A kivárás most kifizetődhet az ingatlanpiacon, de tétlenkedni nem szabad

Az idei ősz ingatlanpiaci állóvizét négy kormányzati bejelentés is felkavarta. A tervek szerint január elsejével érvénybe lépő 5 százalékos lakásáfa, a lakásfelújítási támogatás, a tetőtér-beépítésre igénybe vehető CSOK és illetékmentesség új lökést adhat a piacnak, azonban a részletszabályok még váratnak magukra. Az információhiány sok érdeklődőt óvatosságra int, ami a piacon is érezteti hatását. Az OTP Ingatlanpont szakértői azt vizsgálták meg, hogy a jelen helyzetben érdemes-e kivárni, illetve hogyan lehet felkészülni a januárra.

A kivárás most kifizetődhet az ingatlanpiacon, de tétlenkedni nem szabad

A koronavírus járvány okozta, az év eléjén tapasztalt zuhanás után nyárra ismét magára talált a hazai ingatlanpiac, majd októberben négy olyan kormányzati bejelentés történt, amelyek némi optimizmusra adtak okot mind a vevőkben, mind az elemzőkben.

A kilátások jók, de sok még a bizonytalanság

A 27 százalékos áfakulcs, a rozsdaövezeti jogszabály beharangozása, a koronavírus járvány és a MÁP+ elszívó hatása összességében jelentős lassulást hozott az új építésű ingatlanok piacán, ezt a trendet az ismét 5 százalékra (CSOK-os vásárlás esetén 0 százalékra) csökkentett áfa enyhíti, sőt talán meg is fordíthatja. A részletek ismerete nélkül is biztosan kijelenthető, hogy a kínálati oldal bővülése várható. Ugyanakkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy a szigorodó energetikai előírások, a dráguló telkek, az építőanyagok és szakemberek iránti megnövekedett kereslet által okozott várható árnövekedés miatt az áfacsökkenés valójában nem fog mintegy 20 százalékos megtakarítást hagyni a vevők zsebében.

A legalább egy gyermeket nevelő családok által igénybe vehető lakásfelújítási támogatással megfordulhat az építőiparban dolgozó szakemberhiánnyal is magyarázható eddigi trend, miszerint a vásárlók inkább felújított lakást vesznek. Az, hogy a lakásfelújítási költségek fele, maximum 3 millió forint januártól visszaigényelhető az államtól, lökést adhat azon használt ingatlanok piacának, amelyek felújítása pár millió forintból kigazdálkodható. Ugyanígy sor kerülhet a saját ingatlanok eddig halogatott felújítására és megfontolandó lehetőség eladás előtt álló ingatlanok értéknövelő beruházásainak megvalósítása is a magasabb eladási ár reményében. Négyzetméterenként 200 ezer forintos költséggel kalkulálva ez a támogatási forma már egy 30 m2-es lakás teljes körű felújításánál és korszerűsítésénél is maximálisan kihasználható.

Január elsejétől a CSOK igénybevételével vásárolt új és használt ingatlanokra is él az illetékmentesség, ami a teljes piacra pozitív hatással lehet. Ez az intézkedés egy kisebb vidéki, 10 milliós ingatlannál már 400 ezer forint, míg egy 50 milliósnál 2 millió forint kedvezményt jelent, ami miatt már érdemes megfontolni, hogy az idei év végéről 2021-re csúsztassák a potenciális érdeklődők az ingatlanvásárlást.

A minap bejelentett támogatás pedig – miszerint a családi házak tetőterének beépítéséhez, és ezzel önálló, új lakás kialakításához januártól felvehető a CSOK támogatás, illetve igényelhető a kedvezményes CSOK hitel – a kertvárosokban, kistelepüléseken élénkítheti a többgenerációs otthonok kialakítását.

Hogyan jutsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!

„A kilátások biztatóak, de az, hogy ezek az intézkedések milyen folyamatokat indítanak el a piacon, még nem látható pontosan. Célszerű most is alaposan mérlegelni, hogy mit lehet nyerni a vásárlás néhány hónapos elhalasztásával. Egyrészt a piac nem állt meg és lehet, hogy a kinézett ingatlan korábban gazdára talál, másrészt viszont a januártól elérhető támogatásokkal akár jelentős megtakarítás is realizálható. Természetesen januárban ismét azok lesznek a legjobb helyzetben, legyen szó akár új, akár használt ingatlan vásárlásáról, akik előre felkészültek, időben felmérték a lehetőségeiket és megtették a szükséges lépéseket” – mondja Valkó Dávid, OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az OTP Ingatlanpont szakértőinek tapasztalata alapján általános piaci megtorpanásról nem beszélhetünk, de az már érzékelhető, hogy az ingatlant keresők körében sok a bizonytalanság és ezért inkább kivárnak, ha tehetik.

„A Dél-dunántúli Régióban, ahol jelentős piaci tényező a falusi CSOK, érzékelhetően csökkent az érdeklődők száma, ami az októberre egyébként nem jellemző” – számolt be tapasztalatiról Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője.

„Némi kivárás a Dél-alföldi Régióban is tetten érhető, jellemzően a nagyobb városok és megyeszékhelyek esetében, ahol eleve magasabbak az ingatlanárak.  A kisebb településeken a változás kevésbé jellemző. Egyre több a tudatos kereső, akik igénylik a szakértő támogatást mind az ingatlan kiválasztásában, mind a finanszírozási lehetőségeik feltérképezésében, ami segíti őket abban, hogy gyorsan tudjanak döntést hozni.  Ugyanakkor tovább árnyalja a képet, hogy sokan nem tudnak várni az ingatlan adásvétellel, mert nem kényelmi szempontok, hanem a kényszer irányítja a döntésüket” – tette hozzá Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője.

Aktív várakozás lehet a siker kulcsa

A részletek ismerete nélkül is kijelenthető, hogy azok, akik januárban a legjobb alkupozíciót szeretnék elérni, most sem kell, hogy tétlenkedjenek. Ha az adásvétel januárban is valósul meg, már most tájékozódhatnak, és folyamatosan böngészhetik az aktuális kínálatot.

Új ingatlanok esetén már lehet ajánlatokat kérni, regisztrációs szerződéssel vagy vételi szándéknyilatkozattal befoglalhatók az ingatlanok, és rá lehet kérdezni a beruházónál, hogy hogyan lehet fenntartani januárig a kiválasztott ingatlant úgy, hogy a vételár teljes egészében a csökkentett áfával legyen terhelt.
Használt ingatlanok esetén megkezdődhet a nekünk tetsző ingatlanok körének szűkítése, vagy ingatlan közvetítőhöz is fordulhatunk, hogy keresési szempontjainkat rögzítse, majd az igényeinkhez és lehetőségeinkhez passzoló kínálatot a számunkra megfelelő időpontban bemutassa. Így januárban már csak azokat az ingatlanokat kell megtekinteni, amelyek igazán érdeklik a potenciális vevőt. A kiválasztott ingatlanok esetében már most megkereshetik a közös képviselőt, hogy érdeklődjenek az esetleges rejtett költségekről, mint például egy betervezett csatorna vagy tetőfelújítás. Decemberben pedig érdemes lehet már a gyakran elhúzódó alkufolyamatot is elkezdeni.

Ha a vásárlást hitelfelvétel előzi meg, kalkulálni kell az előzetes adminisztráció és a hitelbírálat határidőivel is, ajánlatot már most kérhetünk a bankunktól, de minden esetben tájékozódni kell annak érvényességéről.

Például a Babaváró kölcsön fordítható lakásvásárlásra, felújításra vagy korszerűsítésre, ha igénybe akarják venni, érdemes tájékozódni, hogy milyen dokumentumokat (például munkáltatói igazolás) szükséges benyújtani, és azok meddig érvényesek.

Akik lakásfelújításban gondolkoznak, már most elkezdhetnek kivitelezőket keresni, nagyobb beruházás esetén építésszel, statikussal egyeztetni. A kereslet élénkülésével együtt várható az építőanyagárak növekedése is, így érdemes már most felmérni a szükségleteket és lekötni a felújításhoz nélkülözhetetlen anyagokat.

Ha a vásárláshoz vagy felújításhoz lakás-előtakarékossági terméket vennének igénybe, érdemes érdeklődni a határidőkről, ennek megfelelően akár már el is indítható a kiutalás.
Az eladók pedig, akiknek most valószínűleg kicsivel több idejük lesz, kihasználhatják az utolsó napfényes órákat, hogy az eladásra kínált ingatlant még előnyösebb oldaláról örökítsék meg, pontosítsák a hirdetés paramétereit és az alaprajzot, hogy januárban felkészülten várják a remények szerint növekvő számú érdeklődő megkereséseit.

Hozzászólások

Háromnapos üléssel folytatja munkáját a parlament

Az Országgyűlés háromnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők hétfőn az államfő által visszaküldött előterjesztésről szavazhatnak újra, míg kedden további húsz indítványról döntenek.
2020. 11. 29. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megúszhatja a pótdíjat az, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Ügyfélbarát egyszerűsítésekkel csökkennek az állampolgárok és vállalkozások adminisztrációs terhei az útdíjfizetési rendszerben. A jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak lesznek az éves országos matrica megvásárlásával - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.
2020. 11. 29. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Csökkent a forgalom a héten, de erősödött a BUX

Csökkent a forgalom, de erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 39 308,90 ponton zárt pénteken, 1104,23 ponttal, 2,89 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.
2020. 11. 29. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult szeptembertől a fertőzöttek száma Magyarországon - egy ábrán

A naponta bejelentett új koronavírus-fertőzöttek száma covid-19
2020. 11. 29. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

December 1-től újabb Volánbusz-állomásokon kötelező a jegyelővétel

A koronavírus-járvány elleni védekezés hatékonyságának fokozása érdekében december 1-től bővül azon autóbusz-állomások köre, ahol megszűnik az autóbusz-vezetői jegyértékesítés - közölte a Volánbusz Zrt. szombaton az MTI-vel.
2020. 11. 29. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővíti szoftverfejlesztő-részlegét a Lufthansa Systems Hungária

Bővíti a légiközlekedéshez nélkülözhetetlen szoftvereket fejlesztő és tesztelő részlegét Szegeden a Lufthansa Systems Hungária Kft. - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2020. 11. 29. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás a koronavírus ellen

Továbbra is a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás a koronavírus ellen - mondta Duda Ernő virológus, immunbiológus szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
2020. 11. 29. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódott a növekedés az OTT-ONE Nyrt.-nél

2020 harmadik negyedévében több mint 4 milliárd forintos árbevételt, illetve mintegy 60 millió forintos EBITDA értéket ért el az OTT-ONE Nyrt. – derült ki a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság mai napon közzétett, a 2020-as év első három negyedévére vonatkozó üzleti gyorsjelentéséből. A koronavírus-járvány okozta gazdasági lassulás továbbra sem éreztette hatását a társaság üzleti eredményein: a harmadik negyedévvel együtt éves árbevétele immár több mint 11 milliárd forint, amely közel 10 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában elért összeget. Az első féléves eredményeket jelentősen befolyásoló profiltisztítás, elsősorban az amortizációs költségek időarányos csökkenése formájában, a harmadik negyedévben már pozitív hatásként jelent meg a társaság számaiban.
2020. 11. 28. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 11. 28. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Virtuális adventi kalendáriumot indít a Müpa

Virtuális adventi kalendáriumot indít A művészet mindenkié címmel december elsejétől a Müpa a weboldalán.
2020. 11. 28. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb 61 milliárd forintos támogatást kaphatnak a cégek fejlesztésekre

Újabb 61 milliárd forintos támogatási keretet nyújt a kormány azoknak a cégeknek, amelyek vállalják, hogy úgy fejlesztenek, hogy nem bocsátják el a dolgozóikat - jelentette be szombaton a külgazdasági és külügyminiszter.
2020. 11. 28. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Két hétig igényelhető az ágazati bértámogatás

Még két hétig igényelhető az ágazati bértámogatás, aminek maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, személyenként bruttó 241 500 forint - közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2020. 11. 28. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint 80 szabadvízi strand újulhat meg jövő nyárra

Több mint 80 szabadvízi strand újulhat meg országszerte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) strandfejlesztési programjának negyedik ütemében.
2020. 11. 28. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A véradások a veszélyhelyzet alatt is folyamatosak

Vérre a koronavírus-járvány idején is szükség van, a véradások a jelenlegi veszélyhelyzet alatt is folyamatosak, a biztonsági előírások megtartásával - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a Magyar Vöröskereszt az MTI-vel pénteken, a véradók napján.
2020. 11. 28. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

23 milliós bírság közel száz, a piacot manipuláló tőzsdei ügylet miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 23 millió forint bírságot szabott ki a Bonatrevi Sales a.s cseh székhelyű társaságra a piaci manipulációt tiltó jogszabályi rendelkezések és a szavazati jog mértékének bejelentésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken. Az MNB tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést is tett az ügyészségen.
2020. 11. 28. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

1,1 milliárd forintos beruházás az ANY Biztonsági Nyomdánál

Az ANY Biztonsági Nyomda 1,1 milliárd forintból hajt végre beruházást, amelyhez a kormány 502 millió forintos támogatást biztosít, ezzel mintegy 643 munkahelyet véd meg a vállalat Kőbányán a X. kerületben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ANY Biztonsági Nyomda beruházását bejelentő pénteki sajtótájékoztatón a vállalat budapesti gyárában.
2020. 11. 28. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sport- és szabadidőközpont épült Székesfehérváron

Befejeződött a sport- és szabadidőközpont kivitelezése Székesfehérváron, a Palotavárosi tavaknál. A Terület- és Településfejlesztés Operatív Program forrásából megvalósult, 1,25 milliárd forint értékű fejlesztés projektzáró bejárását pénteken tartották.
2020. 11. 28. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Ficsak idén online rendezi a jótékonysági adventi vásárt

Idén online rendezi meg a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) adventi jótékonysági akcióját és vásárát - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.
2020. 11. 28. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A koronavírus járvány alatt valósul meg a Szegedi Tudományegyetem Biobankjának felépítése és kialakítása

Megérkezett a Szegedi Tudományegyetem új Biobankjának 12 tonna súlyú, világszínvonalú mintatároló berendezése. A több mint 3 milliárd forint értékű, országosan is egyedülálló automatizált rendszer több millió biológiai minta tárolására lesz alkalmas.
2020. 11. 28. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

70 százalékkal nőtt a magyar cégek kivitele Kazahsztánba

A Magyarország és Kazahsztán közötti kereskedelem továbbra is stabil alapokon áll - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság hetedik, idén virtuálisan megtartott ülésén a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint, amelyet az MTI-hez pénteken juttattak el.
2020. 11. 28. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások: