500.000 Ft-nál több készpénzt dugdosol otthon? Ebből baj lesz!

Túl sok készpénz tartása otthon biztonsági kockázatokat hordozhat magában. Az otthonunkban tárolt nagy mennyiségű készpénz vonzza a tolvajok figyelmét, és könnyű célponttá válhatunk. Emellett a készpénznek nincs nyoma, így ha elveszítjük vagy ellopják, nehéz visszaszerezni. Mindemellett a magas infláció úgy felzabálja a készpénz értékét, hogy észre sem vesszük és napról napra egyre kevesebbet ér a pénzünk. A jelenlegi, 17,6%-os (KSH adat, 2023, július év/év) infláció egy 500.000 Ft-nyi otthon tartott kápé összegből közel 88.000 Ft reálveszteséget eredményez. Ennyit bukunk a forintunk értékvesztésén. Hogyan lehet rávenni a lakosságot, hogy NE TARTSON ennyi készpénzt otthon?! Mutatjuk.

500.000 Ft-nál több készpénzt dugdosol otthon? Ebből baj lesz!

Magyarországon 2017 és 2018 között darabszám és érték tekintetében is mintegy 25 százalékkal nőttek a bankkártyás fizetések, napjainkban pedig a tranzakciók több mint háromnegyede olyan üzletekben történik, ahol van lehetőség elektronikusan fizetni.

Az elmúlt években robbanásszerű volt az „érintéses” kártyák elterjedése, valamint a különféle mobilfizetési megoldások is egyre szélesebb körben elérhetőek. 

Svédország az egyik éllovas

A köztudatba Svédország példáján keresztül bekerült a „készpénzmentes állam” fogalma, de többek között Hollandiáról és Nagy-Britanniáról is gyakran olvashatunk az elektronikus fizetések széleskörű alkalmazásának éllovasaiként.

Aki Svédországba látogat, akkor nem csodálkozzon el azon (sem), hogy ha esetleg valahol kolduló emberbe  botlik, akkor annál biztosan van "kártyaleolvasó terminál", hiszen hogyan is tudnánk segíteni "egy kis apróval" akkor, ha egyáltalán nem használunk már készpénzt és nem csörög a zsebünkben sohasem aprópénz... 

Másik hasonló eset az a táncosnő Spanyolországban, Sevilla városában, aki térről térre járva kápráztatja el fantasztikus táncával az utca járókelőit és a bárokban koktélokat kortyolgatókat, majd a tánca végeztével egy kártyaolvasó terminállal "gyűjti be" előadásának bevételét.

Csökken a készpénz használata mégis nő a készpénz mennyisége

A készpénz mindennapi használatának csökkenése mellett, mint általános nemzetközi jelenség az egyes országok készpénzállományának bővülése is, ami látszólag ellentmond a fizetési rendszerek fejlődésének.

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő forint bankjegyek és érmék értéke 2012 óta folyamatosan, átlagosan évi 10 százalékot meghaladó mértékben növekszik, 2019 decemberére pedig átlépte a
6 500 milliárd forintot is. 2018 folyamán különösen hangsúlyos volt a készpénz iránti kereslet növekedése: egy naptári év alatt több mint 850 milliárd forint áramlott ki a jegybankból.

2022 szintén rekordot hozott

Soha ennyi készpénz nem volt még a magyarok párnacihájában, mint idén március végén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közölt adatai szerint 2022 márciusban további 408,4 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénz állománya Magyarországon, így már meghaladta a bűvös 8000 milliárdot.

Jelenleg 8303,9 milliárdnyi bankjegyen csücsülünk.

Az elmúlt évtizedben Magyarországon egyszerre zajlott mind a forgalomban lévő készpénzállomány ugrásszerű növekedése, mind pedig az elektronikus fizetési megoldások gyors térnyerése.

A vásárlási tranzakciók egyes fizetési módok közötti megoszlásáról 2015-től kezdve pontos képet ad az online pénztárgépek alkalmazására kötelezett üzletek adatait tartalmazó OPG-adatbázis, ennél hosszabb időtávot vizsgálva azonban célszerű egyéb becslésekre támaszkodni.

Egy lehetséges módszer – melyet például Khiaonarong – Humphrey (2019) is alkalmaz – az éves
lakossági fogyasztás értékének és az elektronikusan fizetett vásárlások éves összegének az 1. ábrán látható módon történő összevetése. Az ábráról leolvasható, hogy míg 2012 óta az elektronikus vásárlások értéke több mint háromszorosára nőtt, az éves fogyasztás fennmaradó része – mely a készpénzes vásárlások jó közelítésének tekinthető – lényegében stagnált.

Mennyit veszítesz a készpénzen? - kalkulátor ITT.

Mindez arra utal, hogy a forgalomban lévő készpénzállomány növekedése

nem a lakossági fizetési szokások megváltozásának tudható be.

Azért a készpénz az úr

Fontos kihangsúlyozni, hogy a készpénzmentes fizetési megoldások használatának növekedése ellenére hazánkban továbbra is a készpénz a legnagyobb számban és értékben használt fizetési eszköz.

Az MNB (2019a) által kiadott Fizetési rendszer jelentés szerint 2017-ben az online pénztárgépeken végrehajtott vásárlások darabszám szerint 85 százaléka, érték szerint 68 százaléka készpénzben történt. 2015 és 2017 között a regisztrált készpénzes tranzakciók aránya több mint 5 százalékkal, összesített darabszáma viszont mindössze 1 százalékkal csökkent. 

A lakosság közel fele csak készpénzzel hajlandó fizetni

Sokatmondó adat, hogy 2018-as, önbevalláson alapuló kutatási eredmények szerint a magyar lakosság 46 százaléka szinte kizárólag készpénzzel fizeti rendszeres vásárlásait, 28 százalékuk a készpénzt és a kártyás fizetést párhuzamosan veszi igénybe, a készpénzmentes megoldásokat pedig csak 26 százalék preferálja (Végső et al. 2018).

A nagy címletekben van a megoldás kulcsa?

A bővülő készpénzigény és az ezzel ellentétes irányba változó fogyasztói szokások közötti látszólagos ellentmondás megértéséhez segítséget nyújt annak ismerete, hogy a készpénzállomány elmúlt években tapasztalt erős növekedése főként a legnagyobb címletű, 20 000 forintos bankjegyeket érintette.

Az ebből a címletből forgalomban lévő mennyiség 2012 és 2019 között közel háromszorosára emelkedett, míg a 10 000 forintosok esetén csak kb. 70 százalékos, a kisebb címletek esetén pedig 25–40 százalékos növekedés volt megfigyelhető (az érték szerinti megoszlást az egyes címletek között a 2. ábra mutatja).

Bár erre vonatkozóan módszertanilag megalapozott, számszerű becslés hazánkban még nem készült, joggal feltételezhető, hogy a nagy címletű bankjegyek számottevő része nem tranzakciós, hanem közép- vagy hosszú távú megtakarítási célokat szolgál.

Mennyi pénzt buksz el a készpénz tartása miatt?  Kalkulátor ITT.

Ebből következően a készpénzállomány ezen részének növekedése független az elektronikus fizetési megoldások elterjedésétől, más tényezők befolyásolják (például a tartósan alacsony kamatkörnyezet vagy a gazdasági bizonytalanságtól való félelem).

Mire kell az a sok készpénz?

A készpénz helyzetének megértéséhez – akár hazai, akár nemzetközi viszonylatban vizsgáljuk – nem elég csupán általában vett készpénzkeresletről beszélnünk.

A világ szinte valamennyi országában jól elválasztható a tranzakciós, illetve a megtakarítási célú készpénzigény, melyeket egyidejűleg akár ellentétes irányú mozgások is jellemezhetnek.

Emellett – bár átfedésben vannak az előző két kategóriával – külön említést érdemelnek az egy adott ország valutája iránt külföldről érkező kereslet, valamint a rejtett gazdaság készpénzhasználata is, mely illegális tevékenységekhez kapcsolódik (például adóelkerülés, feketemunka, csempészet), és jellegéből adódóan különösen nehezen becsülhető meg.

További részletek és a cikk szakmai hátterének forrása: Hitelintézeti Szemle, 19. évf. 1. szám, 2020. március, 90–118. o. Végső Tamás)

A Te forintjaiddal is ez történik, ha Magyarország bevezeti az Eurót!

Az euró bevezetése Magyarországon régóta vitatott téma, mely gazdasági, politikai és társadalmi vonatkozásban is jelentős hatásokat eredményezhet. Az alábbi elemzés arra fókuszál, hogy milyen gazdasági következményekkel járna az euró bevezetése, különös tekintettel az inflációra, a nyugdíjakra és a bérjövedelemből élők fizetésére.
2024. 07. 01. 02:00
Megosztás:

Megint az autósokat szívatják: kötelező lesz a fekete doboz az autókba 2024 júliustól!

2024 júliusától csak olyan új járműveket lehet forgalomba helyezni Európában, amelyek megfelelnek az előírt, fejlett biztonsági és vezetéstámogató rendszerekkel kapcsolatos követelményeknek. Az EU-s rendelet szerint minden új autó alapfelszereltségének tartalmaznia kell az intelligens sebességszabályozót, a vezető figyelmetlenségét érzékelő figyelmeztető rendszert, a vészfékjelzést, a tolatóradart, az eseményadat-rögzítőt, és az indításgátló alkoholszonda későbbi beszerelésének lehetőségét is biztosítani kell.
2024. 07. 01. 01:00
Megosztás:

A Bitcoin és a FLOKI zöldben kereskedik, de a befektetők a 2024-es legjobb előértékesítési lehetőséget szemlélik

A Bitcoin árfolyama - a kriptopiac egészével párhuzamosan - konszolidációba kezdett a június eleje óta tartó medvepiac után - és az elemzők hihetetlen kriptovaluta rallyt jósolnak a token helyreállását követően. Érdekes módon a FLOKI veszteségei is mérséklődtek a piaci rallyra reagálva, és most felfelé ívelő tendenciát mutat.
2024. 07. 01. 00:30
Megosztás:

A mém érmék piaci értéke 45 milliárd dollár alá esett, de találunk még aranyrögöket

A közelmúltban a mém érmék jelentős veszteségeket szenvedtek el a kriptovaluta piac kiterjedt ingadozásával párhuzamosan. Annak ellenére, hogy az év elején majdnem újabb csúcsárak születtek, ezek a digitális eszközök most csak vánszorognak, a piaci értékük 45 milliárd dollár alá csúszott.
2024. 07. 01. 00:01
Megosztás:

Fontos szerepet játszik a gépipar a magyar iparfejlesztésben

A gépipar fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra az európai ipar élvonalába kerüljön - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2024 elnevezésű szakmai rendezvényen.
2024. 06. 30. 23:00
Megosztás:

170 millió dollár növekedési tőkét kap a Rohlik csoport

A Rohlik online élelmiszer-szogláltatással foglalkozó nemzetközi cégcsoport, a hazai Kifli.hu márka tulajdonosa 170 millió dollár (160 millió euró) növekedési tőkét kap az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD), a meglévő - a Sofina, az Index Ventures, a Quadrille és a TCF Capital - befektetőktől, és az Európai Beruházási Banktól (EIB) - jelentette be pénteken a cégcsoport.
2024. 06. 30. 22:00
Megosztás:

A Bábolnai Gazdanapok idén szeptember 5-7. között várja az érdeklődőket

A 37. Bábolnai Gazdanapok szeptember 5-7. között várja az érdeklődőket, akik 20 ezer négyzetméteren, 200 kiállítóval találkozhatnak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 06. 30. 21:00
Megosztás:

Július végére elbontják a Deák téri beléptetőkapukat

Elkezdődik az M2-es metróvonal Deák Ferenc téri állomásának Sütő utcai kijáratánál található beléptetőkapuk elbontása - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken, a munkálatok első napján az MTI-vel.
2024. 06. 30. 20:00
Megosztás:

Koncessziós pályázatot írnak ki a szegedi víziközmű-szolgáltatásra

Koncessziós pályázatot ír ki a szegedi önkormányzat a város víziközmű-rendszerének üzemeltetésére, a sikeres jelentkező 2025. január 1-jétől 15 éven át nyújthat ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást a településen - döntött a szegedi közgyűlés pénteki ülésén.
2024. 06. 30. 19:00
Megosztás:

Egy éves lesz az online Árfigyelő

Július 1-jén lesz egy éve, hogy élesedett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online Árfigyelő rendszer, a platformot a versenyhivatal és a magyar kormánya azzal a céllal hozta létre, hogy az árak összehasonlíthatóságával fokozza a verseny intenzitását a kiskereskedelmi piacon, ezzel pedig hozzájáruljon az infláció letöréséhez - hívta fel a figyelmet a GVH pénteken az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 06. 30. 18:00
Megosztás:

Nagy-Britanniában véget ért a technikai recesszió

Az előzetes becslésnél gyorsabban nőtt a brit gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben. A pénteken ismertetett felülvizsgált adatok megerősítik azt is, hogy Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió.
2024. 06. 30. 17:00
Megosztás:

Nőtt a munkanélküliség Németországban

Németországban az elemzők által várt stagnálással szemben emelkedett a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta júniusban - derült ki a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) pénteken ismertetett adataiból. Az előző hat hónapban stagnált a munkanélküliség.
2024. 06. 30. 16:00
Megosztás:

Hát ezért ilyen drága a benzin?!

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH jelentése alapján megállapította, hogy mind a benzin mind a gázolaj esetében csökkenteni kell az árakat. Ezért a kormány felszólítja az üzemanyagkereskedőket, hogy a családok védelme érdekében térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 30. 15:00
Megosztás:

Tavalyhoz képest eddig jobban teljesít a belföldi turizmus

2024 májusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,6 millió vendég 3,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 18, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál - ismertette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 06. 30. 14:00
Megosztás:

Így alakul itthon a munkanélküliségi ráta

2024 májusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 36 ezerrel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A munkanélküliek száma 212 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 06. 30. 13:00
Megosztás:

Pár éven belül a vezetői pozíciók 40 százalékát nők fogják betölteni

Az "alulreprezentált nem" képviselőinek, vagyis nőknek kell betölteniük 2026-ra a nyilvánosan működő részvénytársaságok vezetői pozícióinak 40 százalékát - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára szombaton Tarcalon.
2024. 06. 30. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1715,87 pontos, vagyis 2,44 százalékos emelkedéssel történelmi csúcson, 72 094,79 ponton zárta a hetet.
2024. 06. 30. 11:00
Megosztás:

Jól teljesít a japán ipar

Japánban az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés májusban, miközben negyedik hónapja nem változott a munkanélküliség.
2024. 06. 30. 09:00
Megosztás:

Csökkent az autógyártás az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban 69 ezer 652 autót gyártottak májusban, 11,9 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál - derült ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára felkerült statisztikából.
2024. 06. 30. 08:00
Megosztás:

A kompakt design üzleti szempontból is előnyös lehet

Az üzleti világban tevékenykedők hajlamosak kizárólag a nyereségre, a célközönségre és saját termékeik, szolgáltatásaik minőségére koncentrálni. Természetesen ezek a legfontosabb adalékanyagok a sikerhez, de egy márka egységes, impozáns arculata is sokat javíthat a megítélésen. 
2024. 06. 30. 07:30
Megosztás: