Csapást mért Oroszországra az S&P

A befektetésre ajánlott osztályzati sáv legalsó szintjére minősítette vissza Oroszország devizaadósságának osztályzatát pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a nagyarányú tőkekiáramlás okozta külső finanszírozási kockázatokkal indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a devizában kibocsátott hosszú és rövid lejáratú orosz államadósság besorolását az eddigi "BBB/A-2"-ről egy fokozattal "BBB mínusz/A-3-ra" rontotta. Az S&P a szuverén hosszú futamidejű rubeladósság osztályzatát is visszaminősítette egy fokozattal, "BBB plusz"-ról "BBB"-re. A cég mind a deviza-, mind a rubeladósság-osztályzatra további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
    

Ha a Standard & Poor's az orosz devizaadós-osztályzatot a "BBB mínusz" szintről tovább rontja, azzal Oroszország elvesztené befektetésre ajánlott adósbesorolását ennél a hitelminősítőnél.
    

A pénteki leminősítés után a három nagy hitelminősítő közül az S&P tartja nyilván a leggyengébb devizaadós-osztályzattal Oroszországot. A Moody's Investors Service orosz besorolása "Baa1", ami két fokozattal jobb a Standard & Poor's új, rontott osztályzatánál. A Fitch Ratings "BBB" besorolást tart érvényben Oroszországra; ez egy fokozattal magasabb az S&P orosz minősítésénél.
    

A Moody's is jelezte már azonban, hogy Oroszország visszaminősítésére készül. A cég március végén leminősítési felülvizsgálat alá vette "Baa1"-es orosz államkötvény-besorolását, azzal az előrejelzésével indokolva a lépést, hogy az orosz gazdaságot az ukrajnai válságból eredő kockázatok az idén recesszióba sodorják.
    

A Moody's meredeken lefelé módosított prognózisa szerint az orosz hazai össztermék (GDP) az idén 1 százalék körüli mértékben csökken. A cég az ukrán válság előtt még hozzávetőleg 2 százalékos idei GDP-növekedéssel számolt Oroszországban.
    

A Moody's a leminősítési felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött elemzésében hangsúlyozta, hogy egyszerre több fokozattal is ronthatja az orosz államadósság besorolását, ha megnövekedne a súlyosabb gazdasági sokkot eredményező fejlemények valószínűsége.
    

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza a Standard & Poor's pénteki orosz leminősítési lépése utáni kommentárjában közölte: véleménye szerint attól függ, hogy Oroszország átkerül-e a spekulatív - vagyis befektetésre már nem ajánlott - adósosztályzati kategóriába, hogy az Egyesült Államok életbe léptet-e olyan szankciókat, amelyek célzottan az orosz pénzügyi szolgáltatási szektort, az energiaágazatot vagy az információ-technológiai szektort sújtják, mivel az orosz gazdaság teljesítményét elsősorban ezek az ágazatok határozzák meg.
    

Ash szerint különösen a pénzügyi szektorra összpontosító, "iráni stílusú" amerikai szankcióknak lenne "szeizmikus" léptékű negatív hatásuk. A Standard Bank londoni elemzője szerint egyelőre egy ilyen amerikai lépés nem nevezhető valószínűnek, de az Egyesült Államok mindenképpen van "jó néhány" alkalmazható eszköze Oroszországgal szemben.
    

A Standard & Poor's az orosz adósosztályzat pénteki leminősítéséhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy véleménye szerint az ukrajnai válság keltette feszült geopolitikai helyzet további jelentős tőkekiáramlást okozhat az orosz gazdaságból, és ez még tovább gyengítené a máris romló növekedési kilátásokat.
    

Az S&P adatai szerint az egész éves nettó tőkekiáramlás a tavalyi évvel zárult öt esztendőben átlagosan 57 milliárd dollár volt, ám az idei első negyedévben - a banki deviza-tranzakciókkal együtt - már elérte a 64 milliárd dollárt.
    

A Standard & Poor's várakozása szerint az orosz folyó fizetési mérleg többlete 2015-re eltűnik az exportnál gyorsabban növekvő import miatt. A cég szerint ezt mindazonáltal késleltetheti a gyenge rubel, amely visszafoghatja az importnövekedést.
    

A hitelminősítő kiemelte, hogy az orosz gazdaság növekedési üteme tavaly mindössze 1,3 százalék volt, - a 2009-es visszaeséstől eltekintve - 1999 óta a leglassabb. A Standard & Poor's alapeseti előrejelzése az, hogy a 2014-2017 közötti időszakban az orosz gazdaság éves átlagos növekedési üteme 2,3 százalék lesz, vagyis messze elmarad a globális pénzügyi válság előtt, 2004-2007 között mért 8 százalék körüli éves átlagtól.
    

Az S&P szerint ha a geopolitikai feszültség az idén nem enyhül, akkor jelentős annak a kockázata, hogy az orosz gazdaság éves növekedése jóval 1 százalék alá lassul.
    

A hitelminősítő hangsúlyozza azt is, hogy az utóbbi néhány évben nőtt az orosz államháztartási egyenleg függése a nyersanyagexport-bevételektől.
   

 Az S&P számításai szerint 2008-ban 55 dollár körüli átlagos világpiaci nyersolajár volt szükséges az orosz államháztartási mérleg egyensúlyban tartásához; az idén azonban az egyensúlyos költségvetéshez már 110 dollárt megközelítő átlagos hordónkénti olajár kellene.
  

Ugyanerre a kockázatra más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet. A Standard Bank szakértői legutóbbi elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Oroszországnak az olajárak lenyomásával lehet "igazán nagy ütést bevinni". A cég számításai szerint ugyanis ha a nyersolaj hordónkénti árfolyama 80 dollárra, vagy ez alá zuhan, az mély recesszióba sodorná az orosz gazdaságot, az orosz államháztartási és folyómérleg-egyenleg jelentős deficitbe fordulna, és még tovább gyorsulna a tőkemenekítés. (MTI)

Megerősítette a Nemzetközi Beruházási Bank minősítését a Fitch Ratings

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet megerősítette a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) hosszú távú A mínusz minősítését, stabil kilátásokkal - tájékoztatta a pénzintézet közleményében csütörtökön az MTI-t.
2021. 08. 20. 20:00
Megosztás:

Megerősítette Magyarország adósbesorolását a Standard&Poor's

A három nagy hitelminősítő közül a Standard&Poor's (S&P) felülvizsgálta eddigi besorolását, és megerősítette a BBB besorolást, valamint a stabilnak minősített kilátást: a Fitch-hez hasonlóan a válság közepette is erősnek ítélte meg a hitelminősítő hazánk teljesítményét, stabilitását és válságkezelési stratégiáját - közölte a Pénzügyminisztérium szombaton az MTI-vel.
2021. 08. 15. 02:00
Megosztás:

A Standard&Poor's is megerősítette Magyarország adósbesorolását

A három nagy hitelminősítő közül a Standard&Poor's (S&P) felülvizsgálta eddigi besorolását, és megerősítette a BBB besorolást, valamint a stabilnak minősített kilátást: a Fitch-hez hasonlóan a válság közepette is erősnek ítélte meg a hitelminősítő hazánk teljesítményét, stabilitását és válságkezelési stratégiáját - közölte a Pénzügyminisztérium szombaton az MTI-vel.
2021. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A Fitch Ratings megerősítette Magyarország stabil kilátását

A Fitch Ratings nemzetzközi hitelminősítő megerősítette legfrissebb felülvizsgálatában Magyarország államadós-besorolását: továbbra is stabil kilátású BBB osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket - írta szombaton kiadott közleményében a Pénzügyminisztérium.
2021. 07. 31. 14:00
Megosztás:

Megerősítette az amerikai adósbesorolást a Fitch Ratings

Megerősítette a leminősítés lehetőségére utaló, egy éve érvényes negatív kilátás fenntartásával az Egyesült Államok lehetséges legjobb, AAA államadós-besorolását szerdán a Fitch Ratings.
2021. 07. 14. 22:30
Megosztás:

Az MNB felfüggesztette a Cetelem Bank fogyasztóbarát személyi kölcsön minősítését

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felfüggesztette a Magyar Cetelem Bank Zrt. személyi kölcsönének fogyasztóbarát minősítését, a bank ugyanis megsértette a Minősített fogyasztóbarát személyi hitel pályázati kiírás vonatkozó pontjait azzal, hogy július 1-jétől nem biztosította a teljeskörű online hitelfelvétel lehetőségét - jelentette be csütörtökön a felügyeletet ellátó jegybank.
2021. 07. 01. 16:00
Megosztás:

Stabilra javította az OTP orosz leánybankjának osztályzati kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról az OTP Bank oroszországi leánybankjának osztályzati kilátását hétfőn a Fitch Ratings.
2021. 06. 29. 11:00
Megosztás:

Ezt a besorolást kapta az MVM a Fitch Ratings-től

A magyar államadósságra érvényben tartott osztályzattal azonos, BBB induló besorolással látta el kedden az MVM hosszú távú deviza- és forintkötelezettségeit a Fitch Ratings.
2021. 06. 22. 22:00
Megosztás:

Stabilra javította a brit adósosztályzat kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Nagy-Britannia AA mínusz szintű államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings.
2021. 06. 19. 16:00
Megosztás:

A Fitch Ratings szerint költségvetési kiigazításokra lesz szükség az adósság csökkentéséhez

Várhatóan rendkívüli ütemben emelkednek még jövőre is a globális államadósság-ráták a koronavírus-járvány gazdasági kárainak enyhítését célzó költségvetési kiadások miatt, és ebben a környezetben kockázatos lenne arra számítani, hogy az alacsony kamatok hosszú távon fennmaradnak, költségvetési kiigazítások nélkül is elviselhetővé téve a magas adósságterheket - áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett globális adósságdinamikai áttekintésében.
2021. 05. 24. 13:00
Megosztás:

Közép- és Kelet-Európa adósosztályzatai átvészelték a járvány-sokkot

Adósosztályzati szempontból viszonylag jól átvészelték a koronavírus-járvány okozta sokkot Közép- és Kelet-Európa, valamint az egykori szovjet térség gazdaságai, de az osztályzati kilátásokat megterhelték a térség köz- és külső finanszírozási mutatóira gyakorolt járványhatások - áll a Fitch Ratings szerda este Londonban ismertetett térségi helyzetértékelésében.
2021. 05. 06. 08:00
Megosztás:

Stabilizálódik a globális pénzügyi szektor

Megkezdődött a globális pénzügyi szektor osztályzati kilátásainak stabilizálódása - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott negyedéves szektorelemzésében.
2021. 04. 30. 00:05
Megosztás:

Gyorsítják Közép-Európa növekedését az EU-folyósítások

Az új költségvetési időszakban a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kapják az Európai Unió kohéziós folyósításainak csaknem a felét, és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó támogatásokkal együtt ezek a finanszírozások a következő hét évben érezhetően gyorsítják majd a térség gazdasági növekedését - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban bemutatott átfogó szektorelemzésében.
2021. 04. 21. 08:00
Megosztás:

A Standard and Poor's negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolásának kilátásait

A Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolásának kilátásait, ugyanakkor megerősítette BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását.
2021. 04. 17. 17:00
Megosztás:

A Moody's stabilra javította a magyar bankrendszer kilátását

Stabilra javította az eddigi negatívról több európai, köztük a magyar bankrendszer kilátását csütörtökön a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy az érintett országokban megkezdődik a kilábalás a koronavírus-válságból, és ez a gazdasági kondíciók erősödését eredményezi.
2021. 04. 02. 08:30
Megosztás:

Szigorodnak a kínai hitelminősítési szabályok

A függetlenség növelése és a minőség javulása érdekében a PBOC szigorúbban fogja felülvizsgálni a helyi hitelminősítők működését.
2021. 03. 29. 16:00
Megosztás:

Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a Baa3 szintű osztályzatra, sem a besorolás tavaly szeptember óta érvényes pozitív kilátására.
2021. 03. 27. 15:00
Megosztás:

Vegyes indexekkel nyitottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon. Az árfolyamok elsősorban a technológiai részvények körében emelkedtek.
2021. 03. 22. 15:30
Megosztás:

Javul a helyzet Csehországban, de a kórházak leterheltek

Csehországban a hét végén is alacsonyabb volt a napi új igazolt fertőzések száma az egy héttel ezelőttihez képest, ez a fertőzés terjedésének lassulását mutatja.
2021. 03. 22. 09:30
Megosztás:

Újabb oltásrekord Nagy-Britanniában

A vasárnap közzétett legfrissebb adatok alapján csaknem 850 ezer embert oltottak be az elmúlt 24 órában a koronavírus elleni vakcinával Nagy-Britanniában. A brit oltási kampány kezdete óta ez az eddigi napi rekord.
2021. 03. 22. 03:00
Megosztás: