Jön az iskolakezdés, mélyen a zsebbe kell nyúlni - akad megoldás

A pandémia előtti években az augusztus a személyi kölcsönök terén pörgős időszakot jelentett, sok háztartás az iskolakezdés előtti jelentős kiadásait hitelből finanszírozta. Az elmúlt években már a karácsonyi időszakot is meghaladta a kölcsönök folyósítása. A hitelfelvételben gondolkodóknak jó hír, hogy a versenynek köszönhetően az MNB kamatemelése még csak minimális mértékben látszik meg a banki személyi hitel ajánlatokon.

Jön az iskolakezdés, mélyen a zsebbe kell nyúlni - akad megoldás

A tanévkezdés nem csak az albérletpiacon jelent főszezont a lakhatási megoldást kereső diákok miatt, hanem a személyi kölcsönök piacát is az átlagosnál élénkebb időszak jellemzi ezekben a hetekben. A szeptemberi tanévkezdéshez szükséges nagyobb kiadásokra a hitelképes családoknak jó alternatívát jelenthetnek a piacon elérhető legkedvezőbb konstrukciók.

Milliárdos kiugrások augusztusban

A személyi hiteleknél épp ezért az év egyik csúcshónapjának számít a nyárutó. A money.hu számításai szerint a válság éveit követően augusztusban az éves átlagos személyi hitel kihelyezésnél rendszerint 5-7 százalékkal több személyi hitelt folyósítottak augusztusban.

2016-ban az augusztusban folyósított személyi hitelek összege 3,5 milliárddal, 2017-ben 5, 2018-ban pedig már 6 milliárd forinttal volt magasabb az augusztusi folyósítás, mint az éves átlagos kihelyezés. Sőt 2017-ben és 2018-ban az augusztusi folyósítás a hagyományosan erős karácsonyi hónapokat, a novembert és a decembert is maga mögé utasította. A minden eddiginél nagyobb, összesen 562,2 milliárd forintos kihelyezést hozó 2019-ben is felülmúlta az augusztusi 48,2 milliárdos folyósítás az év egészének 40,69 milliárdos átlagos adatát, s nyári hónap itt is rávert a decemberi folyósításra.

Kaució, laptop, bútor

Az augusztusi hitelfelvételi kedv élénkülése azzal magyarázható, hogy sok családnak hirtelen rendkívüli kiadást jelent az iskolakezdés. A Regio Játék friss felmérése szerint egy általános iskolás beiskoláztatása 50 ezer forintnál kevesebből nem úszható meg majd az idén, ám ha a tanszereken túl akár csak néhány alapvető eszköz – például iskolatáska – pótlására is szükség lenne, az összeg egyből a duplájára nő. A pandémia alatt sok családnak kellett a digitális oktatáshoz szükséges költséges eszközöket, például laptopokat is vásárolnia, ez a mostani tanév előtt sem kerülhető meg. S ne feledkezzünk el arról sem, hogy több a helyen a lakás átalakítása miatt keletkezik komoly költség, bútorokat (íróasztal, szekrények) kell beszerezni annak érdekében, hogy a gyerekek jobban tudjanak tanulni. Több család esetében a főiskolára, egyetemre felvételt nyert gyermek albérletéhez szükséges több százezer forintos kaució előteremtése jelent majd komoly kihívást.

A banki verseny jól jön a hitelben gondolkodóknak

Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniusban és júliusban is emelte a jegybanki alapkamatot, a bankok ezt egyelőre nem, vagy csak minimális mértékben érvényesítették a személyi kölcsönök kamataiban. Ennek oka az lehet, hogy a bankok szeretnék újra felfuttatni a személyi kölcsönök piacát. S bár hónapról-hónapra szépen bővül a kihelyezés, a tavalyi első hat hónap 183 milliárd forinthoz képest 2021. első félévében már közel 219 milliárd forint személyi hitelt vettek fel a háztartások, ám ez még mindig több, mint 20 százalékkal marad el a 2019-es adattól.

A kihelyezési verseny tehát egyelőre elnyomja a jegybanki kamatemelés hatásait, sőt néhány banknál akciókkal is találkozhatunk. Ugyanakkor a money.hu elemzői arra figyelmeztetnek, hogy ez a helyzet nem tarthat sokáig, hiszen például a fogyasztóbarát személyi hitelek kamatozása a pénzpiaci referenciakamatokhoz kötött, így ezen termékek esetében a következő hetekben megtörténhet a drágulás.

Százezreket spórolhatunk

Augusztus elején a money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint az 5 éves futamidejű, 1 millió forintos személyi kölcsönök között a legkedvezőbbeknél a havi törlesztés nem éri el a 20 ezer forintot, s ha vállaljuk azt is, hogy a hitelt nyújtó banknál számlát nyitunk, a teljes visszafizetendő összeg jócskán 1,2 millió forint alatt maradhat (ehhez 7,2-7,6 százalék közötti teljes hiteldíj mutató – THM kell).

A személyi hitel felvétele a legtöbb banknál egyszerű, sőt teljesen online intézhető. A megfelelő számlamúlt esetén akár fél óra múlva is a számlán landolhat a ma még olcsó kamatozással elérhető összeg, amelyet a későbbiekben bármikor el lehet költeni. Ugyanakkor a személyi hitelek esetében sem árt az összehasonlítás, amit megkönnyít, hogy egyre több bank ma már nem csak saját ügyfelei, hanem más pénzintézetnél bankolók számára is kedvező megoldásokat kínál. Az összevetés azért fontos, mert a fenti példában szereplő hitel esetében is akár 100 ezer forintot meghaladó összeget spórolhatunk, ha a megfelelő ajánlatot választjuk. A fentiek miatt érdemes a gyermekük sulikezdését tervező szülőknek is leülniük egy kis matekra, amit a money.hu saját szolgáltatással segít.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: