Vegyünk olcsó, rossz energiahatékonyságú ingatlant, aztán pedig...

A közelmúltban beköszöntő válsághelyzet a legtöbb iparágat megviselte. Nincs ez másképp az építőipar terén sem, azonban ingatlanba fektetni továbbra is jó ötlet. Virág Gergő, az Imperial Holding szakértője szerint az ingatlan válságálló befektetés, ami az inflációs körülmények között is őrzi, vagy akár növeli is az értékét. Az építtetőknek és befektetőknek is érdemes azonban újragondolni a stratégiájukat, és megfontoltan, a megfelelő partnerek megválasztásával belevágni az üzletbe.

Vegyünk olcsó, rossz energiahatékonyságú ingatlant, aztán pedig...

Építőipar és ingatlanpiac változó időkben: erre halad most az iparág

Mint ahogy jelenleg az üzleti élet minden területén, úgy az ingatlanpiacon is tapasztalható a recessziós állapot. A visszaesés az újépítésű és a felújítás előtt álló ingatlanok esetében is fájdalmas pontot jelent, hiszen az építőanyagok ára napi szinten változik, ami nagyban megnehezíti a felelős költségtervezést. Arról nem is beszélve, hogy az építtetők többsége a jelenlegi kamatszinten a korábbihoz képest kevésbé hajlik az új otthonépítés céljából történő hitelfelvételre: a Zöld Hitel kifutása és a kamatemelések érzékenyen érintették a lakossági piacot, és a családtámogatások lejártával az otthonfelújítási támogatás év végi kifutásával a lehetőségek még inkább megfogyatkoztak.

Virág Gergő, az Imperial Holding szakértője szerint a prémium szektort leszámítva nagyon meg kell gondolni, hol érdemes most belevágni új családi ház, társasház vagy ikerház építésébe. „Az új családi házak építésénél jelenleg azok az építtetők vannak többségben, akik a munkálatokat saját zsebből, készpénzben képesek finanszírozni. Az ehhez szükséges pénzre sokan a korábbi ingatlanjuk értékesítésével tesznek szert.”

A helyzet sokak számára kritikusnak tűnhet, azonban ingatlanra költeni továbbra is jó ötlet, emelte ki a szakértő, aki szerint az ingatlan válságálló befektetés, ami az inflációs körülmények között is őrzi, vagy növeli az értékét. „Ingatlanon még senki nem veszített pénzt, ellentétben például a tőzsdével.” – mondta a szakértő. A jelenlegi helyzetben egyértelműen a bővítésre és energetikai korszerűsítésre van a legnagyobb keresletet.

Kiemelkedő megtérülést hozhat a korszerűsítés és a felújítás

„Minden az energiahatékonyságról szól, ez mozgatja a szálakat, erre érkezik a legtöbb megkeresés.” – fogalmazott Virág Gergő, majd hozzátette, hogy az élethelyzetek adottak, az anyagi lehetőségek változtak. Ilyenkor érdemes újragondolni a stratégiákat. A drága hitelek helyett a meglévő készpénz befektetésével lehet értéket növelni a meglévő ingatlanunkban, akár az alapterület növelésével, akár egy gazdaságos energetikai korszerűsítéssel, amely jelentős anyagi megtakarítást hozhat. Akinek tehát most nincs pénze új családi házat építeni, annak megoldás lehet a meglévő ingatlan bővítése, akár egy tetőtér beépítésével, vagy hozzáépítéssel is.

A korszerűsítés persze nemcsak a lakossági építtetők, de a befektetők számára is tartogat lehetőségeket. Vannak olyan piaci rések, amik ezek között a körülmények között kiemelkedő haszonnal kecsegtetnek. Ilyen például a nagy, energetikailag korszerűtlen ingatlanok felvásárlása, felújítása és kisebb egységekre osztása.

Az olcsón felvásárolható, energetikai szempontból korszerűtlen ingatlanok renoválás után gyors megtérülést és komoly hasznot ígérnek. Egy nagy, 300-400 négyzetméter alapterületű ház lakóterületének megosztásával például akár 3-4 lakás is kialakítható. Ez pedig komoly hozzáadott értéket jelent, és a felvásárlási ár, valamint a felújítással járó költségek mellett is magas hozammal jár.

Többek közt ebben rendelkezik nagy tapasztalattal az Imperial Holding. A cég így nemcsak az új építések, de a felújítások során is az építtetők és befektetők partnere, mind a tervezést, mind a kivitelezést illetően. Kifejezetten keresik az olyan befektetőpartnereket, akik nyitottak az ilyen jellegű beruházásra, és fantáziát látnak az energetikailag korszerűtlen, ám nagy alapterületű családi házak felvásárlásában és korszerűsítésében. „A beruházók és befektetők számára kisebb összegben is tudunk magas haszonnal járó befektetési lehetőségeket ajánlani ingatlanfedezet mellett.” – emelte ki az Imperial Holding tulajdonosi körének tagja, aki azt is elmondta, hogy a cég kiváló partner azok számára, akik már meglévő ingatlanok energetikai korszerűsítésében gondolkodnak.

„A gázkészülékek lecseréléséről hőszivattyúra, a hővisszanyerős szellőztető-rendszerekről, a nyílászáró-cserékről és a hőszigetelésről egyaránt gondoskodunk. Minden szükséges munkálatot egyben, generálkivitelezésben végzünk országosan mind ipari, kereskedelmi, vendéglátós és mezőgazdasági ingatlanok, mind családi házak, társasházak számára. Előzetes felmérésünk egy túlnyomásos vagy hőkamerás vizsgálattal megállapítja, hol „szökik el a meleg” a házból, és minden esetben testreszabott, egyedi és részletesen kidolgozott műszaki megoldást kínálunk a tulajdonosoknak, ahol a bekerülési költség mellett azt is levezetjük, hogy mennyi megtérülést érhetnek el a beruházással, és szükség esetén az igénybe vehető finanszírozási lehetőségek területén is tanácsot adunk, segítünk."

Alternatív megoldások a betonnal és a téglával szemben: így lehet gazdaságos az építkezés

A jelenlegi recessziós állapot után a szakértő szerint jövő év februárjára már kis mértékben tisztulhat a kép, és újra beállhatnak az ingatlanpiaci folyamatok egy jól látható, tervezhető irányba. Az azonban fontos, hogy ha magánszemélyként építkezésbe szeretnénk kezdeni, a kivitelezésnek ne fillérre pontosan kiszámolt pénzzel, hanem 20-25 százalékos tartalékkal vágjunk neki. A tervezés során tartsuk szem előtt a gazdaságos és fenntartható megvalósítást, a tervezés elején pedig határozzuk meg azt a beruházási összeget, amiből az épületet szeretnénk megvalósítani. Az Imperial Holding egyedülállóan a családi ház építési piacon költségvezérelt tervezést vállal, melynek keretein belül garantálják, hogy az épület kivitelezhető lesz az előre meghatározott költségkereten belül, amit még a tervezés kezdetén rögzítenek. Aki pedig a legjobb ár-érték arányú megoldásokat keresi, annak több mint 600, fix áron kínált típusházból álló választékukat ajánlják a cég weboldalán, melyek közt könnyűszerkezetes, Liapor, tégla, és Leier kéregbeton épületek is találhatóak.

Azok számára, akik újépítésű ingatlanban gondolkodnak és nagyobb alapterületet szeretnének olcsóbban megvalósítani, jó megoldást jelenthet a könnyűszerkezetes házak építése, hiszen a hagyományos tégla-beton technológiánál nemcsak fenntarthatóbb, de sokszor gyorsabb és gazdaságosabb alternatívát is kínálnak, és kiemelten energiahatékonynak is tekinthetők (akár AA++). Hasonlóan a Liapor agyagbeton-technológiához, amely rendkívül jó hőszigetelést, gyors építést biztosít, és akár a passzívházak kivitelezéséhez is megfelelő lehet. Ugyanakkor nem könnyűszerkezetes, hanem úgynevezett „masszívház”, tehát azok számára is remek megoldás, akik nem tudnák elképzelni az életüket könnyűszerkezetes épületben

"Azoknak, akik érdeklődnek az energiahatékony technológiák iránt, az Imperial Holding ingyenes online konzultációs lehetőséget is biztosít, melynek során megismerkedhetnek a könnyűszerkezetes ingatlanok, valamint a Liapor agyagbeton-technológia legfőbb előnyeivel. A konzultációt követően az árajánlatot egy részletes vizsgálat előzi meg, amelynek során felmérjük, mely megoldás lehet a leginkább gazdaságos és fenntartható az építtető számára, és szükség esetén hiteltanácsadást is nyújtunk."

A könnyűszerkezetes ingatlanok persze nemcsak a családiházak és lakások, de az ipari ingatlanok piacán is népszerűek. Rengeteg könnyűszerkezetes csarnok vagy raktárépület épül napjainkban, az Imperial Holding pedig az ilyen jellegű beruházásokban és fejlesztésekben is partner.

"Nagy tapasztalattal rendelkezünk acélszerkezetes és betonszerkezetes csarnokok építésében országszerte, és szükség esetén saját tőkéből megépítjük és visszabérelhetővé tesszük a csarnoképületet azok számára, akiknek nincs elegendő anyagi forrásuk az építkezéshez, és inkább a havi bérleti díjat tudják kigazdálkodni. Ahogyan változnak az ellátási láncok és logisztikai költségek, a jelenlegi helyzetben a gyártókapacitások, raktározási kapacitások helyben történő kiépítésére nagyobb az igény, ezért ezek a szektorok továbbra is jelentős fejlődési lehetőség előtt állnak. – zárta gondolatait Virág Gergő, hangsúlyozva azt, hogy az ingatlan az anyagi lehetőségek ideiglenes változása ellenére is jó befektetés. Fontos azonban, hogy a megvalósításba minden esetben átgondolt tervezést követően, megfontoltan, a megfelelő partnerek megválasztásával vágjunk bele.

2024. augusztus 1-től emelkedik a kiszabható versenyfelügyeleti bírság maximuma

2024. augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal („GVH”) által kiszabható bírság összegének felső határa a háborús veszélyhelyzet ideje alatt. Az Oppenheim Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a változásokat.
2024. 07. 16. 18:00
Megosztás:

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.
2024. 07. 16. 17:00
Megosztás:

Pénztárcabarát iskolakezdés kapcsán ad gyakorlati tanácsokat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 16:00
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis kiskereskedelmi értékesítése az első félévben

Az AutoWallis csoport kiskereskedelmi üzletága az első félévben 17,9 százalékkal 4924 darabra emelte eladásait, a használtautó-eladások 26 százalékkal 1205 darabra nőttek, a szerviz szolgáltatásoknál a szerviz órák száma 6,1 százalékkal 96 626-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 16. 15:00
Megosztás:

A Cardano (ADA) emelkedik a MAGA rally hátán? Az altcoinok vezetik a kriptovaluta-piac helyreállását

A Cardano (ADA), a tizedik legnagyobb digitális valuta piaci kapitalizáció szerint, értéke megugrott, amit az altcoin piac MAGA rally-ja vezetett.
2024. 07. 16. 14:00
Megosztás:

Így teljesít Kína gazdasága

Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
2024. 07. 16. 13:00
Megosztás:

7,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal csökkent az építőipari termelése

2024 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 16. 12:00
Megosztás:

Milyen kinyitható kanapét válasszunk a nappaliba?

A kinyitható kanapé a nappali meghatározó, központi bútordarabja, aminek esztétikusnak, kényelmesnek és funkcionálisnak kell lennie, fontos továbbá, hogy hozzájáruljon a helyiség kiegyensúlyozott stílusának a megteremtéséhez. 
2024. 07. 16. 11:34
Megosztás:

Népszerű AI platform vált a kriptópiac beszédtémájává, miután átlépte a 10 millió dolláros határt, vonzva a SHIB és MATIC támogatóit

A technológia világa izgatottan figyel egy új AI platform, az Algotech (ALGT) színre lépését. Nemrég átlépve a 10 millió dolláros értékelési határt, az Algotech nemcsak a befektetők figyelmét ragadta meg, hanem jelentős támogatást nyert el a kripto világ két legnagyobb közösségétől is: Shiba Inu (SHIB) és Polygon (MATIC).
2024. 07. 16. 11:00
Megosztás:

Hogyan segít spórolni egy bőr üléshuzat?

A bőr üléshuzat nem csupán egy hasznos kiegészítő az autóban, de hosszú távon praktikus és gazdaságos választás is egyben. Egy időtlen klasszikus, ami esztétikus, elegáns, mindezek mellett pedig még spórolni is segíthet.
2024. 07. 16. 10:31
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Gyengüléssel kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 16. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel, enyhe negatív korrekcióval indulhat kedden a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
2024. 07. 16. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 16. 08:00
Megosztás:

Tízezrek üthetik a markát, ha elégedett a bankjával

Felpörögtek az ügyfélajánló programok a pénzintézeteknél. A lakossági számlák mellett a pénzügyi szolgáltatók bevonták az akciókba a kisvállalati csomagokat is.
2024. 07. 16. 07:00
Megosztás:

A DTX Exchange 900 ezer dolláros teljesítménye eltereli a figyelmet a Fetch.ai (FET) és az Optimism (OP) platformokról

A DTX Exchange, amely jelenleg a 2. szakaszban van, beszédtémává vált a kriptóbefektetők körében, mivel az előértékesítése egy hónap alatt már meghaladta a 900 ezer dollárt. A szakértők úgy vélik, hogy a DTX a következő blue chip kripto lehet, nagy hasznossággal.
2024. 07. 16. 06:30
Megosztás:

Nem jól alakulnak a költségcsökkentések a Wells-Fargonál

Az átlagos elemzői várakozásoknál jobban alakult a Wells Fargo bevétele az idei év második negyedévében, a pénteki nyitás előtt publikált gyorsjelentés alapján.
2024. 07. 16. 06:00
Megosztás:

Erre a 3 dologra figyelj, ha most befektetsz pénzt bármibe is Magyarországon

Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági tevékenység az év eddigi szakaszában végig élénk volt, közben a fogyasztói kereslet és a munkaerő-piacok is megtalálták az egészséges egyensúlyi állapotot. A Fidelity International ezeket a javuló fundamentális körülményeket is figyelembe vette akkor, amikor megvizsgálta, mi lesz a harmadik negyedév három fő témája.
2024. 07. 16. 04:00
Megosztás:

Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont

Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél. A bankok egymást követő emelései után főként az alacsonyabb jövedelműeknek lesz egyre nehezebb olcsóbb lakáshitelt találni - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 07. 16. 03:00
Megosztás:

Legjobb altcoinok, amelyeket júliusban érdemes figyelni: Kriptovaluták őrült növekedési potenciállal, de melyik lehet a legjobb hosszú távú befektetés?

Az altcoin piac hatalmas áttörés előtt állhat ezen a nyáron, mivel a Bitcoin dominanciája egyelőre a csúcson van. A kripto befektetőknek most lehetőségük van, hogy különböző ágazatok projektjeivel kiegyensúlyozzák portfóliójukat. A Kaspa (KAS), a Render (RNDR) és a PeiPei (PEIPEI) befektetői hatalmas nyereségeket érhetnek el júliusban, de egy új coin még ennél is nagyobb potenciállal rendelkezik.
2024. 07. 16. 02:30
Megosztás:

Így költöttek a magyar drukkerek a válogatott meccseinek helyszínein

A németországi futball Európa-bajnokság városai jelentős anyagi forrásokat fordítottak arra, hogy a stadion látogatóinak és a focirajongóknak felejthetetlen élményeket nyújtsanak a torna ideje alatt. Ezt bizonyítják a Mastercard SpendingPulse legfrissebb adatai is, amelyek az üzletekben és online történő kiskereskedelmi eladásokat mérik minden fizetési helyzetre vetítve: a focimeccsek jelentősen növelték a vendéglátóipari eladásokat a rendező városokban - egyes esetekben akár 283 százalékkal is. Magyarország mérkőzései során az eladások növekedése (+62,7% és +66,5%) jelentős, de nem a legmagasabb a dokumentumban szereplő adatok közül. Azonban stabil növekedést mutatnak, ami pozitív hatással volt a helyi gazdaságra.
2024. 07. 16. 02:00
Megosztás: