Az EB átláthatóbbá tenné az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban
A tájékoztatás szerint a javaslat célja, hogy alapvető információkat közöljenek az élelmiszer-ellátási lánc egyes szakaszaiban az agrár-élelmiszeripari termékek ármeghatározásáról.
A vételi és eladási ár közötti különbségek tájékoztatást nyújthatnak az eladó és a vevő közötti köztes költségekről, ilyenek például a szállítás, a biztosítás, a raktározás költségei. A nagyobb átláthatóság elősegítheti a jobb üzleti döntéseket, és ezáltal erősítheti az élelmiszer-ellátási lánc egyes szakaszai közötti tisztességes magatartásba vetett bizalmat. Ahhoz, hogy a globális piacokon hatékony verseny alakuljon ki, a piaci fejleményekkel kapcsolatos aktuális és könnyen hozzáférhető információkhoz való hozzáférés is elengedhetetlen fontosságú - húzták alá.
A javasolt intézkedések a hús-, a tojás-, a tej-, a gyümölcs- és zöldségipari ágazatra, valamint a szántóföldi növények, a cukor és az olívaolaj ágazatára fognak kiterjedni. Minden egyes tagállam felelős lesz az árra és a piacra vonatkozó adatok összegyűjtéséért.
A tagállamok közölni fogják az adatokat az uniós bizottsággal, amely ezt követően az agrár-élelmiszeripari adatportálon és az uniós piaci megfigyelőközpontokon keresztül közli azokat.
Az Európai Bizottság a javaslatot négyhetes nyilvános konzultációs időszakra közzétette, amelyet követően elfogadja a javaslatot, amely a tervek szerint hat hónappal az elfogadása után hatályba lép.