100.000 pontig is emelkedhet a BUX index

Ma jön a PCE, ami komoly kihatással lehet a befektetők és a Fed döntéshozóinak fejében is a kamatcsökkentési kilátásokra.

100.000 pontig is emelkedhet a BUX index

A piaci jelenleg szeptemberre vár kamatcsökkentést, s bizonytalan abban, hogy decemberben lesz-e még egy, vagy már csak jövőre jön a következő lépés. Ezzel a Fed döntéshozók is így vannak. A legnagyobb probléma az inflációval a szolgáltatások árának alakulása, amit az alábbi ábra is jól mutat.

A PCE infláció és komponensei

Látható, hogy miközben a többi komponens nagyjából kioltja egymást, addig a PCE index értéke gyakorlatilag a szolgáltatás inflációjával egyezik meg. S ez már jó ideje, igazándiból beragadt a jelenlegi szint környékén. Szóval akkor örülhetnénk igazán, ha ez az érték újra csökkenésnek indulna. A PCE visszaesése pedig nyilván elmozdítaná a piaci szereplőket (és a Fed-et is) a további kamatvágások felé, aminek a piacok nagy valószínűséggel igencsak örülnének.

S ha már piacok. Jól szerepel az OTP. Mindezt annak ellenére, hogy a hét elején még egy kissé szkeptikusak voltunk a heti teljesítménnyel kapcsolatban, a korábbi lefordulások miatt, s ez most is benne volt a napon belüli MACD alapján. Viszont most megint megjött egy kitörés, hasonló, mint amit áprilisban láthattunk. Akkor a 18.600 forintos szintről fordult le az árfolyam. 

Nagyjából 1.000 forinttal a történelmi csúcs alatt (19.590 forint). Pedig az, ha P/E alapon vizsgáljuk az OTP-t, a Raiffeisen után a második legalacsonyabb értékkel rendelkezik a versenytársak közül. Az idei eredménnyel 4,9-es PE rátán forog, míg az átlag, 7,5. Az OTP 1-es P/BVPS értékeltségen forog, miközben a szektor inkább 1,4-esen. Ugyanakkor a piac becslése szerint az OTP idénre várható tőkemegtérülése 18 százalék lehet (ez szerintünk nagyon alacsony), miközben a versenytársak átlaga 17,5 körül van. Vagyis mindez azt sugallja, hogy az OTP olcsó a régiós bankrészvényekhez képest.

S akkor máris egy másik témánál vagyunk. Új és újabb csúcsokat dönt a BUX. Mindezt úgy, hogy a vezető részvények közül egyik sincs új csúcson. Hogy lehet ez? Egyrészt ne feledjük, hogy míg a részvények árfolyama olyan árindexnek tekinthető, ami egyszereplős, vagy más néven az osztalék hatással van az árfolyamra (lecsökkenti), addig a BUX teljes megtérülésű index, amit a részvényekre kifizetett osztalék nem húz vissza. Másrészt a vezető részvények, amelyek az indexsúly több mint 90 százalékát adják, lokális vagy éppen történelmi csúcs közelében vannak.

S akkor adja magát a kérdés, hogy meddig mehet a BUX? 

Akár 100.000 pontig is emelkedhet belátható időn belül, ha az értékeltség (PE) visszatér a korábbi szintre, a történelmi átlag környékére. Ez pedig valamivel 10 fölötti értéket jelent a mostani 6 körüli PE értékeltséggel szemben. Ha az Erste részvénycélárfolyamait vesszük alapul, akkor a 81.000 pont benne van idén a pakliban. Ha pedig a piaci célárfolyam várakozásokkal kalkulálunk, akkor a 85.000 pont környéke jön ki. Még valami. Ebben a képletben fontos tényező az OTP szereplése, hiszen az index értékének 40 százalékáért felelős.

Írja fel most! Változik az áram- és gázszolgáltatás ügyfélszolgálati elérhetőségei!

Az E.ON Hungária Csoport még 2022 áprilisában értékesítette egyetemes energiaszolgáltatást nyújtó leányvállalatát, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t az MVM Csoport részére, a cég 2024. június 30-án jogilag is beolvadt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.
2024. 07. 13. 01:00
Megosztás:

Szakad a Bitcoin? Ezt a 3 kriptót nem érdekli

Az utóbbi időben nem nagyon lehet dicsekedni a BTC teljesítményével. A legnagyobb piaci kapitalizációjú érmére több frontról is rájár a rúd: az ETF-ekből folyamatos a kiáramlás, a dollár is viszonylag erős és a német kormány a hétvégén több mint 900 millió dollár értékben szabadult meg BTC-től. Ezek mind lefelé nyomják az árat, a digitális arany így a héten egy kis időre még az 55 000 dolláros szint alá is benézett.
2024. 07. 13. 00:01
Megosztás:

Védekezz természetes hatóanyagokkal a szúnyogok és a kullancsok ellen!

Szeretjük a nyarat, mert kellemes a hőmérséklet, így sokat tartózkodhatunk a szabadban, kitárhatjuk az ajtókat, ablakokat, azonban ezzel együtt a zavaró rovarok is megjelennek az otthonainkban, így a távoltartásukra is megoldást kell találni. 
2024. 07. 12. 23:30
Megosztás:

Csökkent májusban a hazai ipari termelés

Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 12. 23:00
Megosztás:

Tizenhat civil szervezet részesül állami támogatásban

Tizenhat civil szervezet részesül támogatásban a százhatvanmillió forint keretösszegű, egészségügyi témájú pályázatból - közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 22:00
Megosztás:

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 07. 12. 20:00
Megosztás:

Az újszülöttkori oxigénhiány

Ez az állapot nemcsak a születés után következhet be, hanem már a harmadik trimesztertől, tehát a várandósság harmadik harmadától kezdve érintheti a magzatot, egészen a születés utáni 28. napig, tehát az újszülöttkor végéig.
2024. 07. 12. 19:45
Megosztás:

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 12. 19:00
Megosztás:

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás:

Kezdetét vette a dohánykontroll

Elindult a dohánykontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett "törés", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására - közölte a NAV pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 13:30
Megosztás: