Felélénkítheti a palesztin közéletet a május-júniusi választás

Felélénkítheti a palesztin közéletet a pénteken bejelentett májusi parlamenti és júniusi elnöki választás - vélekedik vasárnapi írásában a Háárec című újság palesztin-szakértője.

Az izraeli lap vasárnap címlapon foglalkozott a pénteken bejelentett palesztin parlamenti és elnöki választásokkal. A kampány és a demokratikus választások folyamata életet lehelhet a palesztin politikai rendszerbe, amennyiben az izraeli hatóságok nem fogják őrizetbe venni az izraeli megszállás elleni harcra buzdító jelölteket - vélekedik Amira Hass, a lap palesztin kérdésekkel foglalkozó szakértője.
   
A 14-15 évvel az előző, elvileg négy évre szóló választások után a teljes politikai paletta örömmel fogadta Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentését az új parlamenti és elnöki választásokról - állítja a szerző.
   
A Rámalláhban a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt ülésező központi választási bizottság minden, palesztinok lakta területen választásokat szeretne, melyek május 22-én a parlament összetételéről döntenének, június 31-én pedig a hatóság elnökének személyéről.
   
Egyetlen közös entitásként viszonyulnak a különböző jogállású területekhez a jelenlegi megosztottság ellenére: Kelet-Jeruzsálemet 1980-ban a Jeruzsálem-törvény megszavazásával Izrael gyakorlatilag annektálta, noha ezt a nemzetközi diplomácia nem ismerte el, Ciszjordánia többi részét és a Gázai övezetet pedig a nemzetközi jog szerint Izrael megszállás alatt tartja. Ciszjordániában a mérsékeltnek tekintett Fatah párt vezette Palesztin Hatóság, a Gázai övezetben pedig a Hamász iszlamista szélsőséges terrorszervezet kormányoz 2007 óta.
   
Egy decemberi helyi közvélemény-kutatásban a megkérdezettek 75 százaléka úgy vélekedett, hogy meg kell rendezni azokat.
   
2021-ben sem szűntek meg a választások évtizedes halogatásának okai, sőt Amira Hess szerint a koronavírus-járvány újabb akadályokat állít azok megtartása elé, de az elmúlt évben folytatott Fatah-Hamász alkudozások, a Dzsibril Radzsúb, a Fatah főtitkára, és Száleh al-Arúri, a Hamász helyettes politikai vezetője közötti tárgyalások lehetővé tették a voksolás kiírását.
    
Múlt héten, a bejelentés előtt öt nappal Abbász eltörölte a Hamász kérésére a palesztin választási törvény 2007. évi módosítását, amely előírta, hogy minden jelöltnek a palesztin nép egyedüli törvényes képviselőjeként kell elismernie a Palesztin Felszabadítási Szervezetet (PFSZ).
   
A 2007-es választási törvény alapján csak országos listán történik majd az új parlamenti választás. Az utolsó, 2006-os választásokon vegyes rendszer volt, melyen az országos pártlista mellett 16 választási körzet is képviselőt jelölhetett a törvényhozó grémiumba. A helyi jelöltek területi alapú választása a Hamásznak kedvez, mert a Hamász jelöltjeit, a mecsetek és vallásos jótékonysági alapok küldötteit jobban ismerték és becsülték a palesztinok a Fatáh által indítottaknál.
   
A 2007-es módosítások minimális kvótákat is meghatároztak a nők számára, a 132 parlamenti képviselő 26 százalékának nőnek kell lennie. A kelet-jeruzsálemi szavazások körüli vita kétélű: ha a Fatah valóban választásokat akar, akkor Izrael ellenkezését megkerülve a város izraeli fennhatóság alá eső részén kívül felállíthatja a választási urnákat, de ha megpróbálja elkerülni a megmérettetést, akkor hivatkozhat a szavazás tiltására a városban.
   
A választópolgárokat és a pártok jelöltjeit lehet elektronikus úton regisztrálni a járvány nyomán, de újabb akadályt jelent, hogy magát a szavazást mégis személyes részvétellel, a szavazóhelyiségekben tervezik.
   
Ha a járvány nem szorul vissza jelentősen május előtt, akkor az újabb ürügyként szolgálhat a választások ismételt elhalasztásához, különösen ha a tavaszi közvélemény-kutatások kedvezőtlenek lesznek a lebonyolítást végző, korrupcióval és nepotizmussal vádolt Fatah párt számára.
   
A Ciszjordániában és a Gázai övezetben készített decemberi felmérésen a válaszadók 66 százaléka szerint az idős és beteges Abbásznak le kellene mondania. 43 százalékuk mégis Abbászra szavazna az elnöki fordulóban, de jóval többen, 50 százalékuk Iszmáil Haníjére, a Hamász politikai szárnyának fejére adná voksát.
   
A Fatah összes jelenlegi vezető politikusát kenterbe verné a Hamász jelöltje az elnöki címért Marvan Bargúti kivételével, aki terrorcselekményekért rámért ötszörös életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy izraeli börtönben, és akit nem valószínű, hogy Rámalláhban jelölnek.
   
Ha a palesztin Törvényhozó Tanács májusi választásain a Fatah elégedetlen az eredményekkel, akkor Hass szerint valamilyen ürüggyel elhalaszthatják a júliusra tervezett elnökválasztást.
   
A pártok versenyében decemberben a Fatah kis különbséggel vezetett a Hamásszal szemben, 38 százalék támogatta őket, szemben az iszlamisták 34 százalékával. A Fatah helyzetét nehezíti, hogy belsőleg megosztott, s kétséges, hogy lesz-e generációváltás, és idősebb jelöltjei igen népszerűtlenek a palesztinok körében.
   
A palesztin területeken legutóbb 2005-ben tartottak Abbász győzelmével záruló elnöki, és 2006-ban parlamenti választásokat, melyeken meglepetésre a Hamász nyert. A következő évben az iszlamisták hatalmukba kerítették a Gázai övezetet, és ez hosszú időre megakadályozta az újabb voksolást, mert a Fatah és a Hamász nem tudott megállapodni annak feltételeiben.

Hozzászólások

Megdőlt a melegrekord!

Megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord pénteken. Bács-Kiskun megyében 22 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet is mértek.
2021. 02. 26. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekorderedménnyel zárta a tavalyi évet a 4iG

A növekedési dinamikát megőrizve minden korábbit meghaladó üzleti eredményességgel zárt 2020-ban a 4iG, adózott eredménye 21 százalékkal 3,4 milliárd forintra nőtt - közölte a vállalat a gyorsjelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2021. 02. 26. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés után zuhantak a tőzsdék

Gyenge kezdés után profitkivétel miatt nagy indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést az európai tőzsdék.
2021. 02. 26. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így hozd ki a legtöbbet az otthonteremtési támogatásából

A január elsejétől életbe lépett új otthonteremtési program keretében a családok akár 10 millió forint támogatást is igényelhetnek a tetőterek beépítéséhez, többgenerációs otthonok kialakítására. Az újHÁZ Centrum szakértői szerint azonban a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt számos fontos, tudatos döntést kell meghozni annak érdekében, hogy egy élhető, funkcionális és minden igényt kielégítő családi fészek legyen a végeredmény.
2021. 02. 26. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A gazdagok gazdagodtak, a szegények szegényedtek a koronavírus válság miatt

A brit jegybank felmérése szerint a kényszermegtakarítások hatásra 250 milliárd fonttal nőtt a brit lakosság megtakarítása a járvány alatt.
2021. 02. 26. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Európai Uniós oltási igazolás - hol tart a dolog?

Az EU vezetői tegnap 5 órán keresztül egyeztettek az egységes digitális uniós oltási igazolásról, de nem sikerült megállapodniuk.
2021. 02. 26. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zárta a hetet a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken.
2021. 02. 26. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogadták a szombathelyi önkormányzat költségvetését

A közgyűlési többség elfogadásra javasolta, Szombathely polgármestere pedig jóváhagyta a város 2021-es költségvetését. A döntést az ellenzékben lévő Fidesz-KDNP-frakció nem támogatta, az egyetlen független képviselő pedig tudomásul vette.
2021. 02. 26. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelország nagyot fejlődhet a járvány után

Lengyelországnak jelentős fejlődésre van esélye a járvány után, ennek előfeltétele azonban a jelenlegi kormánykoalíció fennmaradása - jelentette ki egy pénteken közölt interjúban Jaroslaw Kaczynski, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, kormányfőhelyettes.
2021. 02. 26. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kemény negyedév elé néz a munkaerőpiac

A múlt év végéig még tartotta magát a munkaerőpiaci a járvány második hullámával szemben, az idei első negyedév viszont nehéznek ígérkezik. A kormányzati támogatások hosszú távon nem képesek fenntartani a normál üzletmenethez igazodó foglalkoztatotti létszámot - kommentálták a januári foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2021. 02. 26. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot zuhant a szlovén GDP

A szlovén hazai össztermék (GDP) reálértéken 5,5 százalékkal csökkent tavaly éves összevetésben - közölte a szlovén statisztikai hivatal pénteken.
2021. 02. 26. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghosszabbították a vészhelyzetet Szlovákiában

Szlovákiában március 19-ig érvényben lesz a koronavírus-járvány miatt elrendelt vészhelyzet - a szlovák kormány február elején hozott döntését pénteken hagyta jóvá a pozsonyi parlament.
2021. 02. 26. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az E.ON bővítette az e-flotta szolgáltatását

Bővíti e-flottájának kínálatát az E.ON Hungária Csoport, a szolgáltatásba bekerült az egyik legmodernebb elektromos autó, a Volkswagen ID.3 is, jelentette be az energiavállalat, a Porsche Hungaria és Mercarius Flottakezelő pénteken Zsámbékon, közös sajtótájékoztatón.
2021. 02. 26. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság

Csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság a pénteken publikált közleménye szerint.
2021. 02. 26. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországon is megjelent a dél-afrikai koronavírus-variáns

A járvány harmadik hullámát okozó brit típusú koronavírus-variáns mellett már bizonyítottan jelen van hazánkban a védőoltásokkal szemben is ellenállóbb dél-afrikai mutáció is. Az eddig egyetlen mintát a Neumann Labs-ben azonosították, a magyar diagnosztikai cég nemrégiben bevezetett PCR vizsgálatával, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették.
2021. 02. 26. 14:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Polányi Zoltán lett a CIG Pannónia vezetője

A jegybank jóváhagyta, hogy Polányi Zoltán legyen a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. első számú vezetője, egyben a társaság leánycége, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) első számű vezetőjének helyettese - közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 02. 26. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vírushelyzetben is jól teljesített a Budapest Bank vállalati üzletága

A Budapest Bank vállalati üzletága a vírushelyzet ellenére is folytatta évek óta tartó növekedési pályáját, és minden főbb mutatóban terv felett teljesített. A kkv szektor szereplői továbbra is bíznak a bankban, tavaly újabb 680 kis- és középvállalkozás választotta pénzügyi partnerének, ami továbbra is a második legtöbb a piacon. A gazdaságvédelmi termékekből több mint 170 milliárd forintnyit jutatott a hazai cégeknek, és a továbbiakban is élen kíván járni az új gazdaságélénkítő hitelek, így a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön közvetítésében is.
2021. 02. 26. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A márciusi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás

Meghosszabbítja a kormány márciusra is az ágazati bértámogatási rendszert, így a következő hónapban is fizetéshez jutnak azok a munkavállalók, akik a járvány miatt nehéz helyzetbe került szektorokban dolgoznak - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.
2021. 02. 26. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Padlót fogtak az albérletárak

Bár éves szinten még bő 10 százalékkal csökkent a januári KSH-ingatlan.com lakbérindex, havi szinten már alig változtak a bérleti díjak - ez pedig arra utal, hogy elérhették a mélypontot.Az ingatlan.com legfrissebb - februári - adatai szerint is éves szinten 20 százalékkal 130 ezer forintra csökkent a kiadásra kínált budapesti lakások és házak bérleti díja, januárhoz képest azonban nem történt változás, ezek a számok is arra utalnak, hogy a fővárosban megállt az áresés. A Budapesten kívüli albérletpiaci kínálatot nézve pedig az látszik, vannak megyeszékhelyek - például Szombathely és Kecskemét - ahol januárhoz képest pedig nőttek a bérleti díjak. A felsőoktatási keresztféléves képzések indulása miatt január-februári időszak hagyományosan az év erősebb hónapjai közé tartozik az albérletpiacon. Emiatt nem tudni biztosan, hogy tartósak-e az idei változások, vagy csak átmenetileg állt le a bérleti díjak csökkenése.
2021. 02. 26. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Magyar Telekom eredményei és értékelése - az árfolyam mindenesetre zuhan

A Magyar Telekom szinte minden soron tudta növelni a bevételeit, ennek köszönhetően a részvényesekre jutó eredmény 14,8 milliárd forint lett, ami kissé jobb a vártnál - áll az ERSTE mai elemzésében.
2021. 02. 26. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások: