Megdőlhet a tavalyi rekord az európai kockázatitőke-piacon

Nemhogy a kifulladás jeleit nem mutatták a harmadik negyedévben a kockázatitőke-befektetések Európában, hanem – ezzel a növekedési ütemmel – a szektor akár felül is múlhatja az év végére a tavaly regisztrált üzleti volument. A Lead Ventures által külön is vizsgált, a cseh, a horvát, a lengyel, a magyar, a román, a szlovák és a szlovén piacot magába foglaló régióban szeptember végéig eggyel több tranzakciót hajtottak végre a befektetők, mint 2019 azonos időszakában.

Megdőlhet a tavalyi rekord az európai kockázatitőke-piacon

„Mivel a startupok meghatározóan technológia-vezéreltek, működésüknek többnyire nem ártott a pandémia okozta gazdasági zűrzavar, sőt jó néhány olyan cég akadt, amely kifejezetten jól jött ki a helyzetből, ezért befektetőik továbbra is igencsak derűlátóak” – magyarázza Galácz Ábel, a kimondottan scaleupokra szakosodott Lead Ventures vezérigazgatója az európai kockázatitőke-piac impozáns harmadik negyedéves számait.

Ebben az időszakban 10,6 milliárd euró volt a kockázatitőke-ügyletek teljes összege az öreg kontinensen, és ez – a magántőkebefektetések teljes piacát nyomon követő PitchBook Data adatai szerint – a harmadik olyan negyedév, amikor sikerült átlépni a 10 milliárdos határt. Mivel ezzel szeptember végén már 29,5 milliárd eurón állt a számláló, a PitchBook Data elemzői nem tartják kizártnak, hogy az év végére az összteljesítmény meghaladja majd a 2019-ben regisztrált 37,2 milliárdot is. Ezzel párhuzamosan azt feltételezik, hogy jó eséllyel fennmarad a harmadik negyedévre jellemző dinamika.

A Lead Ventures által kiemelten figyelt hét piacon (cseh, horvát, lengyel, magyar, román, szlovák, szlovén) ebben a három hónapban 13 olyan tranzakció volt, amelyek összege magasabb volt kétmillió eurónál. Ez eggyel több, mint tavaly ugyanekkor, azonban az 5,1 millió eurós átlagos befektetési volumen épp egymillióval kisebb, mint 2019 hasonló periódusában.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

„Hiába nehezedtek a rövidtávú fundamentumok, az árazásokban nem látni érdemi különbséget a COVID-19 előtti állapothoz képest: nem lettek olcsóbbak sem a scaleupok, sem a startupok” – teszi hozzá Dunai András, a Lead Ventures partnere. A szakember úgy véli, miközben az aktív piaci jelenléttel bíró cégek megítélésének és jövőképének kifejezetten jót tesz, hogy a járványhelyzet miatt több évnyi fejlődésnek megfelelőt léptünk előre digitális megoldásokban, az új piacokra való belépésben gondolkodóknak már nem feltétlenül előnyös a szituáció: a személyes találkozók visszaszorulásával minden korábbinál nehezebbé vált a bizalmi légkör megteremtése.

Ezt a kettőséget jól mutatják a számok is: a harmadik negyedévben megmozduló kockázatitőke 93,4 százaléka második- vagy harmadikkörös befektetésekre ment el Európában. A PitchBook Data elemzői úgy vélik: ha az olló tovább nyílik az év hátralévő részében, december végére kialakulhat az évtized ez legnagyobb különbsége az első-, illetőleg a további körös befektetés között. Szintén a járványhelyzettel függ össze, hogy a korábban is megkerülhetetlen alkalmazás- és szoftverfejlesztők mellett 2020 harmadik negyedévében a gyógyszer- és a biotechnológia állt a befektetők érdeklődésének homlokterében.

Bár a technológiaintenzív cégek favorizálása -jelentős volatilitás mellett - a tőzsdéken is megfigyelhető, Galácz Ábel jelentős különbséget lát a befektetői megközelítésben: „a rövidtávú haszonmaximalizálásra koncentráló tőzsdei befektetőkkel ellentétben a kockázati tőkének megvan az az előnye, hogy tud és mer hosszú távon gondolkodni” – hangsúlyozza a vezérigazgató. Ez persze nem jelenti azt, hogy – jelenleg például a COVID-19 oltóanyagért folytatott globális versenyfutás fényében – ne lenne értelme kihasználni a kedvező tőkepiaci viszonyokat: nem véletlenül választotta számos európai gyógyszeripari és biotechnológiai cég a harmadik negyedévet elsődleges nyilvános részvénykibocsátásra.

Galácz Ábel tökéletes példának tartja a német CureVac-ot: a személyre szabott rákkezelések és oltások kifejlesztésére a hírvivő RNS-t (mRNS-t) használó, jelenleg természetesen gőzerővel a COVID-19 vakcinára koncentráló német biotechnológiai vállalat a negyedév legnagyobb exitjét hajtotta végre, 2,2 milliárd eurós befektetés előtti értéken.

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: