Vegyünk olcsó, rossz energiahatékonyságú ingatlant, aztán pedig...

A közelmúltban beköszöntő válsághelyzet a legtöbb iparágat megviselte. Nincs ez másképp az építőipar terén sem, azonban ingatlanba fektetni továbbra is jó ötlet. Virág Gergő, az Imperial Holding szakértője szerint az ingatlan válságálló befektetés, ami az inflációs körülmények között is őrzi, vagy akár növeli is az értékét. Az építtetőknek és befektetőknek is érdemes azonban újragondolni a stratégiájukat, és megfontoltan, a megfelelő partnerek megválasztásával belevágni az üzletbe.

Vegyünk olcsó, rossz energiahatékonyságú ingatlant, aztán pedig...

Építőipar és ingatlanpiac változó időkben: erre halad most az iparág

Mint ahogy jelenleg az üzleti élet minden területén, úgy az ingatlanpiacon is tapasztalható a recessziós állapot. A visszaesés az újépítésű és a felújítás előtt álló ingatlanok esetében is fájdalmas pontot jelent, hiszen az építőanyagok ára napi szinten változik, ami nagyban megnehezíti a felelős költségtervezést. Arról nem is beszélve, hogy az építtetők többsége a jelenlegi kamatszinten a korábbihoz képest kevésbé hajlik az új otthonépítés céljából történő hitelfelvételre: a Zöld Hitel kifutása és a kamatemelések érzékenyen érintették a lakossági piacot, és a családtámogatások lejártával az otthonfelújítási támogatás év végi kifutásával a lehetőségek még inkább megfogyatkoztak.

Virág Gergő, az Imperial Holding szakértője szerint a prémium szektort leszámítva nagyon meg kell gondolni, hol érdemes most belevágni új családi ház, társasház vagy ikerház építésébe. „Az új családi házak építésénél jelenleg azok az építtetők vannak többségben, akik a munkálatokat saját zsebből, készpénzben képesek finanszírozni. Az ehhez szükséges pénzre sokan a korábbi ingatlanjuk értékesítésével tesznek szert.”

A helyzet sokak számára kritikusnak tűnhet, azonban ingatlanra költeni továbbra is jó ötlet, emelte ki a szakértő, aki szerint az ingatlan válságálló befektetés, ami az inflációs körülmények között is őrzi, vagy növeli az értékét. „Ingatlanon még senki nem veszített pénzt, ellentétben például a tőzsdével.” – mondta a szakértő. A jelenlegi helyzetben egyértelműen a bővítésre és energetikai korszerűsítésre van a legnagyobb keresletet.

Kiemelkedő megtérülést hozhat a korszerűsítés és a felújítás

„Minden az energiahatékonyságról szól, ez mozgatja a szálakat, erre érkezik a legtöbb megkeresés.” – fogalmazott Virág Gergő, majd hozzátette, hogy az élethelyzetek adottak, az anyagi lehetőségek változtak. Ilyenkor érdemes újragondolni a stratégiákat. A drága hitelek helyett a meglévő készpénz befektetésével lehet értéket növelni a meglévő ingatlanunkban, akár az alapterület növelésével, akár egy gazdaságos energetikai korszerűsítéssel, amely jelentős anyagi megtakarítást hozhat. Akinek tehát most nincs pénze új családi házat építeni, annak megoldás lehet a meglévő ingatlan bővítése, akár egy tetőtér beépítésével, vagy hozzáépítéssel is.

A korszerűsítés persze nemcsak a lakossági építtetők, de a befektetők számára is tartogat lehetőségeket. Vannak olyan piaci rések, amik ezek között a körülmények között kiemelkedő haszonnal kecsegtetnek. Ilyen például a nagy, energetikailag korszerűtlen ingatlanok felvásárlása, felújítása és kisebb egységekre osztása.

Az olcsón felvásárolható, energetikai szempontból korszerűtlen ingatlanok renoválás után gyors megtérülést és komoly hasznot ígérnek. Egy nagy, 300-400 négyzetméter alapterületű ház lakóterületének megosztásával például akár 3-4 lakás is kialakítható. Ez pedig komoly hozzáadott értéket jelent, és a felvásárlási ár, valamint a felújítással járó költségek mellett is magas hozammal jár.

Többek közt ebben rendelkezik nagy tapasztalattal az Imperial Holding. A cég így nemcsak az új építések, de a felújítások során is az építtetők és befektetők partnere, mind a tervezést, mind a kivitelezést illetően. Kifejezetten keresik az olyan befektetőpartnereket, akik nyitottak az ilyen jellegű beruházásra, és fantáziát látnak az energetikailag korszerűtlen, ám nagy alapterületű családi házak felvásárlásában és korszerűsítésében. „A beruházók és befektetők számára kisebb összegben is tudunk magas haszonnal járó befektetési lehetőségeket ajánlani ingatlanfedezet mellett.” – emelte ki az Imperial Holding tulajdonosi körének tagja, aki azt is elmondta, hogy a cég kiváló partner azok számára, akik már meglévő ingatlanok energetikai korszerűsítésében gondolkodnak.

„A gázkészülékek lecseréléséről hőszivattyúra, a hővisszanyerős szellőztető-rendszerekről, a nyílászáró-cserékről és a hőszigetelésről egyaránt gondoskodunk. Minden szükséges munkálatot egyben, generálkivitelezésben végzünk országosan mind ipari, kereskedelmi, vendéglátós és mezőgazdasági ingatlanok, mind családi házak, társasházak számára. Előzetes felmérésünk egy túlnyomásos vagy hőkamerás vizsgálattal megállapítja, hol „szökik el a meleg” a házból, és minden esetben testreszabott, egyedi és részletesen kidolgozott műszaki megoldást kínálunk a tulajdonosoknak, ahol a bekerülési költség mellett azt is levezetjük, hogy mennyi megtérülést érhetnek el a beruházással, és szükség esetén az igénybe vehető finanszírozási lehetőségek területén is tanácsot adunk, segítünk."

Alternatív megoldások a betonnal és a téglával szemben: így lehet gazdaságos az építkezés

A jelenlegi recessziós állapot után a szakértő szerint jövő év februárjára már kis mértékben tisztulhat a kép, és újra beállhatnak az ingatlanpiaci folyamatok egy jól látható, tervezhető irányba. Az azonban fontos, hogy ha magánszemélyként építkezésbe szeretnénk kezdeni, a kivitelezésnek ne fillérre pontosan kiszámolt pénzzel, hanem 20-25 százalékos tartalékkal vágjunk neki. A tervezés során tartsuk szem előtt a gazdaságos és fenntartható megvalósítást, a tervezés elején pedig határozzuk meg azt a beruházási összeget, amiből az épületet szeretnénk megvalósítani. Az Imperial Holding egyedülállóan a családi ház építési piacon költségvezérelt tervezést vállal, melynek keretein belül garantálják, hogy az épület kivitelezhető lesz az előre meghatározott költségkereten belül, amit még a tervezés kezdetén rögzítenek. Aki pedig a legjobb ár-érték arányú megoldásokat keresi, annak több mint 600, fix áron kínált típusházból álló választékukat ajánlják a cég weboldalán, melyek közt könnyűszerkezetes, Liapor, tégla, és Leier kéregbeton épületek is találhatóak.

Azok számára, akik újépítésű ingatlanban gondolkodnak és nagyobb alapterületet szeretnének olcsóbban megvalósítani, jó megoldást jelenthet a könnyűszerkezetes házak építése, hiszen a hagyományos tégla-beton technológiánál nemcsak fenntarthatóbb, de sokszor gyorsabb és gazdaságosabb alternatívát is kínálnak, és kiemelten energiahatékonynak is tekinthetők (akár AA++). Hasonlóan a Liapor agyagbeton-technológiához, amely rendkívül jó hőszigetelést, gyors építést biztosít, és akár a passzívházak kivitelezéséhez is megfelelő lehet. Ugyanakkor nem könnyűszerkezetes, hanem úgynevezett „masszívház”, tehát azok számára is remek megoldás, akik nem tudnák elképzelni az életüket könnyűszerkezetes épületben

"Azoknak, akik érdeklődnek az energiahatékony technológiák iránt, az Imperial Holding ingyenes online konzultációs lehetőséget is biztosít, melynek során megismerkedhetnek a könnyűszerkezetes ingatlanok, valamint a Liapor agyagbeton-technológia legfőbb előnyeivel. A konzultációt követően az árajánlatot egy részletes vizsgálat előzi meg, amelynek során felmérjük, mely megoldás lehet a leginkább gazdaságos és fenntartható az építtető számára, és szükség esetén hiteltanácsadást is nyújtunk."

A könnyűszerkezetes ingatlanok persze nemcsak a családiházak és lakások, de az ipari ingatlanok piacán is népszerűek. Rengeteg könnyűszerkezetes csarnok vagy raktárépület épül napjainkban, az Imperial Holding pedig az ilyen jellegű beruházásokban és fejlesztésekben is partner.

"Nagy tapasztalattal rendelkezünk acélszerkezetes és betonszerkezetes csarnokok építésében országszerte, és szükség esetén saját tőkéből megépítjük és visszabérelhetővé tesszük a csarnoképületet azok számára, akiknek nincs elegendő anyagi forrásuk az építkezéshez, és inkább a havi bérleti díjat tudják kigazdálkodni. Ahogyan változnak az ellátási láncok és logisztikai költségek, a jelenlegi helyzetben a gyártókapacitások, raktározási kapacitások helyben történő kiépítésére nagyobb az igény, ezért ezek a szektorok továbbra is jelentős fejlődési lehetőség előtt állnak. – zárta gondolatait Virág Gergő, hangsúlyozva azt, hogy az ingatlan az anyagi lehetőségek ideiglenes változása ellenére is jó befektetés. Fontos azonban, hogy a megvalósításba minden esetben átgondolt tervezést követően, megfontoltan, a megfelelő partnerek megválasztásával vágjunk bele.

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének megakadályozásáról szóló törvény

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény, miután Joe Biden - helyi idő szerint - szombaton, a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot.
2023. 06. 05. 06:00
Megosztás:

Folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap Isztambulban közölte, hogy Törökország, Svédország és Finnország június közepén folytatja a tárgyalásokat Svédország NATO-csatlakozásáról, amelynek szerinte már rég eljött az ideje.
2023. 06. 05. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjak nem romlanak az inflációval - Miért? Elmagyarázza a szakértő!

2024-ben is garantálható a nyugdíjak reálértékének növekedése, hiszen a kormány jövőre is az infláció mértékével megegyező, hat százalékos emelést hajt végre, februárban is lesz - már emelt összegű - 13. havi nyugdíj és nyugdíjprémium is várható - mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap este.
2023. 06. 05. 04:01
Megosztás:

Jön a nagy pedagógusbéremelés?

Minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezzük - írta a Belügyminisztérium (BM) a pedagógusnap alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben köszönetet mond "valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat".
2023. 06. 05. 03:00
Megosztás:

500.000 Ft-nál több készpénzt rejtegetsz otthon? Ebből baj lehet!

Túl sok készpénz tartása otthon biztonsági kockázatokat hordozhat magában. Az otthonunkban tárolt nagy mennyiségű készpénz vonzza a tolvajok figyelmét, és könnyű célponttá válhatunk. Emellett a készpénznek nincs nyoma, így ha elveszítjük vagy ellopják, nehéz visszaszerezni. Mindemellett a magas infláció úgy felzabálja a készpénz értékét, hogy észre sem vesszük és napról napra egyre kevesebbet ér a pénzünk. A jelenlegi, 24%-os (KSH adat) infláció egy 500.000 Ft-nyi otthon tartott kápé összegből közel 125.000 Ft reálveszteséget eredményez. Ennyit bukunk a forintunk értékvesztésén. Hogyan lehet rávenni a lakosságot, hogy NE TARTSON ennyi készpénzt otthon?! Mutatjuk.
2023. 06. 05. 02:00
Megosztás:

Szijjártó Péter tárgyalt az új török külügyminiszterrel

Vasárnap töltötte az első napját a hivatalában Hakan Fidin új török külügyminiszter, akivel kora este már telefonos megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
2023. 06. 05. 01:00
Megosztás:

Nyugdíjas vagyok, jár nekem szabadság? És ha igen, mennyi, mikor?

Bár a tb-biztosítottak köréből munkavállalóként kikerül a nyugdíjas munkavállaló, valamennyi szabadság, betegszabadsággal együtt neki is jár, de a részletekről a munkáltató rendelkezik. Hogy is van tehát jelenleg a nyugdíjas munkavállalók részére járó szabadság szabályozása?
2023. 06. 05. 00:01
Megosztás:

Július 14-től rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest eseményeit

Július 14. és 23. között rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) eseményeit; a rendezvény tíz napja alatt a főváros több helyszínén koncertekkel és széles programkínálattal várják a közönséget.
2023. 06. 04. 23:00
Megosztás:

Kedvezmények és programok az ÉnBudapestem applikációban

Múzeumba, moziba, gyógyfürdőkbe, strandokra és hamarosan a Fővárosi Állat- és Növénykertbe is engedménnyel lehet majd jegyet váltani az ÉnBudapestem applikáción keresztül - tájékoztatta a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az MTI-t csütörtökön.
2023. 06. 04. 22:00
Megosztás:

Magyarország az uniós források 86 százalékát felhasználta

Magyarország a rendelkezésére álló európai uniós források 86 százalékát felhasználta, ezzel az EU élvonalában van - mondta a területfejlesztési miniszter csütörtökön Szekszárdon.
2023. 06. 04. 21:00
Megosztás:

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT), a kormány tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató véleményező testület - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium az MTI-t pénteken.
2023. 06. 04. 20:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 06. 04. 19:00
Megosztás:

Átadták a Szentkirályi Magyarország Kft. új PET-palackozó gyártósorát

Átadták pénteken a Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű, PET-palackozó gyártósorát, a 2,8 milliárd forint értékű beruházás a vállalat ötéves fejlesztési programjának első ütemében épült meg.
2023. 06. 04. 18:00
Megosztás:

Falugondnoki szolgálat indult Nagybarcán

A Magyar Falu Program keretében falugondnoki szolgálat indult pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Nagybarcán, ahol átadták a falubuszt és a program keretein belül épített szolgálati házat.
2023. 06. 04. 17:00
Megosztás:

Csapadékosabbá válik az idő

Csapadékosabbá válik az időjárás a jövő hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 06. 04. 16:00
Megosztás:

Magyar dobogós helyezések az athéni atlétikai versenyen

A magyar női 4x100 méteres síkfutó váltó a második, a férfi pedig a harmadik helyen végzett a WA kontinentális sorozatának szombati bronz kategóriás versenyén, Athénban.
2023. 06. 04. 14:00
Megosztás:

Zabarban mindössze 0,9 Celsius-fok volt vasárnap hajnalban

Vasárnap hajnalban mindössze 0,9 Celsius-fok volt a Nógrád vármegyei Zabarban, vagyis majdnem fagyott - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel a Facebook-oldalán.
2023. 06. 04. 13:00
Megosztás:

Fogyasztóbarát minősítést kapott a K&H Biztosító otthonbiztosítása

Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása - közölte az MNB vasárnap az MTI-vel.
2023. 06. 04. 12:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg az áprilisi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem áprilisi statisztikája és a májusi inflációs adat.
2023. 06. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 47 869,61 ponton zárt pénteken, 296,26 ponttal, 0,62 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 06. 04. 10:00
Megosztás: