Így rendezte át a koronavírus a hazai biztosítási piacot

A COVID-19 miatt bevezetett korlátozások lépéskényszerbe hozták a biztosítási szektort: megváltozott az értékesítési környezet, de emellett megváltoztak a fogyasztói szokások is. Mindezzel a biztosítóknak is lépést kell tartaniuk. Rövid távon azok a biztosítók lesznek sikeresebbek, akik minél szélesebb módon tudják kiszolgálni az ügyfeleiket, míg középtávon azok, akik a jelenlegi pályakezdő generáció igényeinek megfelelően kifejezetten széles termékpalettával rendelkeznek.

Így rendezte át a koronavírus a hazai biztosítási piacot

A Capgemini és az Efma nemrég tette közzé a 2021. évi World Insurance Reportot, amelyben a COVID-19 biztosító társaságokra gyakorolt hatását vizsgálták. Az elemzés rávilágított arra, hogy az ügyfélszerzés- és megtartás érdekében ezeknek a társaságoknak is lépniük kell: újra kell gondolniuk értékesítési modelljeiket és azt, hogy miként tudnak kiváló ügyfélélményt (CX), maximális értéket és zavartalan szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek.
 
„Meglátásunk szerint a koronavírus két területen fejtette ki hatását a biztosítási piac egészét nézve: az értékesítési ütem visszaesése (utasbiztosítások és unit-linked biztosítások), valamint a kárkifizetések csökkenése terén (a kisebb arányú gépjárműhasználat miatt csökkentek a káresemények). Ügyfeleink visszajelzése alapján a biztosítók az értékesítést érintő negatív hatás ellenére egyes üzletágakban és terméktípusoknál megőrizték üzletszerzési képességüket és a nyugdíjbiztosítások,illetve a nem-élet ágban - a folyamatos díjfizetésű biztosítások esetén - növelték bevételüket” – mondja a hazai piaci helyzetről Szebellédy Balázs, a Capgemini Pénzintézeti szektorvezetője a kutatáshoz kapcsolódóan.

A fejlődés kulcsa a digitalizáció

Mindezen változások következtében a hazai biztosítóknak is lépniük kell. Ez pedig még inkább a piac digitalizációja felé terelte a társaságokat. „Természetesen eddig is voltak erre irányuló törekvések, tervek, de ezeknek a járvány prioritást adott. A lakossági ügyfelek jól fogadták, hozzászoktak, sőt természetesnek vették azt a digitális ügyfélkiszolgálást, amit biztosítanak számukra a nagy kereskedelmi láncok, vendéglátó egységek, bankok és összességében a retail szektor szolgáltatói” – teszi hozzá Dóczi Zoltán, Insurance Business Analyst.
 
„Ezt a trendet a biztosítási szektornak is le kellett követnie, sőt további fejlesztésekre van szükség. Véleményünk szerint ez a szektor a retail üzletág egészét nézve még kevésbé érett a digitális ügyfélkiszolgálás terén. Azonban a konkrét fejlesztéseket tekintve látható, hogy mindenki elindult a digitális csatornák irányába. Előtérbe kerültek a partner- és önkiszolgáló ügyfélportál fejlesztések, digitális csoportmunkát támogató alkalmazások bevezetése” – mondja Szekeres Zsolt, Presales Solution Architect, aki hangsúlyozza, mindez, csak a kezdet.
 
„Vannak olyan ügyfeleink, akik ennél innovatívabb tervekkel rendelkeznek és már elindultak a digitális biztosítóvá válás útján. Chatbot megoldást terveznek, elektronikus dokumentum-kezelést és számos videó azonosítással történő online szolgáltatást vezettek/vezetnek be (pl.: kárbejelentési szemle, kárrendezés az online térben).”
 
Míg a World Insurance Report és a szakemberek is rávilágítanak arra, hogy a digitalizáció szerepe mennyire fontos, addig nem lehet elmenni a tény mellett: egyes biztosítástípusok esetében továbbra is megkerülhetetlen a személyes jelenlétet.
 
„Előretört a digitalizáció az értékesítés támogatásában is. A biztosítók az ügyfél- és szerződéses adatokat igyekeznek egy CRM rendszerbe aggregálni, illetve az egységes kezelésen túl olyan funkciókat is kialakítani, amely az értékesítés hatékonyságát növeli. Tapasztalatunk szerint ilyen funkció – a bankok, illetve egyéb, retail szolgáltatók által már bevezetett - next best offer funkció. Az ügyfelek személyiségéhez passzoló, ergo személyre szabott ajánlatok előtérbe helyezése, a tanácsadók munkájának megkönnyítése, részint a bárhonnan elérhető 360 fokos ügyfélkép és valószínűsíthető üzleti lehetőségek biztosításán keresztül” – mondja Dóczi Zoltán, Insurance Business Analyst, aki a fizikai jelenlét fontosságát is meghatározónak tartja a digitalizáció mellett.

„Az ügyféloldali fogadtatás szempontjából úgy látjuk, hogy a meglévő ügyféligény, illetve kisebb értékű termékek, befektetések kapcsán működik jól a digitális csatorna, ide sorolható tipikusan az utasbiztosítás és minden olyan termék, amelyet a fiatalabbak vesznek igénybe. Életbiztosítások, komplexebb termékek kapcsán, illetve minden olyan esetben, amikor az idősebb generációt kell kiszolgálni továbbra is szükségesnek érzik a biztosítók a személyes kapcsolatot.”

Felhő alapú működés, blockchain, mesterséges intelligencia

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a World Insurance Report 2021 által említett „figitális” vagyis a fizikai jelenlét és a digitális elköteleződés keveréke lesz a meghatározó a jövő biztosítási piacán. Ennek része a további fejlesztés, digitalizáció, amelyben a távlati célok is kikristályosodni látszanak.

„A korábban említettek mellett a közeli jövőben a felhő alapú működés erősítése, közép- és hosszútávon pedig a blockchain technológia és mesterséges intelligencia bevezetése jelenik meg a fejlesztési tervekben. Kiemelnénk, hogy a felhőalapú működés esetén nem elsősorban a kapacitás és teljesítmény skálázhatóságát értik már az ügyfelek, hanem olyan „szakrendszerek” és üzleti alkalmazások akár időszakos bevezetését, ahol a bevezetési idő, a funkció időbeli megjelenése komoly üzleti értékkel bír, illetve nincs egy nagy egyszeri költség, nincs erős pénzügyi belépési küszöb, hanem a díjazás használatalapú. Ergo míg korábban egy rendszer bevezetése akár két-három évet is igénybe vett, addig ez az időszak most hónapokra szorítható le. Természetesen az üzleti koncepciónak, illetve bizonyos technológiai specifikációknak így is meg kell születnie” – teszi hozzá Szebellédy Balázs, a Capgemini Pénzintézeti szektorvezetője, aki a piac sikerét kettősnek látja.

„Alapvetően a célcsoport kultúrájából fakadó igények határozzák meg az ügyfélkiszolgálás elsődleges módját. Úgy gondoljuk, hogy rövid távon azok a biztosítók lesznek sikeresebbek, akik minél szélesebb módon tudják kiszolgálni az ügyfeleiket, míg középtávon azok a biztosítók, akik a jelenlegi pályakezdő generáció igényeinek megfelelően kifejezetten széles termékpalettával rendelkeznek.”

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: