Lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítménye

Jelentősen lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedése júniusban, miután a Dél-Kínában felbukkant újabb koronavírus-járvány góc rányomta a bélyegét a belföldi turizmusra és a keresletre.

Lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítménye

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban 50,3 pontra csökkent a májusi 55,1 pontról. A júniusi adat a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos küszöb fölött állva a tizennegyedik egymást követő hónapja tartó bővülést jelzett, a növekedés mértéke azonban a múlt hónapban az ugyanebben az időszakban regisztrált leggyengébb volt.
   
A növekedés mérséklődésének hátterében a nyomott kereslet állt. Az új megrendelések állományát tükröző részindex ugyan az 50 pontos küszöb felett maradt júniusban, ám szintén az elmúlt 14 hónap leggyengébb ütemű növekedését mutatta. Egyes, a felmérésben részt vevő vállalatok a kereslet gyengülését az új Covid-19 esetek megjelenésével és az emiatt megtorpanó belföldi turizmussal hozták összefüggésbe.
   
A kereslet bővülésének mérséklődése miatt egyes szolgáltatóipari vállalatok szűkítették alkalmazotti létszámukat. A foglalkoztatottság alindexe négy hónap óta először az 50 pontos küszöb alá csúszott vissza, jóllehet csupán minimális mértékben.
   
A beszerzési költségek inflációja júniusban számottevően enyhült. A működési költségek 2020 szeptembere óta a legkisebb mértékben emelkedtek. A magasabb költségterhekről beszámoló vállalatok jellemzően a munkaerő és a nyersanyagok árainak növekedésére panaszkodtak.
   
Az üzleti várakozásokat tükröző részindex derűlátásról árulkodott a múlt hónapban is, ám a Covid-19 újbóli belföldi felbukkanása júniusban aláásta a vállalatok optimizmusát. A részindex az elmúlt kilenc hónap legalacsonyabb szintjére ereszkedett a múlt hónapban. Számos vállalat mindazonáltal továbbra is magabiztosnak mutatkozott a járvány kezelését illetően, továbbá arra számít, hogy az elkövetkező év során javulni fognak a piaci körülmények és a globális kereslet.
   
A szintén hétfőn közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a májusi 53,8 pontról 50,6 pontra csökkent júniusban.
   
Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatokat értékelve rámutatott: a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor júniusban egyaránt tovább bővült, ám a Kína egyes részein ismét felbukkanó koronavírus-fertőzések miatt a szolgáltató szektor mind a kereslet és kínálat, mind pedig a foglalkoztatottság terén gyengébben teljesített a feldolgozóiparnál. A beszerzési költségek, valamint a termelői árak mindkét szektorban csökkentek a májusi, kiugróan magas adatokhoz képest az inflációs nyomás átmeneti enyhülését jelezve - jegyezte meg Vang.

A szakértő úgy vélekedett: a feldolgozóipar a járványt követően visszatért a normális kerékvágásba, ám a szolgáltató szektor továbbra is érzékenyen reagál a járvány szórványos megjelenéseire. Hozzátette: az év második felében a tavalyi, alacsony bázisadatok hatása fokozatosan gyengül majd, az inflációs nyomás pedig a gazdaság lassulásával együtt változatlanul komoly kihívást fog jelenteni.

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Nőtt a világ acéltermelése

Nőtt a világ acéltermelése júliusban és az idei első hét hónapban az egy évvel korábbihoz képest a nemzetközi acélipari szövetség, a The World Steel Association (WSA) szerint.
2021. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Az olaj ára nagyot emelkedett, Kínában (állítólag) nincs új Covid fertőzés

A WTI a soron következő, októberi határidőre 66 dollárig emelkedett. A hírek szerint Kínában nem találtak új Covid fertőzést az elmúlt napokban, ami jót tett a piacnak, ráadásul az ázsiai országban kezd az élet teljesen visszatérni a korábbi kerékvágásba.
2021. 08. 24. 13:00
Megosztás:

Felfelé javította a német GDP-növekedést a Destatis

Előző becsléséhez képest felfelé javította a második negyedévi német GDP-növekedési adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentésében.
2021. 08. 24. 09:00
Megosztás:

Áttöri az álomhatárt a Magyar Termék, új hazai márkát vezet be a SPAR

2021 végére eléri a 200-at a Magyar Termék védjegyeket használó hazai gyártók száma – mondta Benedek Eszter, a védjegyrendszert működtető nonprofit cég vezetője az idén először meghirdetett Hazai Termékek Hónapja sajtótájékoztatóján. A kampányt támogató SPAR Magyarország augusztustól SPAR HAZAI. SZERETEM márkanéven hagyományos magyar ízvilágú élelmiszereket kínál boltjaiban, az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Programjának keretében pedig már 30-nál több csatlakozó gyártócéggel működik együtt.
2021. 08. 24. 01:00
Megosztás:

Allianz: Történelmi mélypontra süllyedtek a hajózási veszteségek

Az Allianz 2021. évi hajózásbiztonsági riportja szerint tavaly 49 nagy méretű hajó veszett oda világszerte. Az elmúlt tíz évben 50 százalékkal csökkent az összveszteség. A hajózási incidensek száma (2703) az előző évhez viszonyítva csökkent.A hajózási iparág ellenálló a világjárvánnyal szemben, a személyzet lecserélésének nehézsége azonban hosszú távú következményekkel jár. A Covid–19 miatti késések, és a hajózás iránti kereslet ugrásszerű növekedése a kárigények összegének emelkedését eredményezte. A hajók nem megfelelő karbantartása további kárigényekhez vezethet.A Szuezi-csatornán bekövetkezett incidens azt mutatja, hogy a hajók méretének növekedésével aránytalanul nagy kockázatot jelent a megfeneklés, az ilyen esetek elhárítására irányuló műveletek pedig költségesek. Sok a tűzeset és a tengereken eltűnt rakomány.A dél-kínai, az indokínai, az indonéz és a Fülöp-szigeteki tengeri régió vezet a veszteségek terén.
2021. 08. 23. 22:00
Megosztás:

Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Ukrajnában júliusban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves összevetésben, ugyanakkor gyorsult havi szinten.
2021. 08. 23. 13:00
Megosztás:

Nőtt a kínai távközlési szektor bevétele

Jelentősen nőtt a kínai távközlési szektor bevétele az idei első hét hónapban - közölte a kínai ipari és informatikai minisztérium.
2021. 08. 23. 12:00
Megosztás:

Egyre többen veszik online az iskolaszereket

Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
2021. 08. 21. 10:00
Megosztás:

46 éve nem volt ilyen magas a német termelői infláció

1975 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban, mint júliusban; ez erősítheti az inflációs aggodalmakat.
2021. 08. 20. 12:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Ilyen még nem volt: 11%-kal több bevétellel terveznek a vállalkozások

Rekord magas árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben a hazai kkv-k. A K&H bizalmi index kutatás 17 éves történetének legmagasabb pénzügyi várakozása szerint átlagosan 11 százalékkal több árbevétellel és 6 százalékkal nagyobb profittal terveznek az előttünk álló egy évre a vállalkozások.
2021. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-külügyminiszterek

A NATO-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken, az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban.
2021. 08. 19. 03:00
Megosztás:

Júniusban fellendült a félvezetők globális eladása

Nőtt a félvezetők globális eladásából származó bevétel júniusban havi és éves szinten egyaránt a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA szerint.
2021. 08. 18. 21:00
Megosztás:

A delta variáns miatt lassul a gazdasági növekedés

A japán export erősödés elkezdett lassulni júliusban, miután a növekvő fertőzés számok miatt a Kínába és az Európába irányuló szállítások is csökkentek.
2021. 08. 18. 16:00
Megosztás:

Várt ütemben bővült az európai gazdaság

Gyakorlatilag a vártnak megfelelő lett a tegnap délelőtt közzétett második negyedéves eurózónás előzetes GDP adat.
2021. 08. 18. 15:00
Megosztás:

A magyar 17%-os GDP növekedést 2 ország is megverte Európában

Erőteljes növekedést láthattunk a második negyedéves GDP kapcsán egész Európában. A 17,7 százalékos, munkanappal tisztított magyar növekedés a dobogó harmadik fokára volt elég a spanyol 20 és az olasz 18,7 százalékos növekedés mögött.
2021. 08. 18. 14:00
Megosztás:

Többre lehet képes a magyar gazdaság

A második negyedévben 17,9 százalékkal növekedett a magyar GDP az előző év azonos időszakához képest a nyers adatok szerint. A jó adat fényében akár 7 százalék feletti növekedés is elképzelhető 2021-ben.
2021. 08. 18. 07:00
Megosztás: