A térség fő autóipari rendezvényét, a 6. Közép-Európai Autóipari Fórumot Budapesten tartják meg az idén

2019. november 20-21-én a 6. Autóipari Fórumnak az eddigi csehországi helyszínek után ezúttal Budapest ad otthont. A helyszínválasztás egyik oka abban keresendő, hogy jelentős befektetések helyszíne lett Magyarország, elég csak a BMW új gyárát vagy az önvezető járművek zalai tesztpályáját megemlíteni. A Fórum középpontjában ennek megfelelően a befektetések illetve az innovációk álnak majd, valamint újdonságként átadják az autóipar vezetőinek az Adam Smith Közép-Európai Autóipari díjakat.

A térség fő autóipari rendezvényét, a 6. Közép-Európai Autóipari Fórumot Budapesten tartják meg az idén

A Fórumnak az elmúlt öt évben a Cseh Köztársaság adott otthont számos nemzetközi céget hozva a fejlett autópiaccal rendelkező országba. A Közép-Európai Autóipari Fórum azután is a kelet- és közép-európai  régió legjelentősebb autóipari rendezvénye marad, hogy idén Magyarországron rendezik meg.

Az idei témaválasztás az innovációt helyezi a középpontba. A fókuszban az elektromobilitás és az elektromos járművek tényleges környezetbarátsága áll majd, de szó lesz a gyártási folyamatok digitalizációjáról, a gyártás költségeinek minimalizálásáról, a mesterséges intelligencia alkalmazásáról a gyártási folyamatokban valamint az Ipar 4.0-ról, azaz a 4. ipari forradalomról is. 


Az ágazat vezető cégeinek képviselői megvitatják az elkövetkező öt évben várható piaci fejleményeket, illetve az autóipar fenntarthaó fejlődését. A Skoda autógyár több mint 500 milliárd eurót invesztált csehországi gyáraiba és 2 milliárd euró befektetését tervezi az eletromobilitásba. A VW csoport 18 gyárat létesít az elektromos autók gyártására az elkövetkező tíz évben és 70 elektromos modell bevezetését tervezi. A BMW egy új gyárat létesít Magyarországon.


Bemutatkozik a Fórumon az FCA Serbia, a Magyar Suzuki, a Jaguar-Land Rover, a Volvo csoport, a Sin Cars illetve a ZalaZone, az önvezető autók tesztelésére szolgáló járműipari tesztpálya üzemeltetője is.


Jogosan van jogosítványod? - KRESZ és autóvezetési ismeretek kalkulátor

A Fórumon adják majd át az Adam Smith Közép-Európai Járműipari Díjakat, különböző kategóriákban tüntetve ki a legjobb vállalatokat.  Független zsűri választja ki az elmúlt év legfontosabb innovációját, a legjobb zöld technológiát és a legjobb K+F központot. Több kategóriában is kitüntetik a hagyományos gyártók és beszállítók legjobbjait egyebek között az  ügyfélelégedettség, a műszaki teljesítmény a költséghatékonyság és más kategóriákban. Díjazzák a legjobb új belépőket a piacra csakúgy mint azokat az egyéneket, akik a legtöbbet tették az ágazatért. A Fórum hagyományosan a konferenciának, illetve kiállításnak ad teret, amelynek keretében a gyártók és a beszállítók bemutatják termékeiket és szolgáltatásaikat. A személyes találkozók fontos részét képezik a Fórumnak, lehetőséget teremtve, hogy a beszállítók bemutassák termékeiket a potenciális vásárló cégek beszerzési igazgatóinak. Ezek a rövid találkozók lehetőséget teremtenek a kapcsolatépítésre.


A Fórum előtt egy nappal a résztvevőknek lehetősége nyílik arra, hogy megtekintsék valamely innovatív magyar autóipari projektet. Első kézből kaphatnak információt itt az innovációról, amelyről szó lesz a Közép-Európai Autóipari Fórumon is.

Olga Andreevskikh, a Fórum igazgatója közölte: noha a rendezvény formátumot vált, ám ezen a területen továbbra is legfontosabb esemény marad, amelynek egyediségét fokozza a díjátadó, illetve a gyárlátogatás. Az ágazat jelentős változásokon megy keresztül, új mentalitásra és megközelítésre van szükség, amely teret nyer a Fórumon, amelyen az autóipar felső vezetői vesznek részt. Versengenek egymással az egyes országok, amelyek közül egyesek jelentős eredményeket érnek el és sokat tudnak nyújtani másoknak. Magyarország egyike ezen országoknak, amely kiérdemelte a 16 országból érkező résztvevők figyelmét. A Fórum a siker útját követi, és elképzelhető, hogy jövőre egy másik Közép-Európai ország lehet a helyszín!


Részletes információ a Közép-Európai Autóipari Fórumról illetve annak programja a www.ceeautomotive.com oldalon található.

Hozzászólások

Csehország osztályzatát stabil, Romániáét negatív kilátással megerősítették a hitelminősítők

Megerősítette változatlan stabil kilátással Csehország elsőrendű AA mínusz/A-1 plusz államadós-besorolását a Standard & Poor's.
2020. 10. 31. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több tízezren tüntetnek Varsóban, a kormány leváltását követelik!

Több tízezren gyűltek össze Varsóban péntek este az abortuszszabályzást érintő alkotmánybírósági ítélet elleni tüntetésen, tiltakozásokat más lengyelországi városokban is szerveztek.
2020. 10. 31. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés után vegyes indexekkel zártak a tőzsdék

Gyenge kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a pénteki kereskedést az európai értékpapírpiacok.
2020. 10. 30. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A harmadik negyedévet is veszteséggel zárta az INA

Az INA horvát olajipari vállalat nettó bevétele a 2020-as pénzügyi év harmadik negyedévében elérte a 11,2 milliárd kunát (542,80 milliárd forint), ami 44 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén 1,05 milliárd kuna (50,8 milliárd forint) veszteséget könyvelt el a cég, amit a külső környezet lassú helyreállásával magyarázott.
2020. 10. 30. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket Szlovéniában

Szlovéniában egy héttel meghosszabbították a koronavírus megfékezését szolgáló járványügyi intézkedéseket, erről Janez Jansa miniszterelnök kormánya hajnalban hozott döntést - számolt be róla a válságkabinet pénteki sajtótájékoztatóján.
2020. 10. 30. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkvában hamarosan megkezdődhet a tömeges oltás

Moszkvában novemberben megkezdődik az önkéntes jelentkezők tömeges beoltása a Szputnyik V vakcinával a koronavírus ellen - közölte a Rosszija 24 televízióval pénteken Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes, miközben Oroszországban először nőtt 18 ezer fölé az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttek száma.
2020. 10. 30. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Stagnált a munkanélküliségi ráta az EU-ban

Öt hónap növekedés után szeptemberben stagnált a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt.
2020. 10. 30. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugrott a GDP az EU-ban és az euróövezetben

Az euróövezetben 12,7 százalékkal, az EU egészében 12,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben az előző, második negyedévvel összevetve - közölte első becslésként pénteken az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.
2020. 10. 30. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérséklődött a cseh gazdaság visszaesése

A 3. negyedévben éves összehasonlításban 5,8 százalékra mérséklődött a cseh gazdaság visszaesése. A 2. negyedévben ez a mutató 10,9 százalék volt, az önálló Csehország fennállása óta a legrosszabb eredmény - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában.
2020. 10. 30. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta, hogy az AutoWallis leányvállalata, a Wallis Automotive Europe (WAE) Kft. legyen az Opel márka importőre Magyarországon, emellett még három régiós országban is az AutoWallist választotta a márka importőrének a német autógyár - közölte a AutoWallis Nyrt. az MTI-vel pénteken.
2020. 10. 30. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban indítottak az európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2020. 10. 30. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország: Elfogadjuk az amerikai nép bármilyen döntését

Oroszország kész az együttműködésre az új amerikai kormányzattal, bármilyen legyen is annak összetétele - jelentette ki Vlagyimir Putyin egy csütörtöki moszkvai beruházási konferencián.
2020. 10. 30. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Történelmi jelentőségű lenne az európai minimálbér-rendszer bevezetése

Történelmi jelentőségűnek tartanák a magyar és a nemzetközi szakszervezetek a régóta szorgalmazott európai minimálbér-rendszer bevezetését - közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) csütörtökön az MTI-vel reagálva az Európai Bizottság javaslatára.
2020. 10. 30. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogadta a horvát kormány a 2021-es költségvetés tervezetét

A horvát kormány csütörtökön elfogadta a 2021-es költségvetés tervezetét, amely 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.
2020. 10. 30. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minden harmadik teszt pozitív lett Zágrábban

A horvát fővárosban, Zágrábban minden harmadik új koronavírusteszt pozitív lett, miközben az országban ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában - derült ki a válságstáb csütörtöki jelentéséből.
2020. 10. 30. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Májusig tartó szükségállapotról döntött a spanyol parlament

A koronavírus-helyzet miatt elrendelt szükségállapotot május 9-ig hosszabbította meg a spanyol parlament csütörtöki ülésén, Madridban.
2020. 10. 29. 21:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Kinevezték az új cseh egészségügyi minisztert

A cseh társadalom koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetértékelését és a társadalomban uralkodó hangulat mihamarabbi megváltoztatását tartja legfőbb feladatának Jan Blatny új cseh egészségügyi miniszter, akit csütörtökön nevezett ki hivatalába Milos Zeman államfő.
2020. 10. 29. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak a tőzsdék

Pozitív kezdés és nap közbeni ingadozások után többségében veszteséggel zártak csütörtökön a főbb európai tőzsdeindexek.
2020. 10. 29. 19:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek a fogyasztói árak Németországban

Októberben már a második hónapban csökkentek a fogyasztói árak éves bázison Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
2020. 10. 29. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem változtatott az irányadó eurókamaton az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott csütörtöki monetáris politikai ülésén az irányadó eurókamaton.
2020. 10. 29. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: