Váratlan helyről kaphatunk akár 53 000 forintot iskolakezdéshez

Az iskolakezdés sok iskolás gyermeket nevelő szülő rémálma. Ismét elérkezik egy új tanév, amikor több tízezer forintjukat áldozhatják fel a gyermekük oktatása oltárán, a költségeken pedig alig-alig lehet spórolni. Pedig a beiskolázási támogatással 53 ezer forintot is lehetne fogni a költségeken, mégis kevesen ismerik ezt a lehetőséget. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hupénzügyi szakértője szerint meglepő helyen lelhetünk anyagi segítségre. Ott, ahol az egészségünk is olcsóbb lehet: az egészségpénztárban. Tudatos tervezéssel és hosszú távú gondolkodással pedig jóval az infláció feletti mértékben spórolhatunk.

Váratlan helyről kaphatunk akár 53 000 forintot iskolakezdéshez

Évről évre számos szülő adósodik el kisebb-nagyobb mértékben az iskolakezdés okán, és általában széles körben egyetértés mutatkozik abban, hogy a gyerekek beiskolázása bizony drága. Az Erste által készített felmérésből kiderül, hogy a legtöbben gyermekenként 20-50 000 forintos kiadással kalkulálnak, de a megkérdezettek 26 százaléka szerint a költségek a százezres nagyságrendet is elérik. Az iskolakezdés a válaszadók 69 százaléka számára érezhető anyagi terhet jelent, és 6 százalék nyilatkozott úgy, hogy a minimumot sem tudja előteremteni tanév elején a gyermeke számára.

Nem is csoda, ha a szülők így érzik, hiszen ilyenkor nem csak a füzeteket és a tanszereket, tollakat, körzőket, vonalzókat kell megvásárolni. A tavasszal levetett meleg ruhákat őszre a gyerekek gyakran kinövik, így a ruhatárat is frissíteni kell. Ez igaz a sportszerekre, sportruházatra is. Elhasználódnak, elkopnak, elvesznek. Az iskolát kezdőknek iskolatáskára, tolltartóra is szükségük lesz, ami önmagában is jelentős tétel a kiadások listáján.

A sorból nem hagyhatók ki a felsőoktatásban tanuló hallgatók sem. A tanulók nagy részét még a szüleik támogatják, akiknek így albérletet, kollégiumi díjat és tandíjat is fizetniük kell.

A gyakorlottabb szülők valószínűleg utánanéznek, hogy milyen támogatások elérhetők. Több város és fővárosi kerület önkormányzata támogatja az iskolakezdést készpénzzel vagy utalvánnyal, és a múlt csütörtöki kormányinfó szerint idén is korábban, már augusztus 23-tól érkeznek a családtámogatások, mint a gyes, gyet és a családi pótlék, de gyakran még ezzel sincsenek kint a vízből.

Sokan kérnek kölcsön ilyenkor rokonoktól, barátoktól, de előfordul, hogy a szülők személyi kölcsöntvesznek fel vagy hitelkeretből vásárolják meg a beiskolázáshoz szükséges dolgokat.

Az Erste felmérése alapján a megkérdezettek 45 százaléka már jóval az iskolakezdés előtt elkezd félretenni a költségek fedezésére, hogy amikor meg kell vásárolnia a szükséges eszközöket, azt már különösebb megterhelés nélkül tehessék meg.

Ez valóban járható út, de miért ne takarékoskodhatnának a szülők egészségpénztárban? – teszi fel a kérdést a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője, Gergely Péter. Talán nem tűnik kézenfekvőnek, hogy az iskolakezdésre az egészségpénztárral készüljünk, pedig a pénztárból minden évben gyermekenként a havi minimálbér összegét költhetjük el a beiskolázás költségeinek fedezésére. Ez 2024-ben 266 800 forint, amelyből óvodás, általános- és középiskolás gyermekeknek tanszerek, ruhák vásárolhatók, illetve főiskolai, egyetemi hallgatók tandíja, kollégiumi vagy albérleti díja fizethető.

Ennek előnye, hogy az egészségpénztári befizetések 20 százaléka adóvisszatérítés formájában visszaigényelhető, ezért ez valódi megtakarítást jelent a beiskolázás költségein. Ez pedig jelenleg 53 360 forint.

Az egészségpénztárból csak akkor költhetünk az iskolakezdésre, ha az erre szánt összeget már legalább 180 napja a pénztárban tartjuk, és a jogosultságunkat is igazolnunk kell. Ez tehát igényel némi előre tervezést és előzetes takarékoskodást. Így ugyanakkor valóban jóval kisebb teher lesz megvásárolni az iskolakezdéshez szükséges eszközöket.

A vásárlást is jól kell időzíteni, hiszen az iskolakezdési szolgáltatás keretében csak augusztus 15. és július 30. között kiállított számlákat számolhatunk el. A számlákat itt gyűjteni kell, nem vásárolhatunk tehát közvetlenül az egészségkártyánkkal.

Ha már van egészségpénztári számlánk, akkor nem érdemes a használatát a beiskolázási szolgáltatásra limitálni. Az egészségpénztárból számos más szolgáltatást is igénybe vehetünk, illetve a gyógyszerektől a babaápolási, napvédő és gluténmentes termékekig sok mindent vásárolhatunk.

A befizetések után járó adóvisszatérítés összege pedig évente akár 150 000 forint is lehet.

Az egészségpénztárak rendszeresen akciókkal várják a régi és új tagokat, és egyre több kényelmi funkciót vezetnek be. Az OTP Egészségpénztár például a meglévő pénztártagok ajánlása útján érkező, és a pénztárba befizető új tagokat, illetve az ajánló pénztártagot is 10-10 000 forinttal jutalmazza. Az új befizető tagok augusztus 26-tól október 11-ig nyereményjátékra is regisztrálhatnak. Továbbá nyereményjátékban vehetnek részt azok, akik kihasználják az OTP új kártyás funkcióját, és egészségkártyájukat összekötik a bankkártyájukkal.

A Patika Egészségpénztár nemrégiben jelentette be, hogy a jövőben a számlákra részkifizetést is tud teljesíteni, amelyet a pénztártagok nyomon követhetnek az ügyfélfiókjukban. A kifizetéseknél előnyt élveznek az önsegélyező szolgáltatásokra – köztük az iskolakezdési szolgáltatásra – leadott igények, így biztosítható, hogy az erre használható 180 napos keret érintetlen maradjon.

A nagyobb, de gyakran még a kisebb pénztáraknál is számíthatunk kedvezményekre, így nem csak az iskolakezdés, de ezzel együtt a család egészsége is kevesebbe kerülhet.

Vártnak megfelelő kamatdöntés, enyhén változó előrejelzés

Az EKB a vártnak megfelelően alakította a kamatokat a tegnapi kamatdöntő ülésén. A legfontosabb, betéti kamatot 25 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette.
2024. 09. 13. 16:00
Megosztás:

Rekordmélyen Kína

A 10 éves kínai államkötvény hozama jelenleg 2,075 százalék, ami a 2002 óta vezetett statisztika történetében még soha nem volt ilyen mélyen.
2024. 09. 13. 15:30
Megosztás:

Többet költöttek színvonalas nyaralásra a magyarok

A tavalyihoz hasonlóan alakult idén az utasszám, de az egy főre eső átlagos költés 40-50 ezer forinttal magasabb volt. A magyarok érdeklődése egyre inkább a minőségi ellátást kínáló utak felé fordult az IBUSZ szerint.
2024. 09. 13. 14:30
Megosztás:

Csökkent júliusban az ipari termelés

2024 júliusában az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól erősítette meg pénteken kiadott második becslésben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 09. 13. 14:00
Megosztás:

Ennyi pénz jut a gyermekétkeztetésre

A kormány megnégyszerezte a gyermekétkeztetésre fordított összeget: idén már több mint 130 milliárd forintot fordít erre, míg 2010-ben 30 milliárd volt a keret - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.
2024. 09. 13. 13:30
Megosztás:

Hatékony nyelvi modell kialakításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem kutatói

A nagy mesterséges intelligencia (AI) cégek által alkalmazott megoldásoknál lényegesen kisebb szövegmennyiséget és számítási kapacitást igénylő hatékony nyelvi modell kialakításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói – közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.
2024. 09. 13. 13:00
Megosztás:

Jelentős károkat okoztak nyáron az olaszsáskák

Jelentős károkat okoztak nyáron Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben az elszaporodó olaszsáskák; az elmúlt két év meleg időjárása nagyban kedvezett a sáskák szaporodásának és várhatóan a következő évben is növekedni fog a faj népessége - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 13. 12:30
Megosztás:

Vészjósló jövőkép: A brit közfinanszírozás a fenntarthatóság határán áll

Az államháztartást terhelő jelenlegi folyamatok mellett hosszú távon fenntarthatatlanná válik a brit közfinanszírozási rendszer - áll a brit kormány számára hivatalos makrogazdasági és közfinanszírozási előrejelzéseket készítő független elemzőműhely (Office for Budget Responsibility, OBR) csütörtökön bemutatott átfogó tanulmányában.
2024. 09. 13. 12:00
Megosztás:

Negyedmillió embert figyeltetett a román titkosrendőrség

Negyedmillió embert figyeltetett a kommunizmus utolsó évtizedében, 1980 és 1989 között a román kommunista titkosrendőrség, a Securitate – közölte csütörtökön közzétett újabb jelentésében a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS).
2024. 09. 13. 11:30
Megosztás:

Dinamikusan emelkedik a duális képzésben részt vevők száma

A kormánynak az a célja, hogy Magyarországon minél több fiatal szerezzen szakmát, képesítést, amellyel versenyképes tudáshoz juthat - mondta a családokért felelős államtitkár csütörtökön a Mol Petrolkémia Zrt. középfokú duális képzésének tiszaújvárosi tanévnyitó ünnepségén.
2024. 09. 13. 11:00
Megosztás:

Minimálisan erősödött a forint az euróval szemben

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően leszállította a második 25 bázispontos kamatcsökkentést, ezzel az irányadó betéti kamat 3,5%-ra mérséklődött, míg a hiteloldali kamatait 60 bázisponttal vágta, 3,65, illetve 3,9%-ra.
2024. 09. 13. 10:30
Megosztás:

Továbbra is tart az emelkedés a főbb amerikai tőzsdéken

A termelői árindex augusztusban 0,2%-kal emelkedett az USA-ban, szemben a 0,1%-os növekedésre vonatkozó becslésekkel.
2024. 09. 13. 10:00
Megosztás:

Egyhetes csúcson a nyugat-európai indexek, a régiós tőzsdéken is jó hangulatban telt a kereskedés

A páneurópai Stoxx600 index 0,8%-os növekedéssel, egyhetes csúcsra, 511,98 pontra kapaszkodott vissza csütörtökön. Emellett az összes nyugat-európai tőzsde szintén zöldben zárt. A DAX 1,0, a CAC40 0,5, az FTSE100 pedig 0,6%-kal emelkedett.
2024. 09. 13. 09:30
Megosztás:

Meghúzta a ravaszt az Európai Központi Bank

Június után ma ismét 25 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette az irányadó betéti kamatot az Európai Központi Bank, ami egybevág az elemzők várakozásával.
2024. 09. 13. 09:00
Megosztás:

Az EU elvetette az elektromos autókra kivetett vámok elkerülésére irányuló kínai javaslatokat

Az Európai Bizottság elutasította Kína minimumárakra vagy mennyiségi korlátokra tett javaslatait az elektromos járművek (EV) Európai Unióba történő behozatalánál - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság illetékes szóvivője.
2024. 09. 13. 08:30
Megosztás:

A magyarok többsége nyitottan áll a mesterséges intelligenciához

A többség nyitottan áll a mesterséges intelligenciához (MI) Magyarországon, ugyanakkor még kevesen használják azt; bár 79 százalék azok aránya, akik úgy vélik, hogy tudják, mi a mesterséges intelligencia, annak gyakorlati hasznosításában csak 3,9 pontot érnek el egy 10-es skálán - derült ki a Publicis Groupe Hungary és a GKID Research & Consulting reprezentatív kutatásából.
2024. 09. 13. 08:00
Megosztás:

Nagy eséllyel országszerte véget ér a hosszú aszály

Jelentős mennyiségű eső várható a következő napokban, amelynek hatására nagy eséllyel országszerte véget ér a hosszú aszály és a talaj nagy területen kellően megázik - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 09. 13. 07:30
Megosztás:

3 kripto AI előértékesítési token, amelyek várhatóan felülmúlják a FET árfolyamának 20%-os emelkedését szeptemberben

Ahogy az Artificial Superintelligence Alliance (FET) token 20%-os emelkedést tapasztal, az <a href="https://rcofinance.com/?utm_source=profitline&utm_medium=ba&utm_campaign=0913" target="_blank">RCO Finance (RCOF)</a>, a Near Protocol (NEAR) és az Injective (INJ) készen áll arra, hogy szeptemberben túlszárnyalja a FET-et. Ezek a tokenek a kripto befektetők fokozott érdeklődését kihasználva jelentős növekedést érhetnek el. Az erős befektetői érdeklődés miatt várható, hogy rövid távon felülmúlják a FET-et.
2024. 09. 13. 07:00
Megosztás:

Ők kapták az Érték és Minőség Nagydíj pályázat elismeréseit

Átadták az Érték és Minőség Nagydíj (ÉMIN) pályázat kitüntetéseit csütörtökön az Országházban, az idén 32 pályázó 38 pályázata, köztük egy határontúli vállalkozás érdemelte ki a védjegyhasználatot és kitüntetést; a díjazottak között a tájékoztatás szerint 2024-ben is a mezőgazdasági termékek voltak túlsúlyban, de megjelentek a robotika, és a mesterséges intelligencia vívmányai is.
2024. 09. 13. 06:30
Megosztás:

Megnyílt a 33. Budapest Borfesztivál

Georgia díszvendégségével nyílt meg csütörtökön a 33. Budapest Borfesztivál, amely számos magyar és nemzetközi termelő boraival, gasztronómiai különlegességekkel, pódiumbeszélgetésekkel és egyéb programokkal várja az érdeklődőket a Budavári Palota teraszain vasárnapig.
2024. 09. 13. 06:00
Megosztás: