Magyar-kínai vegyesvállalat épít napelemgyártó üzemet Berettyóújfaluban

Az Orient Solar magyar-kínai vegyesvállalat Berettyóújfaluban felépítendő napelem- és napkollektorgyártó üzemének egyedi kormánydöntéssel való támogatásáról kezdett hétfőn tárgyalásokat a szaktárcáknál Galló Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban és a Nemzetgazdasági Minisztériumban folyó egyeztetéseknek kedvező hátteret adnak a Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő hétvégi magyarországi látogatásán történtek, illetve az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel aláírt gazdasági jellegű kétoldalú megállapodások - hívta fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozva a cég vezetője.

 

Tájékoztatása szerint szakmai partnerük, a kínai LGREAT Solar telepíti a gyártóüzemet Berettyóújfaluba. Az összesen 10,5 millió euró összegű beruházás kapcsán 14 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot építenek, ahol évente 200 megawatt teljesítményű beépített napelemet, 800 ezer darab cellát fognak gyártani, s szállítanak majd elsősorban az LGREAT európai uniós partnereinek. Az üzem gyártósoránál 730-an fognak dolgozni, de összesen 800 személynek ad majd munkát az Orient Solar Kft. a különösen hátrányos kistérségben - tette hozzá Galló Ferenc. Utóbbi okán - mint megjegyezte - a kormányzati támogatás 25-60 százalék közötti lehet.

 

A Becsey Zsolt külgazdasági kapcsolatokért felelős államtitkárral folytatott tárgyalások eredményeként napokon belül beadhatják a projektet a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, s két-három héten belül megszülethet a megállapodás az egyedi kormánydöntés alapján várható támogatásról - jegyezte meg. Hozzátette: 2-3 hét múlva aláírják a magyar-angol nyelvű dokumentációkat, s várhatóan szeptemberben megkezdődnek a kivitelezői munkák, attól számítva négy hónap múlva pedig a termelés is megindul Berettyóújfaluban.

 

Galló Ferenc szerint a magyar-kínai együttműködés tovább folytatódik: cégük 5-10 megawattos naperőművek gyártását tervezi a jövőben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint egyébként a hétvégén tizenkét, főként gazdasági jellegű kétoldalú megállapodást írtak alá Orbán Viktor miniszterelnök és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő jelenlétében Budapesten.

 

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos egyetértési nyilatkozatot írt alá Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszterrel a légi és folyami közlekedés fejlesztéséről, Csen Tö-ming (Chen Deming) kereskedelmi miniszterrel pedig a befektetés ösztönzésről. A tárcavezető és Kao Csien (Gao Jian), a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete a vasúti fejlesztésről és szállításról írt alá egyetértési nyilatkozatot. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Kao Csien nagykövet a Kínai Népköztársaság Kormánya és a Magyar Köztársaság kormánya közötti kulturális együttműködéséről és kulturális központok kölcsönös létesítéséről írt alá szándéknyilatkozatot.

 

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke és Van Csi-fej (Wan Jifei), a Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke együttműködési nyilatkozatban döntöttek a bilaterális üzleti tanács felállításáról. A Huawei informatikai óriáscég európai ellátó központ létrehozásáról kötött stratégiai megállapodást. A kínai többségi tulajdonú BorsodChem Zrt. 1,1 milliárd euró összegű pénzügyi együttműködési megállapodást kötött a Bank of Chinával. Szolnokon egy évi 60 ezer tonna kapacitású citromsavgyárat szándékoznak létrehozni a kínaiak, erről a Szolnoki Ipari Parkkal kötöttek megállapodást szombaton.

 

A világítótestek gyártásával foglalkozó CANYI New Lighting termelési bázisról írt alá megállapodást. A légiközlekedési cégeket egyesítő és más ágazatokban is érdekelt HNA-csoport stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tőketársaság Zrt.-vel. Mindezek mellett együttműködésről szóló nyilatkozatot írtak alá egy úgynevezett közép-kelet-európai logisztikai és kereskedelmi platformról, és megállapodást kötöttek egy közép-európai magyar-kínai kereskedelmi logisztikai és fejlesztési együttműködési övezetről. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök pénteken érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre.

 

A kormányfőt mintegy száz üzletember kísérte el ötnapos európai körútjára. Orbán Viktor miniszterelnök a megállapodásokat rendkívül fontos mérföldkőként és sikerként értékelte Magyarország megújulása szempontjából. Ven Csia-pao azt mondta: Kína hajlandó "bizonyos összegű" magyar államkötvényt vásárolni, a kínai állami fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására. (MTI)

Hozzászólások

OTP részvény - a bikák vagy a medvék az erősebbek?

Keresték az irányt hétfőn az európai és a tengerentúli tőzsdék is, nem volt egyhangú döntés a zárások közelében sem. A magyar BUX index kicsivel több mint 1 százalékot veszített erejéből a hét kezdetén és ehhez az OTP bukdácsolása is hozzájárult, a 13 100-as szinten fejezte be ugyanis a napot a bankpapír.
2021. 04. 13. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyon sokan csökkentenék napelemmel az energiaköltségeiket

A megkérdezettek kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert telepíteni, mert környezettudatos és megtérülő beruházásnak tartja - derült ki az E.ON 1500 fős online, nem reprezentatív felméréséből. Az adatok szerint a válaszadók több mint fele támogatással vagy hitelből szeretné megvalósítani a beruházást. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a telepített napelemes rendszerek száma, a növekedésnek az otthonfelújítási támogatás további lendületet adhat.
2021. 04. 13. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyobb profitot hozhat a BIANO a magyar bútorkereskedőknek

A BIANO Button, egy mesterséges intelligenciára alapuló eszköz, amelynek segítségével könnyen bebútorozhatod, és berendezheted az otthonodat, vagy az irodádat.
2021. 04. 13. 07:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a kistelepülési boltfejlesztés

Hétfőtől lehet pályázni arra a 48 milliárd forintra, amellyel a kormány támogatja kistelepülési boltok létestését, fejlesztését a Magyar falu programban - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón, Budapesten.
2021. 04. 13. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Februárban a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.
2021. 04. 13. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödik a szervezett bűnözés - Figyelmeztet az Europol

Az Európai Unió bűnüldöző hatósága, az Europol hétfőn kiadott jelentésében a koronavírus-járvány következtében megerősödő szervezett bűnözés kockázataira figyelmeztetett.
2021. 04. 13. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Hiventures 250 millió forintot fektetett a DrPort magánegészségügyi startupba

Az egészségpénztári kártya használatát megkönnyítő fejlesztést segít az MFB csoporthoz tartozó Hiventures 250 millió forint befektetésével az egészségügyi szolgáltatások digitalizálására specializálódott DrPort magánegészségügyi startupba - közölte a DrPort Europe Kft. hétfőn az MTI-vel.
2021. 04. 13. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Izraelben már kialakulhatott a közösségi immunitás

Izraelben kialakulhatott valamiféle közösségi immunitás a koronavírussal szemben a Weizmann Intézet szakértője szerint - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.
2021. 04. 13. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bírságbombán ülnek azok a párok, akik gyerek nélkül maxolják ki a CSOK-ot

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódóan 2021. januártól több kedvezmény is elérhető: használt és új lakás vásárlása esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, új lakás vásárlásánál pedig visszaigényelhető az 5 százalékos általános forgalmi adó, azaz az áfa is. Csak ez a két támogatási forma több millió forintos segítséget jelenthet a családok számára, az óvatosság azonban nem árt, hiszen a csokhoz hasonlóan ezeknél is előfordulhat, hogy vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást. Összefoglaltuk, mely esetekben kerülhet sor a visszafizetésre, és hogy ez mekkora terhet róna a családokra.
2021. 04. 13. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

CIG Pannónia elemzés

2021. 04. 13. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2021. 04. 13. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 04. 13. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 04. 13. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2021. 04. 13. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2021. 04. 13. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Heti Horoszkóp - anyagi csőd vagy nyereség vár?

Pénzügyi heti horoszkópunk a heti anyagi kilátásaidra világít rá elsősorban. Mire számíthatsz a héten? Befektetések, hitelfelvétel, pénzügyi nyereség, veszteség vár? Mutatjuk a csillagok állását! Horoszkópunk az április 12-18 időszakra vonatkozik.
2021. 04. 13. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszországnak nagy tervei vannak a világűrben

Oroszország kész folytatni a nemzetközi együttműködést a világűrben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, az űrágazat fejlesztéséről hétfőn, az első űrhajós, Jurij Gagarin űrrepülésének 60. évfordulóján rendezett videokonferencián.
2021. 04. 13. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordévet zártak tavaly az alapkezelők

Rekordévük volt tavaly az európai intézményi alapkezelőknek, nem kis részben a koronavírus elleni oltási kampányok táplálta befektetői derűlátás eredményeként - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban bemutatott tanulmányában.
2021. 04. 13. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Április 30-ig lehet jelentkezni a Nemzeti VERSenyre

Április 30-ig várják a jelentkezéseket a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete versmondó és versklipversenyére, a Nemzeti VERSenyre.
2021. 04. 13. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkva korlátozza a légi közlekedést Törökországgal

Oroszország április 15. és június 1. között korlátozza a menetrendszerű és charter légi közlekedést Törökországgal és Tanzániával az ottani koronavírus-járványhelyzet miatt és a fertőzés behurcolásának megelőzésére - jelentette be Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn Moszkvában.
2021. 04. 13. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások: