A kivárás most kifizetődhet az ingatlanpiacon, de tétlenkedni nem szabad

Az idei ősz ingatlanpiaci állóvizét négy kormányzati bejelentés is felkavarta. A tervek szerint január elsejével érvénybe lépő 5 százalékos lakásáfa, a lakásfelújítási támogatás, a tetőtér-beépítésre igénybe vehető CSOK és illetékmentesség új lökést adhat a piacnak, azonban a részletszabályok még váratnak magukra. Az információhiány sok érdeklődőt óvatosságra int, ami a piacon is érezteti hatását. Az OTP Ingatlanpont szakértői azt vizsgálták meg, hogy a jelen helyzetben érdemes-e kivárni, illetve hogyan lehet felkészülni a januárra.

A kivárás most kifizetődhet az ingatlanpiacon, de tétlenkedni nem szabad

A koronavírus járvány okozta, az év eléjén tapasztalt zuhanás után nyárra ismét magára talált a hazai ingatlanpiac, majd októberben négy olyan kormányzati bejelentés történt, amelyek némi optimizmusra adtak okot mind a vevőkben, mind az elemzőkben.

A kilátások jók, de sok még a bizonytalanság

A 27 százalékos áfakulcs, a rozsdaövezeti jogszabály beharangozása, a koronavírus járvány és a MÁP+ elszívó hatása összességében jelentős lassulást hozott az új építésű ingatlanok piacán, ezt a trendet az ismét 5 százalékra (CSOK-os vásárlás esetén 0 százalékra) csökkentett áfa enyhíti, sőt talán meg is fordíthatja. A részletek ismerete nélkül is biztosan kijelenthető, hogy a kínálati oldal bővülése várható. Ugyanakkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy a szigorodó energetikai előírások, a dráguló telkek, az építőanyagok és szakemberek iránti megnövekedett kereslet által okozott várható árnövekedés miatt az áfacsökkenés valójában nem fog mintegy 20 százalékos megtakarítást hagyni a vevők zsebében.

A legalább egy gyermeket nevelő családok által igénybe vehető lakásfelújítási támogatással megfordulhat az építőiparban dolgozó szakemberhiánnyal is magyarázható eddigi trend, miszerint a vásárlók inkább felújított lakást vesznek. Az, hogy a lakásfelújítási költségek fele, maximum 3 millió forint januártól visszaigényelhető az államtól, lökést adhat azon használt ingatlanok piacának, amelyek felújítása pár millió forintból kigazdálkodható. Ugyanígy sor kerülhet a saját ingatlanok eddig halogatott felújítására és megfontolandó lehetőség eladás előtt álló ingatlanok értéknövelő beruházásainak megvalósítása is a magasabb eladási ár reményében. Négyzetméterenként 200 ezer forintos költséggel kalkulálva ez a támogatási forma már egy 30 m2-es lakás teljes körű felújításánál és korszerűsítésénél is maximálisan kihasználható.

Január elsejétől a CSOK igénybevételével vásárolt új és használt ingatlanokra is él az illetékmentesség, ami a teljes piacra pozitív hatással lehet. Ez az intézkedés egy kisebb vidéki, 10 milliós ingatlannál már 400 ezer forint, míg egy 50 milliósnál 2 millió forint kedvezményt jelent, ami miatt már érdemes megfontolni, hogy az idei év végéről 2021-re csúsztassák a potenciális érdeklődők az ingatlanvásárlást.

A minap bejelentett támogatás pedig – miszerint a családi házak tetőterének beépítéséhez, és ezzel önálló, új lakás kialakításához januártól felvehető a CSOK támogatás, illetve igényelhető a kedvezményes CSOK hitel – a kertvárosokban, kistelepüléseken élénkítheti a többgenerációs otthonok kialakítását.

Hogyan jutsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!

„A kilátások biztatóak, de az, hogy ezek az intézkedések milyen folyamatokat indítanak el a piacon, még nem látható pontosan. Célszerű most is alaposan mérlegelni, hogy mit lehet nyerni a vásárlás néhány hónapos elhalasztásával. Egyrészt a piac nem állt meg és lehet, hogy a kinézett ingatlan korábban gazdára talál, másrészt viszont a januártól elérhető támogatásokkal akár jelentős megtakarítás is realizálható. Természetesen januárban ismét azok lesznek a legjobb helyzetben, legyen szó akár új, akár használt ingatlan vásárlásáról, akik előre felkészültek, időben felmérték a lehetőségeiket és megtették a szükséges lépéseket” – mondja Valkó Dávid, OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az OTP Ingatlanpont szakértőinek tapasztalata alapján általános piaci megtorpanásról nem beszélhetünk, de az már érzékelhető, hogy az ingatlant keresők körében sok a bizonytalanság és ezért inkább kivárnak, ha tehetik.

„A Dél-dunántúli Régióban, ahol jelentős piaci tényező a falusi CSOK, érzékelhetően csökkent az érdeklődők száma, ami az októberre egyébként nem jellemző” – számolt be tapasztalatiról Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője.

„Némi kivárás a Dél-alföldi Régióban is tetten érhető, jellemzően a nagyobb városok és megyeszékhelyek esetében, ahol eleve magasabbak az ingatlanárak.  A kisebb településeken a változás kevésbé jellemző. Egyre több a tudatos kereső, akik igénylik a szakértő támogatást mind az ingatlan kiválasztásában, mind a finanszírozási lehetőségeik feltérképezésében, ami segíti őket abban, hogy gyorsan tudjanak döntést hozni.  Ugyanakkor tovább árnyalja a képet, hogy sokan nem tudnak várni az ingatlan adásvétellel, mert nem kényelmi szempontok, hanem a kényszer irányítja a döntésüket” – tette hozzá Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője.

Aktív várakozás lehet a siker kulcsa

A részletek ismerete nélkül is kijelenthető, hogy azok, akik januárban a legjobb alkupozíciót szeretnék elérni, most sem kell, hogy tétlenkedjenek. Ha az adásvétel januárban is valósul meg, már most tájékozódhatnak, és folyamatosan böngészhetik az aktuális kínálatot.

Új ingatlanok esetén már lehet ajánlatokat kérni, regisztrációs szerződéssel vagy vételi szándéknyilatkozattal befoglalhatók az ingatlanok, és rá lehet kérdezni a beruházónál, hogy hogyan lehet fenntartani januárig a kiválasztott ingatlant úgy, hogy a vételár teljes egészében a csökkentett áfával legyen terhelt.
Használt ingatlanok esetén megkezdődhet a nekünk tetsző ingatlanok körének szűkítése, vagy ingatlan közvetítőhöz is fordulhatunk, hogy keresési szempontjainkat rögzítse, majd az igényeinkhez és lehetőségeinkhez passzoló kínálatot a számunkra megfelelő időpontban bemutassa. Így januárban már csak azokat az ingatlanokat kell megtekinteni, amelyek igazán érdeklik a potenciális vevőt. A kiválasztott ingatlanok esetében már most megkereshetik a közös képviselőt, hogy érdeklődjenek az esetleges rejtett költségekről, mint például egy betervezett csatorna vagy tetőfelújítás. Decemberben pedig érdemes lehet már a gyakran elhúzódó alkufolyamatot is elkezdeni.

Ha a vásárlást hitelfelvétel előzi meg, kalkulálni kell az előzetes adminisztráció és a hitelbírálat határidőivel is, ajánlatot már most kérhetünk a bankunktól, de minden esetben tájékozódni kell annak érvényességéről.

Például a Babaváró kölcsön fordítható lakásvásárlásra, felújításra vagy korszerűsítésre, ha igénybe akarják venni, érdemes tájékozódni, hogy milyen dokumentumokat (például munkáltatói igazolás) szükséges benyújtani, és azok meddig érvényesek.

Akik lakásfelújításban gondolkoznak, már most elkezdhetnek kivitelezőket keresni, nagyobb beruházás esetén építésszel, statikussal egyeztetni. A kereslet élénkülésével együtt várható az építőanyagárak növekedése is, így érdemes már most felmérni a szükségleteket és lekötni a felújításhoz nélkülözhetetlen anyagokat.

Ha a vásárláshoz vagy felújításhoz lakás-előtakarékossági terméket vennének igénybe, érdemes érdeklődni a határidőkről, ennek megfelelően akár már el is indítható a kiutalás.
Az eladók pedig, akiknek most valószínűleg kicsivel több idejük lesz, kihasználhatják az utolsó napfényes órákat, hogy az eladásra kínált ingatlant még előnyösebb oldaláról örökítsék meg, pontosítsák a hirdetés paramétereit és az alaprajzot, hogy januárban felkészülten várják a remények szerint növekvő számú érdeklődő megkereséseit.

Hozzászólások

Jövő héten még durvább lesz a kánikula

A következő napokban tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. A hétvégére mérséklődik néhány fokkal a meleg. Ezzel együtt egész héten sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
2021. 06. 20. 18:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 06. 20. 17:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Korrupt sportorvost jelentett fel a Nemzeti Védelmi Szolgálat

Korrupt sportorvost jelentett fel a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), az orvos a gyanú szerint olyan sportolóknak is adott ki versenyengedélyt, akiket meg sem vizsgált - közölte a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vasárnap az MTI-vel.
2021. 06. 20. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megéri látvány-csapatsportot támogatni

Közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványnak adott támogatás után 300%-os adóalapkedvezmény jár.Azonban, ebben az esetben nem adó-, hanem adóalap-kedvezményt kapnak a cégek, így továbbra is ráfizetéses ez a fajta támogatás. Ezzel szemben a látvány-csapatsport támogatásakor, amennyit a cég átadott a sportklubnak, annyival kevesebb adót fizet, sőt, ezen felül adóalap-kedvezményt is kap - összegzi a Niveus Consulting Group.
2021. 06. 20. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatná a digitális fejlesztéseket a Saldo új vezetője

A digitális fejlesztések folytatásában látja a sikeres működés zálogát a Saldo Zrt. új, a posztot júniustól betöltő vezérigazgatója. Sarkadi-Nagy András ezt megelőzően a tanácsadói üzletág vezetője volt - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2021. 06. 20. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 48 117,72 ponton zárt pénteken, 728,12 ponttal, 1,49 százalékkal alacsonyabban az előző heti záráshoz képest.
2021. 06. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank monetáris tanácsa

A jövő héten nem várható piacbefolyásoló makrogazdasági mutató közlése Magyarországon, de kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, a testület tárgyalja a legfrissebb inflációs jelentést is, a Pénzügyminisztérium pedig szerdán teszi közzé részletes tájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének 2021. május végi helyzetéről.
2021. 06. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a lízingpiac Magyarországon - ábrán mutatjuk!

Finanszírozott összeg a teljes lízingpiacon
2021. 06. 20. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták a hajdúszoboszlói Hungarospa fürdőkomplexum prémium zónáját

Átadták a hajdúszoboszlói Hungarospa fürdőkomplexum prémium zónáját, a csaknem 3,5 milliárd forintos beruházást a kormány a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban 1,5 milliárd forinttal támogatta.
2021. 06. 20. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idei csúcsán a belföldi használtautó-piac

Gyorsan korrigálta előző havi visszaesését a hazai használtautó-piac: a DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint belföldön több mint 66 ezer személygépkocsi cserélt gazdát májusban, ezzel az év eddigi részét tekintve az elmúlt hónapban zajlott a legtöbb adásvétel.
2021. 06. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ha a rúgott gólokban nem is, az ingatlanáremelkedésben mi vagyunk a legjobbak az EB csoportban

Magyarország 5 évet várt arra, hogy újra futball Európa-bajnokság keretein belül szurkolhasson nemzeti együttesének. Azt, hogy mennyit fejlődtek ez idő alatt a focisták, nem tudjuk, de a Duna House elemzése alapján az ingatlanárak így alakultak az F csoportba sorsolt országokban.
2021. 06. 20. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. kötelező vételi ajánlatot tesz a CIG részvényeire

Benyújtották a Magyar Nemzeti Bankhoz felügyeleti jóváhagyásra a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. kötelező nyilvános vételi ajánlatát a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényeire - közölte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 06. 20. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Miért nem internetezik mindenki? Kutatás

A magyar háztartások majdnem háromnegyedében használnak vezetékes internetet, viszont másfél millió ember sehogy sem internetezik. Az utóbbi csoportba kerülést leginkább az életkor és a vagyoni helyzet befolyásolja. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reprezentatív kutatása a háztartások és a 14 éves, illetve annál idősebb lakosság körében, 2020 augusztusában és szeptemberében készült.
2021. 06. 20. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Átalakul Debrecen kulturális élete

Átalakítják Debrecen kulturális életének szervezését, az új koncepciót pénteken sajtótájékoztatón mutatták a város vezetői a helyi Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.
2021. 06. 20. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 06. 19. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyílt a Magyar falu program állatvédelmi pályázata

Szombattól nyújthatják be pályázataikat az ötezer lakos alatti települések önkormányzatai a Magyar falu program keretében korábban meghirdetett felelős állattartás elősegítését célzó alprogramra - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t.
2021. 06. 19. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek a legnépszerűbb munkahelyek a fiatalok körében

A fiatal, 16-28 év közötti munkavállalók körében az idén az Audi, a Telekom, a Bosch, az OTP és a Mol a legvonzóbb munkáltató, tavaly a Google állt a dobogó csúcsán, de most visszacsúszott a hatodik helyre - közölte a Zyntern.com pénteken az MTI-vel.
2021. 06. 19. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is megrendezik a Nemzetközi Gitárfesztivált Balatonfüreden

Idén június 24-től 26-ig rendezik meg a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált. Az immár tizenhat éves rendezvényen koncertet ad Snétberger Ferenc, a Venti Chiavi Trió és Pusztai Antal.
2021. 06. 19. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négy kontinens hetven országából érkeztek hallgatók a pécsi nyári egyetemekre

Négy kontinens hetven országából összesen több mint ezer hallgatója és oktatója volt eddig a Pécsi Tudományegyetem (PTE) idén ötéves nyári egyetemi programsorozatának, a Pécs Summer Schoolnak - tájékoztatta a PTE az MTI-t.
2021. 06. 19. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A globális minimumadóról egyeztetett az adószakma

A globális minimumadóról egyeztetett az adószakma, az Adó-Tanácskozás online ülésén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a 15 százalékos minimumadó bevezetése nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió versenyképességét veszélyeztetné - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
2021. 06. 19. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások: