A vírushelyzet alatt sem lehet megúszni a szerződések aláírását

Váratlan problémát okozhat pandémia idején egy egyébként rutinszerű, mégis hangsúlyos ügyvédi procedúra. A dokumentumok ellenjegyzését, illetve a személyazonosítást ezekben a napokban is meg kell oldani, ám a vírushelyzet miatt nehézkes vagy egyáltalán nem megoldható a személyes találkozás. Éppen ezért különösen fontos, hogy az ügyfelek tisztában legyenek a távazonosítás és a távellenjegyzés lehetőségével – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

A vírushelyzet alatt sem lehet megúszni a szerződések aláírását

A pandémia alatt a jogi eljárások során az ügyfelek azonosítása és a dokumentumok ellenjegyzése is fókuszba került, miután számos alkalommal megoldhatatlan a személyes találkozás. A kérdés gyakori előfordulása mellett azért is hangsúlyos, mert az ügyfelek azonosítására vonatkozó kötelezettséget az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény (Üttv.) és a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.)  is előírja. Mind a távazonosítás, mind a távellenjegyzés személyes találkozás nélküli elvégzésére is van azonban megoldás. A szabályokat és a részleteket a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnökének korábban kiadott tájékoztatása tartalmazza. 

A Zoom ismét alkalmas távazonosításra

 Az ügyfelek azonosítása egyszerűnek tűnő, mégis érzékeny feladat. Ennek elektronikus hírközlő eszközökön keresztül zajló protokollját és a felhasználható szoftvereket a MÜK elnöke tájékoztatójában korábban már közzétette. Fontos, hogy az eljárás kizárólag a MÜK által előzetesen jóváhagyott eszközökön keresztül bonyolítható le. Az alkalmazható programok körébe tartozik a Skype, Skype for Business, Microsoft Teams, bluejeans.com, Google Meet, LogMeIn, Cisco Webex Meetings szolgáltatása, ACPM SecureOffice és a Zoom Meeting szoftvere.

Ezek is csak akkor jöhetnek szóba, ha a MÜK által megadott verziószámú vagy annál frissebb program fut a gépünkön. Ki kell emelni, hogy az utóbbi időben nagy népszerűségre szert tett Zoom Meeting auditációját a MÜK április 3-án visszavonta, amit csak tavaly november 20-án adott vissza azzal a feltétellel, hogy távazonosítás-távellenjegyzés során kizárólag az 5.4.2. vagy magasabb verziószámú szolgáltatás használható, végponti titkosítás alkalmazásával. Ezekre az előírásokra muszáj figyelemmel lenni, hiszen milliós szerződések múlhatnak rajta.  

A távazonosítás – a szigorú technikai előírások ellenére – meglehetősen egyszerű folyamat. Elvégzéséhez nem kell más, csak hogy az ügyfél jól látható módon a kamera elé üljön, a személyazonosító okmányát felmutassa a kamerának úgy, hogy annak adattartalma látható legyen, és a személyes adatait szóban is elismételje az eljáró ügyvédnek.

Távellenjegyzés: az ügyfél helyett nem az ügyvéd ír alá!

Távazonosítás és távellenjegyzés útján az ügyfél személyazonosítása és a papíralapú okiratokellenjegyzése problémamentesen elvégezhető, ám utóbbival kapcsolatban szélesebb körben él egy téves vélekedés az ügyfelek körében – mutat rá a Bán és Karika Ügyvédi Társulás. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy „távellenjegyzés” esetén az okiratok aláírásakor az ügyvédnek kell szignóznia a dokumentumokat, amit majd az ügyfél a sajátjaként ismer el.

Ez azonban téves információ! Az ellenjegyzés során ugyanis az ügyvéd azt tanúsítja, hogy az okirat a jogszabályoknak megfelel, a felek nyilatkoztak arról, hogy az okiratban foglaltak megfelelnek az akaratuknak, az okiratban megjelölt felek, illetve az eljáró képviselőik azonosítását elvégezte, és az okiratot a felek előtte írták alá vagy az okiraton szereplő aláírást előtte sajátjukként ismerték el. Az ügyfélnek ezért a papír alapon aláírt okiratokat postán vagy futárszolgálat útján kell elküldenie az eljáró ügyvédnek és a dokumentumokon szereplő aláírást kell a videótelefonálás során a sajátjaként elismernie.

Az okiratok ellenjegyzése csak ezen a módon történhet meg személyes találkozás nélkül. Ez óriási különbség!   
 
További fontos előírás, hogy az ügyvéd csak akkor jogosult távellenjegyzés útján ellenjegyezni egy okiratot, ha az aláíró felet korábban akár távazonosítás útján, akár személyesen azonosította. „Rendkívül hasznos lenne, ha minden szerződést kötő fél tisztában lenne a távellenjegyzés folyamatával. Ha ez az ismeret nincs meg, akkor a legjobb szándék ellenére is késhet a szerződés aláírása, sőt határidős dokumentumok esetén az egész megállapodás kútba eshet. Az ügyfélnek tudatában kell lennie annak, hogy egy ilyen folyamat teljes lebonyolításához  kevés a megfelelő szoftver rendelkezésre állása”– hangsúlyozza dr. Karika Márton, a Bán és Karika ügyvédje.
 
A távazonosítás-távellenjegyzés lehetősége különösen hasznos lehet abban az esetben, ha az ügyfél a papíralapú okiratot külföldön írja alá, de a távellenjegyzés természetesen belföldi ügyfelek esetén is alkalmazható. Így nem csak az utazás költségei spórolhatóak meg, de az ilyen módon ellenjegyzett okiratok teljes bizonyító erejéhez diplomáciai hitelesítés vagy felülhitelesítés, illetve Apostille-tanúsítvány sem szükséges, így az ügyletek adminisztrációs költségei is jelentősen csökkenthetők. Távellenjegyzésre leggyakrabban ingatlanügyletek és cégbejegyzési, illetve változásbejegyzési eljárások esetén lehet szükség, de jelenleg nincs olyan előírás, amely bizonyos ügyletek esetében tiltaná a távellenjegyzést. Ezzel együtt sem feltétlenül kell az ügyvédnek minden esetben végrehajtania a távazonosítást vagy a távellenjegyzést. Saját maga is dönthet arról – például kifejezetten nagyértékű szerződések esetén –, hogy milyen helyzetekben ragaszkodik mégis a személyes találkozóhoz.

Hozzászólások

Polányi Zoltán lett a CIG Pannónia vezetője

A jegybank jóváhagyta, hogy Polányi Zoltán legyen a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. első számú vezetője, egyben a társaság leánycége, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) első számű vezetőjének helyettese - közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 02. 26. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vírushelyzetben is jól teljesített a Budapest Bank vállalati üzletága

A Budapest Bank vállalati üzletága a vírushelyzet ellenére is folytatta évek óta tartó növekedési pályáját, és minden főbb mutatóban terv felett teljesített. A kkv szektor szereplői továbbra is bíznak a bankban, tavaly újabb 680 kis- és középvállalkozás választotta pénzügyi partnerének, ami továbbra is a második legtöbb a piacon. A gazdaságvédelmi termékekből több mint 170 milliárd forintnyit jutatott a hazai cégeknek, és a továbbiakban is élen kíván járni az új gazdaságélénkítő hitelek, így a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön közvetítésében is.
2021. 02. 26. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A márciusi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás

Meghosszabbítja a kormány márciusra is az ágazati bértámogatási rendszert, így a következő hónapban is fizetéshez jutnak azok a munkavállalók, akik a járvány miatt nehéz helyzetbe került szektorokban dolgoznak - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.
2021. 02. 26. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Padlót fogtak az albérletárak

Bár éves szinten még bő 10 százalékkal csökkent a januári KSH-ingatlan.com lakbérindex, havi szinten már alig változtak a bérleti díjak - ez pedig arra utal, hogy elérhették a mélypontot.Az ingatlan.com legfrissebb - februári - adatai szerint is éves szinten 20 százalékkal 130 ezer forintra csökkent a kiadásra kínált budapesti lakások és házak bérleti díja, januárhoz képest azonban nem történt változás, ezek a számok is arra utalnak, hogy a fővárosban megállt az áresés. A Budapesten kívüli albérletpiaci kínálatot nézve pedig az látszik, vannak megyeszékhelyek - például Szombathely és Kecskemét - ahol januárhoz képest pedig nőttek a bérleti díjak. A felsőoktatási keresztféléves képzések indulása miatt január-februári időszak hagyományosan az év erősebb hónapjai közé tartozik az albérletpiacon. Emiatt nem tudni biztosan, hogy tartósak-e az idei változások, vagy csak átmenetileg állt le a bérleti díjak csökkenése.
2021. 02. 26. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Márciustól újraindítja Budapest-Párizs járatait az Air France

Újból elérhetővé válnak az Air France Budapest és Párizs közt közlekedő járatai márciustól. Kezdetben heti háromszor, később naponta lesz lehetőség az utazásra. A légitársaság szigorú biztonsági intézkedésekkel, rugalmas módosítási és lemondási feltételekkel, valamint a korlátozásokhoz igazított hűségprogrammal garantálja a biztonságos és kényelmes utazás lehetőségét.
2021. 02. 26. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gazdasági és politikai döntések megalapozásában is segít a Corvinuson megalakult Eurázsia Központ

Stratégiai fontosságú, új kutatóközponttal bővül a Budapesti Corvinus Egyetem. Az Eurázsia Központ elsődleges célja, hogy nemzetközi kutatásaival hozzájáruljon a térséggel kapcsolatos gazdasági és politikai döntések megalapozásához, együttműködéseket alakítson ki más hazai és külföldi intézményekkel, továbbá folyamatos tájékoztatást nyújtson a világ legnépesebb és leggyorsabban fejlődő régiójának aktuális híreiről.
2021. 02. 26. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az elemző szerint ma esés várható a hazai tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde pénteki nyitásában esés várható az elemző szerint.
2021. 02. 26. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pályázat nyújt segítséget a fogyatékos gyermekek ellátásához

Mintegy százmillió forintos keretösszegre lehet pályázni fogyatékos gyermeket nevelő családok otthonában nyújtott időszakos segítő szolgáltatásra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2021. 02. 26. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre népszerűbb a digitális faktoring

Egyre több kis- és középvállalkozás veszi igénybe a digitiális faktoring lehetőséget - közölte a digitális faktoringra és online hitelezésre specializálódott Péntech cég csütörtökön az MTI-vel.
2021. 02. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még sokat kell várni a magyar vakcinára

A jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus-elleni vakcina gyártása Debrecenben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara székházában tartott sajtótájékoztatón.
2021. 02. 26. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egymilliárdos hiány a teniszszövetségnél

A megbízott igazságügyi könyvszakértő szerint a korábban közzétettnél egymilliárd forinttal nagyobb a hiány a Magyar Tenisz Szövetségnél (MTSZ).
2021. 02. 26. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővülhet a kamatmentes újraindítási kölcsön jogosultsági köre

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezi a kormányzatnál, hogy a vendéglátóegységeket érintő korlátozások miatt nehéz helyzetbe került beszállítók is részt vehessenek a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön hitelprogramban - közölte a NAK csütörtökön az MTI-vel.
2021. 02. 26. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felbukkantak a végrehajtós csalók - Erre kell figyelni!

Az elmúlt időszakban a fővárosban is elterjedtek az unokázós típusú csalásokhoz hasonló, úgynevezett végrehajtós csalások - közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.
2021. 02. 26. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Modellt vált a BGE

Támogatta a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) szenátusa csütörtöki ülésén az egyetem modellváltását, azaz állami intézményből közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakítását - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
2021. 02. 26. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is díjazta a legjobb állampapír-forgalmazó partnereket az ÁKK

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) idén is díjazta a legjobb állampapír-forgalmazó partnereit a nagybani állampapírok elsődleges és másodlagos piaca, valamint a lakossági állampapírok értékesítése alapján - közölte az ÁKK Zrt. az MTI-vel csütörtökön.
2021. 02. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszatér a hidegfront!

Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban. Pénteken még 20 fok is lehet, de szombaton már inkább 10 fok körül alakulnak a maximumok és a hegyekben hózápor sem kizárt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2021. 02. 26. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Arculati pályázatot a MOME

Nonprofit szervezetek számára indított arculati pályázatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) MOME Movement címmel; a hallgatói kezdeményezésre indított pályázat célja a szervezetek vizuális kommunikációjának a segítése. A jelentkezési határidő március 9-e.
2021. 02. 25. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Újabb hat anyag került fel a dizájnerdrogok immár több mint 300 vegyületcsoportot, szert és szervariánst tartalmazó tiltólistájára - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán.
2021. 02. 25. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Közép-Tiszán is megindult a lassú apadás

A Közép-Tiszán is megindult a lassú apadás csütörtök hajnalban, azt megelőzően tizennégy órán át tetőzött Szolnoknál a folyó, 760 centiméteres vízállással - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a honlapján.
2021. 02. 25. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsan és fájdalommentesen zajlik az oltás

Gyorsan és fájdalommentesen zajlott az oltás annál az idős nőnél, aki a Szent János Kórház oltópontján nyilatkozott tapasztalatiról a közmédiának csütörtökön.
2021. 02. 25. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások: