A legnagyobbak címmel nyílik kiállítás a Kieselbach Galériában

A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondor Béláig címmel látható kiállítás szerdától a budapesti Kieselbach Galériában.

A galéria közleménye szerint idén nyáron is reprezentatív katalógussal kísért, szeptember elejéig látogatható kiállítást rendeznek a magyar festészet és szobrászat kiemelkedő alkotásaiból. A tárlaton bemutatott valamennyi mű megvásárolható a helyszínen.
  
Vaszary János négy képe, közöttük az Itáliai emlék című festmény szerepel a tárlaton, a 19. századi nagy klasszikusokat mások mellett idősebb Markó Károly alkotása képviseli. Lotz Károly Magyar tája és Hollósy Simon Két tűz között című zsánerképe mellett látható lesz Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című óriásfestményéhez készült önálló értékű portréja is.
  
Koszta József a Kukoricatörőkkel, Csók István virágcsendélettel, míg Rippl-Rónai két pasztellképpel szerepel a válogatásban. Az 1920-as évek újklasszicista törekvéseit többek között Aba-Novák Vilmos a Felsőbányán készült Fésülködéssel és egy szolnoki mulatságot ábrázoló kompozícióval, míg Patkó Károly egy reneszánsz hangulatot idéző női portréval képviseli.
   
A tárlat anyagának válogatói és rendezői gondot fordítottak arra, hogy néhány jellegzetes festői téma érzékelhető hangsúlyt kapva megragadja és vezesse a nézők fantáziáját. A tárlaton szinte külön szekciót alkotnak Egry József múzeumi rangú főművei, amelyek a két világháború között a legjelentősebb magángyűjteményeket gazdagították. A Szent Kristóf a faluban, a Virágzó mandulafák és a Szigonyvető, az Oltványi-, a Fruchter-, és a Glücks-gyűjtemény egykori gyöngyszemei a Balaton világát is megidézik. A Balaton-szekció mellett lesznek budapesti látképek, gyümölcscsendéletek, napraforgók, valamint a magyar szenteket és a történelem neves szereplőit, eseményeit megidéző kamara-válogatások.
   
Izgalmas csoportot alkotnak a két világháború közötti magyar iparművészet egyik legnagyobb alakjának, Megyer Meyer Antalnak virtuóz akvarelltechnikával készült rajzai is, többek között az 1938-as budapesti Eucharisztikus kongresszus nagymiséjén használt monstrancia gazdag kidolgozású terve.
   
A ma még kevésbé ismert, felfedezésre váró művészek közül a szegedi Cs. Joachim Ferenc egy izgalmas kompozíciójú párizsi alakos látképpel, míg Pap Géza egy dunabogdányi tájjal szerepel.
   
A közelmúlt magyar művészetét és a kortárs törekvéseket mások mellett Kondor Béla aranyfestésű ikonja, Veszelszky Béla tájképe, Korniss Dezső festménye, El Kazovszkij egy korai munkája, St. Auby Tamás Kénmaszk című munkája, valamint Szent Nyáry Lóránt és Korga György egy-egy monumentális alkotása képviseli.

Fellendült a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Négy hónap lassulás után lendületbe jött a feldolgozóipar az Egyesült Államok közép-atlanti térségében szeptemberben.
2021. 09. 17. 05:00
Megosztás:

Hány cigány nemzetiségű ember él Magyarországon?

A magyarországi roma népesség lélekszámának meghatározása – a romák nyelvi asszimilációja, térbeli széttagoltsága, kulturális sokszínűsége és alacsony társadalmi presztízse okán – komoly kihívást jelent. A társadalomtudományos szakirodalomban időről időre viták alakulnak ki arról, hogy milyen módon lehet a legjobban meghatározni a roma népesség lélekszámát.
2021. 09. 17. 04:01
Megosztás:

4IG elemzés

Feljebb futott ugyan tegnap a 4IG, de messze elmaradt a korábbi vételektől a részvény és továbbra sem lökte át a 2019-es 1100 forintos csúcsot. Amíg a kurzus nem talál át a jegyzésen, addig inkább a bizonytalanságé lehet a főszerep. Ma az európai inflációs adat borzolhatja a kedélyeket főleg egy nem várt erősebb pénzromlási mutatóval. A 4IG számára fontos a mai zárás, de ha nem lépi át a határvonalat, a korábbi csúcsot akkor a jövő héten is nehezebb lesz a kezdés.
2021. 09. 17. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Járt magasabban a csütörtöki kereskedés alatt a Richter mégis a nap végére visszahúzott a 100-as mozgóátlag környékére a részvény. Nincs különösebb változás így az árfolyamnál, ma is a 8600-as támasz körül foroghat a jegyzés és itt dőlhet el a hét sorsa. Egy letörés esetén a 8100-as mélypontokra is lecsúszhat a papír, így a vevők extrán őrizhetik a frontvonalat.
2021. 09. 17. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

Nem lépett feljebb a MOL tegnap és nem vitte tovább a hév a szerdai emelkedés után a grafikont. Három százalékos emelkedést várnak ma az európai inflációs mutatóra, amely még meg is lepheti a piacot, így ma ez lehet a legfontosabb adat. A MOL számára viszont sok nem változott még a korábbi emelkedéssel sem, a 2500-as szint legyűréséig nem sokat mocoroghatnak a vevők.
2021. 09. 17. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Léphet a kormány és kedvezhet a hitelmoratóriumosoknak, amely ismét a bankszektoron csattanhat, mind pénzbeli mind pedig adminisztrációs terhekben. Ennek tudatában nem ütöttek nagyot az OTP árfolyamán, de ma már komolyabban is lecsaphatnak a bankpapírra a befektetők. A csütörtököt végül Amerikai pluszban fejezte be, így a hátszél stabilabb lehet, de az újabb hazai intézkedések kapcsán elfordulhatnak a szektortól a befektetők. Technikailag az OTP kurzusa a 18 000-es szintre gyakorolhat nyomást és ma sok múlhat a frontvonal kitartásán.
2021. 09. 17. 04:00
Megosztás:

Az ukrán egészségügyi miniszter elismerte, hogy hamisítják Ukrajnában a Covid-igazolásokat

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elismerte, hogy hamisítják a koronavírus elleni oltási és más Covid-igazolásokat Ukrajnában.
2021. 09. 17. 03:30
Megosztás:

Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten az Egyesült Államokban.
2021. 09. 17. 03:00
Megosztás:

A nyár elteltével sem csökkent az utazási kedv

A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
2021. 09. 17. 02:30
Megosztás:

Meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket Horvátországban

Horvátországban további két héttel meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket azzal a könnyítéssel, hogy megnyithatnak a vásárok és kiállítóhelyek zárt térben, de ott kötelező lesz a védettségi igazolás - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a válságstáb vezetője a kormány csütörtöki ülésén.
2021. 09. 17. 02:00
Megosztás:

A digitalizáció, a bizalom és a stabilitás biztosíthatja a Pénztárak sikerét a szektor következő évtizedében

A pandémia alatt az önkéntes pénztárak megmutatták, hogy rendkívüli körülmények között is képesek gyorsan, hatékonyan reagálni, és biztonságban gyarapítani tagjaik nyugdíj- és egészségcélú megtakarításait. Az ügyfelek pedig mindezt töretlen bizalommal hálálták meg, amit igazolnak az első félév kiemelkedő eredményei – hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által szervezett Pénztárkonferencián. Az egészségpénztárak esetében 23 százalékkal, a nyugdíjpénztárak esetében több mint 9 százalékkal emelkedett a befizetések összege a tavalyi év első félévéhez képest. A konferencia előadói szerint ez bizonyítja, hogy a hazai lakosság számára továbbra is fontos az anyagi gondoktól mentes időskor, valamint az egészséges jövő. Ugyanakkor a szektor következő 20 évének biztosítása szempontjából elengedhetetlen a fiatalabb generációk megszólítása.
2021. 09. 17. 01:30
Megosztás:

Azerbajdzsáni innovációkat hoz Európába az induló akcelerációs program

Validációs program indul az azeri startup ökoszisztéma fellendítéséért az Innovation Agency Azerbaijan, a Turan Trade szervezésében. A Discover Europe - Azerbaijan célja, hogy minél több azeri innovációnak adja meg a lehetőséget az európai piacra lépésre. A Discover Europe programok megvalósítója, az azeri program szakmai partnere, a budapesti, berlini és londoni innovációs központokkal rendelkező Startup Campus.
2021. 09. 17. 01:00
Megosztás:

Ma már a fővárosban is keresettek a termelői finomságok

Napjainkban már nem csak a természet közelében élők kiváltsága, hogy friss, organikus, adalékanyagoktól mentes élelmiszereket fogyasszanak. A városiak körében sem pusztán átmeneti trend a “tiszta étkezés”, így egyre többen vásárolják meg az őstermelők kézműves portékáit - ehhez pedig ma már nem kell vidékre utazniuk.
2021. 09. 17. 00:01
Megosztás:

Közel 130 millió forintból készülhetnek televíziós műsorok

Hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására közel 130 millió forintot nyertek el helyi és körzeti televíziók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának legutóbbi ülésén hozott döntése szerint. A grémium az új klasszifikációs szabályok alapján vizsgált több bejelentett műsort, eljárást azonban egyik ellen sem indít. A testület többek között túl hangos reklám miatt figyelmeztetett médiaszolgáltatókat, több rádiós frekvenciapályázattal kapcsolatban döntéseket hozott, valamint elfogadott egy jelentést a televíziók támogatási gyakorlatáról.
2021. 09. 16. 23:30
Megosztás:

Előtérbe kerülhet a fenntarthatóság az informatikai szektorban

Az internet okozta környezeti terhelés csökkentése kihívást jelent az informatikai szektorban is, a fenntarthatóság kérdésköre az egyik legfontosabb prioritás lehet a következő években a szektor számára - hívta fel a figyelmet az Integral Vision egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével foglalkozó társaság az MTI-nek küldött szerdai közleményében.
2021. 09. 16. 23:00
Megosztás:

A fejlesztések évei következhetnek az agráriumban

A járványhelyzet nehézségeit az agráriumban is gyors kilábalás követheti, a Vidékfejlesztési Program keretében érkező forrás pedig történelmi lehetőséget jelent – hangzott el az OTP Agrár Derbyn. Az eseményen a hitelintézet Agráriumért OTP Díjjal tüntetett ki öt mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozót, kiemelkedő szakmai teljesítményük elismeréseként.
2021. 09. 16. 22:30
Megosztás:

3+1 tanács hogyan kerülje el a lánctartozást

A késedelmes fizetés és a lánctartozás jelenleg a hazai gazdaság egyik legégetőbb problémája. A vállalkozások csaknem kétharmadának van legalább egy olyan üzleti partnere, amelyik késve fizetett – derül ki a Gazdasági és Vállalkozáskutató Intézet a hazai körbetartozást vizsgáló friss, 2021. első félévet összegző kutatásából. Az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője néhány praktikus megoldásra hívja fel a figyelmet, amivel elkerülhetők, illetve megoldhatók a lánctartozás okozta nehézségek.
2021. 09. 16. 22:00
Megosztás:

Az Emirates 3,000 légiutas-kísérőt és 500 reptéri alkalmazottat toboroz világszerte

Az Emirates az utazási enyhítésekkel párhuzamosan fokozatosan újraindítja járatait. Jelenleg a dubaji központ munkatársait keresik, akik az utasokat szolgálják ki a fedélzeten vagy a repülőtéren. További információk ide kattintva érhetőek el.
2021. 09. 16. 21:30
Megosztás:

Óriáscégek használják a magyar startup módszerét

Az elmúlt másfél év jelentős kihívások elé állította a cégvezetőket, sokak számára a mindennapi működés, a fennmaradás lett a tét. A bizonytalanság nehéz teherként nehezedett munkáltatókra és munkavállalókra egyaránt, az összetartás soha nem volt még annyira fontos, mint ezekben az időkben. Vitathatatlan tény, hogy egy jó csapat együtt csodákra képes, a jó csapat megalkotása pedig a vezető feladata. Az életben maradás kulcsát, a megfelelő szintű teljesítményt a csapat morálja fűti, ami kellő odafigyeléssel, gondoskodással minden körülményben megőrizhető és fejleszthető.
2021. 09. 16. 21:00
Megosztás:

Holnap nyílik az Etele Plaza

Péntektől fogadja a vásárlókat az Etele Plaza, a több mint 300 millió eurós (100 milliárd forint) beruházásban épült bevásárló- és szórakoztatóközpont - közölte az ingatlan fejlesztője a Futureal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 09. 16. 20:30
Megosztás: