Bajnai: Magyarországon házi gyártású válság jött létre

A kizárólag egy szűk réteg zsákmányszerzéséről szóló gazdaságpolitika és a dilettantizmus révén az elmúlt években házi gyártású gazdasági, politikai és társadalmi válság jött létre Magyarországon - jelentette ki Bajnai Gordon volt miniszterelnök vasárnap Gyöngyösön.

Bajnai: Magyarországon házi gyártású válság jött létre

A 2014-es választások után a beruházások - ezen keresztül az export és a fogyasztás - növekedéséhez a bizalom helyreállítása a legfontosabb feladat - mondta a politikus a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján. Amennyiben ez sikerül, akkor sem kell csodára számítani, ám józan gazdaságpolitika esetén hatéves távlatban a növekedés beállhat egy 2-3 százalékos szintre, a munkanélküliség a válságot megelőző, 7-8 százalékos mértékre csökkenhet, és nulla százalék körüli államháztartási hiány mellett 70 százalék alá csökkenhet a GDP-arányos államadósság - tette hozzá az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetője.

 

Bajnai Gordon a társadalmi, politikai helyzetet elemezve elmondta: az elmúlt három év elhibázott gazdaságpolitikájának eredője, hogy a jelenlegi kormányzat nem a valós helyzetből kiinduló, teljesíthetetlen ígéretekkel került hatalomra. Ugyanis a radikális adócsökkentés mellett a költségvetés kiadásainak szinten tartását ígérték, amiből csak a hiány növekedése következhetett. Mindennek nyomán, miközben az a nemzeti érdek, hogy a világban befektetési helyet kereső hatalmas összegek Magyarországon leljenek otthonra, az ország, például a külön- és ágazati adók bevezetésével eljátszotta a befektetők bizalmát.

 

A beruházások GDP-hez viszonyított mértéke 16 százalékra csökkent, vagyis még az amortizációt sem pótolják a vállalkozások, ami a termelés bázisának szűkülését okozza - tette hozzá. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a Mercedes gyárról négy éve, az Audi, illetve az Opel beruházásról pedig három éve született döntés. Mindezt súlyosbítja, hogy a bankhitelek aránya a válság előtti szint csupán 80 százaléka, miközben a térségi országokban 120-125 százalékos ez a mérték. Emellett csak 2011-ben 26-szor változtak az adószabályok, ami teljesen lehetetlenné teszi a gazdálkodás tervezését - fűzte hozzá.

 

Ugyanakkor - folytatta - a kormány csak úgy tudta produkálni az államháztartási hiány csökkentését, hogy kiárusította a "családi ezüstöt" egyrészt azzal, hogy a GDP 10 százalékát jelentő magánnyugdíj-pénztári vagyon jelentős részét a folyó évi hiányban "égette el", másrészt olyan mértékben növelte a foglalkoztatást terhelő adókat, ami tízezreket zár ki a munkaerőpiacról. Ennek a gazdaságpolitikának nyilvánvaló következménye, hogy az államadósság soha nem látott mértékre emelkedett és nemhogy egymillió új munkahely nem jött létre, hanem a munkanélküliség állandósult a válság szintjén - vélekedett.

 

Bajnai Gordon a továbbiakban úgy fogalmazott: csak a "Diktátorok zsebkönyvében" találjuk meg a választ arra, hogy miért alakult ez így. Ugyanis azokban az országokban, ahol a források megszerzésére csak egy szűk hatalmi csoport képes, leáll a fejlődés. Márpedig Magyarországon a döntések nem az optimális megoldás keresésének a szándékával, hanem a hatalmi érdekek mentén születnek és kizárólag a zsákmányszerzésből vezethetőek le - mondta. Ennek a következménye, hogy a Transparency International értékelése szerint Magyarországon a korrupció új minőségbe lépett, azaz az állam szűk magánérdekek fogságába került - hangsúlyozta a politikus. Mindennek megoldására a bizalom helyreállításán túl az alapvető elveket tartalmazó társadalmi megegyezésre és a vállalkozásoknak felkészülési időt garantáló adóalkotmány megfogalmazására van a szükség, illetve arról is dönteni kell, hogy minden olyan szerződés, amely az állam és egy magáncég között köttetik, csak akkor léphet életbe, ha előtte felkerül az internetre.

 

Szintén rendbe kell tenni az oktatást, ami nem költségvetési, hanem nemzetstratégiai kérdés. Ellenkező esetben soha nem tér vissza az az 500 ezer vállalkozó szellemű fiatal, akiknek elvesztése esetén zuhanópályára kerül az ország - mondta. A továbbiakban kérdésekre válaszolva a határon túli magyarokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy békén kell hagyni szerzett jogaikat, így megszerzett választójogukat is. Azonban, úgy vélekedett, hogy Magyarországnak nem szabad exportálnia a belpolitikai vitákat, ezzel megosztva a magyarság helyi legitim képviselőit.

 

Sőt, éppen azokat kell támogatni, akiket a helyben élők felhatalmaznak képviseletükre - fűzte hozzá. A külpolitikai kérdésekről úgy fogalmazott: Magyarország elsődleges érdeke, hogy olyan államokkal legyen szövetségben, amelyek a szabadság, a jogállam, a demokrácia és a piacgazdaság elveit vallják, annál is inkább, mert az Európai Unió a nemzeti érdekérvényesítés legmegfelelőbb terepe is. Egy tandíjra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy ésszerű mértékű tandíj bevezetésének lehet értelme, ám ennek társulnia kell ösztöndíjjal a legjobban teljesítők és a legszegényebbek részére.

 

Ugyanakkor a tandíj nem lehet az egyetemre jutás feltétele, vagyis az első évben semmiképpen nem kellene fizetni. Hozzátette, hogy a diákhitel jelenlegi rendszere fenntarthatatlan, mert néhány év múlva elviheti a GDP másfél százalékát. Végül szükségesnek nevezte az ellenzéki erők összefogását. Ugyanis a következő választáson nem a baloldal és a jobboldal, hanem a normalitás és egy hatalommániás kisebbség küzdelme várható. Továbbá a ránk erőszakolt választási törvény is szükségessé teszi, hogy ne a választások után, hanem előtte jöjjön létre koalíció a kormány- és korszakváltás érdekében - mondta Bajnai Gordon. (MTI)

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: