Harry herceg és Meghan Markle 7 millió dolláros balhécsinálása AVAGY a monarchia vagy az egyéni szabadság ér többet?

Napok óta egyetlen téma: Meghan Markle és Harry herceg interjúja tematizálja a világ bulvársajtóját. A királyi pár másfél órás beszélgetése kapcsán számos kérdés felmerül, ezekre keresi a választ Gergics Dániel. A kommunikációs szakértő azt is elmondta, hogy az átlagemberek mit tanulhatnak Harryéktől. (Kommunikációs szakértő véleménye Meghan Markle és Harry herceg interjújáról)

Harry herceg és Meghan Markle 7 millió dolláros balhécsinálása AVAGY a monarchia vagy az egyéni szabadság ér többet?

Magyar idő szerint hétfő hajnalban került adásba az az interjú, amelyet Meghan Markle és Harry herceg adtak Oprah Winfreynek. Ez volt az első közös interjú, amit az egykori királyi pár azóta adott, hogy tavaly márciusban először pár hétre Kanadába költöztek, majd végleg letelepedtek a kaliforniai Montecitóban. Az amerikai CBS csatornán leadott másfél órás beszélgetés azóta hatalmas hullámokat keltett, reakcióra késztette a Buckingham-palotát és több ember állásába is került.

Az interjú vetekszik egy hollywoodi film dramaturgiai felépítésével, tele van pszichológia ösztönzőkkel, s ügyesen használja az alapvető emberi szükségleteket skálázó Maslow-piramist – véli Gergics Dániel kommunikációs szakértő, aki részletesen elemezte a tévéadást.

Oprah interjújában számos titokra és megdöbbentő tényre derül fény Meghan Markle és Harry herceg életéből. Lerántja a leplet a róluk szóló bulvárhírekről, a királyi palota működéséről, emberi viszonyokról. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy Meghannak és Harrynek egyáltalán nem volt beleszólása abba, milyen címet kap majd kisfiuk, téma volt a bőrszíne, valamint hogy megvonták a biztonsági szolgálatot tőle és Harrytől is.

„A Maslow-piramis szerint az egyik legalapvetőbb emberi szükséglet a biztonság és a védelem. Remekül épített erre az alapszükségletre az interjú, miközben többször hangsúlyozták, a palota megvonta az őrzést a pártól és gyermeküktől. Ezzel nem csak a figyelmet sikerült végig fenntartani, de együttérzést is keltettek” – mondta Gergics Dániel kommunikációs szakértő.

Félelemmel nyilatkoztak

„Az interjú motivációját nem értem teljesen, hiszen a pár azt állítja, hogy főleg a média nyomása miatt változtattak. Ha viszont átlagéletet szeretnének élni, akkor megkérdőjelezhető, hogy miért adtak nagyszabású interjút és mutatták meg hosszú idő után közös gyermeküket. Ugyanakkor az is érthető, ha szeretnék megvilágítani az elmúlt évek híreit a saját szemszögükből” – nyilatkozta Gergics Dániel, aki szerint Meghan Markle és Harry herceg egyaránt félelemmel tele ültek kamerák elé.

„Többször is végignéztem a másfél órás beszélgetést annak érdekében, hogy a tartalom mellett a testbeszédükre is tudjak koncentrálni. Ne felejtsük el, hogy Meghan Markle fantasztikus tehetséggel megáldott színésznő, viszont így is jól látszódott, hogy valódi düh és félelem volt benne a beszélgetés során. Harry herceg pedig még feleségénél is nagyfokúbb bizonytalanságot és félelmet sugárzott a testbeszéde alapján” – mondta Gergics Dániel.

Műsírás nélkül, nyugalomban

A kommunikációs szakértő úgy látta, hogy Meghan Markle megnyilvánulásai során nem lehetett érezni azt a feszélyezettséget, amire ilyen súlyos témák boncolgatása során számíthatnánk, sőt már-már túl nyugodt volt.

„Kellemes hangulatban, teadélután-szerűen telt beszélgetést láthattunk. Ennek az egyik oka az lehet, hogy Oprah és Meghan régóta ismerik egymást, a riporter a pár esküvőjén is ott volt, sőt közeli szomszédok. Bár a beszélgetés elején leszögezték, hogy nem voltak előre egyeztetett kérdések, a személyes szubjektív véleményem, az, hogy ez nem teljesen igaz. A beszélgetés felépítéséből az tűnik ki, hogy legalább egyes kérdéseket és témaköröket biztosan előre egyeztettek” – mondta Dániel.

„Vannak olyan mimikák és mozdulatok, amiket Meghan Markle annak ellenére sem tudna megmásítani, hogy jó színésznő. Ezeket figyelve egyértelműen az látszott, hogy nagyrészt őszinte volt a beszélgetés során. Történetmesélésnél a tekintetének irányából látszott, hogy valójában az emlékezetében kutatott. Sírásnál pedig nem erőltette meg magát, hanem valódi könnyek hullottak. Ugyanakkor úgy láttam, hogy nagyon óvatos volt abban a tekintetben hogy kiről mit nyilatkozik, nevesít-e bárkit” – tette hozzá a kommunikációs szakértő.

A monarchia vagy az egyéni szabadság ér többet?

A szakember úgy véli, hogy a legtöbb ember valószínűleg a házaspár oldalára fog állni. Viszont hozzátette: ne felejtsük el, hogy eddig csak egy oldalt hallgattunk még meg.

„Nem azt állítom, hogy Harryéknek nincs igazuk, viszont mindenki másképp éli meg a saját igazát és nem tudhatjuk, hogy mi történt a háttérben a királyi családban” – mondta Dániel, aki második otthonának tekinti az Egyesült Királyságot, egy ideig az otthona is volt, illetve üzleti szálak a mai napig intenzíven kötik a szigetországhoz.

„Angol ismerősöktől azt hallom, hogy a legfőbb vita azon van, hogy mi ér többet: a monarchia vagy az egyén szabadsága. A mai modern világban a legtöbben az utóbbira szavaznak.”

Mit tanulhatunk a beszélgetésből?

Hasonlóan a párhoz, mindannyiunknak vannak olyan mélyről jövő tévhiteink vagy nevelésből adódó nézeteink, amelyekre úgy gondolunk, hogy kőbe vannak vésve. Azzal amit Meghan Markle és Harry herceg megléptek, erőt adnak másoknak is a saját szabadságuk kiteljesedésére. 

„A tanulság szerintem az, hogy merni kell megvizsgálni az eddig érinthetetlennek hitt szempontokat is. Mindenen lehet változtatni, minden élethelyzetben lehet másként kommunikálni, s ha így teszünk, új lehetőségek nyílnak meg előttünk” – tette hozzá a kommunikációs szakértő.

Május végén nyílik meg az első Primark idehaza

Május 28-án az Arena Mallban nyitja meg első magyarországi üzletét a Primark nemzetközi divatáruház 3100 négyzetméteren - tájékoztatta a társaság az MTI-t szerdán.
2024. 04. 25. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 25. 07:30
Megosztás:

A Boehringer Ingelheim jelentős növekedést ért el 2023-ban és felgyorsítja a késői fázisú klinikai vizsgálatait

A Boehringer Ingelheim közzétette jelentését az éves eredményéről: a társaság 2023-ban jelentős haladást ért el kutatási folyamataiban, a kulcsfontosságú kutatási területeken zajló klinikai vizsgálatok a tervek szerint haladtak. A kutatás-fejlesztésre fordított kiadások 14,2%-kal nőttek, elérve az 5,8 milliárd eurót. A csoport nettó értékesítése 9,7%-kal* nőtt 2023-ban, 25,6 milliárd euróra, főleg a humán gyógyászat 10,3%-os* és az állatgyógyászat 6,9%-os* árbevétel-növekedésének köszönhetően.
2024. 04. 25. 07:00
Megosztás:

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit.
2024. 04. 25. 06:30
Megosztás:

Hol járnak a legjobban a lakásvásárlók az Otthonfelújítási Programmal?

A 3,5 millió forintos támogatásra jogosult települések közül a Sarkadi, a Mezőkovácsházi és Bácsalmási járásban lévőknél járnak a legjobban a vásárlók az eladó házak átlagos négyzetméterára szerint. A felújítással elérhető értéknövekedés pedig ezekben a járásokban akár 69-114 százalékos lehet. A 3,5 millióra jogosult járásokban élők becsült átlagos nettó béréhez képest Fonyódiban, Marcaliban és Pécsváradiban jelentheti a legkisebb megterhelést a kedvezményes hitel törlesztése.
2024. 04. 25. 06:00
Megosztás:

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.
2024. 04. 25. 05:30
Megosztás:

Top 100 nagyvállalat médiakiadásai drasztikusan csökkentek

A Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynöksége legfrissebb elemzése szerint a hazai nagyvállalatok forgalmuk alig 0,5 százalékát költik médiavásárlásra. A részletes elemzés a nagyvállalatok médiaköltéseinek alakulását vette figyelembe a magyarországi hirdetési piacon, eredménye pedig bizonyítja: elértéktelenedett a hazai média árazása.
2024. 04. 25. 05:00
Megosztás:

Új területen erősít az OTP Mobil: a vállalat felvásárolta a HelloPayt

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.
2024. 04. 25. 04:30
Megosztás:

Magyarország legnagyobb fenntarthatósági (ESG) tanácsadója jön létre az EY és a denkstatt szolgáltatásainak egyesülésével

A denkstatt az EY Globális Fenntarthatósági csapatának részévé válik. Magyarországon így mintegy 60 szakértő támogatja majd a vállalatokat a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal és a klímaváltozással kapcsolatos kérdések teljes körű kezelésében. A tranzakció hazánk mellett Ausztriában, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában is megtörténik
2024. 04. 25. 04:00
Megosztás:

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.
2024. 04. 25. 03:30
Megosztás:

Használtautó piaci körkép - mi megy most?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? Vajon a használt lízingautók jelenthetik a megoldást? Netán az élelmiszer és a műszaki cikkek után már a következő autónkat is online áruházból vehetjük? Az ALD Automotive | LeasePlan használtautó üzletágának igazgatója összefoglalta a jelenleg úttörő trendeket.
2024. 04. 25. 03:00
Megosztás:

Így járt a nyugdíjas, mikor megmarta a macskája

Benedek bácsi, a mindenki által kedvelt nyugdíjas, sosem gondolta volna, hogy egy átlagos délután ilyen váratlan fordulatot vehet. Kisvárosuk csendes, a hétköznapok nyugodtak, és mindenki ismerte Mirci macskát, aki gyakran kísérte gazdáját a napi séták során.
2024. 04. 25. 02:00
Megosztás:

Így jelzi az ujjad, ha beteg a tüdőd!

A tüdőfibrózis egyike az intersticiális tüdőbetegségeknek, mely egy széles spektrumú kategóriát foglal magába több mint kétszáz különböző típusú betegséggel. Ez a betegség tartós és gyakran visszafordíthatatlan károsodást okoz, amely egyes betegeknél a kezelések ellenére is folyamatosan romlik.
2024. 04. 25. 01:00
Megosztás:

A Slothana mém érme 15 millió dollárt gyűjtött, még pár napig tart az előértékesítés

A Solana-alapú új és szenzációs, 420-barát mém érme projektje a Slothana (SLOTH), amely egy hónapig tartó előértékesítése alatt összesen 15 millió dollárt gyűjtött össze.
2024. 04. 25. 00:01
Megosztás:

Ismét csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az USA-ban

Az Egyesült Államokban november vége óta a legmagasabbra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az április 19-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 04. 24. 23:30
Megosztás:

Szigorítaná az építési szabályokat az ÉTDR

Az ÉTDR (építésügyi hatósági engedélyeztetési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer) működését szabályozó jogszabálytervezet az építési szabályok szigorítását szolgálja - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 24. 23:00
Megosztás:

Iskolai rosszullét miatt nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére szerdán.
2024. 04. 24. 22:30
Megosztás:

Brüsszel továbbra sem korlátozza az ukrán gabonabehozatalt

Az Európai Parlament kedden nagy többséggel megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának további egy évvel történő meghosszabbítását, tovább nehezítve ezzel az európai gazdák helyzetét. Ezzel a döntéssel a brüsszeli elit ismét bebizonyította, hogy számára fontosabbak Ukrajna érdekei, mint az európai gazdák boldogulása - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleményében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.
2024. 04. 24. 22:00
Megosztás:

Figyelmeztetést kapott a repohár-forgalmazó Cup Revolution

Figyelmeztette és megfelelésre kötelezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az egyik legnagyobb hazai repohár-forgalmazó vállalkozást, a Cup Revolution Kft.-t, mert a cég megtévesztő módon kommunikált a poharak, illetve a visszaváltási rendszer környezetre gyakorolt hatásairól a fogyasztók számára - közölte a Gazdasági Versenyhivatal Közszolgálati Kommunikációs Iroda szerdán közleményben az MTI-vel.
2024. 04. 24. 21:30
Megosztás:

Februárban nőtt a bruttó átlagkereset

2024. februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 400, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 417 100 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,0, a nettó átlagkereset 13,8, a reálkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak 3,7 százalékos növekedése mellett - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 24. 21:00
Megosztás: