Emberek és kobotok együtt a sikerért

A Universal Robots kobotjairól világszerte mindenkinek a siker, a piacvezetés, a sokrétű együttműködés jut az eszébe. Bár minden alkalmazás egyedi, az átfogó eredmények egyértelmű képet mutatnak: a megnövekedett teljesítménymutatók, minőségi mutatók javulása, az ismétlődő folyamatok során felmerülő kevesebb emberi hiba és a jobb munkakörülmények mind a kobotok alkalmazása mellett szólnak.

Emberek és kobotok együtt a sikerért

De hogyan is váltak a UR kobotok az elektronikai gyártók legfontosabb erőforrásaivá? Miként jelentenek a vállalatok számára hatalmas előnyt a gyártás során? Mely problémákra jelentenek megoldást az együttműködő robotok? Azok a vállalatok akik kritikus üzleti problémákkal szembesülnek gyakran fordulnak a technológia segítségéhez a kialakult nehézségek feloldására. A váratlan keresletcsökkenés, a szakképzett munkaerő hiánya, vagy akár az ún. high mix-low volume, azaz sokféle termék kis darabszámban történő gyártása is problémát okozhat a gyártó cégek számára, a kobotok alkalmazása pedig ezekre nyújt megoldást.

31%-os termelékenységnövekedés a Koyo Electronics Industries CO., LTD:

A KOYO ELECTRONICS INDUSTRIES CO., LTD. úgy reagált az autóban található érintőpanelek iránti kereslet növekedésére, hogy munkavállalóit átcsoportosította a gyártás utáni kézi ellenőrzési feladatokról a szűk keresztmetszetnek bizonyuló, nehezebb feladatok ellátása érdekében, mely a folyamat végén eredményezett munkaerőhiányt.

Ezért a KOYO a Universal Robots helytakarékos UR3 kobotját választotta, azzal a céllal, hogy az érintőképernyős ellenőrzést elvégezze. A választott kobot számos beépített állítható ForceMode képességgel és biztonsági funkcióval rendelkezik, így lehetővé téve az ember és a robot közötti biztonságos együttműködést, akár biztonsági kerítések alkalmazása nélkül is.  A UR3 telepítése 31% -kal növelte a KOYO termelékenységét. Az érintőképernyős ellenőrzési feladatok ellátásához szükséges létszám így a felére csökkent. A befektetés 12 hónapon belül megtérült, illetve a cég képes volt a dolgozók munkakörülményein javítani, valamint a feladataikat is magasabb szintre emelni.

„A termelékenység javításával egyrészt erőforrásokat tudtunk elkülöníteni egy másik gyártási folyamathoz és a robot bevezetésével kapcsolatos kedvező tapasztalatoknak köszönhetően bizalommal és nagy reményekkel tekintünk a jövőbeli fejlődések felé.” mondta Katsuhiko Nakatani a Koyo Electronics Industries Co., LTD helyettes gyártási vezetője.

25%-os termelékenységi növekedés a csomagolásban a Melcs EW-nél:

Annak érdekében, hogy a vállalat lépést tudjon tartani a termékei iránti hatalmas keresletnövekedéssel, a Melecs EWS olyan megoldást keresett, amellyel automatizálni tudja a kis, kerek nyomtatott áramkörök (NYÁK) gyártósorának sorvégi csomagolási folyamatait. Ez egy olyan manuálisan végzendő három műszakos feladat, amelyet modulonként 5-6 másodperces időkereten belül kellett teljesíteni. A UR kobotok megfizethetősége és elérhetősége miatt a Melecs egy UR5 kobotot telepített ezen nem ergonomikus feladatok átcsoportosítására. A befektetésnek köszönhetően a Melecs EW 25%-kal növelte meg a csomagolási műveleteink forgalmát, így kétmillió hibátlanul csomagolt alkatrész lesz elérhető egy éven belül. Sikerült továbbá felszabadítani a munkavállalókat az időigényes feladatok alól.

„A robot három műszakban teljesen stabilan működik és számításaink szerint 18 hónapon belül megtérül. A UR kobotok automatizálási stratégiánk kiváló kiegészítő elemei és jövőbeni projektjeinkben is feltétlenül alkalmazni fogjuk őket.” jelentett ki Georg Loisel a Melecs EWS termelési rendszerének igazgatóhelyettese.

Automatizálás alkalmazása a gyártósor minimális megzavarása nélkül a JVC Eletronics Indonesia (JEIN) által:

A termelékenység növelésének és a kitermelt áruk egyenletes minőségének biztosítása érdekében a szoros ciklusidők megtartása mellett a JVC Electronics Indonesia (JEIN) úgy döntött, hogy az időigényes kézi csavarozási feladatokat automatizálással helyettesíti. A vállalatot lenyűgözte a UR kobot platformjának sokoldalúsága, amely lehetővé tette különféle végeffektorokkal való felszerelését, ami ezáltal alkalmassá vált számos további feladat elvégzésére. A JEIN végül hét UR3 kobotot telepített elektronikai gyártósoraira - olyan alkalmazásokra, mint a csavarozás, forrasztás, pick & place  feladatokra.

A JEIN javította gyártási folyamatait és növelte a munkavállalók biztonságát, miközben az éves működési költségeket több mint 80.000 USD-ral csökkentette. Minden telepítés munkavállalókat szabadít fel, akik ezáltal nagyobb horderejű feladatokra tudnak összpontosítani, ugyanakkor állandó minőséget tartanak fenn és felére csökkentik a feladatidőt.

„A kobotok bevezetésével javítani tudtuk a termelés hatékonyságát és stabilizálni a legyártott termékek minőségét. Az automatizálás felé történő elmozdulással munkaerőnk átcsoportosítható más folyamatokba. Évente több mint 80.000 USD-ral tudtuk csökkenteni a működési költségeket.” mondta el Agustinus P. Simanullang a JEIN mérnökségi igazgatója.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a megvalósuló beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb fővárosi turisztikai látványpontokból hogyan fog látszódni a felvonó. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett teljesen kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat. Ezáltal hozzájárul a levegőminőség javulásához és a városrész élhetőbbé válásához.
2021. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Jelentősen nőtt a Rába nyeresége

elentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.
2021. 08. 26. 06:30
Megosztás:

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
2021. 08. 26. 06:00
Megosztás:

A dolgozók harmada home office-ban marad, az IT-védekezést is ehhez kell igazítani

Év végére globálisan az alkalmazottak csaknem harmada távmunkában végzi el a feladatait, arányuk pedig a közeljövőben sem csökken jelentősen. Ez arra kényszeríti a szervezeteket, hogy legalább öt, egyes szektorokban akár tíz évvel is előrehozzák a digitális átalakítási terveiket. Ennek megfelelően a vállalatoknak az IT rendszereik védelmét is ehhez kell igazítani, s erre tekintettel kell kialakítani — hívja fel a figyelmet a Maxvalor Hungary, a dán Heimdal Security magyarországi forgalmazója.
2021. 08. 25. 13:00
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás:

Diákok fejlesztettek digitális tanulási eszközöket krónikus beteg gyerekeknek

Interaktív nyelvtanuló applikációjával a Fazekas Gimnázium diákjaiból álló csapat nyerte meg a Morgan Stanley budapesti központja által idén először megrendezett Code to Give hackathont. A vállalat felhívására diákok, pályakezdők és tapasztalt szakemberek jelentkeztek, hogy a Morgan Stanley informatikusaival együttműködve, az Amigos a gyerekekért Alapítvány partnereként innovatív tanulási eszközöket fejlesszenek krónikus betegség miatt hosszabb kórházi kezelésre szoruló gyerekek és tinédzserek számára.
2021. 08. 24. 15:00
Megosztás:

Tovább terjeszkedik az AutoWallis

Újbudán, a Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság.
2021. 08. 24. 11:00
Megosztás:

A Rába 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül

A Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek 20 százaléka a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerül ingyenesen a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt.-től, az alapítvány közérdekű céljainak megvalósítása érdekében - közölte a járműgyártó vállalat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 24. 07:00
Megosztás:

Áttöri az álomhatárt a Magyar Termék, új hazai márkát vezet be a SPAR

2021 végére eléri a 200-at a Magyar Termék védjegyeket használó hazai gyártók száma – mondta Benedek Eszter, a védjegyrendszert működtető nonprofit cég vezetője az idén először meghirdetett Hazai Termékek Hónapja sajtótájékoztatóján. A kampányt támogató SPAR Magyarország augusztustól SPAR HAZAI. SZERETEM márkanéven hagyományos magyar ízvilágú élelmiszereket kínál boltjaiban, az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Programjának keretében pedig már 30-nál több csatlakozó gyártócéggel működik együtt.
2021. 08. 24. 01:00
Megosztás:

Pénzügyi tudatosságra nevel egy új magyar applikáció

Világviszonylatban is egyedülálló az a magyar fejlesztésű applikáció, amelyet két pénzügyi szakember apuka alkotott meg, hogy segítsenek vele megalapozni a gyerekek pénzhez való viszonyát.
2021. 08. 23. 18:00
Megosztás:

A Continental egy zseniális ötlettel rukkolt elő

Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncs-gyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia, amelyet az OTIZ Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztett ki - ismertette a társaság közleményében.
2021. 08. 22. 10:00
Megosztás:

Egyre többen veszik online az iskolaszereket

Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
2021. 08. 21. 10:00
Megosztás:

800 új légiutaskísérőt vesz fel még idén a Wizz Air

A Wizz Air korábban nem tapasztalt méretű nemzetközi toborzásba kezd, amelynek célja 800 új légiutaskísérő felvétele még ebben az évben - jelentette be közleményében a légitársaság, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.
2021. 08. 20. 06:00
Megosztás:

Nőtt az ANY Biztonsági Nyomda árbevétele

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 22,4 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt ért el az első fél évben, csaknem 73 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában; nettó eredménye 2,19 milliárd forintot tett ki, 1,88 milliárd forinttal, 627,5 százalékkal nőtt a tavalyi első fél évhez képest - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2021. 08. 20. 05:00
Megosztás:

Az Északi Áramlat-2 már idén szállíthat gázt

A még épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték a várakozások szerint már az idén 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba - közölte csütörtökön a Gazprom orosz gázipari vállalat.
2021. 08. 20. 01:00
Megosztás: