3,5 milliárd forinthoz jut Csepel az Egészséges Budapest Programban

Csepel 3,5 milliárd forinthoz jut az Egészséges Budapest Programban (EBP) - mondta Németh Szilárd, a Fidesz választókerületi elnöke, országgyűlési képviselő, honvédelmi államtitkár a XXI. kerületi Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál csütörtökön.

3,5 milliárd forinthoz jut Csepel az Egészséges Budapest Programban

Hozzátette: a fejlesztések célja, hogy a csepeli betegellátás színvonala a megelőzés és a gyógyítás tekintetében egyaránt a legmagasabb színvonalú legyen.
    
Németh Szilárd emlékeztetett: az EBP-ben 65 milliárd forint áll rendelkezésre a 32 budapesti és Pest megyei rendelőintézet megújítására, ebből kap Csepel 3,5 milliárd forintot.
   
Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere megköszönte a kormánynak és a képviselőnek a támogatást, kiemelve, hogy az EBP által biztosított forrásból akkora egészségügyi fejlesztés valósul meg a Csepelen, amekkorára még nem volt példa a történetében. A polgármester felidézte: 2019-ben 1,7 milliárd forint állami támogatás érkezett a kerületbe egészségügyi fejlesztésre, 2020-ban egymilliárd, 2021-ben 750 millió forint, és az önkormányzat saját forrásból 200 millió forinttal járult hozzá a kerületi egészségügy fejlesztéséhez, vagyis az elmúlt 2-2,5 évben 3,7 milliárd forint állt rendelkezésre erre a célra.
    
Hozzátette: most 58 millió forint értékben szereztek be informatikai eszközöket - számítógépeket, laptopokat, monitorokat és nyomtatókat -, amelyekkel többek között a felnőtt háziorvosi praxisok, a házi gyermekorvosi praxisok és a szakrendelő elavult eszközeit cserélik le. Mint mondta, folyamatban van 326 millió forint értékben képalkotó diagnosztikai berendezések beszerzése is: hamarosan megérkezik a négy ultrahangkészülék, a digitális röntgen és digitális mammográf, valamint az egész test vizsgálatára alkalmas csontsűrűségmérő gép.
    
Borbély Lénárd elmondta, hamarosan közbeszerzést írnak ki 90 millió forint értékben fogorvosi kezelőegységekre és sterilizátorokra. Szólt arról is, hogy 400 millió forintos fejlesztés eredményeként várhatóan 2021 novemberében megkezdődik az egynapos sebészet a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál, ahol sebészeti, fül-orr-gégészeti, ortopédiai, kézsebészeti és szemészeti műtéteket tudnak majd végezni. A polgármester beszámolt arról is, hogy egyebek mellett folyamatban van a korábbi szülőotthon átalakítása, amely a tervek szerint 2023 decemberére elkészül. Emellett korszerűsítik a Vénusz utcai háziorvosi rendelőt is, százmillió forint értékben. A szakellátásban 210 millió forintért szereznek be kardiológiai, radiológiai, urológiai, laboratóriumi, valamint fizikoterápiás eszközöket, az alapellátásban pedig 67 millió forintért 35 darab hordozható EKG-t, vérnyomásmérőket, vércukormérőket és 6 defibrillátort.

A román háztartások több mint 80 százalékában van internet

Romániában a háztartások 80,8 százalékában van internet, ami 2,6 százalékpontos növekedést jelent a tavalyi évhez képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2021. 12. 09. 08:30
Megosztás:

Így lottóz Te is - Botrány a szerb lottóhúzáson - figyeld jól a gömböt!

Előbb írták ki a szerb lottóhúzáson a képernyőre a számokat, mint, hogy kihúzták volna őket a műsorban. Az ügyet a rendőrség is vizsgálta. Mindenesetre érdemes figyelni a csinos hostess-hölgy arcát a sorsolás közben...
2021. 12. 09. 07:49
Megosztás:

Nem sokat változott a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon; az eurót csütörtök reggel hét órakor 365,45 forinton jegyezték a szerda esti 365,70 forint után.
2021. 12. 09. 07:30
Megosztás:

Az ukrán pedagógusok túlnyomó többsége már felvette a második oltást is

Ukrajnában 588 319 tanár és iskolai alkalmazott már felvette a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját, azaz az oktatási szférában dolgozók 90,2 százaléka teljes védettséggel bír - közölte az oktatási minisztérium sajtószolgálata szerdán.
2021. 12. 09. 07:00
Megosztás:

Másfélszeresre nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Az elmúlt tíz év kormányzása alatt 25 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság, ezen belül pedig a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája 150 százalékkal emelkedett - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Cegléden.
2021. 12. 09. 06:30
Megosztás:

Ekkora hiánnyal zárt államháztartás központi alrendszere

Az első tizenegy hónapban az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - tette közzé gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán.
2021. 12. 09. 06:00
Megosztás:

Több mint 70 elektromos töltőt telepített az MVM Mobiliti

Az MVM Mobiliti Kft. összesen 71 elektromos töltőt telepített a Jedlik Ányos Terv keretében 2018-tól az idén novemberig Magyarország 26 városában - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2021. 12. 09. 05:30
Megosztás:

Mitől boldog egy nyugdíjas? Hülye kérdésre komoly választ ad egy kutatás

Nincs előre megírt, biztos recept arra, hogy mi kell a boldog időskor megteremtéséhez. A 30 év feletti magyar lakosság szerint ehhez a harmadik X betöltése után már változtatni kell az addigi életvitelen, és leginkább biztonságos döntésekre, valamint spórolásra van szükség, hogy elejét lehessen venni az időskori aggodalmaknak – derült ki az OTP Nyugdíjpénztár kutatásából. A felmérés arra is rámutatott, hogy minél hamarabb kezdődik el az előtakarékosság és a tudatos gondolkodás, az annál kifizetődőbb lesz a későbbiekben.
2021. 12. 09. 04:01
Megosztás:

Magyar Telekom elemzés

Továbbra is shortos piacot mutat a Magyar Telekom árfolyama, a 400 forintos támasz lesz a mai napon újra a nagy teszt, hogy a 2017-es évi csökkenő trend folytatódik-e a kurzusnál. Az év végével az omicron variáns tartja továbbra is lázban a börzéket, ám tegnap stabilan keresték helyüket az indexek. A Telekom számára marad a 400-as szint kitartása, amennyiben leviszi a jegyzés úgy új eladások indulhatnak el.
2021. 12. 09. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Pozitívban zárt a Richter szerdán és újra sikerült kiállnia a próbát a 8400 forintos támasznak. A nemzetközi porondon tegnap kissé alábbhagyott a hangulat a nemzetközi börzéken és kevésbé ütötték fel fejüket a bikák. A mai napon leginkább USA-ra figyelhetnek a befektetők és továbbra is a koronavírussal kapcsolatos hírek lesznek fontosak a piacoknak.
2021. 12. 09. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

Nincs nagy változás a MOL részvényeinél, megragadt az árfolyam a 2400 forintos szintnél szerdán is és nem történt előrelépés, az amerikai olajkészlet adatok sem tudták előremozdítani a szektort. A mai kereskedés során USA munkanélküli segélykérelmi adatait lesz érdemes követni és valószínűleg arra ugorhatnak rá a befektetők. Technikailag ma is a 2400-2500-as sávban folyhat leginkább a kereskedés.
2021. 12. 09. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Kissé enerváltan mozogtak tegnap az európai parkettek és az OTP sem tudott magasabbra ugrani, így a mai napon újra a 18 000 forintos ellenállás alatt indíthatja meg a napot a bankpapír. Makroadatok tekintetében ma az amerikai munkanélküli segélykérelmi mutató hozhat erősebb mozgásokat ma délután, illetve továbbra is a koronavírussal kapcsolatos újabb statisztikák. Technikailag maradt a kép az OTP számára továbbra sincs új irán a 17 000 - 18 000 forintos sáv elhagyása nélkül.
2021. 12. 09. 04:00
Megosztás:

Nagy értékű beruházás érkezik Debrecenbe

Magyarországon hozza létre első, Dél-Koreán kívüli gyárát a lítum akkumulátorokhoz szükséges katódok gyártásával foglalkozó EcoPro BM, a 264 milliárd forint értékű beruházással 631 új munkahely jön létre Debrecenben - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szöulban.
2021. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Magyar termékek gondoskodnak a svédországi részecskegyorsító biztonságáról

A debreceni ELKH Atommagkutató Intézet (ATOMKI) tervezte és készítette el a svédországi Lundban épülő részecskegyorsító berendezés, az ESS (European Spallation Source - Európai Spallációs Forrás) védelmi rendszerének műszereit.
2021. 12. 09. 03:00
Megosztás:

MÁV: Márr 50 új jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére

Már ötven új jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére, a 2022 júliusig tartó programban 375 új berendezést helyeznek üzembe a budapesti főpályaudvarokon, az elővárosi állomásokon, valamint megállóhelyeken - közölte a vasúttársaság az MTI-vel szerdán.
2021. 12. 09. 02:30
Megosztás:

Ide menekülnek a magyarok télből a nyárba

Egy ideje már a magyarok körében is egyre nagyobb divat, hogy télen rövidebb-hosszabb időre valamilyen “melegebb éghajlatra” utazunk nyaralni és így próbáljuk feldobni a hideg hónapok itthoni zordságát. A vírushelyzet miatt idén télen egyelőre általánosságban nem akkora a kereslet, mint korábban, azonban az a néhány úticél nagyon népszerű, ahová különösebb korlátozások nélkül beutazhatunk vagy egyszerűen csak elérhető közelségben vannak hozzánk. Összegyűjtöttük az idei télből nyárba kalandok legkedveltebbnek tűnő desztinációit.
2021. 12. 09. 02:00
Megosztás:

Piacvezető albán távközlési cégben szerez többségi tulajdont a 4iG

Megállapodást kötött az ALBtelecom 80,27 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról a 4iG Nyrt. A társaság Albánia elsőszámú vezetékes, internet- és tévészolgáltatója, a legnagyobb optikai hálózat tulajdonosa az országban és jelentős saját hálózattal bíró mobilszolgáltató. Az akvizíció újabb fontos lépés a 4iG nyugat-balkáni terjeszkedési stratégiájának megvalósításában: a cégcsoport a régió újabb országában jelenik meg szakmai befektetőként távközlési és digitális szolgáltatásaival. A tranzakciónak köszönhetően Törökország egyik legjelentősebb vállalatcsoportja a Çalik Holding a 4iG Nyrt. intézményi befektetőjévé válik. Az ALBtelecom irányító többségi tulajdonának megszerzése az albán hatóságok jóváhagyását követően, várhatóan 2022 januárjában zárulhat.
2021. 12. 09. 01:30
Megosztás:

Novemberre a személyi kölcsön kamatát is lehagyta az infláció!

7,4 százalék volt az éves áremelkedés mértéke 2021. novemberében, ez még az októberi adatoknál is 0,9 százalékponttal magasabb. A drágulás további gyorsulásával már nem csak lakáshitelt, hanem személyi hitelt is találhatunk az inflációnál kedvezőbb kamatokkal. Ez az állapot a Bankmonitor szakértői szerint már nem sokáig maradhat fent.
2021. 12. 09. 01:00
Megosztás:

Átmenet barnából világos zöldbe: úton a hazai ingatlanpiac a fenntarthatóság felé

Az ENSZ és az Európai Unió által meghirdetett fenntarthatósági célok elérésében az ingatlanszektornak kulcsfontosságú szerepe van. Nem véletlenül, hiszen az Európai Unióban az energiafelhasználás 40 százalékáért és a szén-dioxid kibocsátás 36 százalékáért az épületek felelősek, így a zéró kibocsátású gazdaságra történő átálláshoz jelentős változásra van szükség az ingatlanpiac minden szegmensében. A fenntarthatóság kihívásairól Kui Szilárd, local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője, valamint Borbély Gábor, partner, a finanszírozási praxis vezetője beszélgetett.
2021. 12. 09. 00:01
Megosztás:

Sokszor nincs kimutatható kapcsolat a klímaváltozást célzó befektetések és azok hatása között

Döntő többségében még nem árazták be a klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok – állapította meg a KPMG felmérése. Csak a megkérdezett szakemberek 14 százaléka véli úgy, hogy a kockázatok beépültek az árakba. A zöld portfóliók térnyerését szabályozási ellentmondások is lassítják. A változás katalizátora lehet azonban a nemrégiben zárult COP26 konferencia és a kormányzati zöld programok.
2021. 12. 08. 23:30
Megosztás: