Fontos tudnivalók az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfeleinek - szolgáltatóváltás miatti teendő

Szeptember 1-jétől az MVM Next veszi át az egyetemes áramszolgáltatást az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatási területén. A szolgáltatóváltás miatt az érintett, zömében lakossági ügyfelek augusztus 31-i dátummal végszámlát kapnak majd.

Fontos tudnivalók az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfeleinek - szolgáltatóváltás miatti teendő

Az ELMŰ-ÉMÁSZ arra kéri az ügyfeleit, hogy a minél pontosabb elszámolás érdekében augusztusban a megszokott módon adják majd meg mérőállásukat. A szolgáltatóváltás miatt megváltoznak az ügyfélszolgálati elérhetőségek és több fontos változásra is érdemes felkészülni az ügyfeleknek.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. (továbbiakban ELMŰ-ÉMÁSZ) februárban jelentette be, hogy visszaadja a villamos energia egyetemes szolgáltatási engedélyét. Ezt követően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban jelölte ki az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t (továbbiakban MVM Next) az ELMŰ-ÉMÁSZ villamos energia egyetemes szolgáltatásra jogosult – döntően a lakossági ügyfélkörbe tartozó – ügyfeleinek átvételére. A 2021. szeptember 1-jén esedékes szolgáltatóváltás a villamosenergia-ellátást nem érinti, és nem vonatkozik az ELMŰ-ÉMÁSZ-szal jelenleg is versenypiaci szerződésben álló ügyfelekre – számukra továbbra is a vállalat biztosítja változatlanul a villamosenergia-szolgáltatást.

A szolgáltatóváltás nincs hatással a villamos energia árára, azt továbbra is a megszokott díjakon számlázza majd az új szolgáltató.

Villamos energia ára kalkulátorunk ITT

Diktálással segíthetjük a pontosabb zárást

A változás velejárója a jelenlegi számlázási és nyilvántartási rendszer pénzügyi és számviteli lezárása. Emiatt az ELMŰ-ÉMÁSZ minden ügyfél részére 2021. augusztus 31-i zárási dátummal végszámlát készít, amely várhatóan szeptemberben fog megérkezni. A lehető legpontosabb elszámolás biztosítása érdekében, az ELMŰ-ÉMÁSZ és az MVM Next arra kérik az ügyfeleket, hogy augusztus 1. és 28. között olvassák le és adják meg mérőállásukat az ELMŰ-ÉMÁSZ telefonos vagy online ügyfélszolgálatán, illetve az EnergiApp mobilapplikációban. Amennyiben az ügyfél nem adja le az aktuális mérőállást, akkor a szolgáltató - a jogszabály által biztosított lehetőséggel élve - az utoljára leolvasott, vagy korábban diktált mérőállás alapján és a fogyasztási szokásoknak megfelelően, szolgáltatói becsléssel határozza meg a végszámla összegét. Hasonló lesz az eljárás a háztartási méretű kiserőművet, köztük a napelemes rendszert használó ügyfelek esetében is, azzal a kitétellel, hogy az átálláskor a becsült mérőállás megállapítása alapesetben az előző tényfogyasztások alapján történik meg.

Fontos tudnivalók a számlafizetésről

A számlák kiegyenlítésével kapcsolatos szabály, hogy minden számlát annak a szolgáltatónak kell befizetni, amely azt kiállította. Tehát az ELMŰ-ÉMÁSZ-tól kapott számlákat szeptember 1. után is még a régi szolgáltató felé kell rendeznie. Ugyanez érvényes a részletfizetési megállapodásokra is: ha az ügyfél még az ELMŰ-ÉMÁSZ-szal kötött ilyet, akkor továbbra is neki fizeti a fennmaradó részleteket. Abban az esetben, ha valakinél lejárt tartozás miatt kikapcsolta a szolgáltatást a jelenlegi szolgáltató, a visszakapcsolást csak akkor tudja majd intézni az MVM Nextnél, ha tartozását már rendezte az ELMŰ-ÉMÁSZ felé.

Aki jelenleg részszámla alapú elszámolást vesz igénybe és havi átalanyt fizet, annak nincs teendője, aki viszont havonta diktálja a villanyóra állását a szolgáltatónak, annak figyelnie kell, mert megváltoznak az ügyfélkapcsolati elérhetőségek. A számlájukat csoportos beszedési megbízással fizető ügyfelek számára jó hír, hogy a bankok központilag módosítják a kedvezményezettet az új szolgáltatóra, az egyedi átutalást választóknak viszont figyelniük kell majd, hogy az MVM Nexttől érkező áramszámlák fejlécében lévő új bankszámlaszámra fizessenek. Az előre fizetős mérők feltöltése szeptember 1-jén az éjszakai és a kora reggeli órákban szünetelni fog.

Online számlafizetés

Az online felületről indított fizetések esetében is változások lesznek. A Simple Pay rendszerben az ismétlődő fizetés jelenlegi beállítása megszűnik, az online bankkártyás fizetés pedig egy másik banki felületen lesz elérhető. Ha valaki eddig elektronikus úton kapta számláit, továbbra is elektronikus formában tudja megtekinteni azokat szeptember 1-től az MVM Next online ügyfélszolgálatán (https://ker.mvmnext.hu), ezzel kapcsolatban további teendő nincs. Az ELMŰ-ÉMÁSZ által kiállított eddigi számlákat és a közeljövőben érkező végszámlát a jelenlegi online ügyfélszolgálaton lehet elérni és befizetni (https://ker.elmuemasz.hu).

Mobilapplikáció

Szeptembertől az Android és iOS platformon egyaránt elérhető MVM Next EnergiApp mobilapplikációt használhatják majd a korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfelek az áramügyek intézésére. Akik korábban már letöltötték az EnergiApp néven ismert alkalmazást, szeptemberben az első indításkor az applikáció felületén tájékoztatást kapnak az új verzió frissítéséről, amelyet új alkalmazásként kell letölteniük. Ez már az MVM Next mobilapplikációja lesz, MVM Next EnergiApp néven, és többek között mérőállás rögzítésére, és számlafizetésre is használható. A hálózatos ügyek (pl. hibabejelentés) mobilapplikáción keresztüli intézésével kapcsolatos változásoknál a földrajzi helyzet lesz meghatározó. Azon ügyfelek, akiknek a felhasználási helye jelenleg az ÉMÁSZ Hálózati Kft. szolgáltatási területén van (Észak-Magyarország), az MVM Next EnergiAppban továbbra is használhatják hálózatos regisztrációjukat és intézhetik hálózatos ügyeiket az eddig használt felhasználónevükkel és jelszavukkal. Azon ügyfeleknek, akiknek felhasználási helye az ELMŰ Hálózati Kft. területén van (Budapest és Pest megye), és a korábbi EnergiApp applikációt az ELMŰ hálózatos regisztrációval használták, a jövőben egy új applikációt kell letölteniük hálózatos ügyeik intézéséhez. Ez az alkalmazás E.ON Hálózat néven lesz elérhető és a segítségével rögzíthetik mérőállásukat, értesítést kérhetnek a tervezett áramszünetekről és hibabejelentésre is használhatják. E-számlával, számlaügyintézéssel, időpontfoglalással kapcsolatban számukra is az MVM Next EnergiApp áll rendelkezésre. 

Hálózatüzemeltetés: ELMŰ helyett E.ON, ÉMÁSZ helyett MVM

A villamosenergia-hálózat fenntartója és üzemeltetője Budapesten és Pest megye legnagyobb részén továbbra is az ELMŰ Hálózati Kft. lesz, amely az E.ON Hungária Csoport tagja. A cég továbbra is kapcsolatban marad az ügyfeleivel, hiszen minden műszaki beavatkozást igénylő feladatot elvégez a jövőben is (mérőórák felszerelése, cseréje, ellenőrzése és szükség szerinti helyszíni leolvasása is). Augusztus elejétől a szerelők már E.ON Hálózat márkajelzésű ruházatban végzik munkájukat.

Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. jelenlegi szolgáltatási területén, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, illetve Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye egyes részein – zárási feltételek teljesítését követően – az MVM Émász Áramhálózati Kft. lesz az áramhálózat fenntartója. Az ő munkatársaik pedig MVM Hálózat márkajelzésű uniformisra váltanak szeptembertől.

Ügyfélszolgálati változások

Az ügyfélszolgálati elérhetőségek 2021. augusztus 31-ig változatlanok. Az eddig a napig terjedő időszakra vonatkozó ügyekkel, kérdésekkel, számlareklamációval kapcsolatban, továbbra is az ELMŰ-ÉMÁSZ-t kereshetik az ügyfelek, ezt követően pedig az MVM Next ügyfélszolgálatához fordulhatnak. Az ügyfélszolgálati irodák helyszíne nem változik, azonban szeptember 1-jétől azokat már az MVM Next üzemelteti megváltozott nyitvatartási időben. Az átállás miatt az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfélszolgálati irodái augusztus 30-án és 31-én zárva tartanak, az online ügyfélszolgálat és a mobilapplikáció pedig augusztus 28. és szeptember 1. reggel 08:00 óra között nem lesz elérhető. A villamosenergia-hálózat fenntartójaként az ELMŰ Hálózati Kft. szeptembertől két ügyfélszolgálati irodát működtet majd Budapesten és Érden.

Védendő fogyasztók

Aki az ELMŰ-ÉMÁSZ-nál a védendő fogyasztók körébe tartozik, egyelőre nincs teendője, az MVM Next erről értesítést kap, és az ügyfél a továbbiakban is védendő fogyasztó marad. Státusza meghosszabbítását azonban szeptember 1. után már az új szolgáltatónál kell intéznie.

További részletes információk a weben

A szolgáltatóváltozással kapcsolatos részletes információkról az ELMŰ-ÉMÁSZ és az MVM Next közös levélben is értesíti az érintett ügyfeleket, akik bővebb információt kaphatnak az elmuemasz.hu/szolgaltatovaltas és a szolgaltatovaltas.mvmnext.hu/elmuemasz weboldalakon is.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport az E.ON Hungária Csoport tagja.

Az elektromos autók fogyasztását is feltüntetik a benzinkutakon

Szeptember végétől minden benzinkútnál fel kell tüntetni, hogy az adott üzemanyagfajtából mennyibe kerül 100 kilométernyi út megtétele. A fiktív gépjárművekre számolt becslés az elektromos autókra is vonatkozik, ahol a fajlagos fogyasztás 100 kilométerenként 17,13 kWh-ban határozták meg. Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke arról beszélt, a kötelező összehasonlítással rendkívül szembetűnő lesz a különbség a hagyományos és az elektromos gépjárművek fogyasztása között, utóbbiakat ráadásul otthon még a feltüntettnél is olcsóbban és kényelmesebben is lehet tölteni.
2021. 09. 20. 19:00
Megosztás:

Biztosítási szektor a COVID után: növekedés és átrendeződés

A Magyar Nemzeti Bank biztosítók üzleti teljesítményére vonatkozó legújabb jelentésének adatait elemezve megállapítható, hogy 2020-ban a koronavírus járvány nem okozott rendszerszintű sokkot a biztosítási szektorban, azonban a korábbi évektől elmaradó, mérsékelt ütemű növekedés jellemezte a biztosítók teljesítményét. 2021 első félévében szerződésállomány COVID-üzemmód szerinti súlypontjai megmaradtak, azonban a díjbevételek megugrottak az előző év hasonló időszakához képest, a növekedés üteme pedig a megelőző évek mutatói felé közelít – állapították meg a Deloitte szakértői.
2021. 09. 20. 18:30
Megosztás:

Kínai ingatlanfejlesztő húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1394,76 pontos, 2,66 százalékos csökkenéssel, 50 982,15 ponton zárt hétfőn.
2021. 09. 20. 18:00
Megosztás:

A Groupama Biztosító ötödször részesült a MoneyMoon Awards rangos elismerésében

2021-ben a MoneyMoon Awards-on a Groupama Biztosító nyerte el a legtöbb kategóriában az első helyezést, így 2014, 2018, 2019 és 2020 után immár ötödik alkalommal az ÉV BIZTOSÍTÓJA címmel is elismerték a Groupama Biztosító tevékenységét. A MoneyMoon által értékelt és díjazott 23 biztosítási eszközalap kategóriában a Groupama Biztosító hat eszközalapja is első helyen végzett, ezen kívül a Legjobb Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját és Az Év Biztosítója címet is elnyerte a társaság.
2021. 09. 20. 17:30
Megosztás:

Nagy minuszban kezdtek az amerikai tőzsdék

Jelentős csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn. A gazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmak hatására gyengültek a banki és az energetikai részvények, miközben a befektetők már a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve döntéseit várják.
2021. 09. 20. 17:00
Megosztás:

Simán lezajlott a német DAX tőzsdeindex bővítése

Relatíve visszafogott mozgásokat hozott pénteken a DAX átsúlyozása és az alkalmazkodás ahhoz, hogy mától 40 tagúra bővült a német részvényindex.
2021. 09. 20. 16:30
Megosztás:

Autóvizsgálat hivatalos szakember által, otthonról

Használt autó vásárlásakor nagyon fontos részét képezi a vásárlásnak az autóvizsgálat. Ezt a helyszíni állapotfelmérést végezhetjük mi magunk is, ha rendelkezünk megfelelő szaktudással. Azonban többen vannak olyanok, akiknek ez nincs meg, épp ezért fontos, hogy találjanak egy független szakértőt, aki elvégzi ezt helyettük.
2021. 09. 20. 16:00
Megosztás:

Viharfelhők gyülekeznek a tőzsdék felett

A héten a magyar és az amerikai jegybank is ülésezik. Mind a kettő izgalmas számunkra.
2021. 09. 20. 15:30
Megosztás:

Tőkét emel a Lufthansa

A Lufthansa 2,14 milliárd eurós tőkeemelést jelentett be, ami jegyzési jogok kibocsátásával fog megvalósulni.
2021. 09. 20. 15:00
Megosztás:

Innovatív magyar startup lépett szövetségre a Microsofttal

A Microsoft eddig is folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy támogathassa a magyarországi startup-közösséget, de a Microsoft for Startups Program elindításával még magasabb fokozatba kapcsolt a vállalat itthon és világszerte. A programba a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó startupok közül elsőként és eddig egyedüliként egy ígéretes magyar vállalkozás, a prodHost is bekerült. A két márka célja nem kevesebb, minthogy együttesen lépjenek be a gyártócégek piacára.
2021. 09. 20. 14:45
Megosztás:

A Vali.hu új funkción keresztül segít eligazodni a kisebb cégeknek

A Vali.hu vállalkozói információs portálon új funkció, egy minősítő rendszer segíti a mikro, kis- és közepes vállalkozásokat a rendelkezésükre álló, zömében államilag támogatott fejlesztési lehetőségek megismerésében - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.
2021. 09. 20. 14:30
Megosztás:

A cégek jelentősen nagyobb igényt tartanak a szakmunkásokra

A szak-, betanított- és segédmunkásokat toborzó hirdetések száma 61 százalékkal nőtt idén 2020-hoz képest, a hirdetések száma Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében emelkedett a legnagyobb, míg Tolna és Nógrád megyében a legkisebb mértékben - közölte saját adtabázisa alapján a Profession.hu hétfőn az MTI-vel.
2021. 09. 20. 14:00
Megosztás:

A szigorításoknak köszönhetően nőtt a beoltottak száma Szlovéniában

Nőtt a beoltottak száma Szlovéniában, miután a kormány a múlt héten szigorított a járványügyi intézkedéseken - derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből.
2021. 09. 20. 13:30
Megosztás:

Csökkentette idei GDP-növekedési előrejelzését a német iparszövetség

Csökkentette a németországi gazdasági növekedési előrejelzését a német iparvállalatok szakmai képviseleti szervezete, a BDI legfrissebb negyedéves gazdasági jelentésében.
2021. 09. 20. 13:00
Megosztás:

Ez már több mint feszültség Koszovó, és Szerbia között

Feszült helyzet alakult ki hétfőn a szerb-koszovói határon, ahol a koszovói hatóságok minden belépő autóról leszedetik a szerb rendszámtáblát, és ideiglenes koszovói tábla használatára kötelezik az autósokat - közölte a szerbiai közszolgálati televízió helyszíni tudósítója hétfőn.
2021. 09. 20. 12:30
Megosztás:

Hatalmasat zuhantak az Evergrande részvényei

Több mint egy évtizedes mélypontra zuhantak az eladósodott China Evergrande Group kínai ingatlanfejlesztő részvényei a hongkongi tőzsdén a hétfői kereskedésben.
2021. 09. 20. 12:00
Megosztás:

Mától lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2021. 09. 20. 11:30
Megosztás:

Jelentősen emelkedtek a termelői árak Németországban

Augusztusban közel ötven éve a legnagyobb mértékben emelkedtek éves bázison a termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2021. 09. 20. 11:00
Megosztás:

Az ABB olaszországi, frosinonei gyárából többé nem kerül ki hulladék a lerakóba

A fenntarthatóság felé tett legújabb lépésként a globális gyártóközpont mindössze két év alatt elérte, hogy immár nem hagyja el a területét termelési hulladék. A frosinonei telephely magasra tette a mércét, ami még inkább megerősíti az ABB-t az erőforrások megóvása iránti elkötelezettségében, miután 2013 és 2020 között 27%-kal csökkentette a cégnél keletkező hulladék teljes mennyiségét.
2021. 09. 20. 10:30
Megosztás:

Óriási az érdeklődés a Tanyafejlesztési program iránt

Az idei évben soha nem látott érdeklődés mutatkozott a Tanyafejlesztési program iránt, amelynek forrásait éppen ezért az agrártárca csaknem kétmilliárd forintra emelte - közölte a közösségi oldalán hétfőn Nagy István agrárminiszter.
2021. 09. 20. 10:00
Megosztás: