Vegyünk olcsó, rossz energiahatékonyságú ingatlant, aztán pedig...

A közelmúltban beköszöntő válsághelyzet a legtöbb iparágat megviselte. Nincs ez másképp az építőipar terén sem, azonban ingatlanba fektetni továbbra is jó ötlet. Virág Gergő, az Imperial Holding szakértője szerint az ingatlan válságálló befektetés, ami az inflációs körülmények között is őrzi, vagy akár növeli is az értékét. Az építtetőknek és befektetőknek is érdemes azonban újragondolni a stratégiájukat, és megfontoltan, a megfelelő partnerek megválasztásával belevágni az üzletbe.

Vegyünk olcsó, rossz energiahatékonyságú ingatlant, aztán pedig...

Építőipar és ingatlanpiac változó időkben: erre halad most az iparág

Mint ahogy jelenleg az üzleti élet minden területén, úgy az ingatlanpiacon is tapasztalható a recessziós állapot. A visszaesés az újépítésű és a felújítás előtt álló ingatlanok esetében is fájdalmas pontot jelent, hiszen az építőanyagok ára napi szinten változik, ami nagyban megnehezíti a felelős költségtervezést. Arról nem is beszélve, hogy az építtetők többsége a jelenlegi kamatszinten a korábbihoz képest kevésbé hajlik az új otthonépítés céljából történő hitelfelvételre: a Zöld Hitel kifutása és a kamatemelések érzékenyen érintették a lakossági piacot, és a családtámogatások lejártával az otthonfelújítási támogatás év végi kifutásával a lehetőségek még inkább megfogyatkoztak.

Virág Gergő, az Imperial Holding szakértője szerint a prémium szektort leszámítva nagyon meg kell gondolni, hol érdemes most belevágni új családi ház, társasház vagy ikerház építésébe. „Az új családi házak építésénél jelenleg azok az építtetők vannak többségben, akik a munkálatokat saját zsebből, készpénzben képesek finanszírozni. Az ehhez szükséges pénzre sokan a korábbi ingatlanjuk értékesítésével tesznek szert.”

A helyzet sokak számára kritikusnak tűnhet, azonban ingatlanra költeni továbbra is jó ötlet, emelte ki a szakértő, aki szerint az ingatlan válságálló befektetés, ami az inflációs körülmények között is őrzi, vagy növeli az értékét. „Ingatlanon még senki nem veszített pénzt, ellentétben például a tőzsdével.” – mondta a szakértő. A jelenlegi helyzetben egyértelműen a bővítésre és energetikai korszerűsítésre van a legnagyobb keresletet.

Kiemelkedő megtérülést hozhat a korszerűsítés és a felújítás

„Minden az energiahatékonyságról szól, ez mozgatja a szálakat, erre érkezik a legtöbb megkeresés.” – fogalmazott Virág Gergő, majd hozzátette, hogy az élethelyzetek adottak, az anyagi lehetőségek változtak. Ilyenkor érdemes újragondolni a stratégiákat. A drága hitelek helyett a meglévő készpénz befektetésével lehet értéket növelni a meglévő ingatlanunkban, akár az alapterület növelésével, akár egy gazdaságos energetikai korszerűsítéssel, amely jelentős anyagi megtakarítást hozhat. Akinek tehát most nincs pénze új családi házat építeni, annak megoldás lehet a meglévő ingatlan bővítése, akár egy tetőtér beépítésével, vagy hozzáépítéssel is.

A korszerűsítés persze nemcsak a lakossági építtetők, de a befektetők számára is tartogat lehetőségeket. Vannak olyan piaci rések, amik ezek között a körülmények között kiemelkedő haszonnal kecsegtetnek. Ilyen például a nagy, energetikailag korszerűtlen ingatlanok felvásárlása, felújítása és kisebb egységekre osztása.

Az olcsón felvásárolható, energetikai szempontból korszerűtlen ingatlanok renoválás után gyors megtérülést és komoly hasznot ígérnek. Egy nagy, 300-400 négyzetméter alapterületű ház lakóterületének megosztásával például akár 3-4 lakás is kialakítható. Ez pedig komoly hozzáadott értéket jelent, és a felvásárlási ár, valamint a felújítással járó költségek mellett is magas hozammal jár.

Többek közt ebben rendelkezik nagy tapasztalattal az Imperial Holding. A cég így nemcsak az új építések, de a felújítások során is az építtetők és befektetők partnere, mind a tervezést, mind a kivitelezést illetően. Kifejezetten keresik az olyan befektetőpartnereket, akik nyitottak az ilyen jellegű beruházásra, és fantáziát látnak az energetikailag korszerűtlen, ám nagy alapterületű családi házak felvásárlásában és korszerűsítésében. „A beruházók és befektetők számára kisebb összegben is tudunk magas haszonnal járó befektetési lehetőségeket ajánlani ingatlanfedezet mellett.” – emelte ki az Imperial Holding tulajdonosi körének tagja, aki azt is elmondta, hogy a cég kiváló partner azok számára, akik már meglévő ingatlanok energetikai korszerűsítésében gondolkodnak.

„A gázkészülékek lecseréléséről hőszivattyúra, a hővisszanyerős szellőztető-rendszerekről, a nyílászáró-cserékről és a hőszigetelésről egyaránt gondoskodunk. Minden szükséges munkálatot egyben, generálkivitelezésben végzünk országosan mind ipari, kereskedelmi, vendéglátós és mezőgazdasági ingatlanok, mind családi házak, társasházak számára. Előzetes felmérésünk egy túlnyomásos vagy hőkamerás vizsgálattal megállapítja, hol „szökik el a meleg” a házból, és minden esetben testreszabott, egyedi és részletesen kidolgozott műszaki megoldást kínálunk a tulajdonosoknak, ahol a bekerülési költség mellett azt is levezetjük, hogy mennyi megtérülést érhetnek el a beruházással, és szükség esetén az igénybe vehető finanszírozási lehetőségek területén is tanácsot adunk, segítünk."

Alternatív megoldások a betonnal és a téglával szemben: így lehet gazdaságos az építkezés

A jelenlegi recessziós állapot után a szakértő szerint jövő év februárjára már kis mértékben tisztulhat a kép, és újra beállhatnak az ingatlanpiaci folyamatok egy jól látható, tervezhető irányba. Az azonban fontos, hogy ha magánszemélyként építkezésbe szeretnénk kezdeni, a kivitelezésnek ne fillérre pontosan kiszámolt pénzzel, hanem 20-25 százalékos tartalékkal vágjunk neki. A tervezés során tartsuk szem előtt a gazdaságos és fenntartható megvalósítást, a tervezés elején pedig határozzuk meg azt a beruházási összeget, amiből az épületet szeretnénk megvalósítani. Az Imperial Holding egyedülállóan a családi ház építési piacon költségvezérelt tervezést vállal, melynek keretein belül garantálják, hogy az épület kivitelezhető lesz az előre meghatározott költségkereten belül, amit még a tervezés kezdetén rögzítenek. Aki pedig a legjobb ár-érték arányú megoldásokat keresi, annak több mint 600, fix áron kínált típusházból álló választékukat ajánlják a cég weboldalán, melyek közt könnyűszerkezetes, Liapor, tégla, és Leier kéregbeton épületek is találhatóak.

Azok számára, akik újépítésű ingatlanban gondolkodnak és nagyobb alapterületet szeretnének olcsóbban megvalósítani, jó megoldást jelenthet a könnyűszerkezetes házak építése, hiszen a hagyományos tégla-beton technológiánál nemcsak fenntarthatóbb, de sokszor gyorsabb és gazdaságosabb alternatívát is kínálnak, és kiemelten energiahatékonynak is tekinthetők (akár AA++). Hasonlóan a Liapor agyagbeton-technológiához, amely rendkívül jó hőszigetelést, gyors építést biztosít, és akár a passzívházak kivitelezéséhez is megfelelő lehet. Ugyanakkor nem könnyűszerkezetes, hanem úgynevezett „masszívház”, tehát azok számára is remek megoldás, akik nem tudnák elképzelni az életüket könnyűszerkezetes épületben

"Azoknak, akik érdeklődnek az energiahatékony technológiák iránt, az Imperial Holding ingyenes online konzultációs lehetőséget is biztosít, melynek során megismerkedhetnek a könnyűszerkezetes ingatlanok, valamint a Liapor agyagbeton-technológia legfőbb előnyeivel. A konzultációt követően az árajánlatot egy részletes vizsgálat előzi meg, amelynek során felmérjük, mely megoldás lehet a leginkább gazdaságos és fenntartható az építtető számára, és szükség esetén hiteltanácsadást is nyújtunk."

A könnyűszerkezetes ingatlanok persze nemcsak a családiházak és lakások, de az ipari ingatlanok piacán is népszerűek. Rengeteg könnyűszerkezetes csarnok vagy raktárépület épül napjainkban, az Imperial Holding pedig az ilyen jellegű beruházásokban és fejlesztésekben is partner.

"Nagy tapasztalattal rendelkezünk acélszerkezetes és betonszerkezetes csarnokok építésében országszerte, és szükség esetén saját tőkéből megépítjük és visszabérelhetővé tesszük a csarnoképületet azok számára, akiknek nincs elegendő anyagi forrásuk az építkezéshez, és inkább a havi bérleti díjat tudják kigazdálkodni. Ahogyan változnak az ellátási láncok és logisztikai költségek, a jelenlegi helyzetben a gyártókapacitások, raktározási kapacitások helyben történő kiépítésére nagyobb az igény, ezért ezek a szektorok továbbra is jelentős fejlődési lehetőség előtt állnak. – zárta gondolatait Virág Gergő, hangsúlyozva azt, hogy az ingatlan az anyagi lehetőségek ideiglenes változása ellenére is jó befektetés. Fontos azonban, hogy a megvalósításba minden esetben átgondolt tervezést követően, megfontoltan, a megfelelő partnerek megválasztásával vágjunk bele.

Piacra lépett Magyarországon az ORLEN-csoport

Piacra lépett Magyarországon az ORLEN-csoport, összesen 143 hazai töltőállomást vesz át - közölte az ORLEN csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 04. 23:00
Megosztás:

Kétmilliárd forint uniós forrás érkezett Békés megyébe

Csaknem kétmilliárd forint fejlesztési forrást nyert el több Békés megyei település az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből - tájékoztatta csütörtökön közleményben az MTI-t a Békés Megyei Önkormányzat.
2022. 12. 04. 22:00
Megosztás:

Rezsitámogatást ad Kecskemét önkormányzata a rászorulóknak

Települési támogatást nyújt Kecskemét önkormányzata a lakossági átlagfogyasztást meghaladó gáz- vagy villanyáram költségeinek enyhítésére a rászorulóknak - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t csütörtökön.
2022. 12. 04. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 12. 04. 20:00
Megosztás:

Idén új helyszínen várja az adományokat a Mikulásgyár

Idén új helyszínen, az V. kerületben, a Városháza Parkban lévő Szolidaritás parkjában nyitotta meg kapuit az ország egyik legnagyobb karitatív akciója, a Mikulásgyár, ahol december 22-ig várják az ajándékokat- közölte a Mikulásgyár Alapítvány az MTI-vel vasárnap.
2022. 12. 04. 19:00
Megosztás:

A cseh Nano Energies Magyarországon is beindítja virtuális erőművi szolgáltatásait

A vállalkozások Európa-szerte küzdenek a magas villamosenergia-árakkal. A válságból kivezető út lehet a cseh Nano Energies által kínált rugalmassági aggregáció, amely az áramfogyasztás és -termelés intelligens irányításával az energiaköltségek 10-30 százalékos csökkentését is lehetővé teszi. Emellett erősíti a villamosenergia-hálózat stabilitását, és optimalizálja a megújuló energiatermelés hálózatba visszatáplálását. Magyarország már a negyedik ország, ahol a cég jelen van.
2022. 12. 04. 18:00
Megosztás:

Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége

Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból.
2022. 12. 04. 17:00
Megosztás:

A Twitter ismét felfüggesztette Kanye West fiókját

A Twitter ismét felfüggesztette a Ye művésznéven szereplő, korábban Kanye Westként ismert rapper fiókját, a közösségi médium erőszakra való felhívásra vonatkozó szabályának megsértése miatt.
2022. 12. 04. 16:00
Megosztás:

Hantai Simon alkotásaiból nyílik kamarakiállítás Pécsen

A száz éve született Hantai Simon festőművész munkáiból nyílik kamarakiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban december 7-én - közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.
2022. 12. 04. 15:00
Megosztás:

Ipari, inflációs, kiskereskedelmi és külkereskedelmi adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a novemberi inflációs adat, az októberi ipari termelésről szóló statisztika, valamint a külkereskedelmi forgalom októberi statisztikája.
2022. 12. 04. 14:00
Megosztás:

A következő évek meghatározzák Európa biztonságának jövőjét

A következő néhány év fogja meghatározni a Kínai Népköztársasággal való versengés kereteit és fogja kialakítani Európa biztonságának jövőjét is - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter a Reagan Nemzeti Védelmi Fórum nyitóelőadásában szombaton Kaliforniában, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok új Nemzeti Védelmi Stratégiája a Kínával való versenyt helyezi az első helyre.
2022. 12. 04. 13:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomra számít az ünnepek előtt a Grand Tokaj

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja  legjelentősebb bortermelője.
2022. 12. 04. 12:00
Megosztás:

Luxus lehet 2023-ban a lakáshitel?

A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (teljes hiteldíj-mutató) értéke eléri majd a 12 százalékot, ami jelentősen magasabb a Bankmonitor által becsült jelenlegi szintnél. Amennyiben beválik a Jegybank prognózisa, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni, ami teljes visszafizetésben mintegy 7,5 millió forint plusz költséget jelent.
2022. 12. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 45 804,29 ponton zárt pénteken, 88,96 ponttal, 0,19 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 12. 04. 10:00
Megosztás:

Újabb óvodaépület újul meg Szegeden

Uniós támogatással, 350 millió forintból korszerűsítik a szegedi Felsővárosi óvodát, a tervek szerint a jövő év közepére befejeződő beruházásnak köszönhetően akár 60 százalékkal is csökkenhet az intézmény energiafelhasználása - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2022. 12. 04. 08:00
Megosztás:

Újraindul az Uránia olasz vetítéssorozata

A száz éve született Vittorio Gassmanra emlékezve, a világhírű olasz színész egyik legnépszerűbb filmjével, A nő illatával kezdődik az Itáliai utazás című vetítéssorozat újabb évada december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 2023 júniusáig kéthetente jelentkező válogatásban tizennégy olasz film szerepel.
2022. 12. 04. 07:00
Megosztás:

Az okosjátékok használata is járhat biztonsági kockázatokkal

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint, ezért a társaság kiberbiztonsági szakértői azt ajánlják, hogy például okosjátékok vásárlása előtt a személyes adatok, a magánélet védelme, és a gyerekek biztonsága érdekében a felhasználók tájékozódjanak, biztonságos-e a kiválasztott eszköz otthoni használata.
2022. 12. 04. 06:00
Megosztás:

Az EU és a G7 országok megállapodtak az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton.
2022. 12. 04. 05:00
Megosztás:

A 6-os lottó sorsolást várod? Kár! Kidobhatod a szelvényt már most a kukába

A hazai állami nyereményjátékok közül a lottó a legkedveltebb hosszú évtizedek óta. A lottójátékok között jelentős különbség van abban, hogy milyen esélyünk van megnyerni a fődíjat. Mert ugye az összes lottó úgy van kitalálva, hogy csak a főnyereménnyel lehet igazán komoly pénzt nyerni, a többi, az csak népámítás, semmi, nudli.
2022. 12. 04. 04:00
Megosztás:

Magáncsődöt jelentett Alex Jones amerikai médiaszemélyiség

Magáncsődöt jelentett Alex Jones amerikai médiaszemélyiség, akit a bíróság valótlan állítása miatt csaknem másfél milliárd dollár kártérítés kifizetésére kötelezett.
2022. 12. 04. 03:00
Megosztás: