6% alatti lakáshitel-kamatokkal kezdjük a 2024-es évet

Szakértők szerint ahhoz, hogy 2024-ben ismét felpöröghessen a lakáshitelezés Magyarországon arra van szükség, hogy 6% alatti kamattal lehessen lakáshitelhez jutni. A Bankmonitor szakértői szerint ez mostanra reális közelségbe került, hiszen 7% alatti kamatot gyakorlatilag bárki kaphat, aki hitelképes, a bankok által támasztott egyedi feltételek teljesítésével pedig akár 6% alatti kamat is elérhető.

6% alatti lakáshitel-kamatokkal kezdjük a 2024-es évet

A Bankmonitor szakértői szerint ma már gyakorlatilag bárki hozzájuthat 7% alatti kamattal lakáshitelhez, de az egyes bankok által meghatározott feltételek teljesítésével akár 6% alatti kamat is elérhető. Gyakori például, hogy a kedvezményt meghatározott minimális hitelösszeghez (15-30 millió Ft) kötik, valamint a banknál vezetett számlára havonta 0,5-1 millió Ft-nak kell jóváírásként érkeznie. Előfordulhat, hogy a jobb kondícióért cserébe a bank otthon- vagy balesetbiztosítás megkötését várja el, de az is kedvezményt érhet, ha a lakáshitellel mellé babaváró hitelt igényel a család. Az egyedi kedvezmények rendkívüli módon megnehezítik a banki ajánlatok összehasonlítását, amiben komoly segítséget jelenthetnek a pénzügyi szakértők, aki jól ismerik a bankok hitelbírálati gyakorlatát. 

CIB Bank

A CIB Bank piaci feltételekkel 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatozású lakáshiteleket kínál 2024-ben. A 10 évig változatlan kamatozású kölcsön kamata 6,69-6,89%, míg a fix lakáshitel kamata 6,79-6,89% között lehet.

Az egy évtizeden át fix kamatozású kölcsön 6,89%-os standard kamata 0,1 százalékponttal csökkenthető akkor, ha az igénylő havi 450 ezer forint jóváírást érkeztet a banknál vezetett számlájára, illetve 0,2 százalékpont jár akkor, ha a lakáscél megfelel a bank zöld előírásainak. (A lakás energetikai besorolása AA++, AA+, AA vagy BB, valamint a lakás primer energetikai igénye nem haladja meg a 80 kWh/év/m2 értéket.) A két kedvezmény nem összevonható, ezért 6,69% az elérhető legalacsonabb kamat.

A végig fix kamatozású kölcsön normál kamata ugyancsak 6,89%, amiből 0,1 százalékpont kedvezményt kínál a pénzintézet, amennyiben a lakás megfelel a fentebb részletezett zöld feltételeknek.

Erste Bank

Az Erste Banknál 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatozású lakáscélú jelzáloghitel érhető el 2024-ben. A kamatok szempontjából számos akciót, kedvezményt biztosít a bank. 10 éves kamatperiódus esetén a kamat 5,54-6,84% között lehet, míg a fix konstrukciónál 5,70-6,90% közötti kamatot kaphat az igénylő aszerint, hogy milyen feltételeket teljesít. 

A kedvezmények ráadásul kombinálhatók, a legkedvezőbb ajánlathoz azonban az kell, hogy a hitelösszeg elérje a 30 millió forintot, legalább havi 600 ezer Ft jövedelem érkezzen a banknál vezetett számlára, az igénylés megfeleljen a bank zöld feltételeinek, valamint a lakáshitel mellé Babaváró hitelt igényeljen és megfelelő törlesztésvédelem biztosítást kössön a család. 

Új lakás vásárlás, építés esetén akkor felelünk meg a zöld célnak, ha az épület primer energiaigénye nem haladja meg a 80 kWh/év/m2 értéket és az épületenergetikai besorolása „BB”, vagy annál kedvezőbb. Használt lakás vásárlásánál nincs ilyen kedvezmény, ugyanakkor felújítás és korszerűsítés esetén bizonyos feltételekkel teljesülhet a zöld cél.

Gránit Bank

A pénzintézet jelenleg kizárólag olyan lakáshiteleket kínál, amelyek kamata legfeljebb 10 évente módosulhat. A kölcsön kamata 6,80%, ehhez azonban semmilyen egyedi feltételt, előírást nem szükséges teljesítenünk. Vagyis ezt a kamatszintet hitelösszegtől és jóváírástól függetlenül megkaphatjuk.

K&H Bank

A K&H Banknál 5 éves és 10 éves kamatperiódusú, valamint végig fix kamatozású piaci lakáshitel igényelhető. Ennél a banknál is számos kedvezmény csökkentheti a hitelkamatot. Mivel a kedvezmények kombinálhatók, így a legalacsonyabb kamat akár 5,99% lehet. Ennek feltétele, hogy legalább 20 millió forint összegű 10 vagy 5 éves kamatperiódusú, esetleg 61-120 hónap futamidejű végig fix kamatozású kölcsönt igényeljünk, valamint legalább 500 ezer forint jóváírást kell vállalnunk. Emellett K&H Otthonbiztosítást és Családi életbiztosítást szükséges kötnünk, valamint meg kell felelnünk a zöld lakáscéllal kapcsolatos elvárásoknak is.

A K&H Banknál egy újonnan vásárolt vagy épített ingatlan akkor felel meg a zöld előírásoknak, amennyiben az energetikai besorolás A+, vagy annál kedvezőbb, valamint az ingatlan primer energiaigénye nem haladhatja meg a 68 kWh/év/m2 értéket. Használt lakás vásárlására önmagában nem jár a zöld kedvezmény, ehhez korszerűsíteni is kell a kérdéses épületet. (Használt lakás vásárlásával egyidejű korszerűsítés, illetve korszerűsítés és felújítás esetén is elérhető a zöld kedvezmény bizonyos feltételek teljesülése esetén.)

MBH Bank 

Az MBH Banknál 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatozású lakáshitel érhető el 2024-ben. 10 éves kamatperidussal a kamat 6,24-6,79% lehet, míg végig fix konstrukciónál 6,54-6,79% között szóródnak az ajánlatok a feltételek teljesülése szerint. A legkedvezőbb kamat eléréséhez minimum 24 millió forint kölcsönt szükséges igényelni, legalább 1 millió forint havi jóváírásnak kell érkeznie a banknál vezetett számlánkra, havonta legalább két csoportos beszedési megbízásnak kell teljesülnie, valamint az igénylésnek meg kell felelnie a bank által meghatározott zöld feltételeknek. 

Zöld kedvezmény új építésű lakás esetén érhető el, amennyiben az ingatlan energetikai besorolása „BB”, vagy annál kedvezőbb. Emellett korszerűsítés esetén is jár a kedvezmény bizonyos feltételek teljesülése esetén.

OTP Bank

Az OTP Bank kizárólag olyan lakáshiteleket kínál, amelyek kamata a futamidő végéig változatlan. Ezek közül az OTP 1×1 Lakáshitel és az OTP Évnyerő 1×1 Lakáshitel 6,87%-os normál kamata a legkedvezőbb. Ebből 0,1 százalékpont kedvezmény kapható, amennyiben legalább havi 700 ezer forint összegű jövedelem érkezik a banknál vezetett számlánkra.

A bank normál lakáshiteleinek induló kamata 6,97%. Ebből ugyanúgy járhat 0,1 százalék kedvezmény, amennyiben legalább havi 700 ezer forint jövedelem érkeztetését vállaljuk a banknál vezetett számlánkra.

A pénzintézetnél zöld lakáshitel is elérhető. Az OTP Zöld Lakáshitel és az OTP Zöld Évnyerő Lakáshitel induló kamata egyaránt 6,97%. Ebből 0,1 százalékpont kedvezmény érhető el, amennyiben legalább havi 700 ezer forint jövedelem érkezik a banknál vezetett számlánkra, illetve további 0,1 százalékos kamatkedvezményt kaphatunk, ha a bank zöld előírásait is teljesítjük.

A legkedvezőbb kamatszint 6,77%, amihez legalább 700 ezer forint jövedelem-jóváírásra lenne szükség. Emellett vagy az 1×1 konstrukciót kell igényelnünk, vagy a zöld lakáscélokat teljesítenünk.

(Az 1×1 konstrukció feltételei: egy piaci hitel igénylése történik használt lakás vásárlására, a hitelügyletben legfeljebb 2 adós szerepel, a hitel mögött egy ingatlanfedezet van, tulajdonjogot kizárólag az adósok szerezhetnek. A lakást haszonélvezeti jog sem terhelheti.)

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Bank hirdetménye még nem jelent meg, de a honlapon már új kamatok szerepelnek. Ezek alapján a pénzintézet 10 évig fix kamatozású lakáshitelt kínál, melynek normál kamata 6,99%.

A bank különböző feltételek teljesítése esetén a kamatok 6,64 százalékra csökkenti. 

UniCredit Bank

Az UniCredit Bank 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamat mellett kínál lakáshiteleket, ezek kamata 6,65-7,81% között lehet. A legkedvezőbb kamat eléréséhez 10 éves kamatperiódusú hitelt kell igényelnünk, de megfelelő a 10 éves futamidejű végig fix kamatozású kölcsön is. További elvárás, hogy a hitelösszeg legalább 15 millió forint legyen, illetve havonta minimum 500 ezer forint jóváírásnak kell érkeznie a banknál vezetett számlára. Feltétel még, hogy jogosultnak kell lennünk a Partner csomagra, valamint a banknál Generali hitelfedezeti biztosítást kell kötnünk.

A Monero (XMR) elveszítette erejét, élesen zuhant az árfolyama, a Mantle (MNT) és a Meme Moguls (MGLS) viszont optimista jövőt lát

Ahogy a kriptopénzek a medve és bika piaci tendenciák között ingadoznak, a Monero (XMR) komoly veszteséget szenvedett, az árából az utóbbi hetekben jelentősen veszített. Közben a Mantle (MNT) és a Meme Moguls (MGLS) tokenek robbanásszerű piaci aktivitást mutatnak, ami jelentős emelkedési trendet jelez. A Meme Moguls, amely már most is nagy port kavar a piacon, az első befektetőknek már több mint 120%-os megtérülést hozott, ami a jelenlegi DeFi érmék között a legjobbak közé emeli. További részletek lentebb.
2024. 02. 28. 08:07
Megosztás:

A Temut vizsgálja a GVH

A Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) több bejelentéses eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban; a versenyhivatal értékeli a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végez, és ezek alapján megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít - tájékoztatta a nemzeti versenyhatóság kedden az MTI-t.
2024. 02. 28. 08:00
Megosztás:

Indul a GINOP harmadik szakasza

A márciusban 70 milliárd forint kerettel induló munkahelyi képzéseket támogató GINOP plusz program újabb, harmadik szakaszában 15 milliárd forintra lehet pályázni minden vármegyéből, és a fővárosból - hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 02. 28. 07:30
Megosztás:

Szárnyalt az autóipari termelés Romániában

Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia.ro a Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) adatai alapján.
2024. 02. 28. 06:30
Megosztás:

A vevők ideje jöhet a használtautó-piacon

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon. 3 év után így újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe, ami a kínálat alakulására is komoly hatással lehet. A portál több mint 3 millió hirdetés alapján vizsgálta meg az elmúlt 3 év áremelkedésének a tendenciáit. A Datahouse újautó-adatait felhasználva a 20 legnépszerűbb modell átlagárait pedig összehasonították a használtpiacon látottakkal.
2024. 02. 28. 05:30
Megosztás:

Kelet-Európa adta a VGP szerződések több mint felét a VGP csoportnál

Eredményes évet zárt tavaly a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A cég 2024-ben további 41,3 millió EUR éves bérleti díjbevételre számít, ami a nettó bérleti díjbevétel jelentős növekedését támogatja, az ingatlanjaik 99 százalékos kihasználtsággal működnek. A csoporton belül Kelet-Európa - elsősorban Románia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Magyarország - adta az új lízingszerződések 54%-át. Hazánkban a tavalyi évben összesen 59 000 m² területen adtak át ingatlanokat, és további 100 000m²-en folynak még építkezések.
2024. 02. 28. 05:00
Megosztás:

4,65 milliárd forintos gyárfejlesztést jelentett be a Ganz

Összesen 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógép üzletágában a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A Rotating Machine 2.0 nevű fejlesztési programnak köszönhetően elsősorban a gyártás során használt eszközöket és berendezéseket újítják fel, valamint a teljes gépállomány korszerűsítésére is sor kerül. A fejlesztések célja a gyár modern gyártóüzemmé alakítása, melyet a Ganz hosszútávú stratégiájának megfelelően végeznek el annak érdekében, hogy a megújulóenergia-szektort az eddigieknél jobban ki tudják szolgálni.
2024. 02. 28. 04:30
Megosztás:

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport

Az Elisa Polystar nemzetközi szoftvercéggel működik együtt a hálózatfelügyelet automatizálása kapcsán a 4iG Csoport. A két vállalat automatizált hálózatüzemeltetési- és felügyeleti rendszer bevezetéséről írt alá együttműködési szerződést. Az együttműködés első fázisában az innovatív megoldást elsőként a Vodafone Magyarországnál vezetik be.
2024. 02. 28. 04:00
Megosztás:

Miért szálltak el ennyire az albérletárak, és hogyan lehetne ezt csökkenteni?

A fizetésekhez képest Európában Budapesten a legdrágább lakást bérelni – az Economist február 20-án közzétett kutatása szerint. Nagy közfelháborodást váltott ki a téma, ezért a Habitat for Humanity Magyarország szakértői összegyűjtötték ennek okait és a lehetséges intézkedéseket.
2024. 02. 28. 03:30
Megosztás:

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.
2024. 02. 28. 03:00
Megosztás:

Új népbetegség a láthatáron - antimikrobiális rezisztencia (AMR)

2050-re népbetegség lehet az antimikrobiális rezisztencia (AMR), amit korunk egyik legjelentősebb állat- és közegészségügyi kihívásának tekintenek. A megoldás keresése így már most rendkívül időszerű.
2024. 02. 28. 02:00
Megosztás:

450 millió forintból fejlesztik a hazai startupokat

A magyarországi startup ökoszisztéma fejlesztésére a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft. 450 millió forint támogatást nyert el a Startup Factory pályázaton - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 01:30
Megosztás:

Ismét jól teljesített a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal bővült tavaly az előző évhez viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 02. 28. 01:00
Megosztás:

Negyedével nőtt a kőolajvezetéket üzemeltető Janaf nyeresége

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat nettó nyeresége tavaly 52 millió euró volt, ami 27,6 százalékkal több, mint 2022-ben. A társaság teljes bevétele 29 százalékkal, 153,3 millió euróra emelkedett - közölte a cég kedden.
2024. 02. 28. 00:30
Megosztás:

Bővítette szolgáltatási területét a GreenGo autómegosztó

A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé az autómegosztás - közölte a GreenGo kedden az MTI-vel.
2024. 02. 27. 23:30
Megosztás:

A GVH célkeresztjében a Temu

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A GVH vizsgálói értékelik a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek, ezek alapján pedig a nemzeti versenyhatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít.
2024. 02. 27. 23:00
Megosztás:

100 bázispontot vágott az MNB

9 százalékra csökkent a hazai alapkamat. A mai ülésen 100 bázispontos kamatcsökkentés hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. Az általános konszenzus 100 bázispontról szólt, azonban a 75 bázispontos csökkentés mellett is jócskán fel lehetett sorakoztatni érveket, ahogy arra Virág Barnabás alelnök is utalt egy múlt heti lapinterjúban. A mai kamatdöntéssel az overnight jegybanki betét 8 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata 10 százalékra csökkent.
2024. 02. 27. 22:30
Megosztás:

Megrótták a Boeinget

Megrovó értékelést adott ki a Boeing biztonsági kultúrájáról az amerikai légi irányítási hatóság (FAA).
2024. 02. 27. 22:00
Megosztás:

Egymásnak feszülhetnek az olajóriások

Az Exxon és a Cnooc azt fontolgatja, hogy él elővásárlási jogával, és megveszi a Hess részesedését a guyanai tengeri olajmezőn zajló beruházásban.
2024. 02. 27. 21:30
Megosztás:

Félvezetők - érdemes venni ilyen részvényt?

Egy kicsit beszéljünk a félvezető részvényekről! De mielőtt belevágnánk, tudja-e a kedves olvasó, hogy miért ez a neve ezeknek az anyagoknak?
2024. 02. 27. 21:00
Megosztás: