Változnak a nemzetközi elemet tartalmazó családjogi perek rendelkezései

2022. augusztus elsején lépnek hatályba a nemzetközi elemet tartalmazó bontóperek új európai rendelkezései, amelyek segítenek eldönteni a gyermekelhelyezés, a szülői felügyelet és kapcsolattartás jogával kapcsolatos kérdéseket a vegyes házasságban élők jogvitái esetében. Dr. Havas-Sághy Gábor ügyvéd arról beszélt, az új rendeletben tisztázzák, hogy melyik ország bíróságának milyen ország joga szerint kell eljárnia egy külföldi elemmel bíró ügyben. Az info-kommunikációs szakjogász közölte, a jogi huzavona elkerülhető, ha a párok már házasságkötés előtt megállapodnak akár a rájuk vonatkozó jogszabályokban és hogy hogyan rendezzék az esetleges vitás helyzeteket.

Változnak a nemzetközi elemet tartalmazó családjogi perek rendelkezései

Heteken belül jelentős változás lép életbe a nemzetközi elemet tartalmazó családjogi perekben, azaz amikor egy ügyben valamilyen tényező miatt nem csak a magyar jogszabályok alkalmazása kaphat szerepet, hanem valamilyen más országnak a joga is. Ilyen lehet, ha a gyermeket az egyik szülő külföldön szeretné gondozni, ha a válófélben lévő pár egyik tagja külföldi, de adott esetben két magyar állampolgár külföldi tartózkodása esetén is felmerülhetnek ezek a kérdések.

Dr. Havas-Sághy Gábor ügyvéd elmondta, a külföldi elemmel bíró pereknél sokszor okozott bonyodalmat, hogy melyik állam joghatósága jár el és melyik jogot kell alkalmaznia az ügyben. A joghatóság kérdése az Európai Unióban eddig a Brüsszel IIa rendelet alapján lett eldöntve, ezt cserélik le az úgynevezett Brüsszel IIb rendeletre.

„Nem azt határozzák meg, hogy konkrétan miként kell elbírálni egy ügyet, hanem hogy melyik bíróságnak kell eljárnia az adott perben és milyen jogot kell alkalmaznia” – fogalmazott a Havas-Sághy és Társai Ügyvédi Iroda alapítója.

Mint mondta, a szülői felügyelet gyakorlását illetően olyan szempontok is irányadóak lehetnek, hogy mi a gyermek szokásos tartózkodási helye, ami akár menet közben is változhat. A kapcsolattartás jogát is tisztázhatja az új rendelet, azaz hogy miként tudja a különélő szülő tartani a kapcsolatot az adott esetben külföldi országban élő gyermekével.

„Ami nagy változás, hogy a gyermek véleménynyilvánítását is figyelembe kell venni a perek során. Ez egyre inkább teret hódít a bírósági eljárásokban. Amikor a kapcsolattartásról dönt a bíróság, a gyereket is meg kell kérdezni a korának és képességeihez mérten arról, hogy ő mit szeretne…” – mutatott rá az info-kommunikációs szakjogász.

Óvatlanul is perbe bocsátkozhatnak a felek

A rendelet létjogosultságát egy példával is szemléltette. Mint mondta, ha van egy ügy, amiben válnak a felek és meg akarnak állapodni a gyerekek elhelyezéséről, tartásdíjról és esetleg lakáshasználatról, mindhárom kérelmet külön-külön kell megvizsgálni a joghatóság és az alkalmazandó jog tekintetében is. Így fordulhat elő, hogy a rendelet alapján az egyik a magyar joghatóság alá tartozik majd, a másik pedig nem.

Az info-kommunikációs szakjogász felhívta rá a figyelmet, hogy vannak olyan esetek, amikr a pár egyik tagja ellentmond annak, hogy a gyermeket a másik szülő külföldön nevelje, és ezzel perbe bocsátkozik, akkor könnyen megalapozza annak a bíróságnak a joghatóságát.

„Nemzetközi elemmel bíró ügyben nagy körültekintéssel kell eljárni, másként nem lesz könnyű menet, hiszen Szaúd-Arábiában vagy Írországban teljesen más a jogrendszer. Éppen ezért ajánlott még a per kezdete előtt egy ügyvédet megkérdezni arról, melyik jog lesz az alkalmazandó, melyik lehet nekünk a kedvezőbb, és inkább arrafele kell terelni az ügyet” – mutatott rá.

Dr. Havas-Sághy Gábor határozott álláspontja, hogy úgy érdemes az akár évekig elhúzódó peres ügyet megelőzni, ha a felek peren kívül megegyeznek. A vegyes házasságban élőknek továbbá azt is javasolta, hogy már a házasságkötéskor kössenek egyezséget és rendelkezzenek megállapodással arról, mi történne egy esetleges válás esetén. Ehhez célszerű ügyvédet fogadni annak érdekében, hogy minden benne legyen, ami formailag fontos. Irodájukban családjogi szakjogász és sok éves rutin segíti az ügyfeleket.

A Havas-Sághy és Társai Ügyvédi Iroda alapítója végezetül elmondta, az új rendelkezésre azért is fontos felhívni a figyelmet, mert tapasztalatok szerint egyre több a nemzetközi elemmel bíró családjogi ügy, ami értelemszerű is, hiszen globalizált világban élünk, egyre több a vegyes házasság és így az azokból adódó jogvita is.

A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel Fóton a Visual Europe Group

A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group. A 11 millió euró értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás, mely részeként raktár központ is épül, a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja Magyarországra, a virtuális stúdió technológia ugyanis a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense. A megoldás lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED falak alkotta képeket használnak. Így nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. A beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. Az elmúlt években Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa London után, a magyar filmipar bevétele pedig csúcsot döntött 2022-ben: a regisztrált összköltés meghaladta a 250 milliárd forintot.
2023. 02. 08. 02:30
Megosztás:

Romániában a lakások alig egy ötödére kötöttek kötelező biztosítást

Romániában 1,85 millió lakásra, vagyis a lakások alig húsz százalékára kötötték meg a tulajdonosok a törvény által előírt kötelező biztosítást, ennek ellenére senkit sem bírságoltak meg a mulasztásért, mert a polgármesterek nem akarják magukra haragítani a szavazókat - írta kedden a Hotnews.ro hírportál.
2023. 02. 08. 02:00
Megosztás:

Megugrott a repülőgépjárat-törlésekkel és az automatákból vásárolt jegyekkel kapcsolatos panaszok száma a Budapesti Békéltető Testületnél

Több mint 4000 ügyben hozott döntést tavaly a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület (BBT). Az érdemi ügyek háromnegyedében a jogviták a fogyasztók és a vállalkozások számára egyaránt kedvezően, mindkét fél megelégedésére zárultak.
2023. 02. 08. 01:30
Megosztás:

Trendek a logisztikában: mikroteljesítési központok, IoT, 5G és integrált, automatizált megoldások

A korona-vírus járvány okozta rendelkezések felgyorsították az online vásárlás felé való átállást megváltoztatva ezzel a vásárlási szokásokat. Az online értékesítés növekedése az intralogisztikai és raktári műveletek felfutását eredményezte. Nemzetközi és hazai viszonylatot nézve is egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy sikerének kulcsa a belső termelési és elosztási folyamatok optimalizálásában, vagyis az intralogisztikában, és annak automatizálásában rejlik. De milyen kihívásokkal szembesül a logisztikai iparág, és milyen trendek várhatóak? A QLM piaci körképe.
2023. 02. 08. 01:00
Megosztás:

Jön a digitális font?

Digitális font meghonosításáról kezdett nyilvános konzultációt kedden a Bank of England és a brit pénzügyminisztérium.
2023. 02. 08. 00:30
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 08. 00:05
Megosztás:

Májusban létrejön Magyarország második legnagyobb bankja

A tegnapi napon a Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének záró lépését. Így a bankcsoport két tagja, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. a terveknek megfelelően, 2023. április 30-án egyesül, és MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal folytatja működését. Az így létrejövő, tisztán magyar tulajdonú nagybank a mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb piaci szereplője lesz. A bankcsoport az ügyfeleket érintő legfontosabb változásokról hamarosan tájékoztató kampányt indít.
2023. 02. 07. 23:30
Megosztás:

Az Indamedia és a Mediaworks megállapodása új távlatokat nyit az online hirdetési piacon

Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary. Az Indamedia népszerű, teljes képernyős, videós hirdetési megoldásának, az IndaSpotnak az adaptációja a Mediaworks portfólióján is elérhetővé válik.
2023. 02. 07. 23:00
Megosztás:

Egyre több veszély leselkedik a gyerekekre az interneten egy kutatás szerint

Az elmúlt két évben a gyerekek az online térben növekvő számban találkoztak felnőtt tartalommal, magukat gyereknek kiadó felnőttel, zsaroló vagy adathalász üzenetekkel - állapította meg egy friss, a biztonságos internet napjára készült felmérés.
2023. 02. 07. 22:30
Megosztás:

Írországban vásárol céget a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. (Richter) a Consilient Health részvényeseitől megvásárolta az OC Distributors Ltd., Írországban bejegyzett vállalatot, amely számos nőgyógyászati készítmény marketing és értékesítési jogait birtokolja - jelentette be kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a gyógyszergyár. A tranzakció értéke 32,5 millió angol font (14,149 milliárd forint).
2023. 02. 07. 22:00
Megosztás:

Nőtt az ipari termelés decemberben

2022 decemberében az ipari termelés volumene 2,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2021 decemberében - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 07. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés decemberben

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés Németországban decemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint. A csökkenés különösen a vegyiparban és az energiaintenzív ágazatokban volt nagymértékű. Az egész éves ipari termelés is elmarad az előző évitől.
2023. 02. 07. 21:00
Megosztás:

Volánbusz: a bankkártyás fizetés növeli az új buszok szolgáltatási színvonalát

A bankkártyás fizetés tovább növeli az új buszok szolgáltatási színvonalát - közölte a Volánbusz kedden az MTI-vel, miután február 26-áig teszteli a Budapest-Baja vonalon közlekedő tíz autóbusz fedélzetén a bankkártyás jegy- és bérletvásárlást.
2023. 02. 07. 20:30
Megosztás:

Csehországban 3,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Tavaly 3,6 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban az előző évhez képest - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában. 2021-ben még 4,4 százalékos növekedést mutatott a kiskereskedelem.
2023. 02. 07. 20:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 02. 07. 19:32
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2023. 02. 07. 19:00
Megosztás:

Az OTP és a Mol húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,34 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 45 217,19 ponton zárt kedden.
2023. 02. 07. 18:30
Megosztás:

Csehországban és Szlovákiában indít új tévécsatornát a Network4

Csehországban és Szlovákiában indít új tévécsatornát a Network4 csoport, megkezdve ezzel a médiacég nemzetközi bővülését. A február 7-étől fogható STORY4 elsősorban a női nézők igényeire épít romantikus, valamint családbarát minőségi sorozataival és filmjeivel hiánypótló szerepet tölt be a cseh és a szlovák piacon. Az új csatorna HD minőségben érkezik – jelentette be Borsány-Gyenes András, a médiacég elnöke a budapesti sajtótájékoztatóján.
2023. 02. 07. 18:00
Megosztás:

A GVH vizsgálatot indított a Wizz Air jegyértékesítési gyakorlata miatt

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Wizz Air légitársasággal szemben, mivel a jegyvásárlás során vélhetően megtévesztéssel tereli a fogyasztókat feláras szolgáltatásai felé.
2023. 02. 07. 17:30
Megosztás:

Magyarország: csökken a koronavírus-fertőzés, az influenza és az RSV még terjed

Magyarországon 2023. január utolsó hetében – az MTI által közölt adatok szerint – hivatalosan 620 új Covid–19-fertőzöttet igazoltak (napi átlagban 88-at). Kórházban 383 beteget ápoltak, s 19, többségében idős, krónikus beteg halt meg.
2023. 02. 07. 16:30
Megosztás: