Változnak a nemzetközi elemet tartalmazó családjogi perek rendelkezései

2022. augusztus elsején lépnek hatályba a nemzetközi elemet tartalmazó bontóperek új európai rendelkezései, amelyek segítenek eldönteni a gyermekelhelyezés, a szülői felügyelet és kapcsolattartás jogával kapcsolatos kérdéseket a vegyes házasságban élők jogvitái esetében. Dr. Havas-Sághy Gábor ügyvéd arról beszélt, az új rendeletben tisztázzák, hogy melyik ország bíróságának milyen ország joga szerint kell eljárnia egy külföldi elemmel bíró ügyben. Az info-kommunikációs szakjogász közölte, a jogi huzavona elkerülhető, ha a párok már házasságkötés előtt megállapodnak akár a rájuk vonatkozó jogszabályokban és hogy hogyan rendezzék az esetleges vitás helyzeteket.

Változnak a nemzetközi elemet tartalmazó családjogi perek rendelkezései

Heteken belül jelentős változás lép életbe a nemzetközi elemet tartalmazó családjogi perekben, azaz amikor egy ügyben valamilyen tényező miatt nem csak a magyar jogszabályok alkalmazása kaphat szerepet, hanem valamilyen más országnak a joga is. Ilyen lehet, ha a gyermeket az egyik szülő külföldön szeretné gondozni, ha a válófélben lévő pár egyik tagja külföldi, de adott esetben két magyar állampolgár külföldi tartózkodása esetén is felmerülhetnek ezek a kérdések.

Dr. Havas-Sághy Gábor ügyvéd elmondta, a külföldi elemmel bíró pereknél sokszor okozott bonyodalmat, hogy melyik állam joghatósága jár el és melyik jogot kell alkalmaznia az ügyben. A joghatóság kérdése az Európai Unióban eddig a Brüsszel IIa rendelet alapján lett eldöntve, ezt cserélik le az úgynevezett Brüsszel IIb rendeletre.

„Nem azt határozzák meg, hogy konkrétan miként kell elbírálni egy ügyet, hanem hogy melyik bíróságnak kell eljárnia az adott perben és milyen jogot kell alkalmaznia” – fogalmazott a Havas-Sághy és Társai Ügyvédi Iroda alapítója.

Mint mondta, a szülői felügyelet gyakorlását illetően olyan szempontok is irányadóak lehetnek, hogy mi a gyermek szokásos tartózkodási helye, ami akár menet közben is változhat. A kapcsolattartás jogát is tisztázhatja az új rendelet, azaz hogy miként tudja a különélő szülő tartani a kapcsolatot az adott esetben külföldi országban élő gyermekével.

„Ami nagy változás, hogy a gyermek véleménynyilvánítását is figyelembe kell venni a perek során. Ez egyre inkább teret hódít a bírósági eljárásokban. Amikor a kapcsolattartásról dönt a bíróság, a gyereket is meg kell kérdezni a korának és képességeihez mérten arról, hogy ő mit szeretne…” – mutatott rá az info-kommunikációs szakjogász.

Óvatlanul is perbe bocsátkozhatnak a felek

A rendelet létjogosultságát egy példával is szemléltette. Mint mondta, ha van egy ügy, amiben válnak a felek és meg akarnak állapodni a gyerekek elhelyezéséről, tartásdíjról és esetleg lakáshasználatról, mindhárom kérelmet külön-külön kell megvizsgálni a joghatóság és az alkalmazandó jog tekintetében is. Így fordulhat elő, hogy a rendelet alapján az egyik a magyar joghatóság alá tartozik majd, a másik pedig nem.

Az info-kommunikációs szakjogász felhívta rá a figyelmet, hogy vannak olyan esetek, amikr a pár egyik tagja ellentmond annak, hogy a gyermeket a másik szülő külföldön nevelje, és ezzel perbe bocsátkozik, akkor könnyen megalapozza annak a bíróságnak a joghatóságát.

„Nemzetközi elemmel bíró ügyben nagy körültekintéssel kell eljárni, másként nem lesz könnyű menet, hiszen Szaúd-Arábiában vagy Írországban teljesen más a jogrendszer. Éppen ezért ajánlott még a per kezdete előtt egy ügyvédet megkérdezni arról, melyik jog lesz az alkalmazandó, melyik lehet nekünk a kedvezőbb, és inkább arrafele kell terelni az ügyet” – mutatott rá.

Dr. Havas-Sághy Gábor határozott álláspontja, hogy úgy érdemes az akár évekig elhúzódó peres ügyet megelőzni, ha a felek peren kívül megegyeznek. A vegyes házasságban élőknek továbbá azt is javasolta, hogy már a házasságkötéskor kössenek egyezséget és rendelkezzenek megállapodással arról, mi történne egy esetleges válás esetén. Ehhez célszerű ügyvédet fogadni annak érdekében, hogy minden benne legyen, ami formailag fontos. Irodájukban családjogi szakjogász és sok éves rutin segíti az ügyfeleket.

A Havas-Sághy és Társai Ügyvédi Iroda alapítója végezetül elmondta, az új rendelkezésre azért is fontos felhívni a figyelmet, mert tapasztalatok szerint egyre több a nemzetközi elemmel bíró családjogi ügy, ami értelemszerű is, hiszen globalizált világban élünk, egyre több a vegyes házasság és így az azokból adódó jogvita is.

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás:

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt - jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
2022. 08. 13. 00:05
Megosztás: