Chipben a jövő: íme a következő évek egyik nagy befektetési sztorija!

A következő évek egyik fontos trendje lehet a mikrochipek még szélesebb körű felhasználása, ez pedig befektetésként is vonzóvá teheti a szektort - olvashatjuk az AEGON Alapkezelő blogbejegyzésében. A hosszútávú trendek szinte kivétel nélkül abba az irányba mutatnak, hogy még több félvezetőre lesz szüksége a világnak, amiből a gyártók is jelentősen profitálhatnak.

Chipben a jövő: íme a következő évek egyik nagy befektetési sztorija!

Chipek mindenhol

A chipek felhasználása már jelenleg is nagyon sokrétű. Ezek a modern elektronika meghatározó alkatrészei, melyek a porszívótól a mobiltelefonon át a laptopokig mindenhol megtalálhatók, miközben rendkívül fontos az ipari felhasználásuk is. A félvezető-gyártók 2018-ban közel 500 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak globálisan, majd jött egy kis visszaesés az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a memóriapiac ciklikussága és más tényezők miatt.

Még a koronavírus-járvány miatt kialakult válságban is 2 százalékkal nőtt a piac, hiszen a lezárások miatt megnőtt a kereslet a számítógépek, laptopok és játékkonzolok iránt – emelte ki Richter Péter, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere. Elég koncentrált a piac és az iparág legnagyobb vállalatai csak néhány országra korlátozódnak, a globális félvezető piacon a 90-es évek óta Amerika számít vezetőnek, aminek a zászlóshajója az Intel vállalat; jelenleg 50% körüli piaci részesedéssel rendelkeznek az amerikai vállalatok. Ugyanakkor egyre több részterületen törnek előre az ázsiai országok, elsősorban Kína, Dél-Korea és Tajvan.

Richter Péter Aegon Alapkezelő

Richter Péter (fenti képen, forrás: totalreturn blog) szerint a már említett „válságállóság” mellett a szektor hosszútávú kilátásai is pozitívak, az elektromos autózás, a zöld energia felhasználása, a digitalizáció és az 5G elterjedése mind támogatják a növekedést. Ezzel párhuzamosan rövidtávon van egy ciklikus túlkereslet, amit nem sikerült kielégíteni. Még a konzervatív becslések szerint is évi 6 százalékos növekedés előtt állhat az iparág, de a Merrill Lynch például 8 százalékos bővüléssel számol, a chipek autóipari felhasználása pedig kétszámjegyű ütemben nőhet – emelte ki az Aegon Alapkezelő szakembere.

Hogy lehet ezzel pénzt keresni?

Ha valaki időben észreveszi a hosszútávú trendeket, az a befektetésekben is kifizetődhet, az Aegon Megatrend alapja például kifejezetten olyan tendenciákat keres, melyek a következő három-öt -tíz évben erősek lehetnek, kétszámjegyű éves növekedést érhetnek el, és a piac alulértékeli ezt. Richter Péter szerint a 2020-as év kifejezetten kedvezett az ilyen növekedési típusú befektetéseknek.

Az alap egyik zászlóshajója a Taiwan Semiconductor, melynek részvényei ma már a globális feltörekvő MSCI-index legnagyobb komponensei, a cég súlya egyre nagyobb globálisan is. A félvezető-szektor hosszútávú kilátásaival kapcsolatban az Aegon portfóliómenedzsere kiemelte az elektromos autózás terjedését. Miközben egy belsőégésű motorral eladott autóba 400 dollárnyi chip kell, egy elektromosba kétszer ennyi.

Az önvezető technológia pedig ezt még tovább emelheti, így végső soron egy önvezető autóba akár ötször annyi chip is kellhet, mint egy hagyományos járműbe. A másik fontos trend az 5G-technológia terjedése világszerte, aminak nyertese szintén a félvezető szektor lehet. A bázisállomások piacán most 25 százalékos növekedést vetítenek előre, az 5G-képes telefonok piaca pedig ennél is nagyobb mértékben, 34 százalékkal növekedhet. A gyorsabb sebességhez sokkal sűrűbb hálózatot kell kiépíteni, ami szintén a chipek iránti keresletet növeli.

Összegzés

Ma már nem az a különleges, ha egy eszközben valamilyen chip van, hanem az, ha nincs. A koronavírus-járvány hatására kialakult chiphiány és ennek nyomán számos termék szállításának késése egyértelműen bizonyította, hogy “a microchip az új olaj”. Aki ebbe a piacba fektet, jó kilátásokra számíthat.

Hozzászólások

Csökkenés várható a tőzsdéken

Jelentős, 1 százalékot meghaladó csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék kedden, miután előző nap New Yorkban újabb erős eladási hullám indult a technológiai részvények körében, ami lerántotta az indexeket az ázsiai piacokon is.
2021. 05. 11. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd reggel.
2021. 05. 11. 08:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfőn.
2021. 05. 10. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesítettek az európai részvénypiacok

Túlnyomórészt emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, a bányaipari részvények árfolyamát megdobta a nyersanyagok drágulása, a ciklikus részvényekét pedig a gazdaságok újranyitását és a laza monetáris politikát övező optimizmus húzta felfelé.
2021. 05. 10. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ők húzták ma a BUX-ot!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
2021. 05. 10. 18:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Részvény-visszavásárlási aukciót tart a Magyar Telekom

A Magyar Telekom június 10-én tartja meg a korábban bejelentett részvény-visszavásárlási aukciót - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2021. 05. 10. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Történelmi csúcson nyitott a Dow Jones

Történelmi csúcson nyitott a Dow Jones ipari átlag hétfőn, mivel a piacok továbbra is bíznak abban, hogy a kamatlábak hosszabb ideig alacsonyak maradnak, a nyersanyagok drágulása pedig felfelé húzza a bánya-, az energetikai és az acélipari vállalatok árfolyamát.
2021. 05. 10. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az arany nagyot emelkedett a gyenge munkaerőpiaci adatra

Az arany 1.835 dollárra emelkedett, miután pénteken csalódást okozott a munkaerőpiaci jelentés.
2021. 05. 10. 17:10
Megosztás:
Hozzászólások:

5 százalék körüli árbevétel-növekedést vár a Richter

Öt százalék körüli, csoportszintű árbevétel-növekedést vár euróban a Richter Gedeon Nyrt. az idén - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a negyedéves eredményeket értékelő sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.
2021. 05. 10. 11:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Kissé gyengült a forint

Gyengült kissé a forint hétfő reggelre a péntek esti árfolyamához képest, a múlt hét hétfői kezdéshez képest viszont erősödött.
2021. 05. 10. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugtatóra lesz szükségük ma a Richter befektetőinek

Az elemzői várakozásoknál alacsonyabb lett a Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége az első negyedévben: a gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 26,9 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 7,4 százalékkal kisebb az előző év azonos időszakinál, árbevétele pedig 0,4 százalékos csökkenéssel 140,9 milliárd forint lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közölt gyorsjelentés szerint.
2021. 05. 10. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódott a BUX menetelése a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 44 164,37 ponton zárt pénteken, 981,17 ponttal, 2,27 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.
2021. 05. 09. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenő árbevétel mellett nőtt a Waberer's nyeresége

A Waberer's International Nyrt. 2021. első negyedévében 142,3 millió euró árbevételt ért el, ami 18,1 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest, míg a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBIDTA) 7,9 százalékkal 16,6 millió euróra nőtt - közölte a szállítmányozó társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján első negyedéves jelentésében.
2021. 05. 09. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szeretnél 10 millió forintot? - állami támogatással megkaphatod!

Az elmúlt években a magyar állam számos olyan családtámogatási programot jelentett be, melynek lényege, hogy támogatott konstrukciókkal segítse a családok előrejutását, boldogulását. Azok a családok pedig kiemelten támogatottak, akik gyermeket vállaltak vagy terveznek a jövőben. A Babaváró Hitel egy ilyen, méltán nagy sikerű konstrukció, melynek révén akár 10 millió Ft-ot kaphatnak a fiatal házasok, családok. Cikkünkben most röviden össsefoglaljuk a konstrukció lényegét, érdemes végigolvasni, mert a cikk végén - egy gomb megnyomásával - személyes és ingyenes hiteltanácsadást is kaphat szakértőinktől.
2021. 05. 08. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon pénteken.
2021. 05. 07. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel zárt a BUX, a Mol emelkedett

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken.
2021. 05. 07. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A BMW eredményét sem találták el az elemzők

A BMW árbevétele 15%-kal 26,78 milliárd euróra emelkedett, felülmúlva a 26,15 milliárd eurós konszenzust.
2021. 05. 07. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így kezdték a pénteket az amerikai piacok

Vegyesen indult a kereskedés pénteken a vártnál lényegesen gyengébb áprilisi foglalkoztatási adatok ismeretében.
2021. 05. 07. 16:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a Mol-csoport EBITDA-eredménye

A Mol-csoport 664 millió dollár (199,8 milliárd forint) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első negyedévben, 7 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában, még a koronavírus-járvány harmadik hulláma, az azt követő utazási korlátozások és a lezárások ellenére is - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2021. 05. 07. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban kezdik a pénteket az európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 05. 07. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások: