Megdőlhet a tavalyi rekord az európai kockázatitőke-piacon

Nemhogy a kifulladás jeleit nem mutatták a harmadik negyedévben a kockázatitőke-befektetések Európában, hanem – ezzel a növekedési ütemmel – a szektor akár felül is múlhatja az év végére a tavaly regisztrált üzleti volument. A Lead Ventures által külön is vizsgált, a cseh, a horvát, a lengyel, a magyar, a román, a szlovák és a szlovén piacot magába foglaló régióban szeptember végéig eggyel több tranzakciót hajtottak végre a befektetők, mint 2019 azonos időszakában.

Megdőlhet a tavalyi rekord az európai kockázatitőke-piacon

„Mivel a startupok meghatározóan technológia-vezéreltek, működésüknek többnyire nem ártott a pandémia okozta gazdasági zűrzavar, sőt jó néhány olyan cég akadt, amely kifejezetten jól jött ki a helyzetből, ezért befektetőik továbbra is igencsak derűlátóak” – magyarázza Galácz Ábel, a kimondottan scaleupokra szakosodott Lead Ventures vezérigazgatója az európai kockázatitőke-piac impozáns harmadik negyedéves számait.

Ebben az időszakban 10,6 milliárd euró volt a kockázatitőke-ügyletek teljes összege az öreg kontinensen, és ez – a magántőkebefektetések teljes piacát nyomon követő PitchBook Data adatai szerint – a harmadik olyan negyedév, amikor sikerült átlépni a 10 milliárdos határt. Mivel ezzel szeptember végén már 29,5 milliárd eurón állt a számláló, a PitchBook Data elemzői nem tartják kizártnak, hogy az év végére az összteljesítmény meghaladja majd a 2019-ben regisztrált 37,2 milliárdot is. Ezzel párhuzamosan azt feltételezik, hogy jó eséllyel fennmarad a harmadik negyedévre jellemző dinamika.

A Lead Ventures által kiemelten figyelt hét piacon (cseh, horvát, lengyel, magyar, román, szlovák, szlovén) ebben a három hónapban 13 olyan tranzakció volt, amelyek összege magasabb volt kétmillió eurónál. Ez eggyel több, mint tavaly ugyanekkor, azonban az 5,1 millió eurós átlagos befektetési volumen épp egymillióval kisebb, mint 2019 hasonló periódusában.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

„Hiába nehezedtek a rövidtávú fundamentumok, az árazásokban nem látni érdemi különbséget a COVID-19 előtti állapothoz képest: nem lettek olcsóbbak sem a scaleupok, sem a startupok” – teszi hozzá Dunai András, a Lead Ventures partnere. A szakember úgy véli, miközben az aktív piaci jelenléttel bíró cégek megítélésének és jövőképének kifejezetten jót tesz, hogy a járványhelyzet miatt több évnyi fejlődésnek megfelelőt léptünk előre digitális megoldásokban, az új piacokra való belépésben gondolkodóknak már nem feltétlenül előnyös a szituáció: a személyes találkozók visszaszorulásával minden korábbinál nehezebbé vált a bizalmi légkör megteremtése.

Ezt a kettőséget jól mutatják a számok is: a harmadik negyedévben megmozduló kockázatitőke 93,4 százaléka második- vagy harmadikkörös befektetésekre ment el Európában. A PitchBook Data elemzői úgy vélik: ha az olló tovább nyílik az év hátralévő részében, december végére kialakulhat az évtized ez legnagyobb különbsége az első-, illetőleg a további körös befektetés között. Szintén a járványhelyzettel függ össze, hogy a korábban is megkerülhetetlen alkalmazás- és szoftverfejlesztők mellett 2020 harmadik negyedévében a gyógyszer- és a biotechnológia állt a befektetők érdeklődésének homlokterében.

Bár a technológiaintenzív cégek favorizálása -jelentős volatilitás mellett - a tőzsdéken is megfigyelhető, Galácz Ábel jelentős különbséget lát a befektetői megközelítésben: „a rövidtávú haszonmaximalizálásra koncentráló tőzsdei befektetőkkel ellentétben a kockázati tőkének megvan az az előnye, hogy tud és mer hosszú távon gondolkodni” – hangsúlyozza a vezérigazgató. Ez persze nem jelenti azt, hogy – jelenleg például a COVID-19 oltóanyagért folytatott globális versenyfutás fényében – ne lenne értelme kihasználni a kedvező tőkepiaci viszonyokat: nem véletlenül választotta számos európai gyógyszeripari és biotechnológiai cég a harmadik negyedévet elsődleges nyilvános részvénykibocsátásra.

Galácz Ábel tökéletes példának tartja a német CureVac-ot: a személyre szabott rákkezelések és oltások kifejlesztésére a hírvivő RNS-t (mRNS-t) használó, jelenleg természetesen gőzerővel a COVID-19 vakcinára koncentráló német biotechnológiai vállalat a negyedév legnagyobb exitjét hajtotta végre, 2,2 milliárd eurós befektetés előtti értéken.

Hozzászólások

Orosz diplomatákat utasítottak ki Csehországból

Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkoszolgálatoknak dolgoztak - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Prágában.
2021. 04. 18. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Olaszországban is újraindul az oktatás és a szabadtéri vendéglátás

A vártnál korábban oldják a korlátozásokat, és április 26-tól egész Olaszországban megnyitnak az oktatási intézmények, valamint engedélyezik a bárok, éttermek teraszainak megnyitását - jelentette be Mario Draghi kormányfő pénteken.
2021. 04. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

Végső búcsút vettek szombaton Fülöp edinburghi hercegtől. II. Erzsébet királynő férje életének századik évében, múlt pénteken hunyt el a windsori kastélyban.
2021. 04. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerbiában újraindul a tantermi oktatás

Visszatérnek az iskolapadokba a középiskolások, valamint az általános iskolák felső tagozatos diákjai hétfőtől Szerbiában, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb ugyanis úgy döntött, hogy az országban már semmi nem indokolja a virtuális oktatás folytatását.
2021. 04. 17. 20:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A Standard and Poor's negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolásának kilátásait

A Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolásának kilátásait, ugyanakkor megerősítette BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását.
2021. 04. 17. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ausztria májusra teljesen kinyithat

Ausztria májusra tervezi a teljes nyitást, tehát egy időben nyitnak majd meg a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután.
2021. 04. 17. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan alakítja át az ESG szempontrendszer a befektetési politikákat?

Virtuálisan tartják meg az első V4 ESG konferenciát, ahol nemzetközi vállalati, tőzsdei és banki szakemberek közösen tárják fel a társadalmilag felelős befektetések irányelveit, kihívásait és a globális piacra gyakorolt hatásait. A Deloitte három szakértője is megszólal a jövőt és környezetvédelmet érintő témákban.
2021. 04. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább javul a járványhelyzet a briteknél

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének folytatódó, jelentős ütemű visszavonulását mutatják a pénteken közzétett új mérőszámok.
2021. 04. 17. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödéssel zártak az európai tőzsdék

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 04. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Angela Merkel is megkapta az oltást

Megkapta az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás első adagját pénteken Berlinben Angela Merkel. A német kancellárnak az AstraZeneca vakcináját adták be.
2021. 04. 16. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Kreml szerint stabil maradt az orosz gazdaság

Az orosz gazdaság stabilitása az új amerikai szankciók ellenére is teljes mértékben biztosítva van - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.
2021. 04. 16. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszországban mérlegelik a korlátozások visszavonásának lehetőségét

Jelentősen meghaladja a nyolcmilliót a Covid-19 ellen Oroszországban beoltottak száma, és a vakcináció tempójának további növekedése miatt haramarosan vissza lehet vonni a járványügyi korlátozásokat - jelentette ki Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes az orosz egészségügyi tárca pénteki vezetőségi tanácskozásán.
2021. 04. 16. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Enyhe emelkedéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken.
2021. 04. 16. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön elnöki rendeletet írt alá arról, hogy kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.
2021. 04. 16. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Borúlátóbbak a német gazdaságkutató intézetek

Egy százalékponttal csökkentették az idei német GDP-növekedére vonatkozó előrejelzésüket tavaszi közös prognózisukban a vezető német gazdaságkutató intézetek az előző, tavaly ősszel kiadott becslésükhöz képest.
2021. 04. 16. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

5,3 millió EU-állampolgár kért tartós brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,3 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz.
2021. 04. 16. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyien vehetnek részt Fülöp herceg szombati temetésén

A koronavírus-járvány megfékezését célzó brit kormányzati rendelkezéseknek megfelelően harmincan lesznek jelen Fülöp edinburghi herceg temetésén - közölte csütörtökön a Buckingham-palota.
2021. 04. 16. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem lesz Putyin-Biden-csúcs a közeljövőben

Nem lehet rövid határidővel megszervezni Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök találkozóját, a kérdés a tanulmányozás szakaszában tart - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.
2021. 04. 16. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelország kiutasít három orosz diplomatát

Lengyelország nemkívánatos személynek minősítette a varsói orosz nagykövetség három munkatársát - jelentette be csütörtök este a varsói külügyminisztérium, utalva az ország stratégiai szövetségesének tartott Egyesült Államok aznapi hasonló intézkedésére.
2021. 04. 16. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsult a járvány terjedése Ukrajnában

Ukrajnában csütörtökre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csaknem 16,5 ezer, a megelőző napinál mintegy kétezerrel több új beteget, és ismét négyszáz fölötti elhunytat jegyeztek fel. A járvány tavaly tavaszi kezdete óta azonosított fertőzöttek száma mostanra meghaladta az 1,9 milliót.
2021. 04. 15. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások: