A teljes adatnyivánosság 206 milliárd eurós növekedést hozhat az EU-ban 2020-ig

Egy ma kiadott jelentés szerint 206 milliárd euróval – mintegy 63 ezer milliárd forinttal – járulhat hozzá az Európai Unió gazdasági növekedéséhez 2020-ig a Big and Open Data, a szabad adathozzáférés megteremtése. Ez az EU GDP-jének 1,9 százalékának – a magyar GDP közel kétszeresének – megfelelő értéket jelent - olvasható a Microsoft sajtóközleményében.

Az összes tagországban érzékelhető hatás szemléltetésére a jelentés külön részletezte, hogy milyen mértékű GDP növekedés várható Európa északi felében1 (2,2%), az új tagországokban2 (1,9%), és Dél-Európában3 (1,6%). Az egyes gazdasági szektorok közül a kereskedelemben 47 milliárd euró, a termelésben 45 milliárd euró, a közszolgáltatásokban 27 milliárd euró, az egészségügyben pedig 10 milliárd euró többletet hozhat a teljes adatnyilvánosság. 
 
A „Big & Open Data in Europe: a növekedés motorja vagy elszalasztott lehetőség?” című tanulmányt, amelyet a demosEUROPA rendelt meg és a Microsoft szponzorált, a Varsói Közgazdaságtudományi Intézet készítette el, egy alulról felfelé építkező makrogazdasági modellt követett, amelynek segítségével a 'big and open data' gazdasági hatása jól megbecsülhető. A Big and Open Data Universal Impact Assessment modell (BOUDICA) részletes adatokat tartalmaz az európai gazdaságról, ezeket felhasználva nyújt előrejelzéseket arra vonatkozóan, hogy mekkora hozzáadott értéket jelenthet a 'big and open data' a vállalkozások számára 21 gazdasági szektorban az egyes uniós tagországokban. 
 
A jelentés egyik fontos megállapítása, hogy a 'big and open data' eredményeként javulhat a közszolgáltatások hatékonysága és növekedhet az átláthatóságuk. Egyebek mellett bárki egyszerűen megtervezheti az utazásait a tömegközlekedési eszközökön, illetve olyan információk birtokába juthat, amelyekkel eldöntheti, milyen energiatakarékossági intézkedések szolgálják legjobban a háztartások energiafelhasználásának csökkentését. A jelentés kiemeli, hogy a fejlesztések eredményeként növekedhet a civil kontroll, hiszen az emberek a jövőben jobban véleményt tudnak majd formálni az állami intézkedések és szolgáltatások hatékonyságáról. A kis- és középvállalkozások, vállalkozók ugyancsak haszonélvezők lehetnek, hiszen szabadabban hozzáférnek majd a pénzügyi forrásokhoz, közelebb kerülnek a piacaikhoz, valamint a 'big and open data' eredményként az üzleti folyamataik hatékonysága is javulhat. 
 
A jelentés arra szólítja fel a politikai döntéshozókat, hogy uniós szinten egyeztessék fejlesztési elképzeléseiket például az adatkezelési szabályozás harmonizációja területén az egységes digitális piac megerősítése érdekében. A közös erőfeszítések hozzájárulhatnak a 'big and open data' előnyeinek kiaknázásához, Európa nemzetközi versenyképességének megőrzéséhez, az innováció területén mutatkozó lemaradás felszámolásához, és az innovatív adatkezelési megoldások pénzügyi forrásainak megteremtéséhez.
 
A jelentés bemutatásakor az Európai Parlamentben a Varsói Közgazdaságtudományi Intézet vezetője, egyben a jelentés egyik társszerzője, Maciej Bukowski elmondta: „Európa jelentős előnyre tehet szert az innováció és a növekedés terén a 'big and open data' felkarolásával. Egy valóban egységes, az egész Európai Unióra kiterjedő digitális piac megteremtésével könnyebbé válhat a belépés a big data iparba, ezzel olyan egységes, páneurópai ICT megoldások jöhetnek létre, amelyek az ügyfelek számára olcsóbbá tehetik a közszolgáltatásokat. Fontos, hogy a jövőben a 'big and open data' egy nagyobb léptékű európai reformfolyamat részévé váljon. Egy olyan reform részévé, amely számot vet a válság utáni gazdasági realitásokkal, és új lendületet ad a jövőbeli gazdasági növekedésnek.”
 
Jan Muehlfeit, Microsoft Europe elnöke ehhez hozzátette: „A Big and open data jelentős növekedési potenciált jelent: a költségek lefaragásával, a méretgazdaságossági előnyök kihasználásával, a technológiai újdonságokhoz való hozzáférés biztosításával új munkahelyek, új üzleti lehetőségek teremtődnek Európa számára. Egész Európában láthatóak már a lehetséges előnyök: például Manchesterben, ahol a ‘Transport for Greater Manchester’ Windows Azure-t használ egy új, valósidejű publikus adatkezelő platform működtetéséhez, amellyel az utasok jobban megtervezhetik az utazásaikat. A 'big and open data' a szemünk előtt lejátszó ICT forradalom egyik állomása – egy olyan fontos szakasza, amely hozzájárul ahhoz, hogy az innováció továbbra is meghatározó maradjon Európában, és hogy az Európai Unió megőrizhesse versenyképességét.” 
A jelentés teljes szövege innen tölthető le.
 
Varsói Közgazdaságtudományi Intézet (Warsaw Institute for Economic Studies)
A Varsói Közgazdaságtudományi Intézet egy non-profit elemző központ, amely a politikai intézkedések mikro- és makroökonómiai hatásainak elemzésével foglalkozik. Szakterületeik: államháztartás, munkaerőpiac, a népesség elöregedése, a gazdasági növekedés feltételei, energiamegtakarítási- és klímapolitika.
 

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás:

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt - jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
2022. 08. 13. 00:05
Megosztás:

Ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
2022. 08. 12. 23:00
Megosztás:

Wellness: érezd magad jól!

Amikor kikapcsolódás céljából egy wellnesshotel kerül szóba, számos igény merül fel. De mire számíthat a vendég, ha ilyen szállodába látogat?
2022. 08. 12. 22:00
Megosztás:

Romániában 1 százalékkal csökkent az ipari termelés

Romániában a nyers adatok szerint 1 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2022. 08. 12. 21:00
Megosztás: