Egyetemi képzéseket támogat a Schneider Electric

Az Óbudai Egyetemen már letették a vizsgát, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen pedig hamarosan végeznek az első hallgatók az intézmények és a Schneider Electric együttműködésében indított, az épületautomatizálásra és épületinformatikára fókuszáló kurzuson. A program révén gyakorlati, azonnal hasznosítható tudásra tesznek szert a frissen végzett fiatal szakemberek.

Egyetemi képzéseket támogat a Schneider Electric

A technológiai fejlődés, a növekvő igény a jobb energiahatékonyságra és fenntarthatóságra, az ezzel kapcsolatos szabályozás szigorodása, illetve az épületek által kínált kényelmi szolgáltatásokra vonatkozó elvárások emelkedése miatt a korábbinál sokkal inkább a figyelem középpontjába került az épületautomatizálás. Ahhoz azonban, hogy az épületekben lévő számos technológia és rendszer tényleg az elvárt eredményt hozza, szükség van ezek megfelelő összehangolására, ami komoly erőfeszítéseket és tudást igényel. A terület szakértőinek száma azonban nem annak mértékében nőtt, mint amit a piac igényelt volna, és ez napjainkra jelentős szakemberhiányt eredményezett. Ezen a helyzeten igyekszik változtatni a Schneider Electric a hazai egyetemekkel indított együttműködések révén. A társaság kiterjedt támogatást nyújt az intézményeknek új tananyagok és interaktív laborpanelek fejlesztésével, amelyek segítségével a hallgatók megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal és gyakorlatot szerezhetnek azok alkalmazásában az épületautomatizálás, illetve az energiaelosztás és energiamenedzsment területén.

Az Óbudai Egyetemen már a tavaly őszi félévben megjelent az „Automatizálás rendszerelemei” tárgy a kínálatban és az első hallgatók az év elején már le is vizsgáztak belőle. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen pedig idén februárban indult a felújított „Épületinformatika” MSc tan- tárgy, amiből hamarosan szintén vizsgát tesznek a képzést választó hallgatók. A Schneider Electric kezdeményezése más intézmények érdeklődését is felkeltette, és a Debreceni Tudományegyetemmel már meg is állapodott a vállalat, így ott idén ősszel indul majd olyan képzés, amihez a cég által biztosított laborfalat használják. Ez az interaktív oktatópanel lehetőséget kínál arra, hogy az épületekben található gépészeti, világítási, árnyékolási és energiafelügyeleti rendszerek összehangolt vezérlésében tapasztalatokat gyűjtsenek a hallgatók.

„Tapasztalataink szerint hatalmas az igény a piacon az épületautomatizálási szakemberek iránt, azonban egyrészt a felsőoktatásból most nem kerülnek ki annyian, hogy ezt az igényt le tudják fedni, másrészt a pályakezdő fiatalok betanítása komoly erőfeszítéseket és sok időt igényel. Az egyetemekkel megvalósult együttműködésünk keretében viszont naprakész, azonnal hasznosítható, gyakorlati tudást szerezhetnek a hallgatók” – mutatott rá Csendes János, a Schneider Electric egyetemek fejlesztéséért felelős munkatársa.

A vállalat a tananyag-fejlesztés és laborfelszerelés biztosításán túl kiemelt figyelmet fordít az egyetemi oktatók tudásának naprakészen tartására is, amelyet rendszeres kooperációkkal és továbbképzésekkel valósít meg. Mindemellett a Schneider Electric ösztöndíjprogrammal, önálló labor- és szakdolgozat konzultációkkal is motiválja a hallgatókat a szakma elsajátítására.

„Mind a képző intézmények, mind az ipari szereplők érdekeltek abban, hogy erős elméleti alapokon nyugvó, gyakorlatban használható tudást szerezzenek a hallgatók a képzés során. A megszerzett elméleti ismereteket a hallgatók már az egyetemi éveik alatt gyakorlati, szakmai ismeretekkel ötvözik a laboratóriumi mérések, gyakorlatok során. A BME mindig is üdvözölte az ipari partnerek azon törekvését, hogy támogassák a gyakorlati ismeretek átadását a képzés során a legújabb technológiák biztosításával” – erősített meg Dr. Ladányi József, a BME VIK Villamos Energetika Tanszék vezetője.

„Az Óbudai Egyetem és ezen belül a ’Kandó’ évtizedek óta egyet jelent a minőségi és gyakorlatorientált villamosmérnökök képzésével. A nálunk tanuló leendő szakemberek első gyakorlati találkozása az ipari automatizálással a Schneider Electric készülékeivel történik, ezeken a Zelio berendezéseken készítik el az első PLC programjaikat. A céggel való együttműködésünk legújabb eredménye a legnépszerűbb specializációnkhoz, az épület- és közmű-automatizálási specializációhoz kötődik. Az itt használt oktatópanelek és innovatív oktatási tematika biztosítja, hogy a nálunk végzett hallgatók továbbra is korszerű és a gyakorlatban azonnal hasznosítható tudással kerüljenek a munkaerőpiacra” – mondta Dr. Vigh Zoltán, az Óbudai Egyetem Automatika Intézet adjunktusa.

„Korábban is voltak együttműködéseink a hazai felsőoktatási intézményekkel, azonban úgy gondolom, most sikerült szintet lépnünk és ezek a megállapodások valóban hosszútávú együttműködések alapjává váltak. Fontos hangsúlyozni, hogy az oktatópaneleket folyamatosan fejleszteni kívánjuk, így segítségükkel a hallgatók a jövő épületeinek felkészült mérnökévé válhatnak - fűzte hozzá Veller Tamás, a Schneider Electric szakértője.

Hozzászólások

A kínai feldolgozóipar egyre nyögvenyelősebben tud nőni

Tovább mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése júliusban a kereslet visszaesése miatt.
2021. 08. 02. 07:45
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány miatt bővült az álláskeresőt alkalmazók adókedvezménye

2021. június 10-től bővült az álláskeresőt alkalmazók adókedvezménye. A szociális hozzájárulási adó kedvezmény a korábbi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is jár, az intézkedés 30 milliárd forintot hagy a vállalkozói szektorban - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
2021. 08. 02. 07:13
Megosztás:
Hozzászólások:

Az USA dollár kamata nem változott - de mennyi is?

Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
2021. 08. 02. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 08. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 08. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2021. 08. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2021. 08. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

137 milliárd forintra pályázhatnak cégek, ha kutatnak

Kiemelkedően magas összegű, 137 milliárd forintos pályázatot hirdet a cégek kutatásainak és fejlesztésének erősítésére a kormány - közölte a pénzügyminiszter a közösségi oldalán pénteken.
2021. 08. 02. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ügyesek? A csehek több pénzt vettek ki az EU kasszából, mint betettek

Csehország az idei első fél évben 38,7 milliárd koronával kapott többet az Európai Uniótól, mint amennyit a közös kasszába befizetett - jelentette be csütörtökön a cseh pénzügyminisztérium. A tavalyi év első felében 50,1 milliárd koronára rúgott ugyanez a többlet.
2021. 08. 02. 02:06
Megosztás:
Hozzászólások:

Érdemes árgus szemmel figyelni az időjárás előrejelzést, ha most nyaralni készül

Változékony lesz az időjárás augusztus első hetében: napsütésre, de záporra, zivatarra is készülni kell. Az erős kánikula egyelőre nem tér vissza, jellemzően 25-30 Celsius-fok körüli maximumok várhatók, de a hét közepén, néhol csak 20 fokig melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 08. 01. 23:55
Megosztás:
Hozzászólások:

Még mindig könnyű robbanó aknára lépni Boszniában

Két vadász vesztette életét vasárnap a közép-boszniai Zavidovici közelében, amikor gyalogsági aknára lépett és felrobbant - közölte a bosznia-hercegovinai szövetségi polgárvédelmi hivatal.
2021. 08. 01. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Túllendülnek a koronavíruson a horvátok, pörög a turizmus

Jól alakul az idegenforgalmi szezon Montenegróban és Horvátországban, a rekordnak számító 2019-es év több mint 80 százalékának felelnek meg a látogatási adatok.
2021. 08. 01. 21:41
Megosztás:
Hozzászólások:

10 újabb egyetem csatlakozik a modellváltó intézményekhez

Augusztustól tíz újabb egyetem csatlakozik a modellváltó intézményekhez - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.
2021. 08. 01. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkötötték a szerződést a 3-as metró középső szakaszának alagúti munkáira

Aláírta a 3-as metróvonal középső szakaszának alagúti munkáira vonatkozó szerződésmódosítást a BKV Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft.
2021. 08. 01. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiállt az MSZP az egészségügyi dolgozók követelései mellett

Az MSZP jogosnak tartja az egészségügyi szakdolgozók követeléseit, az ellenzéki párt szerint a szakdolgozóknak elegük van az alulfizetettségből, a túlterheltségből és abból, hogy nem hallgatják meg őket.
2021. 08. 01. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra áll a bál az Északi-Áramlat 2. gázvezeték körül

Ukrán közéleti személyiségek, ellenzéki parlamenti képviselők, újságírók és aktivisták levelet küldtek Joe Biden amerikai elnöknek, arra kérve őt, hogy vizsgálja felül azt a döntést, miszerint az Egyesült Államok nem vezet be szankciókat az Északi Áramlat-2 orosz gázvezetéket üzemeltető vállalatokkal szemben - számolt be vasárnap az Ukrajinszka Pravda című hírportál.
2021. 08. 01. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb emeletes vonattal utazhatunk Kőbányáról a Balcsira

A balatoni utasforgalom jobb kiszolgálása érdekében újabb KISS emeletes motorvonatot állít forgalomba a MÁV-Start; a Panoráma expressz vasárnaponként közlekedik Fonyód és Kőbánya-Kispest között.
2021. 08. 01. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sokmilliárdos forrásból épülhet a balatoni kerékpárkör

A Balatoni Bringakör átfogó fejlesztését, a csaknem 200 kilométernyi beruházást több mint 4,9 milliárd forinttal támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) - közölte a minisztérium a Facebook-oldalán vasárnap.
2021. 08. 01. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szijjártó: nem szabad külső nyomásgyakorlással belenyúlni a tunéziai folyamatokba

Nem szabad most külső nyomásgyakorlással belenyúlni a tunéziai folyamatokba, mert minden külső nyomásgyakorlás a helyzet destabilizálását okozhatja - írta szombaton közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.
2021. 08. 01. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Széchenyi Kártya Program GO! - élénkül a vállalati hitelezési piac

Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számoltak be az MTI-nek nyilatkozó pénzintézetek.
2021. 08. 01. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások: