Így rendezte át a koronavírus a hazai biztosítási piacot

A COVID-19 miatt bevezetett korlátozások lépéskényszerbe hozták a biztosítási szektort: megváltozott az értékesítési környezet, de emellett megváltoztak a fogyasztói szokások is. Mindezzel a biztosítóknak is lépést kell tartaniuk. Rövid távon azok a biztosítók lesznek sikeresebbek, akik minél szélesebb módon tudják kiszolgálni az ügyfeleiket, míg középtávon azok, akik a jelenlegi pályakezdő generáció igényeinek megfelelően kifejezetten széles termékpalettával rendelkeznek.

Így rendezte át a koronavírus a hazai biztosítási piacot

A Capgemini és az Efma nemrég tette közzé a 2021. évi World Insurance Reportot, amelyben a COVID-19 biztosító társaságokra gyakorolt hatását vizsgálták. Az elemzés rávilágított arra, hogy az ügyfélszerzés- és megtartás érdekében ezeknek a társaságoknak is lépniük kell: újra kell gondolniuk értékesítési modelljeiket és azt, hogy miként tudnak kiváló ügyfélélményt (CX), maximális értéket és zavartalan szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek.
 
„Meglátásunk szerint a koronavírus két területen fejtette ki hatását a biztosítási piac egészét nézve: az értékesítési ütem visszaesése (utasbiztosítások és unit-linked biztosítások), valamint a kárkifizetések csökkenése terén (a kisebb arányú gépjárműhasználat miatt csökkentek a káresemények). Ügyfeleink visszajelzése alapján a biztosítók az értékesítést érintő negatív hatás ellenére egyes üzletágakban és terméktípusoknál megőrizték üzletszerzési képességüket és a nyugdíjbiztosítások,illetve a nem-élet ágban - a folyamatos díjfizetésű biztosítások esetén - növelték bevételüket” – mondja a hazai piaci helyzetről Szebellédy Balázs, a Capgemini Pénzintézeti szektorvezetője a kutatáshoz kapcsolódóan.

A fejlődés kulcsa a digitalizáció

Mindezen változások következtében a hazai biztosítóknak is lépniük kell. Ez pedig még inkább a piac digitalizációja felé terelte a társaságokat. „Természetesen eddig is voltak erre irányuló törekvések, tervek, de ezeknek a járvány prioritást adott. A lakossági ügyfelek jól fogadták, hozzászoktak, sőt természetesnek vették azt a digitális ügyfélkiszolgálást, amit biztosítanak számukra a nagy kereskedelmi láncok, vendéglátó egységek, bankok és összességében a retail szektor szolgáltatói” – teszi hozzá Dóczi Zoltán, Insurance Business Analyst.
 
„Ezt a trendet a biztosítási szektornak is le kellett követnie, sőt további fejlesztésekre van szükség. Véleményünk szerint ez a szektor a retail üzletág egészét nézve még kevésbé érett a digitális ügyfélkiszolgálás terén. Azonban a konkrét fejlesztéseket tekintve látható, hogy mindenki elindult a digitális csatornák irányába. Előtérbe kerültek a partner- és önkiszolgáló ügyfélportál fejlesztések, digitális csoportmunkát támogató alkalmazások bevezetése” – mondja Szekeres Zsolt, Presales Solution Architect, aki hangsúlyozza, mindez, csak a kezdet.
 
„Vannak olyan ügyfeleink, akik ennél innovatívabb tervekkel rendelkeznek és már elindultak a digitális biztosítóvá válás útján. Chatbot megoldást terveznek, elektronikus dokumentum-kezelést és számos videó azonosítással történő online szolgáltatást vezettek/vezetnek be (pl.: kárbejelentési szemle, kárrendezés az online térben).”
 
Míg a World Insurance Report és a szakemberek is rávilágítanak arra, hogy a digitalizáció szerepe mennyire fontos, addig nem lehet elmenni a tény mellett: egyes biztosítástípusok esetében továbbra is megkerülhetetlen a személyes jelenlétet.
 
„Előretört a digitalizáció az értékesítés támogatásában is. A biztosítók az ügyfél- és szerződéses adatokat igyekeznek egy CRM rendszerbe aggregálni, illetve az egységes kezelésen túl olyan funkciókat is kialakítani, amely az értékesítés hatékonyságát növeli. Tapasztalatunk szerint ilyen funkció – a bankok, illetve egyéb, retail szolgáltatók által már bevezetett - next best offer funkció. Az ügyfelek személyiségéhez passzoló, ergo személyre szabott ajánlatok előtérbe helyezése, a tanácsadók munkájának megkönnyítése, részint a bárhonnan elérhető 360 fokos ügyfélkép és valószínűsíthető üzleti lehetőségek biztosításán keresztül” – mondja Dóczi Zoltán, Insurance Business Analyst, aki a fizikai jelenlét fontosságát is meghatározónak tartja a digitalizáció mellett.

„Az ügyféloldali fogadtatás szempontjából úgy látjuk, hogy a meglévő ügyféligény, illetve kisebb értékű termékek, befektetések kapcsán működik jól a digitális csatorna, ide sorolható tipikusan az utasbiztosítás és minden olyan termék, amelyet a fiatalabbak vesznek igénybe. Életbiztosítások, komplexebb termékek kapcsán, illetve minden olyan esetben, amikor az idősebb generációt kell kiszolgálni továbbra is szükségesnek érzik a biztosítók a személyes kapcsolatot.”

Felhő alapú működés, blockchain, mesterséges intelligencia

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a World Insurance Report 2021 által említett „figitális” vagyis a fizikai jelenlét és a digitális elköteleződés keveréke lesz a meghatározó a jövő biztosítási piacán. Ennek része a további fejlesztés, digitalizáció, amelyben a távlati célok is kikristályosodni látszanak.

„A korábban említettek mellett a közeli jövőben a felhő alapú működés erősítése, közép- és hosszútávon pedig a blockchain technológia és mesterséges intelligencia bevezetése jelenik meg a fejlesztési tervekben. Kiemelnénk, hogy a felhőalapú működés esetén nem elsősorban a kapacitás és teljesítmény skálázhatóságát értik már az ügyfelek, hanem olyan „szakrendszerek” és üzleti alkalmazások akár időszakos bevezetését, ahol a bevezetési idő, a funkció időbeli megjelenése komoly üzleti értékkel bír, illetve nincs egy nagy egyszeri költség, nincs erős pénzügyi belépési küszöb, hanem a díjazás használatalapú. Ergo míg korábban egy rendszer bevezetése akár két-három évet is igénybe vett, addig ez az időszak most hónapokra szorítható le. Természetesen az üzleti koncepciónak, illetve bizonyos technológiai specifikációknak így is meg kell születnie” – teszi hozzá Szebellédy Balázs, a Capgemini Pénzintézeti szektorvezetője, aki a piac sikerét kettősnek látja.

„Alapvetően a célcsoport kultúrájából fakadó igények határozzák meg az ügyfélkiszolgálás elsődleges módját. Úgy gondoljuk, hogy rövid távon azok a biztosítók lesznek sikeresebbek, akik minél szélesebb módon tudják kiszolgálni az ügyfeleiket, míg középtávon azok a biztosítók, akik a jelenlegi pályakezdő generáció igényeinek megfelelően kifejezetten széles termékpalettával rendelkeznek.”

Hozzászólások

Budapest zöldfejlesztéseiről beszélgettek a Művészetek Völgyében

Budapest zöldfejlesztéseiről rendeztek kerekasztal-beszélgetést szombaton a Művészetek Völgyében a Pest-Buda Udvarban.
2021. 07. 24. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Három vidéki étterem is az ország tíz legjobbja közé került

A tatai Platán Gourmet lett az Év Vidéki Étterme Díj nyertese; a Dining Guide történetében először három vidéki étterem is az ország tíz legjobbja közé került - közölte az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-vel.
2021. 07. 24. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Összművészeti fesztivált rendeznek Szentendrén

Koncertek, képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, zenés tárlatvezetés és filmklub is színesítik a programokat augusztus 27. és 29. között a szentendrei ArtKert összművészeti fesztiválon.
2021. 07. 24. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fejlesztik a városi és települési erdőket

A fásítások és az erdőtelepítések valós megoldásokat jelentenek az élet jobbá tételéhez és különösen a városokban hozzájárulnak a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentéséhez - közölte az Agrárminisztérium (AM) Nagy István agrárminisztert idézve szombaton az MTI-vel.
2021. 07. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

K&H: a diákok fele optimistán látja a munkaerőpiacot

Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
2021. 07. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendkívüli intézkedések az építőiparban

A kormány több olyan rendeletet is kiadott a közelmúltban, amelyek jelentős hatást gyakorolnak mind az építőiparra, mind az építési alapanyagokat kitermelői ágazatra. A bevezetett intézkedések hatással lehetnek a már hatályban lévő szerződések teljesítésére, illetve a futó projektek kivitelezésére is. Ennek oka, hogy amennyiben az állam gyakorolja az elővásárlás jogát, úgy egy hazai eladó nem feltétlenül tudja teljesíteni a külföldi szerződéses partnerei felé vállalt kötelezettségeit, ami szerződésszegést eredményezhet. A PwC Magyarország szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat és a tisztázatlan kérdéseket.
2021. 07. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több, mint 6000 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetemre 2021-ben

147 fővel növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2021-es központi felvételi eljárásban – 6051 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.
2021. 07. 24. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért ne várjunk őszig a kéménysepréssel!

Nem kell őszig várni, érdemes már most elvégeztetni az ingyenes kéményellenőrzést a szakemberek szerint.
2021. 07. 24. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négy velencei-tavi strand szünetel

Felfüggesztette a Velencei-tó déli partján négy strand működését a Fejér Megyei Kormányhivatal a vízminőség romlása miatt. Egyelőre nem fogadhat fürdőzőket a Drótszamár Park és Kemping Strand, a Velence Resort & Spa, az Agárd Napsugár Strand és a Gárdony Tini Strand.
2021. 07. 24. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatalmas segítség a gazdáknak

Kiszámítható támogatási feltételekkel és tervezhető fejlesztési lehetőségekkel segíti az agrártárca a gazdákat - jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az MKB Bank Nyrt., az Andest 2005 Kft. és a Gazda Kontroll Kft. tematikus programsorozatának mezőkövesdi állomásán, pénteken a tárca közleménye szerint.
2021. 07. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Volánbusz fejlődik tovább

Három beszállítótól összesen mintegy 700 új autóbuszt állítanak üzembe év végéig a Volánbusz országos flottájának részeként, ebből 32 korszerű járművet ezekben a hetekben helyeznek forgalomba Zala megyében - közölte az új buszok pénteki, zalaegerszegi bemutatóján a közlekedési társaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese.
2021. 07. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy összegű támogatás a hazai vállalkozások piacra kerülő innovációinak

A legnagyobb keretösszegű innovációs pályázat tavaly tavaszi meghirdetését követően, a nagy érdeklődésre tekintettel a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) egy őszi fordulót is elindított a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására - közölte Bódis József. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára bejelentette: mostanra a második körben beadott pályázatokról is megszületett a döntés, amely alapján újabb 153 projekt jutott összesen több mint 52 milliárd forint támogatáshoz.
2021. 07. 24. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sokkal több magyar utazott horvátba mint tavaly

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója pénteken az MTI-t.
2021. 07. 24. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

450 millió forintos befektetési kört zárt a Blue Colibri, a munkáltatók digitális szárnysegédje

A vállalati belső kommunikációval, a munkavállalók oktatásának és adminisztrációjának digitalizációjával foglalkozó Blue Colbri nevű hazai startup 450 millió forintot vont be. Korábbi befektető, az OXO Technologies Holding Nyrt. mellett ezúttal a Bonitás Kockázati Tőkealap II. csatlakozott a második körhöz. Az innovatív HR-tech csapat a forrást a termék további fejlesztésére, hazai és nemzetközi terjeszkedésre, elsősorban Kelet-Közép-Európában és a DACH régióban történő értékesítés dinamikus felfuttatására fordítja.
2021. 07. 23. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Legek az albérletpiacról – 270-szeres árkülönbség a kínálatban – 9 négyzetméteres szupermini-garzontól az 1000 négyzetméteres kastélyig

Az országos albérletpiaci kínálatban akad havi 20 ezer forintért Hajdú-Bihar megyei albérlet. Szintén a legolcsóbbak közé tartozik egy, kifejezetten egyetemista bérlőknek szánt dunaújvárosi lakás, 40 ezer forintért bérelhető minden hónapban. A budapesti piacon a XV. kerületben található a legolcsóbb, 23 négyzetméteres albérlet, ezért havi 60 ezer forintot szeretne kapni a tulajdonos. Az ország legdrágább kiadó ingatlanáért - egy rózsadombi családi házért - 5,4 millió forint bérleti díj fejében lehet kivenni.
2021. 07. 23. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alacsony forgalomban csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
2021. 07. 23. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A GVH horgára akadt a horgászati cikkek egyik legnagyobb hazai nagykereskedője

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az egyik legnagyobb hazai, horgászati cikkek nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozással szemben, amiért feltételezhetően szankcionálta az ajánlott áraknál olcsóbban értékesítő viszonteladóit.
2021. 07. 23. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb keretmegállapodás nyerteseként hirdette ki a Delta Systems Kft.-t a Digitális Kormányzati Ügynökség

Konzorciumi tagként keretmegállapodást köthet a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonában álló leányvállalata, a Delta Systems Kft. a Digitális Kormányzati Ügynökséggel. A megállapodás értelmében a társaságot mobiltelefonok beszerzésével és kiszállításával bízhatják meg.
2021. 07. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőhet az újlakások ára a mindennél kedvezőbb lakáshitellel

Új hitelprogramot hirdetett meg az MNB októbertől: a Zöld Otthon Program legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett kínál lakáshitelt mindazoknak, akik magas energiahatékonyságú, legalább BB besorolású, zöld szempontoknak megfelelő házat építenének vagy új ingatlant vásárolnának. Kiss Tamás, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat értékesítési vezetője arról beszélt, a bejelentés hatására sokan kivárnak a lakásvétellel, ugyanakkor aki használt ingatlant szeretne venni, annak teljesen felesleges a tranzakciót halogatni. A szakértő hozzátette, nőni fog a kereslet az újlakás-piacon, ennek hatására pedig az árak is emelkedhetnek majd.
2021. 07. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdték munkájukat a Magyar Bankholding új üzleti vezérigazgató-helyettesei

A Magyar Bankholding Zrt. a márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez, jelenlegi pozíciójuk megtartása mellett.
2021. 07. 23. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások: