890 tonna élelmiszer a jubileumot ünneplő Adománykonvoj mérlege

Az összefogás és a partnerségek erejét mutatta meg ma délelőtt az az élelmiszer-adományokat szállító konvoj, ami Budapest belvárosán gördült végig a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szervezésében. A kamionsor 40 tonnányi felajánlást szállított hazai és nemzetközi élelmiszeripari vállalatoktól rászoruló családok és közösségek részére – közben rövid megállót is tartottak a Hősök terén egy sajtóesemény erejéig.
80 év az éhezés felszámolásáért
Az idei világnap kettős jubileumot ünnepel. 80 éve jött létre a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, valamint 20 éves a hazai Adománykonvoj, amely eddig összesen 890 tonna élelmiszert juttattot el rászoruló családok tízezreihez. A FAO programjai egyértelmű üzenetet közvetítenek. A fenntartható, minőségi jövő nem csupán cél, hanem közös felelősség.
„Nyolc évtizede a FAO az országok és közösségek mellett áll világszerte és adatokat, tudást és innovációt megosztva segíti a mezőgazdasági politikák és gyakorlatok fejlesztését, valamint támogatja azokat, akik az élelmet megtermelik, feldolgozzák és eljuttatják hozzánk” – mondta Nabil Gangi, a FAO helyettes regionális képviselője.
„De az igazság az, hogy egyetlen ország, egyetlen szervezet sem érheti el ezt egyedül. Ahogy az idei élelmezési világnap témája is sugallja, csak közösen vagyunk képesek előre jutni, a valódi partnerségek és az erős együttműködések révén.”
„Az élelmezési világnap idei mottója: „Kéz a kézben a jobb táplálkozásért és jobb jövőért”, amely szlogen – Dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint – tökéletesen rámutat az összefogás erejére és a nemzetközi fejlesztési projektekben rejlő lehetőségekre. Magyarország elkötelezett az agrár-élelmezési rendszerek átalakítása a szegénység felszámolása, az éhezés és alultápláltság megszüntetése és az egyenlőtlenségek csökkentése mellett. Hiszünk abban, hogy az élelmezési problémákat helyben, fenntartható fejlesztési programokkal és a szaktudás fejlesztésével kell orvosolni.”
Egy szelet kenyérben is ott a változás lehetősége!
„Fiat panis”, vagyis „Legyen kenyér” szól a FAO jelmondata, amelyhez az Adománykonvoj, másik szervezője a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is csatlakozik. Hangsúlyozzák: legalább ilyen fontos az is, hogy ha már van kenyér, az ne vesszen kárba. „Ha az országban évente termelődő élelmiszerfeleslegeket teherautókra tennénk, a sor Budapesttől Nürnbergig érne. Ebből az Élelmiszerbank több mint 288 millió adagot mentett meg és juttatott rászorulókhoz az elmúlt 20 évben. A többségében közeli lejáratú, illetve csomagolási hibás termékek között a megmaradt pékáruk teszik ki a legnagyobb részt, napjainkban körülbelül 10 ezer kilót gyűjtünk össze minden nap többszáz áruházból, hogy a nélkülöző emberekhez szállítsuk őket” – mondta el Szabó Szilvia, az Élelmiszerbank ügyvezető igazgatója.
Az Élelmiszerbank gyártók, termelők, kereskedők és vendéglátóhelyek százaival áll kapcsolatban, a tőlük megmentett élelmiszert pedig önkéntesek és kisebb helyi karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el az elesetteknek.
A Honeybeast zenekarral közös jótékonysági akciójukkal most egy újfajta összefogást építenek, amelyben Szeged város lakosságát próbálják mozgósítani egy jó ügyért:
„Közösségi adakozásra hívtuk a város lakosságát, hogy Szegeden is elindulhasson az Élelmiszerbank ebédmentő programja és a város menzáin megmaradó ételek rászorulókhoz juthassanak. Egymillió forint gyűlt össze alig néhány nap alatt és még mindig várjuk a jószándékú felajánlásokat. Mert nem sétálhatunk el az elesettek mellett, meg kell hallanunk a segítségkérésüket, főleg ha hibátlan ételekkel segíthetünk nekik, amikre a nap végén megsemmisítés várna” – osztotta meg a közönséggel Tarján Zsófi, a Honeybeast énekesnője.
Ősgabonák: a múltunk is szerepet kap a jövő élelmezésében
Az élelmezési világnap nemcsak a rászorulók helyzetére, hanem az egészséges, fenntartható és igazságos élelmiszerrendszerek kihívásaira is ráirányítja a figyelmet. A megoldások között egyre nagyobb szerepet kapnak az ősgabonák – például az alakor, a tönköly, a tönke vagy a kamut – amelyek évezredek óta részei az emberi táplálkozásnak, de a modern mezőgazdaság fejlődésével fokozatosan háttérbe szorultak. Azonban mivel alig estek át nemesítési folyamatokon, kevesebb vegyszert igényelnek, jobban tűrik a szárazságot és a gyengébb talajokat, így a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási viszonyok között is megbízhatóan termeszthetők. Itthon is a modern mezőgazdaság fenntartható alternatívái lehetnek.
Fekete Gergő, az Artizán pékséghálózat alapító-tulajdonosa elárulta, hogy tápanyagtartalmuk is kiemelkedő. „Magas a fehérje-, a rost- és az ásványianyag-tartalmuk, valamint több antioxidánst és vitamint tartalmaznak. A karakteres, mély ízviláguk miatt is egyre keresettebbé válnak az egészségtudatos fogyasztók körében, amiben nagy szerepe van a kis kézműves pékségeknek is. Míg tíz évvel ezelőtt csak egy hektáron termesztették őket, mára már 200 hektárat vetnek be velük.”
Ezeket szállította az Adománykonvoj 2025-ben
Az adománykonvoj szállítmányai 2025-ben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnereitől érkeztek: Aldi Magyarország, Auchan Magyarország, Bio-Fungi Kft., Bonafarm Csoport, Budapest Party Service, Coca-Cola HBC Magyarország, Danone Magyarország Kft., Flora Food Hungary Kft., Gyermelyi Zrt., KFC, Kifli.hu, Kometa, KOTÁNYI Hungária Kft., Lidl Magyarország, METRO Nagykereskedelem, Nestlé Hungária Kft., PENNY Magyarország, Shell Hungary Zrt. és logisztikai partnere a HAVI Logistics Kft., Tesco Magyarország, Waberer’s.
Többek között rizsből, tésztából, bébiételekből, zöldségkonzervekből, friss gombából és édességekből érkeztek felajánlások. Az adományokból az Élelmiszerbank tízezer élelmiszercsomagot tud összeállítani rászoruló emberek és családok számára.