Zöld hitel - az MNB értesülései szerint is kimerült a keret?

A szuperolcsó Zöld hitel kerete jelen ismereteink szerint kimerült. Hiába emelte meg a 200 milliárd forint összegű keretet további 100 milliárddal az MNB, ez az összeg is csak a már folyamatban lévő igénylésekre lehet elegendő. Mit tehet az, aki lecsúszott erről a remek lehetőségről?

Zöld hitel - az MNB értesülései szerint is kimerült a keret?

A 2021 októberében induló, futamidő végéig fix 2,5 százalékos kamatozású Zöld hitel kiváló lehetőség volt (https://bankmonitor.hu/zold-hitel/) az új építésű lakást vásárlók, építkezők számára. Ez nem is csoda, hiszen ilyen kedvező feltételekkel nem igazán lehet jelenleg piaci kölcsönt igényelni. Nagyon sokan próbálták kihasználni a lehetőséget, az érdeklődőknek azonban szem előtt kellett tartaniuk azt, hogy legfeljebb 200 milliárd forint összegben folyósíthattak a bankok a kedvezményes hitelből.

Már nem lehet Zöld hitelt igényelni

Bombaként robbant a hír március végén, hogy a támogatott hitelre biztosított 200 milliárd forint összegű keret elfogyott. Erre válaszként a jegybank újabb 100 milliárd forint összegű keretet (https://bankmonitor.hu/cikk/megemelhetik-a-zold-hitel-keretet-de-a-feltetelek-is-valtozhatnak/) biztosítottak a programra. A legtöbb kereskedelmi banknál azonban továbbra sem lehet igényelni a kedvezményes konstrukciót. (Egyes pénzintézeteknél átmenetileg, a korábban már leegyeztetett igényléséket be lehetett nyújtani.)

Az MNB honlapján (https://www.mnb.hu/zold-otthon-program) található tájékoztatás szerint sem tudjuk már felvenni a kedvezményes lakáskölcsönt:

“Értesüléseink szerint a hitelintézetek nagy része már nem fogad be kérelmeket Zöld Otthon Hitelre. A 2022. április 5-i, 100 milliárd forinttal történő keretemelés lehetővé tette, hogy a hitelintézetek többségénél a már bírálat alatt álló hiteligények teljesülhessenek, továbbá ezen felül is biztosíthat szabad keretet, ennek mértékéről azonban csak az egyes hitelintézetek tudnak tájékoztatást nyújtani. A jegybank hosszú távon kívánja támogatni a hazai ingatlanállomány megújulását is, és vizsgálni fogja, hogy a 300 milliárd forintos keret kimerülése után milyen feltételek mellett tudja fenntartható módon támogatni a hazai zöld átmenetet.”

Hogyan módosultak az igénylési feltételek?

Ha mégis találnánk olyan bankot, amelyik befogadná a kérelmünket, akkor az alábbi változásokat érdemes szem előtt tartanunk:

- Az ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie legalább a "BB" kategóriát, illetve az épület primer energiaigénye nem haladhatja meg a 80 kWh/m2/év értéket. (Korábban a primer energiaigény felső korlátja 90 kWh/m2/év volt.)

- Az április 19. napjától kötött hitelszerződésekre szükséges teljesíteni a szigorúbb energetikai elvárásokat.

- Van ugyanakkor egy kiskapu is: az április 5-ig benyújtott hitelkérelmek esetében a régi feltételeket lehet alkalmazni, függetlenül a szerződéskötés dátumától.

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint sajnos kis esély van arra, hogy találjunk a közeljövőben olyan pénzintézetet, amelynél meg tudnánk igényelni a kedvező kölcsönt a jelenlegi feltételek mellett.

Bankmonitor tipp: Ha ennek ellenére megpróbálkoznál a Zöld hitel igénylésével, akkor fokozottan figyelj az adásvételi szerződés tartalmára. Csak akkor kösd meg a szerződést, ha már biztos vagy a hitelben. Másik lehetőségként érdemes lehet kikötni a szerződésben, hogy a Zöld hitel elutasítása, a hiteligénylés meghiúsulása esetén a foglaló összege visszajár.

Mit tehetünk, ha lemaradtunk a Zöld hitelről?

Ha hitelre lenne szükségünk egy új lakóház vásárlására, építésére, akkor jó eséllyel már lemaradunk az NHP Zöld Otthon Programjáról. Emiatt érdemes a piacon elérhető egyéb finanszírozási lehetőségek között szétnézni.

A kamatmentes Babaváró hitel

A Babaváró hitel még kedvezőbb is lehet, mint a Zöld hitel. A kölcsönhöz kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat a futamidő alatt születendő gyerekek számától függően. A hitelösszeg azonban legfeljebb 10 millió forint lehet, ami jóval kevesebb a Zöld hitel maximális 70 millió forintos összegénél. A maximális hitelösszeg törlesztőrészlete 45 834 Ft lenne 20 éven keresztül.

Ugyanakkor komoly feltételeket kell teljesíteniük az igénylőknek. Ezek közül talán a legszigorúbbnak a TB jogviszonyra vonatkozó 3 éves elvárás bizonyulhat. A Babaváró hitel feltételeiről itt olvashatsz részleteket. (https://bankmonitor.hu/cikk/mik-a-babavaro-hitel-feltetelei-2022-ben/)

A családi otthonteremtési kedvezmény mellé igényelhető támogatott hitel

A CSOK a meglévő és vállalt gyermekek után igényelhető vissza nem térítendő lakáscélú támogatás (https://bankmonitor.hu/csok-feltetelei/) . Mellé igényelhető kedvezményes kamatozású támogatott hitel is, amennyiben legalább két gyerek után vennénk igénybe a CSOK-ot. A kölcsön maximális összege legfeljebb 10 millió forint lehet két gyermek esetén. Legfeljebb 15 millió forint összegű támogatott hitelt kaphatunk, ha legalább 3 gyerek után vettük igénybe a vissza nem térítendő támogatást.

A hitel kamata is valamelyest magasabb - 3 százalék -, mint a Zöld hitel esetén. (10 millió forint, 20 éves futamidejű kölcsön induló törlesztőrészlete 55 460 Ft lenne.) Sőt az NHP Zöld Otthon Program keretében igényelt CSOK-hitel (https://bankmonitor.hu/lakashitel-kalkulator/) kamatmentes. Vagyis az érintett családok vesztesége még komolyabb lehet.

Piaci kamatozású lakáshitel

A kedvezményes hiteleken túl természetesen piaci kamatozású kölcsönt (https://bankmonitor.hu/lakashitel-kalkulator/)  is igényelhetünk. Ezek kamata azonban az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett. Jelenleg a legnépszerűbb, 10 éven át fix kamatozású kölcsön THM értéke 6 százaléktól indul. Ugyanakkor jó hír, hogy számos banktól igen komoly összeget lehet igényelni piaci lakáshitelből: akár a Zöld hitelből igényelhető 70 milliós határt is meghaladhatja egy piaci hitel összege.

A lényegesen magasabb kamat miatt azonban a szükséges hitelösszeg törlesztőrészlete is magasabb lenne: 10 millió forint kölcsönösszeg esetén a havi fizetnivalóban 18 ezer forint lenne a különbség 20 éven át. (A Zöld hitelre csupán 52 990 forintot, míg a piaci hitelre 70 723 forintot kellene fizetni havonta 20 éven keresztül.) Ez azt is jelenti, hogy jóval magasabb jövedelemre lenne szükség ahhoz, hogy a kért hitelösszeget felvehessük.

70 millió forint, 20 éves futamidejű kölcsön felvételéhez a Zöld hitel esetében elég lehetett 618 ezer forint igazolt jövedelemmel rendelkezni. Piaci kamatozású kölcsön esetén ugyanezen összeghez 825 ezer forintos fizetésre lenne szükség. (Abban az esetben, ha abból indulunk ki, hogy a pénzintézet engedi a jövedelem 60 százalékát megterhelni a hitel törlesztőrészletével.)

Ingatlan.com: országszerte költözési célpont az agglomeráció

Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomerációs települések ugyanakkor szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak - írta legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.
2023. 03. 22. 17:00
Megosztás:

Koronavírus - NNK: továbbra sem változik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Továbbra sem változik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.
2023. 03. 22. 16:30
Megosztás:

Az MNB megadta az engedélyét a kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatónak

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét - közölte az MNB szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményében.
2023. 03. 22. 16:00
Megosztás:

Több mint 1 millióval emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt

Több mint 1 millió forinttal emelkedtek a budapesti V. kerületi négyzetméterárak 10 év alatt, 2022 év végére az ingatlanra fordított átlagos összeg már a 100 millió forintot is meghaladta - derült ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.
2023. 03. 22. 15:30
Megosztás:

Országszerte költözési célpont az agglomeráció

Több fővárosi kerületben és a vármegyeszékhelyeken is csökkent az állandó lakosok száma a múlt évben, az agglomerációs települések ugyanakkor szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak - írta legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.
2023. 03. 22. 15:00
Megosztás:

Mennyibe kerül egy síbaleset, ha nincs biztosításod?

2021-ben a novembertől március végéig tartó síszezonban már 587 ezer magyar kereste fel a legnépszerűbb európai terepeket; a tavalyelőtti évben pontosan 40 ezerrel több honfitársunk csatolta fel a sílécét vagy a snowboardját, mint a 2017-es szezonban - derül ki Laurent Vanat svájci gazdasági elemző évente megjelenő, a nemzetközi síturizmusról készített tanulmányából.
2023. 03. 22. 14:30
Megosztás:

Az amerikai jegybankon a világ szeme - bankpánikot gyógyít, vagy inflációt tör le?

Az elmúlt mintegy másfél hét piaci turbulenciái után a Fed-en a világ szeme, pláne amiatt is, hogy az EKB nem változtatott a korábbi kijelölt kamatemelési pályán.
2023. 03. 22. 14:00
Megosztás:

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az EU-nak

A tőzsdén jegyzett vállalatok kevesebb mint harmada számít fenntarthatónak az uniós zöld keretrendszer mutatói alapján – hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért egyre több cég gazdasági tevékenységét szabályozná; a társaságoknak azonban nehézséget okoz még a kritériumok értelmezése is. Idehaza több mint ezer magyarországi székhelyű szervezet lehet érintett.
2023. 03. 22. 13:36
Megosztás:

Az európai fogyasztók elsősorban az utazásról, az éttermekről és az új ruhákról mondanak le az infláció hatására

Az infláció és az energiaköltségek az eladósodás fő mozgatórugói. A fogyasztók elsősorban az utazásról, az étteremlátogatásokról és az új ruházat vásárlásáról mondanak le az EOS fogyasztói kutatása szerint. Az európaiak többsége aggódik pénzügyi jövője miatt.
2023. 03. 22. 13:00
Megosztás:

A tévé egyre kevesebb gyereket ér el, de este tízkor még minden negyedik óvodás korú a képernyő előtt ül

A gyerekek médiafogyasztása – és ezen belül a tévénézés – fontos szerepet tölt be a jövő generációjának formálásában. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából 2022 őszén készült elemzésből kiderül: bár a tévé évről évre egyre kevesebb gyereket ért el egy átlagos napon, a nézett idő mégsem csökkent. Minden 18 év alatti korosztálynál megfigyelhető egyfajta specializálódás. A kutatás szerint a középiskolások tévéznek a legkevesebbet, az óvodás és kisiskolás korú gyerekek viszont naponta 3 óránál is hosszabb ideig ülnek a tévékészülék előtt.
2023. 03. 22. 12:30
Megosztás:

Kína óvatos marad az orosz nyersanyaggal kapcsolatban

Második napja folyik Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója, és az egymás iránti támogatás folyamatos hangoztatása mellett még nem esett szó arról, hogy Kína az eddiginél több nyersanyagot importálná Oroszországból.
2023. 03. 22. 12:00
Megosztás:

Kelepcében: Mit lép a Fed?

A Fed-nek el kell döntenie, hogy a bankok körül kialakult nehéz helyzetben tovább folytja-e a monetáris szigorítást, vagy a továbbra is magas infláció ellenére változatlanul hagyja az irányadó kamatot.
2023. 03. 22. 11:30
Megosztás:

Így kaphatsz olcsó Széchenyi hitelt

Bár még bőven lenne idő arra, hogy cégünk éves beszámolóját leadjuk, azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a közeljövőben kedvezményes hitelt szeretnének felvenni, nem célszerű halogatni a pénzügyi év zárását. A Bankmonitor.hu elemzői szerint ugyanis a bankok már most kérik a hitelbírálathoz a 2022. évre vonatkozó kimutatásokat.
2023. 03. 22. 11:00
Megosztás:

Drágább lesz a bliccelés a Volánbuszokon

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 22. 10:30
Megosztás:

Növelte a kormány az agrárkár-enyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte szerdai közleményében Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.
2023. 03. 22. 10:00
Megosztás:

Budapestről kifelé költöznek még mindig sokan, az agglomeráció lakossága növekszik

A főváros és a vármegyeszékhelyek agglomerációs települései továbbra is a slágernek számítanak az állandó lakosok számának változása - részben a költözések - alapján.
2023. 03. 22. 09:30
Megosztás:

Így csalnak az elektromos autók kilométer-órájával - visszatekerik persze!

Kiderült, mennyire tekerik az elektromos autók kilométeróráját. A használtautó-piacon tapasztalható átláthatatlanság jelensége az elektromos gépjárművek egyre nagyobb elterjedésével sem változott. Sokan elektromos autókra váltanak a károsanyag-kibocsátás, illetve az üzemeltetési és karbantartási költségek csökkentése érdekében, ám a carVertical kutatásai szerint a különféle csalások, beleértve a kilométeróra-visszatekerést, az elektromos gépjárműveket is érintik.
2023. 03. 22. 09:00
Megosztás:

Befektetés nélkül is elkezdheted a játékot

Az online kaszinók napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A kaszinók világa az utóbbi évtizedekben növekedett a legtöbbet, méghozzá robbanásszerű gyorsasággal. Az emberek szórakoztatását megcélzó ipar világszerte milliárdokat hoz a gazdaságba, az online kaszinók megjelenése pedig csak fokozta ezt a növekedést.
2023. 03. 22. 08:31
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2023. 03. 22. 08:30
Megosztás:

Nébih: visszahívnak egy a Danone OIKOS Görög élőflórás joghurtot

Penész lehetséges jelenléte miatt visszahívják és a forgalomból is kivonják a Danone OIKOS Görög élőflórás áfonyás sajttorta ízű, négyszer 125 gramm kiszerelésű joghurtot - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2023. 03. 22. 08:00
Megosztás: