Fegyveres konfliktus, bürokrácia és forráshiány akadályozzák az élelmiszer-segélyezést, figyelmeztet az ENSZ

Számos országban fegyveres harcok akadályozzák az akut éhezés terjedése elleni törekvéseket és az életmentő támogatás eljutását az ott élő éhező családokhoz – figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) közös jelentésükben.

Fegyveres konfliktus, bürokrácia és forráshiány akadályozzák az élelmiszer-segélyezést, figyelmeztet az ENSZ

A bürokrácia és a támogatás hiánya szintén gátolják a két ENSZ ügynökséget a sürgősségi élelmiszersegély eljuttatásában a rászorulókhoz és hogy lehetővé tegyék a gazdák számára az aktuális mezőgazdasági munkák elvégzését.

Mindez nagy aggodalomra ad okot, miután év végéig a konfliktusok, a koronavírus járvány gazdasági hatásai és a klímaválság várhatóan még tovább növelik és mélyítik a súlyos élelmiszerhiányt a világ 23 élelmezési gócpontjában.

A FAO és a Világélelmezési Program becslései szerint sürgős segítség híján 41 millió embert fenyeget az éhezés. Az élelmezési válságokról szóló jelentés szerint 2020-ban 55 országban 155 millió ember volt kritikus élelmezésbiztonsági helyzetben – 20 millióval többen, mint előtte évben, és a trend várhatóan folytatódik.

„A nehéz helyzetben levők nagy többsége gazdálkodó. Az élelem mellett mindent meg kell tennünk, hogy rendelkezésükre álljon mindaz, ami a termeléshez szükséges, hogy a családjaik és a helyi közösségek újra önellátóvá válhassanak,” – mondta a FAO főigazgatója, Csü Tung-jü.

„Ez igen nehézkes a rossz megközelíthetőség és a támogatás hiánya miatt, mivel mindeddig a mezőgazdaság támogatása, mint az éhezés terjedésének ellenszere, sajnos elkerülte a donorközösség figyelmét. A termeléshez adott segítség nélkül elkerülhetetlen a humanitárius szükségletek megsokszorozódása,” – tette hozzá.

„Egy hajszálon múlik a humanitárius segélyezésre szoruló családok megélhetése. Ha nem érjük el őket, elvész ez a kis lehetőség, aminek katasztrofális következményei lesznek,” – figyelmeztet David Beasley, a WFP ügyvezető igazgatója.

Súlyosbodik és terjed az éhezés

A jelentés szerint Etiópia és Madagaszkár jelentik a legújabb, magas veszélyességi fokú éhínség gócpontok.

Etiópiában ezt a Tigré térségben dúló konfliktus okozza, ahol óriási kihívás a súlyos rászorulókhoz való eljutás. Akár 401 000 ember helyzete válhat válságossá szeptemberre – a legnagyobb szám az országban a 2011-es szomáliai éhínség óta.

Mindeközben Madagaszkár déli részén az elmúlt 40 év legkeményebb aszályos időszaka köszöntött be, ami a növekvő élelmiszerárakkal, homokviharokkal és növényi kártevőkkel együtt 28 000 embert taszíthat éhezésbe az év végéig.

Nem javult a helyzet Dél-Szudánban, Jemenben és Nigéria északi részén, melyek továbbra is akut élelmezési válsággócnak számítanak. Ezen országok egyes részein sokan már most katasztrofális helyzetben vannak és a további rizikócsoportok száma is magas.

A jelentésben szerepelnek más válsággóc országok, ahol növekszik az életveszélyes éhezés (mint például Afganisztán, Burkina Faso, a Közép-Afrikai Köztársaság, Kongó), vagy ahol világviszonylatban a legmagasabb az éhezők száma (Haiti, Honduras, Szudán és Szíria).

Afganisztánban a súlyos éhezés egyre kritikusabb méreteket ölt az elhúzódó szárazság és a konfliktus által gerjesztett belső elvándorlás, továbbá a járvány okozta élelmiszerdrágulás és a munkanélküliség miatt.

Eközben az amúgy is gyenge lábakon álló élelmezési helyzet további romlása várható Haitiban a száraz időjárás miatti hozamcsökkenés, a politikai instabilitás és az élelmiszerárak növekedése okán, fokozva a járványügyi korlátozásokkal.

Sürgős humanitárius segítségre van szükség az éhezés és éhínség elkerülése és az emberéletek megmentése érdekében a 23 élelmezési válsággócban, amihez a jelentés – rövid és hosszú távú – országspecifikus ajánlásokkal szolgál, hogy megóvjuk a vidéki térségekben élők megélhetését, növeljük a mezőgazdasági termelést és megerősítsük a helyi közösségeket a jövőbeli sokkokkal szemben.

Berobban az IT-hoz értő mérnökök iránti kereslet

A jövőben a mérnökök és IT szakértők az eddigieknél is hangsúlyosabb szerephez jutnak a gazdaság, az ipar fejlesztésében - derül ki az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) és a vezető európai munkaerő-közvetítő vállalat, a Tech People legutóbbi, Magyarország 75 legmeghatározóbb, száz főnél több műszaki szakembert foglalkoztató gyártó- és termelővállalatának felsővezetői körében végzett, személyes megkérdezésen alapuló kutatásából.
2021. 09. 21. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Felfelé korrigálta kedd reggelre az előző napi gyengülését a forint a nemzetközi devizakereskedelemben.
2021. 09. 21. 09:00
Megosztás:

Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Indexemelkedésre lehet számítani kedden az európai tőzsdéken az előző napi nagy gyengülés korrekciójaként, ami több havi mélypontra küldte vissza a főbb indexeket.
2021. 09. 21. 08:30
Megosztás:

Zöld autókra cseréli gépjárműflottáját Vodafone

Környezetvédelmi stratégiájának részeként tovább csökkenti karbonlábnyomát a Vodafone Magyarország, a vállalat teljes, több mint 400 autóból álló gépjárműflottáját környezettudatos modellekre cseréli, melynek első lépéseként 106 darab plug-in hibrid Skoda Octáviát lízingelnek a Porsche Hungariától - közölte a távközlési vállalat az MTI-vel.
2021. 09. 21. 07:30
Megosztás:

EU-s támogatásból segítené a román kormány a magyar gyerekek román nyelvtanulását

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére európai uniós alapokból segítené a román kormány a nemzetiségi, ezen belül a magyar gyerekek román nyelvtanulását, amely célra egy 10 millió euró összértékű projektet hirdettek meg - közölte hétfőn a romániai magyar érdekvédelmi szervezet.
2021. 09. 21. 07:00
Megosztás:

Már hetven fölött az elismert öntözési közösségek száma

Már hetven fölé nőtt a 2020 júniusa óta elismert öntözési közösségek száma, és legalább hatvanra tehető azoknak a gazdálkodói közösségeknek a száma, amelyek ebben a formában gondolkodnak - mondta Feldman Zsolt államtitkár az Új Élet Mezőgazdasági Kft. öntözéses beruházásának átadásán a Bács-Kiskun megyei Dunapatajon hétfőn.
2021. 09. 21. 06:30
Megosztás:

Nem zárják be a Turów bányát

A lengyel kormány nem zárja be a Turów bányát - reagált hétfőn Piotr Müller kormányszóvivő az Európai Unió Bíróságának aznapi ítéletére, miszerint Varsónak napi 500 ezer euró pénzbüntetést kell fizetnie az Európai Bizottságnak a cseh-lengyel határ menti bányában zajló szénkitermelés folytatódása miatt.
2021. 09. 21. 06:00
Megosztás:

Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten

Kormányzati fejlesztésként világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten, a Hungexpo területén - közölte a kiállításszervező cég hétfőn az MTI-vel.
2021. 09. 21. 05:30
Megosztás:

Meghirdették a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt

Meghirdették a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt hétfőn Budapesten.
2021. 09. 21. 05:00
Megosztás:

Szigorú szabályozás mellett lesz Ausztriában téli síszezon

Szigorú szabályozás mellett, de lesz Ausztriában téli síszezon - jelentette be Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter a Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján hétfőn Bécsben.
2021. 09. 21. 04:30
Megosztás:

Londoni elemzők: egy emelés még biztosra vehető az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető, és lehetséges az is, hogy a monetáris tanács a mennyiségi enyhítésre szóló számszerű útmutatás helyett áttér a rugalmas eszközvásárlási cél alkalmazására.
2021. 09. 21. 04:01
Megosztás:

4IG elemzés

A 4IG is visszaadott erejéből a hétfői kezdés alatt és utolérte őt is a nemzetközi piacok tombolása. Már az ázsiai piacok zárása erős mínuszokat prognosztizált és a mai kereskedést is beárnyékolhatja a tegnapi zuhanás. A 4IG számára ezen a héten a 900 forintos támasz bír perdöntő hatással, itt harcolhatnak meg leginkább az eladók és a vevők egymással. A támasz letörése erős zárásokkal járhat, de egy megtartás esetén még élhet a vevők célja is 1100-ra.
2021. 09. 21. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Bukott a Richter is, egészen pontosan visszaadta a múlt pénteki emelkedését az árfolyam és ezzel a 100-as mozgóátlagig szúrt le a jegyzés. A mai napon így nem nagy meglepetésre a 8400 forintos szint tesztelése lehet a cél a medvék számára. Nem érkeztek jó hírek sem az ázsiai börzékről, sem pedig a tengerentúlról, sőt az amerikai indexek hétfőn megállás nélkül estek, ami a mai kezdésre nagy hatással lehet. A Richter szemszögéből a 100-as mozgóátlagon állhat a mai nap, ha bukik a szint, akkor az eladók kerülnek ismét fölénybe.
2021. 09. 21. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

Egyre jobban aggódnak a befektetők, a grafikonokból ezt lehet kivenni. Ráadásul már nem csak a meredek inflációs jelentések miatt, hanem Amerika adósságplafonja és a Fed esetleges szigorítása mellett a nagy Evergrande bedőlése is becsukta a longokat tegnap. A MOL árfolyama sem volt kivétel, a tegnapi vihar őt is megtépázta, 2.38 százalékot csúszott le a jegyzés, ezzel megcsípve a 100 napos mozgóátlagot, amely korábban már kétszer mentette meg a kurzust egy nagyobb bukástól. A napokban újra tesztelhetik a medvék az indikátort és egy letörés újabb eladásokat hozhat.
2021. 09. 21. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Igazi pánik hangulat alakult ki a hétfői kereskedés során és a kínai piacok meredek esése után nem csak Európa, hanem Amerika is megremegett. Komoly veszélytől tartanak az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csődjével kapcsolatosan, valamint USA adósságplafonja is újra emelésre szorul. Nincs könnyű helyzetben a részvénypiac, az elmúlt 10 napból igazából 8 napot esett az S&P500 index, amelyhez utoljára tavaly októberben volt hasonló. A magyar börze és szakadt tegnap és az OTP is kivette ebből a részét, a maga 3.2 százalékos ereszkedésével. A bankpapír így már a 18 000-es támasztól el is búcsúzott, de az csak ma derül ki mennyire tartósan. Amennyiben az 50-es mozgóátlag és a 17 000-es kerek szint sem tartóztatja fel az eladókat, úgy komoly eséssel folytatódhat a hét.
2021. 09. 21. 04:00
Megosztás:

Új elnököt választottak a Magyar Vöröskereszt élére

Új tisztségviselőket választottak a Magyar Vöröskereszt vezetőségébe a segélyszervezet múlt hétvégén tartott kongresszusán, az új elnök Fodor Antalné lett.
2021. 09. 21. 03:00
Megosztás:

Sikeres nyarat zártak a Danubius Hotels szállodái

Kiemelten sikeres nyarat zártak teltház közeli foglaltsággal a Danubius Hotels vidéki wellness szállodái, ami megfelelt az előzetes várakozásoknak - közölte a szállodalánc az MTI-vel hétfőn.
2021. 09. 21. 02:30
Megosztás:

A magyarok megszokták az erős ügyfél-hitelesítést az elektronikus fizetéskor

A magyarok többsége megszokta az erős ügyfél-hitelesítést, a felnőtt, bankkártyával rendelkező lakosság 96 százaléka pedig vásárolt már online - ez derült ki az OTP Mobil és a Visa reprezentatív kutatásából, amelynek megállapításairól hétfőn közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2021. 09. 21. 02:00
Megosztás:

Sorra adnak ki profitfigyelmeztetést amerikai iparvállalatok

Riasztóan sok amerikai vállalat figyelmeztetett arra, hogy elmaradhat nyeresége a várakozásoktól a harmadik negyedévben, ami a tőzsdei árfolyamok csökkenését eredményezheti.
2021. 09. 21. 01:00
Megosztás:

Elkészült a Cordia prémium kategóriás ingatlanprojektje Varsóban

Befejeződött a Cordia legújabb varsói lakóépületének építkezése, az első lakók már megkezdték a beköltözést - közölte az ingatlanfejlesztő hétfőn az MTI-vel.
2021. 09. 21. 00:01
Megosztás: