Allianz Hungária: Készülj fel a tudásrobbanásra!

Memóriabővítő sebész, űr-idegenvezető, önvezető autó-szerelő, esetleg drón forgalomirányító? A jelenlegi általános iskolás gyerekek 65 százaléka olyan munkát végez majd 2030-ban a World Economic Forumjelentése szerint, amely ma még nem is létezik, ugyanis a technológia fejlődése radikális változásokat hoz a munka világába is. Mindehhez pedig az oktatásnak is alkalmazkodnia szükséges, hiszen az iskolai rendszer szerte a világon olyan alapokon nyugszik, amelynek pilléreit még az iparosodás teremtette meg. De mit tanuljunk? Mitől lesz a tudásunk és a gyerekeink tudása jövőálló? Ennek járt utána az Allianz Hungária A jövőről egyszerűen videósorozatának aktuális részében.

Allianz Hungária: Készülj fel a tudásrobbanásra!

A felforgató technológiák és az exponenciálisan növekvő tudományos fejlődés robbanásának korában az egyik legfontosabb feladatunk, hogy olyan alapkészségeket sajátítsunk el, amelyek segítségével egy bonyolult világ bonyolult problémáit is képesek leszünk megoldani, továbbá, hogy a problémákra tanulási lehetőségként tekintsünk. Tulajdonképpen alapjaiban kell megváltoztatni a tanuláshoz fűződő elgondolásainkat és hozzáállásunkat.

Életmóddá váló tanulás

Az Allianz Hungária által felkért szakértő, Zeitler Ádám, a Milestones Solutions Lab igazgatója is a megfelelő oktatásban látja a következő generációk helytállásának kulcsát a munka világában. „Azt ma még egyetlen jövőkutató sem tudja, hogy milyen lesz a világ, csak azt, hogy nagyon más. Azt viszont már most tudjuk, hogy a gyerekeinknek sok döntést kell majd meghozniuk, és korábban még sosem látott kérdésekre kell válaszokat találniuk. Korszakról korszakra, generációról generációra, de akár évről évre is változhat, épp milyen készségeket tartunk fontosnak, melyek a leghasznosabbak a boldogulásunkhoz, így nem az segít, ha ezekhez igazítjuk az oktatást. A munkaerőpiacon való sikeres boldoguláshoz szükséges készségekről szóló legfrissebb elemzéseket most legutóbb éppen a koronavírus-járvány állította a feje tetejére.

Újra eltolódtak a hangsúlyok, és olyan készségek kerültek előtérbe, amelyek az otthoni, önálló munkavégzéshez, a stressz kezeléséhez, avagy a kreatív problémamegoldáshoz kapcsolhatóak” – mondja a szakértő.
 
Zeitler Ádám szerint három univerzális készség oktatására érdemes koncentrálni, amelyekre építve hatékonyan készülhetünk a jövőre:

-komplex feladatok megoldása,
-kritikus gondolkodás,
-de legfőképp az örömteli tanulás, azaz annak elsajátítása, hogyan kell életünk végéig úgy tanulni, hogy azt ne kényszernek éljük meg.

 
Mindezekhez óriási segítségünkre vannak a klasszikus tudományterületek. „Ha a természettudományok, a társadalomtudományok, a humán tudományok és a művészetek, illetve a numerikus tudományok terén képzettek vagyunk, akkor meglesznek a szükséges készségeink ahhoz, hogy modern kentaurokként, a technológiával együttműködve legyünk sikeresek a tudásrobbanás korszakában” – véli a szakértő.

Mennyibe fog kerülni az egyetemi/főiskolai képzés? Számold ki ITT!
 
„A megfelelő oktatásnak kulcsszerepe van abban, hogy miként nézünk szembe a jövővel: elébe megyünk vagy hátránnyal indulunk. Radikális munkaerőpiaci átalakulás közepén vagyunk, amit a koronavírus csak tetézett. Felkészülten kell várnunk a holnapot, ehhez pedig az alkalmazkodás, a folyamatos tanulás elengedhetetlen” – fogalmaz Dorn Gabriella, az Allianz Hungária Marketing és Kommunikációs vezetője.

Új tudás születik

A jövőben tehát olyan helyzetekben kell majd hasznosítanunk a tudásunkat, amelyek ismeretlenek, kiszámíthatatlanok és váratlanul következnek be. Az OECD előrejelzése szerint az oktatásnak nem csupán arra kell törekednie, hogy a munka világára készítse fel a fiatalokat, hanem egyben aktív, felelős és elkötelezett polgárokat is kell nevelnie, akik többek között képesek a készségeiket és tudásukat mobilizálni. A jövő azoké a kreatív fiataloké, akik:

-egyértelmű és értelmes célokat tudnak megfogalmazni,
-együtt tudnak működni különböző perspektívákkal bíró emberekkel,
-meglátják a még kiaknázatlan lehetőségeket,
-többféle megoldást tudnak kidolgozni a globális problémákra.

 
A hangsúly az alkalmazkodáson, az innovációs képességen és a közös alkotáson lesz, amelyeknek eredményeként új tudás, új termékek, szolgáltatások, iparágak születhetnek. Az oktatásnak pedig készen kell állnia arra, hogy minderre felkészítse a fiatalokat, fel kell keltenie természetes kíváncsiságukat és nyitottá kell tennie őket az önálló, kreatív problémamegoldásra.

Hozzászólások

BÉT: Estek a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 741,71 pontos, 2,03 százalékos csökkenéssel, 35 747,71 ponton zárt kedden.
2020. 07. 07. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Júliusban elindulnak a menetrend szerinti távolsági buszok a horvát tengerpartra

Júliustól ismét átszállás nélkül lehet utazni Magyarországról a horvát tengerpartra menetrend szerinti távolsági busszal. A FlixBus idén 11 nyaralóhelyre kínál közvetlen összeköttetést.
2020. 07. 07. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nehéz menet lesz a magyar iparnak a kilábalás a korona-mélypontból

Megkezdte a visszakapaszkodást a magyar ipar, de még mindig nagyon gyengék a számok. Júniusban is javulás várható, de a járvány miatti hátrány ledolgozása hosszabb folyamat lesz.
2020. 07. 07. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez a technológia jelenthet megoldást a munkaerőhiányra a vendéglátásban

Évről évre egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány a vendéglátásban világszerte, amit a koronavírus-járvány csak felerősít Magyarországon is. Miközben a magyar gasztronómia folyamatosan fejlődik, jó felszolgálót nehéz, jó szakácsot még nehezebb találni napjainkban. Pataky Péter kreatív séf arról beszélt, a világjárvány miatt kialakult bizonytalanság a magas szinten elkészített, úgynevezett sous vide termékekkel könnyen kiküszöbölhető, hiszen a kényszerkényelmi kínálattal nemcsak munkaidőt lehet megtakarítani, de úgy növelhető a hatékonyság, hogy tökéletesen adagolható és tervezhető. Éppen ezért a sous vide termékek már lakossági használatban is nagy népszerűségnek örvendenek.
2020. 07. 07. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamis és rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést talált a NAV

Több mint négyszázezer hamis és rossz minőségű védőmaszkot, valamint nyolcvanezer egyéb egészségügyi védőeszközt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai az M1-es autópályán két kamionban - tájékoztatta a NAV megyei igazgatósága kedden az MTI-t.
2020. 07. 07. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A spekulánsok nem optimisták az EUR-val kapcsolatban

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) adatai alapján a hedge fundok és a nagy spekulánsok pozícionáltsága alapján már kevésbé optimisták az euró és a jen árfolyamával szemben, míg a fonttal szembeni pesszimizmusuk tovább erősödött.
2020. 07. 07. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

29 milliós bírság a CIB-nek és a Raiffeisennek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen több mint 29 millió forint bírságot szabott ki a CIB és a Raiffeisen Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt.
2020. 07. 07. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kapcsolt vállalkozásokat bünteti a NAV

Jelentősen megnövekedett a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletekhez kapcsolódó adóhatósági marasztalások száma. Az adóhatóság által közzétett adatok szerint négyből három vállalkozás számíthat elmarasztalásra.
2020. 07. 07. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kis csökkenés várható a hazai részvénypiacon

Kis csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint.
2020. 07. 07. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javulás várható a kiskereskedelmi forgalomban

Elemzők szerint a következő a következő hónapokban javulás várható a kiskereskedelmi forgalomban.
2020. 07. 07. 07:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi üzemanyagot kocsikázik el a magyar? Ábrán mutatjuk!

A gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi forgalma
2020. 07. 07. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Másfél milliárd forint jogdíjat fizet ki az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület

Másfél milliárd forint jogdíjat fizet ki több mint hatvanötezer magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). Ez az összeg csaknem 25 százalékkal meghaladja a tavalyit.
2020. 07. 07. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

10 éve bővül a családtámogatások köre Magyarországon

Folyamatosan bővül a családtámogatások köre 2010 óta, a kormány két és félszer annyi támogatást ad a családoknak, mint tíz évvel ezelőtt - nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a közmédiának hétfőn Csopakon.
2020. 07. 07. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok

Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
2020. 07. 07. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Drasztikusan visszaesett az új szociális szövetkezetek száma

Drasztikusan visszaesett az új szociális szövetkezetek száma, a megszűnések száma pedig majdnem megduplázódott az elmúlt két évben; 2019 végén 2682 szociális szövetkezet működött, míg 2017-ben még 3183 - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.
2020. 07. 06. 23:20
Megosztás:
Hozzászólások:

2 milliárd forintból újulnak meg bölcsődék az országban

Húsz új bölcsőde jön létre 350 új férőhellyel a kormány 2 milliárd forintos támogatásával - közölte Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videóban a Pénzügyminisztérium (PM) hétfői közleménye szerint.
2020. 07. 06. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Leállás várható a MinDig TV és a MinDig TV Extra szolgáltatásaiban

Technológiaváltás miatt teljes vagy részleges leállás várható szerdán a MinDig TV és a MinDig TV Extra szolgáltatásaiban az ország bizonyos részein - közölte az Antenna Hungária Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2020. 07. 06. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lényeges változás az építési jog és a szerzői jog világában

A július 4-én hatályba lépett rendelet a 2020. január 1. óta fennálló (és elektronikusan 2021. január 1-jétől használható) Építészeti Szerzői Jogi Nyilvántartás működését szabályozza. A rendelet részleteiről és azok jelentőségéről dr. Fenyőház András, a CERHA HEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda Construction csoportját vezető partner ad tájékoztatást.
2020. 07. 06. 21:20
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Erősödött a részvények többsége

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 557,90 pontos, 1,55 százalékos emelkedéssel, 36 489,42 ponton zárt hétfőn.
2020. 07. 06. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Százezer hektáron irtják a héten a szúnyogokat

Több mint százezer hektáron, csaknem négyszázhatvan településen folytatódik a héten a szúnyoggyérítés - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője hétfőn az MTI-vel.
2020. 07. 06. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások: