Kedvenc hazai részvényeink: Graphisoft Park, Dunahouse, de Oroszországra is érdemes figyelni

Izgalmasan indult a 2019-es befektetői év, hiszen a tavalyi év végi komolyabb részvénypiaci esés megállni látszik, sőt komoly felpattanást láthatunk pl. az USA tőzsdéin, de Európában is észak felé indultak a fontosabb tőzsdeindexek. Továbbra is sok a bizonytalanság és a kérdőjel a világgazdaságban, ezért szakértőkhöz fordultunk, segítsenek irányt találni olvasóinknak a jelenlegi helyzetben. Az iránykeresésben Kardos Zsolt az AEGON Magyarország Befektetési Zrt. szakértője segít bennünket.

Kedvenc hazai részvényeink: Graphisoft Park, Dunahouse, de Oroszországra is érdemes figyelni

ProfitLine: Ha tetszik, ha nem, még mindig az USA a világ legnagyobb gazdasága, így nem mehetünk el amellett befektetőként, hogy mi történik a tengerentúlon, hiszen komoly hatást gyakorol a globális piacokra. Mi okozta a FED januári pálfordulását? Ennek milyen hatásaival kell számolnunk nekünk kisbefektetőknek?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: Bár a FED mindig azt kommunikálta, hogy Ők kizárólag a makró gazdasági mutatók alapján hozzák meg a döntéseiket, a valóság mást sugall. Szerintünk a FED is meghőkölt attól a 7 napos, több mint 10%-os eladási hullámtól, amit a központi bank elnökének kamatemelés utáni konferencián elhangzottak váltottak ki, és ezt a januári rendkívül ‘dovish’ kommünikéjével próbálta kompenzálni. A FED-nek nem mindegy, hogy az amerikai tőzsdék hogyan teljesítenek, mert az indexek mozgása hatással van a reál gazdaságra. Ezért az a véleményünk, hogy a FED továbbra is akkomodatív lesz, nem fog olyan intézkedéseket hozni ami hosszabb távon negatívan befolyásolná a piacokat. Ez jó hír mind a nagy, mind a kisbefektetőknek.

ProfitLine: Ha kicsit közelebb jövünk és Európára nézünk, elmondható, hogy az egyik legveszedelmesebb kockázat talán jelenleg a BREXIT bizonytalansága. Számos szcenáriót olvashatunk a sajtóban, napról napra egyre meredekebb forgatókönyvek látnak napvilágot. Hogyan látjátok, mit jósoltok ezzel kapcsolatban? Milyen pénzügyi instrumentumokra érdemes figyelni a BREXIT kapcsán?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: Úgy gondoljuk, hogy a józan ész diadalmaskodni fog és nem lesz ‘no deal’. Valamilyen megoldást, még ha átmeneti is, fognak találni a felek, mivel egy ‘hard Brexit’ sem Angliának, sem az EU-nak nem érdeke. Ennek tudatában viszont a piacok sebezhetőek. Ha megnézzük a FTSE (az angol tőzsde index) és az Europe 50 grafikáit akkor azt láthatjuk, hogy nem árazták be a ‘hard Brexit’-et, és a 2016 óta kialakult sáv felső 1/3-ban tradelnek.

Ha viszont az Euro/Font deviza keresztárfolyamot nézzük, az más történetet mesél. Ez az instrumentum szkeptikusabb képet mutat a fentebb említett két tőzsde indexnél, mivel nem nagyon tud 0,85 alá menni, és ha valóban egy ‘hard Brexit’ lesz akkor szinte biztos, hogy a font paritásig le fog értékelődni az euróval szemben.

ProfitLine: Egyre népszerűbbek újra a feltörekvő piacok. Van kedvencetek? Melyik régióra érdemes most figyelnünk?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: Szerintünk jelenleg az orosz piac ami a legizgalmasabb. Az orosz GDP nagy százalékát az energia és árutőzsdei szektor adja. Úgy gondoljuk, hogy ez a szektor fellendülés előtt áll, és ez nagyon pozitívan fog hatni az orosz tőzsdére. Bár jelen pillanatban a szankciók negatív hatásait érzékelni lehet, ilyen környezetben is az orosz index volt az egyik legjobban teljesítő 2018-ban. Ha a szankciókat enyhítik vagy feloldják, az plusz lendületet adhat a gazdaságnak.

ProfitLine: Azért ne feledkezzünk meg a hazai részvénypiacról sem, hiszen számos kisbefektető még mindig a hazai börzét részesíti előnyben. Hogyan látjátok 2019-ben a BUX kilátásait, és ha egy részvényt kellene megnevezni, akkor melyikben látjátok most a jelenlegi árszinten a legnagyobb potenciált az idei évre?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt:: Úgy gondoljuk, hogy átlagban a Magyar piacon 2018-ban nem volt EPS növekedés, és 2019-re sem várunk különösebbet. Viszont szerintünk van 2 cég amitől azt várjuk, hogy az átlagon felüli hozamot produkáljon az idei évben. Graphisoftnál osztalékot is beleszámolva legalább 7%-os növekedést várunk, míg a Dunahouse esetében akár 10%-nál is többet. Viszont a ‘sógoroknál’ szívesebben költjük el a pénzünket. A mi értékeléseink szerint az osztrák piac a legvonzóbb a régióban. Jelen pillanatban a portfolióinkban jelentős mennyiségű Erste, OMV és Voestalpine részvény van.

ProfitLine: 2018-ban a AEGON Alfa alapotok az első helyen végzett a Privátbankár “Legjobb Abszolút Hozamú, nem Származtatott Alap” kategóriában. 2019-ben milyen stratégiát javasoltok, és hogyan állítanátok össze egy közepes kockázatú mintaportfoliót az AEGON befektetési alapjaiból?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: A kérdést kicsit más aspektusból közelíteném meg, hiszen minden befektető máshová pozícionálja a számára közepesnek vélt kockázatot. Ha ugyan azokat a befektetési alapokat vesszük alapul, akkor azoknak a portfolió egészében képviselt kitettségével kikeverhető egy igen széles spektrum, ami a kockázatot illeti. De természetesen igyekszünk segítséget nyújtani ügyfeleinknek, például a honlapunkon található mintaportfólió rovatunkban, ahol két különböző kockázati szintnek megfelelő portfóliót mutatunk be időről-időre, az eszközölt módosítások indokát is leírva.

De persze nem csak portfólióban gondolkodhatunk. Ügyfeleink közül sokan keresik egy-egy alapunkat is, amellyel színesíthetik befektetéseiket.

Egyik izgalmas befektetési alapunk például az Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja. Az alap célja, hogy a gazdasági ciklusokon túlnyúló, globális megatrendekből profitálni tudjon. Ilyen trendek lehetnek a demográfiai változások (öregedő társadalom, fejlődő piacok), a szűkös erőforrások következtében kialakuló hatékonyság növekedés (megújuló erőforrások, energia hatékonyság), az urbanizáció, vagy akár a technológiai újítások, innováció.

Egyik ilyen szegmens például az elektromos autók piaca. Ezek a járművek világszerte egyre elterjedtebbek, hazánkban sem ritkaság az utakon találkozni velük. Ehhez mérten egyre több és több helyen alakítanak ki elektromos töltő pontokat, töltő állomásokat. A technikai innovációkon túl, talán még hangsúlyosabb téma az egészségügy. Például a cannabisra épülő új gyógyszerág ami szerintünk alapjaiban fogja megváltoztatni a gyógyszeripart. Ebben a szegmensben komoly potenciált látunk, s a MegaTrend alapunkkal lehetőségünk van részesedni az itt realizálható esetleges nyereségeken. Az alap hozama eddig ebben az évben +13%, és reméljük, hogy ez csak magasabb lesz decemberre.

Másik nagyon jól teljesítő alapunk az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap, ahogy azt feljebb is kifejtettük, komoly potenciált látunk benne. Ebben az évben eddig több mint 9%-os hozamot produkált, úgy hogy mindig ujjab és ujjabb szankciókat szabnak ki Oroszországra. Szerintünk, ha a szankciók megszűnnek vagy lejárnak az orosz piac lehet az egyik legjobban teljesítő a régióban.

Fentiek mellett megemlíteném még az Aegon Panoráma Származtatott Alapunkat, mely szintén izgalmas befektetésekkel bír. Tekintve, hogy abszolút hozamú alapról van szó, az alap által használható eszközök köre igen széles. Jelenlegi pozícióiban a részvények találhatóak nagyobb súllyal. Az alap a szintén már korábban említett Amerikai helyzet adta lehetőségekből igyekszik profitálni.

A feltörekvő piaci index és Amerika is 9%-körüli emelkedést produkált az év első hónapjában, míg dollárban mérve a hazai részvények is 6%-os emelkedést tudtak felmutatni. Az emelkedés legfőképpen a Fed kamatemelési pályájának mérséklődésének és az amerikai-kínai kereskedelmi háború potenciális enyhülésének volt köszönhető. Emellett véget ért Amerika történelmének leghosszabb kormányzati leállása is, miután Donald Trump bejelentette, hogy aláírja a kormányzati szervek működéséhez elegendő költségvetést. Az olaj árfolyamának is sikerült idén visszapattannia, az emelkedést a csökkenő készletadatok mellett, a kereskedelmi háború enyhülése és a venezuelai feszültség is támogatta. Mindezek segítik az alapot a hozamprémium elérésében.

ProfitLine: Köszönjük a hasznos információkat és további sikeres befektetéseket kívánunk Nektek a jövőben!

Az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapjai a ProfitLine.hu speciális rovatában IDE kattintva is könnyen áttekinthető.

Nagy értékű beruházás érkezik Debrecenbe

Magyarországon hozza létre első, Dél-Koreán kívüli gyárát a lítum akkumulátorokhoz szükséges katódok gyártásával foglalkozó EcoPro BM, a 264 milliárd forint értékű beruházással 631 új munkahely jön létre Debrecenben - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szöulban.
2021. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Magyar termékek gondoskodnak a svédországi részecskegyorsító biztonságáról

A debreceni ELKH Atommagkutató Intézet (ATOMKI) tervezte és készítette el a svédországi Lundban épülő részecskegyorsító berendezés, az ESS (European Spallation Source - Európai Spallációs Forrás) védelmi rendszerének műszereit.
2021. 12. 09. 03:00
Megosztás:

MÁV: Márr 50 új jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére

Már ötven új jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére, a 2022 júliusig tartó programban 375 új berendezést helyeznek üzembe a budapesti főpályaudvarokon, az elővárosi állomásokon, valamint megállóhelyeken - közölte a vasúttársaság az MTI-vel szerdán.
2021. 12. 09. 02:30
Megosztás:

Ide menekülnek a magyarok télből a nyárba

Egy ideje már a magyarok körében is egyre nagyobb divat, hogy télen rövidebb-hosszabb időre valamilyen “melegebb éghajlatra” utazunk nyaralni és így próbáljuk feldobni a hideg hónapok itthoni zordságát. A vírushelyzet miatt idén télen egyelőre általánosságban nem akkora a kereslet, mint korábban, azonban az a néhány úticél nagyon népszerű, ahová különösebb korlátozások nélkül beutazhatunk vagy egyszerűen csak elérhető közelségben vannak hozzánk. Összegyűjtöttük az idei télből nyárba kalandok legkedveltebbnek tűnő desztinációit.
2021. 12. 09. 02:00
Megosztás:

Piacvezető albán távközlési cégben szerez többségi tulajdont a 4iG

Megállapodást kötött az ALBtelecom 80,27 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról a 4iG Nyrt. A társaság Albánia elsőszámú vezetékes, internet- és tévészolgáltatója, a legnagyobb optikai hálózat tulajdonosa az országban és jelentős saját hálózattal bíró mobilszolgáltató. Az akvizíció újabb fontos lépés a 4iG nyugat-balkáni terjeszkedési stratégiájának megvalósításában: a cégcsoport a régió újabb országában jelenik meg szakmai befektetőként távközlési és digitális szolgáltatásaival. A tranzakciónak köszönhetően Törökország egyik legjelentősebb vállalatcsoportja a Çalik Holding a 4iG Nyrt. intézményi befektetőjévé válik. Az ALBtelecom irányító többségi tulajdonának megszerzése az albán hatóságok jóváhagyását követően, várhatóan 2022 januárjában zárulhat.
2021. 12. 09. 01:30
Megosztás:

Novemberre a személyi kölcsön kamatát is lehagyta az infláció!

7,4 százalék volt az éves áremelkedés mértéke 2021. novemberében, ez még az októberi adatoknál is 0,9 százalékponttal magasabb. A drágulás további gyorsulásával már nem csak lakáshitelt, hanem személyi hitelt is találhatunk az inflációnál kedvezőbb kamatokkal. Ez az állapot a Bankmonitor szakértői szerint már nem sokáig maradhat fent.
2021. 12. 09. 01:00
Megosztás:

Átmenet barnából világos zöldbe: úton a hazai ingatlanpiac a fenntarthatóság felé

Az ENSZ és az Európai Unió által meghirdetett fenntarthatósági célok elérésében az ingatlanszektornak kulcsfontosságú szerepe van. Nem véletlenül, hiszen az Európai Unióban az energiafelhasználás 40 százalékáért és a szén-dioxid kibocsátás 36 százalékáért az épületek felelősek, így a zéró kibocsátású gazdaságra történő átálláshoz jelentős változásra van szükség az ingatlanpiac minden szegmensében. A fenntarthatóság kihívásairól Kui Szilárd, local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője, valamint Borbély Gábor, partner, a finanszírozási praxis vezetője beszélgetett.
2021. 12. 09. 00:01
Megosztás:

Sokszor nincs kimutatható kapcsolat a klímaváltozást célzó befektetések és azok hatása között

Döntő többségében még nem árazták be a klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok – állapította meg a KPMG felmérése. Csak a megkérdezett szakemberek 14 százaléka véli úgy, hogy a kockázatok beépültek az árakba. A zöld portfóliók térnyerését szabályozási ellentmondások is lassítják. A változás katalizátora lehet azonban a nemrégiben zárult COP26 konferencia és a kormányzati zöld programok.
2021. 12. 08. 23:30
Megosztás:

Emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

16 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak 2021 I–III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek ára 25 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 1,7 százalékkal nőtt. A növényi termékeken belül a gabona és az olajos növények jelentősen drágultak, ami az élénk nemzetközi kereslet következménye. A ráfordítási árak 12 százalékkal emelkedtek, főként az energia- és a műtrágyaárak növekedése következtében ‒ derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2021. I–III. negyedév című kiadványából.
2021. 12. 08. 23:00
Megosztás:

Nagy összegű fejlesztést hajtott végre a temesvári, a gyulai és a békéscsabai kórház

Több mint két és félmillió eurós fejlesztést hajtott végre a gyulai és békéscsabai tagintézményből álló Békés Megyei Központi Kórház (BMKK) és a Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház a Románia-Magyarország határokon átnyúló együttműködés keretében - közölte a BMKK szerdán közleményben az MTI-vel.
2021. 12. 08. 22:30
Megosztás:

Rekordot döntöttünk az áramfogyasztással

Az előzetes adatok szerint megdőlt kedden délután az idén február 11-én mért országos áramfogyasztási rekord - tette közzé a honlapján szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).
2021. 12. 08. 22:00
Megosztás:

14 éves csúcson a hazai infláció

Inflációs adatokat tett ma reggel közzé a KSH: 2021 novemberében a fogyasztói árak átlagosan 7,4%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. decemberben volt legalább ekkora az infláció. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7%-kal nőttek, így január-novemberben átlagosan 4,9%-kal emelkedtek.
2021. 12. 08. 21:30
Megosztás:

A 3. Pfizer oltás 25-szörösére növeli az antitest védelmet

Három dózis a Pfizer/BionTech vakcinából már magas védelmet ad az omikron variáns ellen, jelentette be a Pfizer.
2021. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Szlovákiában már 300 EURót adnak, ha oltat valaki

Az EKB kormányzótanácsának tagja, Martins Kazaks szerint az omikron variáns miatt egyelőre nem kell változtatni az EKB stratégiáján, a PEPP program a korábbi terv szerint márciusban véget érhet. Abban az esetben azonban, ha a járvány jelentősen rontja a gazdasági kilátásokat, további lazításra lehet szükség a jegybank szerint.
2021. 12. 08. 20:30
Megosztás:

Erősödött szerdán a forint

Erősödött a forint szerdán a bankközi piacon a kora reggeli árfolyamához képest; 0,4 százalékkal az euróval, 0,8 százalékkal a dollárral és 0,5 százalékkal a svájci frankkal szemben.
2021. 12. 08. 20:05
Megosztás:

Biden figyelmeztette Putyint, aztán gyorsan 768 milliárd dollárra emelte az USA védelmi kiadásai keretét

Joe Biden a tegnapi videóhívásban figyelmeztette Vlagyimir Putyint, hogy az Egyesült Államok illetve szövetségesei keményen fel fognak lépni, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Ez több fegyver szállítását, illetve szankciókat is jelent.
2021. 12. 08. 19:30
Megosztás:

Nagyobb mértékben zsugorodott a japán gazdaság

A végleges adatok szerint 3,6%-kal csökkent a japán GDP a harmadik negyedévben (negyedéves szinten) az eddig becsült 3,0% helyett.
2021. 12. 08. 19:00
Megosztás:

A Magyar Műanyagipari Szövetség is részt vesz a körforgásos gazdaság megvalósításában

A Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) a körforgásos gazdaság megvalósítására dolgozott ki stratégiát. Ennek három pillére a hulladékgazdálkodás, az egyszer használatos műanyagok betiltásának problémái és a biológiailag lebomló műanyagok kérdése.
2021. 12. 08. 18:45
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdés után veszteséggel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Mitől zöldek a pénzügyek? - Fenntartható anyagi megoldások a gyakorlatban

Számos érv és ellenvélemény is születik azzal kapcsolatban, hogy vajon az egyéni vagy a magasabb szervezeti, társadalmi szinten kitűzött fenntarthatósági célok a mérvadóbbak és hatnak eredményesebben a környezeti károk enyhítése érdekében. A klímavédelem talán sosem volt ennél sürgetőbb, az igazság pedig, mint mindig, valahol középen van. A zöld pénzügyek e tekintetben olyan lehetőséget kínálnak, amellyel magunk is élhetünk a hétköznapokban, miközben számos nagyobb szereplő, elsősorban a bankok, pénzintézetek folyamatos lépéseket tesznek az előmozdítására. De mit jelent ez, mitől lesz zöldebb a pénztárcánk?
2021. 12. 08. 18:15
Megosztás: