaz, ha nyugdíjuk a közszféra nem mentesített ágazataiban szünetelne).

A 2026-os választások után jöhet a Nők40 nyugdíj változása?

A 2026-os választásokig valószínűleg nem várható szigorítás, utána azonban elkerülhetetlen lehet, hacsak nem születik az a hallgatólagos politikai döntés, hogy lényegében minden nő nyugdíjba mehet néhány évvel a hivatalos 65 éves nyugdíjkorhatár előtt.

Persze egy ilyen döntés csak akkor lehetséges, ha a költségvetésben minden évben rendelkezésre állnak a szükséges források - érvel Farkas András.

Nyugdíj korhatár kalkulátor IDE kattintva

Gyengült a forint szerda reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 24. 08:00
Megosztás:

Exkluzív jelentés: A WW3Shiba 90%-os éves hozammal szárnyal, messze maga mögött hagyva az Avaxot, a Stellart és a Brettet a medvepiac közepette, állítják a szakértők

A medvepiaci trend sokak számára nem jó hír, de ez a tökéletes pillanat arra, hogy alulértékelt gyöngyszemeket találjunk. Az egyik ilyen a WW3Shiba, amely jelenleg szembemegy a medvepiaci érzéssel, és lenyűgöző 90%-os éves hozamot kínál a korai befektetőknek, túlszárnyalva még a bullish versenytársakat, mint az Avax és a Stellar.
2024. 07. 24. 07:22
Megosztás:

A BC GEN Hungary Kft. négyszáz új munkahelyet hoz létre Salgótarjánban

A BC GEN Hungary Kft. dél-koreai tulajdonosi hátterű autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása négyszáz újabb munkahelyet hoz létre Salgótarjánban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2024. 07. 24. 07:00
Megosztás:

Nőttek a német adóbevételek júniusban

Erőteljesen nőtt a német szövetségi és regionális tartományi kormányok adóbevétele júniusban éves szinten - közölte a pénzügyminisztérium.
2024. 07. 24. 06:00
Megosztás:

Kiderült, hogy moziznak gyermekeikkel a magyarok

Öt-hét éves kora körül vinné el moziba a gyermekét első alkalommal a magyarok többsége – mutat rá az ETELE Cinema és Opinio piackutató közös reprezentatív felmérése. A legkisebbek első jó mozis élménye leginkább a film kiválasztásán múlik, de sokat számít a családbarát terem, illetve a kedvenc snack és üdítő is.
2024. 07. 24. 05:00
Megosztás:

AI Kereskedési Platform eléri az utolsó előértékesítési kört, miután 50 000 tulajdonost és 9,5 millió dollárt gyűjtött össze

A kriptovaluta és a blokklánc technológia dinamikus világában a Solana (SOL) és a Fetch.ai (FET) kiemelkedik a skálázhatóság és a mesterséges intelligencia fúziójának innovatív lépései miatt. Egy új szereplő is feltűnt, felkeltve az érdeklődést. Az Algotech (ALGT), egy AI-vezérelt kereskedési platform, most érte el előértékesítési fázisának végét, jelentős figyelmet vonzva a befektetőktől.
2024. 07. 24. 04:00
Megosztás:

Nagy a szórás most az ingatlanpiaci alkuknál: 25 százalék és teljes alkuképtelenség is előfordul

Némileg megoszlanak most a vélemények az ingatlanpiacon elérhető alkukról, ugyanis egyes szakértők szerint a jelentős túlárazottság miatt olykor 20-30 százalékos alkukkal is találkozni, míg mások szerint csökkenőben a mértéke.
2024. 07. 24. 03:30
Megosztás:

A fiataloknak fontosabb az állásuk biztonsága, mint a fizetésük mértéke

Az utóbbi években rendkívül fontossá vált a munkavállalóknak, hogy egy állás hosszú távon is biztosított legyen. Ez a szempont leginkább a fiatalabbak számára elvárás, míg az idősebb generációknál a jó munkahelyi kapcsolatok kerültek előtérbe – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából. A magyar dolgozók válaszai sok esetben eltérnek a globális trendektől.
2024. 07. 24. 03:00
Megosztás:

A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.
2024. 07. 24. 02:00
Megosztás:

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás:

Családi pótlék: dupla összeg érkezik, mutatjuk az időpontot is!

Az előző évekhez hasonlóan, augusztusban a Magyar Államkincstár két alkalommal is folyósítja a családi pótlékot augusztusban így dupla összeg érkezik a jogosultak számlájára. Mikor érkezik a családi pótlék augusztusban?
2024. 07. 24. 01:00
Megosztás:

Bikás mém érmék technikai elemzései, ez most a legjobb köztük 2024-ben?

Ebben a cikkben a legjobb mém érméket vesszük górcső alá, és megosztjuk a javasolt bikás piaci célokat a következő 6-12 hónapban.
2024. 07. 24. 00:01
Megosztás:

Garzonlakást venni vagy bérelni éri meg jobban Budapesten?

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után a bérlés helyett a lakásvásárlás kérdése is előkerül azoknál a családoknál, ahol van elegendő saját erő egy lakáshitel felvételéhez. A dilemma a saját keresettel rendelkező fiatalok esetében is rendszeresen felmerül.
2024. 07. 23. 23:00
Megosztás:

Azt gondolnánk, hogy nő a kockázat a tőzsdéken, de...

Azt gondolnánk, hogy ahogy éleződik az elnökválasztási verseny az utolsó hónapokban, az kihatással van a részvénypiacokra is. Méghozzá a kockázatok növekedésével, csökkenés formájában. Éppen ezért megnéztük, hogy 1960-tól mostanáig hogyan alakult az S&P500 index az elnökválasztások évében, s egy picit meglepődtem.
2024. 07. 23. 22:00
Megosztás:

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben - állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.
2024. 07. 23. 21:00
Megosztás:

Vasárnapig gyere el, vár a 33. Művészetek Völgye Fesztivál!

Félidőnél jár a Művészetek Völgye Fesztivál, amely idén közel 3000 programmal csábítja a látogatókat Kapolcsra, Taliándörögdre és Vigántpetendre. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján 40 különféle helyszín vár mindenkit, művészek, társulatok költöznek be a három település udvaraiba.
2024. 07. 23. 20:30
Megosztás:

Ukrajna felfüggeszti a Lukoil szállításait a Barátság kőolajvezetéken

A magyar sajtó a hétvégén arról írt, hogy Ukrajna felfüggesztette az orosz Lukoiltól származó kőolaj szállítását Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken.
2024. 07. 23. 20:00
Megosztás:

A Spotifytól hangos a tőzsde

A tőzsdenyitás előtt tette közzé második negyedéves eredményét a Spotify.
2024. 07. 23. 19:30
Megosztás:

A tevetej feldolgozását tanulmányozza egy csádi delegáció Magyarországon

A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes táplálék, a népességgyarapodás miatt világszerte egyre jobban felértékelődik - közölte a mosonmagyaróvári, csaknem egy évtizede e termékkel foglalkozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornával.
2024. 07. 23. 19:00
Megosztás:

Az EU vizsgálja két belgiumi atomreaktor üzemidő-hosszabbításának állami támogatását

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban van-e az európai uniós versenyszabályokkal az állami támogatás, amelyet két belgiumi atomreaktor üzemidejének meghosszabbításához nyújtanának - közölte hétfőn az EU brüsszeli végrehajtó testülete.
2024. 07. 23. 18:00
Megosztás: