3,5 %-os, magabiztos GDP növekedés várható az idei évben Magyarországon

Az ipar helyreálló és új kapacitásokból eredő növekedése, valamint a szolgáltatásokhoz, kereskedelemhez és fogyasztáshoz kapcsolódó iparágak helyreállása 3,5 százalékos stabil gazdasági bővülést vetítenek előre az idei évre. Az egyszámjegyű inflációs szint elérése után a közeljövő fő kérdése a 4 százalékos jegybanki célsáv teljesítésének üteme lesz, melyre az MBH Bank elemzői szerint a harmadik negyedévben kerülhet sor.

3,5 %-os, magabiztos GDP növekedés várható az idei évben Magyarországon

Az elemzők szerint a tavalyi év második felében meginduló dinamikus dezinfláció, a javuló külső egyensúly, illetve Magyarország továbbra is kedvező kockázati besorolása teret enged a jegybank alapkamat-csökkentési törekvéseinek, melynek hatására az idei harmadik negyedév elejére 6 százalékra csökkenhet az irányadó kamatszint. 

A gazdaság teljes foglalkoztatotti létszáma az év végén közel 4,8 millió fő volt, így a hazai munkaerőpiac továbbra is a teljes foglalkoztatottság közelében áll. Az elemzők szerint a kamatcsökkentések és a vonzó kamatfelár mérséklődésének hatását ellensúlyozza a külső egyensúly és a folyó fizetési mérleg markáns javulása, így 2024 végére a forint euróval szembeni árfolyama a 372,50-es szint körül alakulhat. 

GDP növekedés: 2024-ben 3,5 százalék lehet a növekedés mértéke

Az MBH Bank elemzői szerint 2023 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, így ezzel az eredménnyel a hazai gazdaság – a négy negyedéve tartó visszaesés után – korrigálta a technikai recessziós trendet. Az elemzők ezzel együtt az éves GDP 0,5 százalékos visszaesésére számítanak 2023-ban. A korábban vártnál gyengébb növekedésben szerepet játszott az állami és uniós finanszírozású beruházások csökkenése, a nem támogatott hitelek magas kamatainak hűtő hatása – ami különösen negatívan érinti az építőipart –, továbbá az európai és a német konjunktúra gyengesége.

Az elemzők prognózisa szerint ugyanakkor a gazdaság növekedésének mértéke 2024-ben már 3,5 százalék lehet. A bővülést többek között serkenti a magasabb reálbéreknek köszönhetően elérhetővé váló, korábban elhalasztott fogyasztás pótlása, az ipar és a szolgáltatások várható bővülése, illetve az uniós források harmadát jelentő, 10,2 milliárd eurónyi feloldott és fokozatosan beérkező EU-s források növekedésösztönző hatása.

„A beruházások fellendülése leginkább 2025-ben válthat ki erőteljes hatást, mivel ebben az időszakban a tervek szerint számos jelentős feldolgozóipari fejlesztést helyeznek üzembe, köztük a BMW, valamint a CATL első gyára is megkezdi a termelést – és esetlegesen a BYD próbaüzeme is megindulhat –, ami részben megalapozza a 2025-ös 4 százalékos, előző évhez képest kismértékben gyorsuló növekedési várakozást” – emelte ki Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője.

Nem várt mélypontra csökkent az infláció decemberben

A várakozásoknál kedvezőbb szintre, 5,5 százalékra csökkent, s ezzel két és fél éves mélypontra mérséklődött az infláció decemberben, így a 2023-as éves átlagos infláció 17,6 százalékon alakult. A dezinflációs folyamatot továbbra is érdemben segítik a bázishatások; kikerült az összevetésből a háztartási energiaárak egy évvel ezelőtti meredek emelkedése, valamint az élelmiszerárakban az egy évvel korábban még jelenlévő kiugró áremelkedés is az 5 százalékos drágulási ütem alá lassult.

Az MBH Bank elemzői az idei év első hónapjaiban a bázishatások, a visszafogottabb kereslet, az élelmiszereknél megjelenő egyre szélesebb körű árkorrekciók, illetve a versenyt erősítő lépések, továbbá a tartós cikkeknél tapasztalható kifulladó áremelkedés miatt az infláció további mérséklődésére számítanak. A bázishatásokban szerepet játszik, hogy a nemzetközi nyersanyag- és energiaárak többségében már a 2021-es szintekre estek vissza az utóbbi hónapokban.

Az alkohol- és dohánytermékek áremelkedése, valamint a szolgáltatók jelentős részénél továbbra is megfigyelhető áremelkedés ugyan mérsékli az infláció csökkenésének ütemét, összességében azonban 4,1 százalék lehet az idei éves inflációs ráta – az üzemanyagok év eleji jövedéki adóemelése ellenére is –, ami 0,2 százalékponttal magasabb az elemzők előző prognózisánál. A szakemberek várakozása szerint a harmadik negyedévben kerülhet a 4 százalékos jegybanki célsáv alá először az inflációs mutató, azonban a piaci szereplők az év első két hónapjában hozott átárazási döntéseinek mértéke hordozhat kockázatot.

A teljes foglalkoztatottság közelében áll a hazai munkaerőpiac

A legutolsó adatok szerint a tavaly szeptember-novemberi időszakban továbbra is csúcson állt a foglalkoztatottság, a hazai elsődleges munkaerőpiacon 34 ezer új munkahely jött létre az előző év azonos időszakához képest. A közfoglalkoztatottak száma 6 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók pedig 13 ezerrel voltak többen, így a legutolsó háromhavi átlag alapján a gazdaság teljes foglalkoztatotti létszáma közel 4,8 millió fő volt. Kismértékben a munkanélküliek száma is emelkedett az inaktivitásból a munkaerőpiacra visszatérők számának növekedése miatt, és ígyaz aktivitás is új csúcsra kerül, immár csak kismértékben elmaradva az 5 millió főtől. A legutolsó elérhető adatok szerint az októberi átlagbér emelkedés eközben 14,0 százalék volt a hazai munkaerőpiacon, ami továbbra is az inflációs környezetre való reagálást és a feszes munkaerőpiacot jelzi, és egyben 3,7 százalékos reálbérnövekedést eredményezett a hónapban. 

Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője hozzátette: „A következő negyedévekben a munkanélküliség továbbra is a 4 százalékos szint körül ingadozhat, a tavalyi éves átlagos ráta pedig 4,0 százalék lehetett. Ezek alapján azt láthatjuk, hogy a korábbi mérsékelt recessziós és magas kamatkörnyezet mellett is a teljes foglalkoztatottság közelében áll a hazai piac.” A jelenség egyik oka, hogy a két évvel ezelőtti helyreállási problémákból kiindulva a jelenlegi alacsonyabb keresleti szint mellett is igyekeznek megtartani a bevált munkaerőt a piaci szereplők. Ezzel párhuzamosan a béremelkedés mértéke 14,6 százalék lehetett a tavalyi évben, míg idén 10 százalék körül alakulhat az éves bérnövekedési ütem, melyet támogatnak a decembertől 15 százalékkal és 10 százalékkal emelkedő bérminimumok.

Az eddigi ütemben folytatódhat az alapkamat csökkentése

2023 szeptemberben az egynapos betéti gyorstender kamatának 100 bázispontos csökkentésével 13 százalékon összezárt az egynapos betéti kamat az alapkamattal, majd a három 75 bázispont kamatcsökkentést követően az irányadó ráta a várakozásoknak megfelelően 10,75 százalékon zárta a tavalyi évet. Balog-Béki Márta, az MBH Bank makrogazdasági elemzője kiemelte: „A kamatcsökkentésnek teret engedett, hogy az infláció a vártnál is meredekebben mérséklődött a tavalyi második félévben, látványosan javult a külső egyensúly, emellett a globális befektetői hangulat is kedvezőbben alakult az év végére, Magyarország kockázati megítélése is kedvező maradt. A fejlett piaci hozamok lefelé korrigáltak, erősödtek a fejlett piaci kamatcsökkentési várakozások 2024-re, bár megítélésünk szerint jelenleg túlzóak a csökkentési ütem meredekségével kapcsolatos prognózisok.”

Mivel a dezinfláció 2024-ben is fennmarad, illetve a hazai gazdaság sérülékenysége is várhatóan tovább mérséklődik a külső pozíción keresztül, így az alapkamat csökkentése a következő hónapokban is a terveknek megfelelően folytatódhat – bár a kamatcsökkentési ciklus az idei első félév vége felé lassabb ütemre válthat. Tekintettel arra, hogy a jegybank a pozitív reálkamat fenntartását szükségesnek tartja, így az MBH Bank elemzői is fenntartják, hogy 2024 harmadik negyedév elejére 6 százalékra csökkenhet az alapkamat, amely az óvatosság elvét szem előtt tartva, az év végéig fennmaradhat.

Pozitív kilátások a forintárfolyam alakulásában

A tavalyi negyedik negyedév elején még a 390-es szintnél is járt a forint az euróval szemben, azonban már októberben a 385-ös szint alá került, párhuzamosan azzal, hogy az irányadó kamatszint csökkentése a várt ütemben folytatódott az év hátralévő részében is. Az EUR/HUF árfolyam az előző év utolsó két hónapjában a 376-384-es, szűkebb sávban stabilizálódott, majd idén január első hetében a 378-as szintre került.

A kamatcsökkentések és a továbbra is vonzó kamatfelár mérséklődésének hatását ellensúlyozza a külső egyensúly és a folyó fizetési mérleg markáns javulása, továbbá az EU-s források érkezésével kapcsolatos hírek is kedvező impulzusokat biztosítanak a forint számára. „A várakozásunk jelenleg 2024 végére a 372,50-es árfolyamszint, mivel a pozitív és a negatív irányú kockázatok megközelítőleg kiegyensúlyozottak, jelenleg kismértékben pozitív többletűek. A 2023-ban látott szélsőséges kilengésekre jelenleg kisebb az esély. Váratlan geopolitikai fejlemények hordozhatnak negatív kockázatot, azonban egy ilyen forgatókönyv esetén a forint nem lenne egyedül ezzel a problémával a világpiacon” – mondta Balog-Béki Márta, az MBH Bank makrogazdasági elemzője.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint.
2024. 07. 19. 19:00
Megosztás:

Eljárás indult az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 18:00
Megosztás:

Az MNB iránymutatást tett közzé a bankoknak az online hitelcsalások ellen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevelet adott ki a magyar bankoknak, pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligényléses kibercsalások megelőzésére - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 17:00
Megosztás:

Ezért veszélyes ma külföldről autót behozni Magyarországra

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte. Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, ezért a csalók kihasználják ezt a helyzetet és elkerülik, hogy elkapják.
2024. 07. 19. 16:00
Megosztás:

A Richter a denosumab engedélyezését kérte

A Richter tegnap piaczárás után jelentette be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a denosumabhoz köthető két forgalomba hozatali kérelmét.
2024. 07. 19. 15:00
Megosztás:

Mit érdemes tudni a retinolról?

Ha szeretnénk odafigyelni az arcbőrünk egészségére, esetleg javítani szeretnénk az állapotát, és hatékonyan felvennénk a harcot a különböző problémákkal – például egyenetlen bőrkép, pattanások, pigmentfoltok, ráncok –, akkor fontos a személyre szabott arcápolási rutin kialakítása.
2024. 07. 19. 14:30
Megosztás:

Fehéroroszország vízummentességet vezetett be 35 európai ország állampolgárai számára

"Békeszeretetből' vízummentességet vezet be Fehéroroszország 35 európai ország - közöttük Magyarország - állampolgárai számára 2024. július 21-től december 31-ig - közölte a fehérorosz külügyminisztérium, amelyet az RBK orosz hírportál idézett szerdán.
2024. 07. 19. 14:00
Megosztás:

Leszállította az alaptőkéjét a PannErgy

Leszállította alaptőkéjét a PannErgy az árpilis közgyűlés határozatnak megfelelően - közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 07. 19. 13:00
Megosztás:

A görögdinnye nemcsak finom, rendkívül egészséges is

Dübörög a dinnyeszezon, a zöldségeseknél már megtalálod a hazai csemegét is. Érdemes ezek között keresgélned, hazánk több részén ugyanis tökéletes adottságokkal bíró termőterületek vannak, ahol generációk óta zajlik a görögdinnye termesztése. Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője segítségével hoztunk pár érdekességet nektek.
2024. 07. 19. 12:30
Megosztás:

DH Energy néven indít új üzletágat a Duna House Group

DH Energy néven új üzletágat indít a Duna House Group, az Európa négy országában működő, ingatlanokat és pénzügyi termékeket közvetítő vállalat először Magyarországon lép be az energetikai piacra, főként lakossági és kisvállalati ügyfeleknek kínál energiahatékonysági megoldásokat - közölte a cégcsoport szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 19. 12:00
Megosztás:

A Dogwifhat visszakutyagolt a Top 50 kriptovaluta közé, a WIF 50%-os árfolyam növekedést ért el heti szinten

Nagyot kutyagolt a sapkás kutyás mémcoin: a Solana-alapú mémcoin, a Dogwifhat (WIF) jelentős visszatérést produkált, újra bekerült a top 50 kriptovaluta közé, miután az elmúlt hét során 49,8%-os növekedést ért el.
2024. 07. 19. 11:30
Megosztás:

Két új atomenergiablokk épül Csehországban

A dél-koreai KHNP társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése után Prágában.
2024. 07. 19. 11:00
Megosztás:

Merre megy a kamat Európában?

Nem adott sok támpontot Lagarde: az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
2024. 07. 19. 10:30
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 19. 10:00
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 07. 19. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 19. 08:00
Megosztás:

Fejhallgató, újragondolva: Bemutatkozik a Dyson OnTrac fejhallgató

A Dyson ma bemutatta első, kizárólag audio célú, magas hanghűségű fejhallgatóját, a Dyson OnTrac-et. A kategóriájában legjobb zajszűrést¹ kínáló fejhallgatók akár 55 órányi² magával ragadó zenehallgatási élményt nyújtanak. 

2024. 07. 19. 07:30
Megosztás:

Megkezdődött a dohány betakarítása

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5000-6000 tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10 000-12 000 fő részére biztosított megélhetést - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.
2024. 07. 19. 06:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hezidén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 19. 05:00
Megosztás:

Járatkésések: így kárpótolhat a kellemetlen órákért az utasbiztosításunk

Élelmiszer, ruha, asszisztencia behajtáshoz – a Grantis megvizsgálta, miben segítenek az utasbiztosítások repülő járatkésés és lemondás esetén.
2024. 07. 19. 04:00
Megosztás: