Megdőlhet a tavalyi rekord az európai kockázatitőke-piacon

Nemhogy a kifulladás jeleit nem mutatták a harmadik negyedévben a kockázatitőke-befektetések Európában, hanem – ezzel a növekedési ütemmel – a szektor akár felül is múlhatja az év végére a tavaly regisztrált üzleti volument. A Lead Ventures által külön is vizsgált, a cseh, a horvát, a lengyel, a magyar, a román, a szlovák és a szlovén piacot magába foglaló régióban szeptember végéig eggyel több tranzakciót hajtottak végre a befektetők, mint 2019 azonos időszakában.

Megdőlhet a tavalyi rekord az európai kockázatitőke-piacon

„Mivel a startupok meghatározóan technológia-vezéreltek, működésüknek többnyire nem ártott a pandémia okozta gazdasági zűrzavar, sőt jó néhány olyan cég akadt, amely kifejezetten jól jött ki a helyzetből, ezért befektetőik továbbra is igencsak derűlátóak” – magyarázza Galácz Ábel, a kimondottan scaleupokra szakosodott Lead Ventures vezérigazgatója az európai kockázatitőke-piac impozáns harmadik negyedéves számait.

Ebben az időszakban 10,6 milliárd euró volt a kockázatitőke-ügyletek teljes összege az öreg kontinensen, és ez – a magántőkebefektetések teljes piacát nyomon követő PitchBook Data adatai szerint – a harmadik olyan negyedév, amikor sikerült átlépni a 10 milliárdos határt. Mivel ezzel szeptember végén már 29,5 milliárd eurón állt a számláló, a PitchBook Data elemzői nem tartják kizártnak, hogy az év végére az összteljesítmény meghaladja majd a 2019-ben regisztrált 37,2 milliárdot is. Ezzel párhuzamosan azt feltételezik, hogy jó eséllyel fennmarad a harmadik negyedévre jellemző dinamika.

A Lead Ventures által kiemelten figyelt hét piacon (cseh, horvát, lengyel, magyar, román, szlovák, szlovén) ebben a három hónapban 13 olyan tranzakció volt, amelyek összege magasabb volt kétmillió eurónál. Ez eggyel több, mint tavaly ugyanekkor, azonban az 5,1 millió eurós átlagos befektetési volumen épp egymillióval kisebb, mint 2019 hasonló periódusában.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

„Hiába nehezedtek a rövidtávú fundamentumok, az árazásokban nem látni érdemi különbséget a COVID-19 előtti állapothoz képest: nem lettek olcsóbbak sem a scaleupok, sem a startupok” – teszi hozzá Dunai András, a Lead Ventures partnere. A szakember úgy véli, miközben az aktív piaci jelenléttel bíró cégek megítélésének és jövőképének kifejezetten jót tesz, hogy a járványhelyzet miatt több évnyi fejlődésnek megfelelőt léptünk előre digitális megoldásokban, az új piacokra való belépésben gondolkodóknak már nem feltétlenül előnyös a szituáció: a személyes találkozók visszaszorulásával minden korábbinál nehezebbé vált a bizalmi légkör megteremtése.

Ezt a kettőséget jól mutatják a számok is: a harmadik negyedévben megmozduló kockázatitőke 93,4 százaléka második- vagy harmadikkörös befektetésekre ment el Európában. A PitchBook Data elemzői úgy vélik: ha az olló tovább nyílik az év hátralévő részében, december végére kialakulhat az évtized ez legnagyobb különbsége az első-, illetőleg a további körös befektetés között. Szintén a járványhelyzettel függ össze, hogy a korábban is megkerülhetetlen alkalmazás- és szoftverfejlesztők mellett 2020 harmadik negyedévében a gyógyszer- és a biotechnológia állt a befektetők érdeklődésének homlokterében.

Bár a technológiaintenzív cégek favorizálása -jelentős volatilitás mellett - a tőzsdéken is megfigyelhető, Galácz Ábel jelentős különbséget lát a befektetői megközelítésben: „a rövidtávú haszonmaximalizálásra koncentráló tőzsdei befektetőkkel ellentétben a kockázati tőkének megvan az az előnye, hogy tud és mer hosszú távon gondolkodni” – hangsúlyozza a vezérigazgató. Ez persze nem jelenti azt, hogy – jelenleg például a COVID-19 oltóanyagért folytatott globális versenyfutás fényében – ne lenne értelme kihasználni a kedvező tőkepiaci viszonyokat: nem véletlenül választotta számos európai gyógyszeripari és biotechnológiai cég a harmadik negyedévet elsődleges nyilvános részvénykibocsátásra.

Galácz Ábel tökéletes példának tartja a német CureVac-ot: a személyre szabott rákkezelések és oltások kifejlesztésére a hírvivő RNS-t (mRNS-t) használó, jelenleg természetesen gőzerővel a COVID-19 vakcinára koncentráló német biotechnológiai vállalat a negyedév legnagyobb exitjét hajtotta végre, 2,2 milliárd eurós befektetés előtti értéken.

Hozzászólások

A felsőházban is bizalmat kapott Giuseppe Conte

A felsőházban is bizalmat kapott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd este a kormányzás folytatásához.
2021. 01. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi magyar regisztrált eddig az oltásra

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra interneten és postai úton - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán.
2021. 01. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négyfajta oltás közül választhatnak a szerbiai állampolgárok

Néhány héten belül várhatóan az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcináját is bejegyzik Szerbiában, így már négyfajta oltóanyag közül választhatnak azok, akik önként beoltatnák magukat - jelentette be Aleksandar Vucic szerb államfő.
2021. 01. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szövetségre van szükség Európa és az Egyesült Államok között

Az éghajlatváltozást, a koronavírus-járványt, a digitális átállást és a biztonság területét érintő új szövetségre van szükség Európa és az Egyesült Államok között egy erősebb Európa, egy erősebb Amerika és egy jobb világ megteremtésért - jelentette ki az Európai Tanács elnöke az Euróai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén szerdán, Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatásának napján.
2021. 01. 20. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedtek a termelői árak Németországban

Decemberben a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az előző havihoz képest a termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2021. 01. 20. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható ma a tőzsdéken?

Pozitív kezdésre lehet számítani szerdán az európai tőzsdéken. A főbb indexek a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján 0,3 százalék körüli emelkedéssel kezdhetik a kereskedést.
2021. 01. 20. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így csökkent Románia gazdasága 2020-ban

A román kormány gazdasági előrejelzési bizottságának várakozása szerint tavaly a román gazdaság teljesítménye 4,4 százalékkal csökkent 2019-hez képest, ami rosszabb előrejelzés az ősszel közölt 3,8 százalékos visszaeséshez mérten.
2021. 01. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Töredékére esett a ciprusi turizmus

A koronavírus-járvány súlyos gazdasági következményeként meredeken, az előző évhez képest 84,1 százalékkal csökkent a Ciprusra látogató turisták száma tavaly.
2021. 01. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A brit lakosság 10 százalékának szervezetében lehet koronavírus-antitest

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett legújabb becslése szerint a brit lakosság tíz százalékának szervezetében lehet jelen koronavírus-antitest.
2021. 01. 20. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Giuseppe Conte kormányának sorsa a felsőházban dől el

Az esetleges kormányválság lakossági haragot és erőszakot gerjeszthet Giuseppe Conte miniszterelnök szerint, aki a képviselőház után a szenátusban kér bizalmat kedd este a kormányzás folytatásához, előre jelezve, hogy abszolút többség nélkül se nyújtja be lemondását.
2021. 01. 20. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsítaná az oltási folyamatot az EB

Az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek, valamint az egészségügyi és a szociális szektorban dolgozók legalább 80 százalékát, nyárig pedig a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát be kell oltaniuk - közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben kedden.
2021. 01. 19. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hiánycikké vált a vakcina Olaszországban

Lombardia régió azt szorgalmazta, hogy a magasabb bruttó hazai termékkel (GDP) bíró térségek lakosságát oltsák be először, miközben az ország ellátása ismét akadozik a vakcina-szállítmányok keddi késése miatt, ez pedig megbénította a második dózisok beadását.
2021. 01. 19. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős kezdés után veszteségbe fordultak a tőzsdék

Erős kezdés után veszteségbe fordultak zárásra az európai tőzsdeindexek.
2021. 01. 19. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovéniában is megjelenhetett az új vírustörzs

A Nagy-Britanniában decemberben azonosított új koronavírustörzs, vagy annak egy újabb mutációja jelenhetett meg Szlovéniában, a hivatalos bejelentések szerint ugyanis egy korábban Angliából hazatérő szlovén állampolgárnál kedden ilyen fertőzést azonosítottak.
2021. 01. 19. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Február közepéig maradhat a zárlat Németországban

Február közepéig hosszabbíthatják meg Németországban a koronavírus-járvány második hulláma miatt a gazdasági és társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot keddi sajtóértesülések szerint.
2021. 01. 19. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire hatákony az orosz vakcina? Ezt mondják a tesztek..

Százszázalékos a második orosz vakcina, a novoszibirszki Vektor virológiai és biotechnológiai kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona immunológiai hatékonysága az új koronavírusos fertőzéssel szemben a klinikai tesztek alapján - közölte kedden az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet, a Roszpotrebnadzor.
2021. 01. 19. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődött a tömeges oltás Szerbiában

Megkezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás kedden Szerbiában, először az oktatásban dolgozók, a katonaság és a rendőrség tagjai, valamint az újságírók kapják meg a vakcinát.
2021. 01. 19. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghiúsulhat az Északi Áramlat-2 megépítése

Először ismerte el az orosz Gazprom gázipari vállalat, hogy meghiúsulhat az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat-2 földgázvezeték építésének befejezése.
2021. 01. 19. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

W alakú recesszió Európában - a tőzsde tojik rá

„W” alakú recesszióba kerülhetett az Eurózóna. Mindez cseppet sem érdekli a részvénypiacokat, fordított kamikáze módon tartanak ma délelőtt is felfelé.
2021. 01. 19. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban kezdték a keddi kereskedést a tőzsdék

Pluszban kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfői záróértékükhöz képest.
2021. 01. 19. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások: