Kamatot emelt az MNB - jöhetnek a magasabb hitelkamatok

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a mai napon 30 bázisponttal 0,9 százalékra emelte az alapkamatot azzal a céllal, hogy csökkentse az inflációs várakozásokat, s a pénzromlás ütemét újra a 3 százalékos szint közelébe hozza le.

Kamatot emelt az MNB - jöhetnek a magasabb hitelkamatok

Várható volt

A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a mostani kamatdöntés kihat majd a hitelek kamatára is, hiszen az alapkamat emelkedését a piaci kamatszintek is követni szokták, a bankok pedig ezen piaci kamatokhoz kötötték a hitelek árazását. Azt, hogy az MNB kamatot fog emelni nagyjából másfél-két hónapja szinte mindenki biztosra veszi. A májusi 5,1 százalékos infláció önmagában lépésre ösztönözhette az MNB-t, ám a jegybank vezetői sem rejtették véka alá kamatemelési terveiket. A nagyobb kérdés az, hogy mennyire lesz igaza azoknak a szakértőknek, akik azt várják, hogy az MNB mostantól negyedévente tovább fogja emelni a kamatokat.

Az elmúlt hetekben a piac már elkezdte beárazni a várható kamatemelést. A változó kamatozású hitelek kamatának kiszámításához legtöbbször használt 3 havi BUBOR mértéke 0,79 százalékról 0,94 százalékra drágult május eleje óta. A hosszan fix hitelek kamatbázisát jelentő 5 éves futamidőre a két fajta referenciahozam, (ÁKK és BIRS) 0,38 és 0,34 százalékkal emelkedett alig több, mint másfél hónap alatt. A 10 éves futamidőre 12-15 bázispontos volt az emelkedés.

Szelektív emelések

A money.hu saját adatbázisában arra kereste a választ, hogy a várakozások hogyan épültek be eddig a lakáshitel kamatokba. Összességében elmondható, hogy a jelzáloghitelek kamatát az elmúlt két hónapban a referenciakamat változásához igazította szinte minden pénzintézet. Így tett az OTP, a K&H, a CIB, a Raiffeisen, a Takarékbank, a Gránit, a Magnet és a Sopron Bank is. Az Unicredit Banknál így az 1 éves kamatperiódusú otthonteremtő hitelek Teljes Hiteldíj Mutatója (THM) két hónap alatt 4,47-ról 4,64 százalékra, az 5 éves otthonteremtőké, 4,82 százalékról 4,97 százalékra emelkedett.

A bankok többsége egyelőre nem változtatott a kamatfelárakon, így a hitelek költségei csak a referenciakamat változásával nőttek meg. Az MKB-nál a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) kamatát ráadásul egyelőre teljesen megkímélte eddig a változás. Az Ersténél is csak a 6 hónapos BUBOR-hoz kötött kamatoknál követték le a piaci kamatemelkedést, az 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint a 15 éves fix futamidejű jelzáloghitelek kamatai változatlanok maradtak.

A Gránit Banknál az akciós lakáshitelek THM-je nem változott, azaz itt a bank egyelőre „benyelte” a kamatemelkedést – így az otthonteremtő hitel kamata 3,13, az otthonfelújítási hitelé 3,21 százalék jelenleg. Bár május elején a Raiffeisen Bank is lekövette ugyan a referenciakamatok emelkedését, ám az 5 évesnél hosszabb kamatperiódusú és a végig fix kamatozású jelzáloghitelek kamatai nem változtak a banknál. Májusban ráadásul a Raiffeisen a 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatát 0,2 százalékponttal, a 10 évig fix hiteleké 0,05 százalékponttal csökkentette is.

Megjelent a drágulás

A bankok egyre nagyobb része ugyanakkor már hozzányúlt az árazáshoz is. A Budapest Banknál (BB) május 1-től a végig fix hiteleknél 0,27, az 5 éves kamatperiódusú hiteleknél 20 millió forintos hitelösszeg alatt 0,31 százalékpont, fölötte 0,4 százalékpont lett a kamatemelés mértéke. A 10 éves kamatperiódusú hiteleknél 20 milliós hitelösszeg alatt 0,31, felette 0,24 százalékpont volt az emelés. A BB az 5 éves Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelét (MFL) 0,45 százalékponttal, a 10 éves MFL hitelét 0,36 százalékponttal kínálja drágábban, míg a végig fix MFL hiteleknél 0,27 százalékpont volt az emelés.

A Takarékbank májustól részben kivezette, részben csökkentette a korábbi jelzáloghitelek mellé adott kamatkedvezményt – ez önmagában 0,1 százalékos emelkedést jelent. A Takarék Ötös Otthon Lakáshitel THM-je 4,08-ról 4,5 százalékra, a Takarék Tízes Otthon Lakáshitel hiteldíjmutatója 4,61 százalékról 5,03 százalékra emelkedett. A bank ugyanakkor májustól 15 és 20 éves fix hitelt is kínál 5,65, illetve 5,03 százalékos kamat mellett. Az Oberbanknál az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata 0,2 százalékponttal, a 10 éveseké 0,25 százalékponttal lett magasabb – a pénzintézet jelezte, hogy az adott kamatszintek július 14-ig érvényesek .

Az OTP-nél június 1-től a Fix5, Fix10 és Fix20 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kamata 0,5 százalékponttal emelkedett, ám a 10 évre 13-31 millió forintos MFL kölcsönt igénylők ennél is nagyobb, 0,6 százalékos kamatemeléssel találkoznak. Ugyanakkor a piaci lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatai eddig nem változtak a banknál.

Az UniCreditnél június 10-étől az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata 0,5 százalékponttal, a 10 éveseké 0,24 százalékponttal drágult, a 19-20 évig fix hitelek pedig 0,3 százalékponttal magasabb kamaton érhetőek el. Viszont a fogyasztóbarát lakáshitelek közül csak az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata lett magasabb, a 19-20 évig fix hiteleké nem.

A K&H-nál az üzleti feltételű lakáshiteleket és a fogyasztóbarát lakáshiteleket a K6 kategóriába tartozó ügyfelek májusban alacsonyabb kamaton kapták, ám a bank júniusban visszavonulót fújt ebben a kedvezményben. Június 10-től ugyanakkor a K&H mind az üzleti, mind az MFL hitelek kamatait megemelte. Az 5 és 10 éves kamatperiódussal bíró, illetve a 10 és 15 éves futamidőre kínált végig fix hitelek kamata egyaránt 0,3 százalékponttal emelkedett, míg a 20 éves futamidőre felvett, végig fix kamatozású hitelek kamata 10 bázisponttal magasabb kamaton érhető csak el.

Mi várható - egekbe mennek a kamatok?

A money.hu értékelése szerint a kamatemelések a következő hónapokban folyamatosak lehetnek. A hitelfelvevő csak abban reménykedhet, hogy a bankok ügyfelekért zajló komoly versenye miatt ez a kamatemelkedés bankonként eltérő mértékű lesz. S bár jó eséllyel az eddigi rekordalacsony hitelkamatoknak búcsút mondhatunk, a jövőben talán még érdemesebb lesz összehasonlítani a banki hitelajánlatokat.

Esett a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államok közép-atlanti térségében

Jelentősen veszített lendületéből a feldolgozóipar az Egyesült Államok közép-atlanti térségében októberben.
2021. 10. 24. 23:00
Megosztás:

Tanítási és munkaszüneti hetet rendeltek el Oroszországban

Egységes országos tanítási szünet bevezetését javasolta az iskolák számára az október 30. és november 7. közötti időszakra a koronavírus-járványhelyzet romlása miatt csütörtökön az orosz egészségügyi minisztérium, miközben mind az új fertőzöttek, mind a halottak száma új napi rekordot döntött meg.
2021. 10. 24. 22:00
Megosztás:

Eddig jóval több aszteroidával ütközött a Föld, mint azt gondoltuk

Jóval több aszteroidával ütközött 3,5-2,5 milliárd évvel ezelőtt a korai Föld, abban az időszakban a becsapódások száma tízszer több lehetett az eddig feltételezettnél - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely szerint ez a magas ütközési szám lassította az oxigén felhalmozódását a légkörben.
2021. 10. 24. 21:00
Megosztás:

Ismét melegszik az idő

Hajnalonként még mínuszokra is számítani kell a jövő héten, de erősödik a nappali felmelegedés: jövő vasárnap néhol akár 20 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 10. 24. 20:00
Megosztás:

Ennek hatására javult az oltási kedv Brüsszelben

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára kedvezményeket biztosító, október 15-től érvényes rendelkezés hatására nőtt a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma Brüsszelben. Az új fertőzöttek napi száma egy hét alatt 65 százalékkal emelkedett Belgiumban - közölte a helyi média vasárnap.
2021. 10. 24. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 42. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 10. 24. 18:00
Megosztás:

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program zárult le Szegeden

Különböző gombafertőzések hátterét vizsgáló és új kezelési stratégiák alapjait megteremtő kutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2021. 10. 24. 17:00
Megosztás:

Ukrajnában újabb régiók kerülnek vörös besorolásba

Ukrajnában egyre súlyosbodik a járványhelyzet, a kormány válságstábja a hétvégén tartott értekezletén újabb két megyét sorolt át a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriába.
2021. 10. 24. 16:00
Megosztás:

Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora

Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
2021. 10. 24. 15:00
Megosztás:

Ünnepi koncerteket tartanak Budapesten a lengyel függetlenség napja alkalmából

Két koncerttel emlékezik a lengyel függetlenség visszaszerzésére a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet: J. M. K. Poniatowski F-dúr miséje november 7-én a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, a Wroclaw Baroque Ensemble koncertje november 11-én a Zeneakadémián hallható.
2021. 10. 24. 14:00
Megosztás:

Enyhített a korlátozásokon Koszovó

A kedvező járványmutatók fényében a koszovói kormány vasárnaptól enyhített a korlátozásokon, rövidült a kijárási tilalom, hosszabb ideig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, és többen vehetnek részt a rendezvényeken - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.
2021. 10. 24. 13:00
Megosztás:

Továbbra is komolyak a nézeteltérések az EU és Anglia között

Az elmúlt héten tartott konstruktív tárgyalások után is komoly nézeteltérések vannak Nagy-Britannia és az Európai Unió között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll, ezen belül mindenekelőtt az EU Bíróságának szerepe ügyében - közölte vasárnap a Downing Street. A londoni miniszterelnöki hivatal utalást tett arra, hogy a megállapodás elmaradása esetén a brit kormány egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll végrehajtását.
2021. 10. 24. 12:00
Megosztás:

Számos vasútvonalon indul több vonat a nyári menetrendi egyeztetés nyomán

"Idén júliusban először biztosítottunk lehetőséget a hazai vasúttársaságok menetrendi terveinek online véleményezésére. Bár az egyeztetés még csak tesztüzemben zajlott le, a nagy számban beérkezett érdemi észrevételek arra köteleznek bennünket, hogy több fejlesztést már a decemberi menetrendváltástól megvalósítsunk" - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára vasárnap.
2021. 10. 24. 11:00
Megosztás:

Ezt produkálta a BUX a héten

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 55 254,39 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 490,05 ponttal, 0,89 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2021. 10. 24. 10:00
Megosztás:

A teljesen beoltottaknak gyorsteszt is elég az angliai beutazás után

Vasárnaptól gyorsteszt elvégzése is elegendő az angliai beutazás után azoknak, akik a koronavírus elleni oltás teljes dózisát megkapták nemzetközileg elismert vakcinákból.
2021. 10. 24. 09:00
Megosztás:

Ennyi kötelező biztosítást cserélnek le az év végi kampányban

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány még idén is csaknem egymillió gépjárművet, köztük mintegy 550 ezer személygépkocsit érint majd, az év végi váltási időszakban 100 ezer szerződésváltásra számítanak a szakértők - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel.
2021. 10. 24. 08:15
Megosztás:

Az IMDb-szerint a baloldal 85%-os nyerésre áll

Komoly harc alakult ki az elmúlt napokban az ElkXrtuk c. új magyar (művész?)film körül, de sajnos nem a filmkritikusok és nem is a filmművész szakma csapott össze és értékelte a filmet szakértői szemmel, hanem ismét csak a "bal-jobb, bal-jobb" poltikai vita lángolt fel itt is. De hát ezen már nincs is mit csodálkozni.
2021. 10. 24. 06:50
Megosztás:

Hétfőtől sűrűbben, éjjel tovább jár a 100E reptéri gyorsjárat

Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-t.
2021. 10. 24. 06:00
Megosztás:

Megkezdődött a magánszemélyek tagdíj-megállapítási és -befizetési időszaka az agrárgazdasági kamaránál

Október 15-től november 15-ig tart az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítási időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), a tagdíj befizetésének határideje november 30-a.
2021. 10. 24. 05:00
Megosztás:

Itt a fagy - Mennyibe kerül most a lakossági gáz Magyarországon?

A tél közeledtével egyre több háztartás volt kénytelen elindítani a fűtést otthonában. Magyarországon a lakosság mintegy 60%-a földgázzal oldja meg lakása fűtését, így nagyon nem mindegy, hogy mennyibe kerül a gáz 1 köbmétere jelenleg? Magyarország területén a mintegy 3200 településéből kb. 2600 kapcsolódik a földgáz hálózathoz, így elmondható, hogy az ország kellően lefedett gázvezeték rendszerrel.
2021. 10. 24. 04:01
Megosztás: