Megdőlhet a tavalyi rekord az európai kockázatitőke-piacon

Nemhogy a kifulladás jeleit nem mutatták a harmadik negyedévben a kockázatitőke-befektetések Európában, hanem – ezzel a növekedési ütemmel – a szektor akár felül is múlhatja az év végére a tavaly regisztrált üzleti volument. A Lead Ventures által külön is vizsgált, a cseh, a horvát, a lengyel, a magyar, a román, a szlovák és a szlovén piacot magába foglaló régióban szeptember végéig eggyel több tranzakciót hajtottak végre a befektetők, mint 2019 azonos időszakában.

Megdőlhet a tavalyi rekord az európai kockázatitőke-piacon

„Mivel a startupok meghatározóan technológia-vezéreltek, működésüknek többnyire nem ártott a pandémia okozta gazdasági zűrzavar, sőt jó néhány olyan cég akadt, amely kifejezetten jól jött ki a helyzetből, ezért befektetőik továbbra is igencsak derűlátóak” – magyarázza Galácz Ábel, a kimondottan scaleupokra szakosodott Lead Ventures vezérigazgatója az európai kockázatitőke-piac impozáns harmadik negyedéves számait.

Ebben az időszakban 10,6 milliárd euró volt a kockázatitőke-ügyletek teljes összege az öreg kontinensen, és ez – a magántőkebefektetések teljes piacát nyomon követő PitchBook Data adatai szerint – a harmadik olyan negyedév, amikor sikerült átlépni a 10 milliárdos határt. Mivel ezzel szeptember végén már 29,5 milliárd eurón állt a számláló, a PitchBook Data elemzői nem tartják kizártnak, hogy az év végére az összteljesítmény meghaladja majd a 2019-ben regisztrált 37,2 milliárdot is. Ezzel párhuzamosan azt feltételezik, hogy jó eséllyel fennmarad a harmadik negyedévre jellemző dinamika.

A Lead Ventures által kiemelten figyelt hét piacon (cseh, horvát, lengyel, magyar, román, szlovák, szlovén) ebben a három hónapban 13 olyan tranzakció volt, amelyek összege magasabb volt kétmillió eurónál. Ez eggyel több, mint tavaly ugyanekkor, azonban az 5,1 millió eurós átlagos befektetési volumen épp egymillióval kisebb, mint 2019 hasonló periódusában.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

„Hiába nehezedtek a rövidtávú fundamentumok, az árazásokban nem látni érdemi különbséget a COVID-19 előtti állapothoz képest: nem lettek olcsóbbak sem a scaleupok, sem a startupok” – teszi hozzá Dunai András, a Lead Ventures partnere. A szakember úgy véli, miközben az aktív piaci jelenléttel bíró cégek megítélésének és jövőképének kifejezetten jót tesz, hogy a járványhelyzet miatt több évnyi fejlődésnek megfelelőt léptünk előre digitális megoldásokban, az új piacokra való belépésben gondolkodóknak már nem feltétlenül előnyös a szituáció: a személyes találkozók visszaszorulásával minden korábbinál nehezebbé vált a bizalmi légkör megteremtése.

Ezt a kettőséget jól mutatják a számok is: a harmadik negyedévben megmozduló kockázatitőke 93,4 százaléka második- vagy harmadikkörös befektetésekre ment el Európában. A PitchBook Data elemzői úgy vélik: ha az olló tovább nyílik az év hátralévő részében, december végére kialakulhat az évtized ez legnagyobb különbsége az első-, illetőleg a további körös befektetés között. Szintén a járványhelyzettel függ össze, hogy a korábban is megkerülhetetlen alkalmazás- és szoftverfejlesztők mellett 2020 harmadik negyedévében a gyógyszer- és a biotechnológia állt a befektetők érdeklődésének homlokterében.

Bár a technológiaintenzív cégek favorizálása -jelentős volatilitás mellett - a tőzsdéken is megfigyelhető, Galácz Ábel jelentős különbséget lát a befektetői megközelítésben: „a rövidtávú haszonmaximalizálásra koncentráló tőzsdei befektetőkkel ellentétben a kockázati tőkének megvan az az előnye, hogy tud és mer hosszú távon gondolkodni” – hangsúlyozza a vezérigazgató. Ez persze nem jelenti azt, hogy – jelenleg például a COVID-19 oltóanyagért folytatott globális versenyfutás fényében – ne lenne értelme kihasználni a kedvező tőkepiaci viszonyokat: nem véletlenül választotta számos európai gyógyszeripari és biotechnológiai cég a harmadik negyedévet elsődleges nyilvános részvénykibocsátásra.

Galácz Ábel tökéletes példának tartja a német CureVac-ot: a személyre szabott rákkezelések és oltások kifejlesztésére a hírvivő RNS-t (mRNS-t) használó, jelenleg természetesen gőzerővel a COVID-19 vakcinára koncentráló német biotechnológiai vállalat a negyedév legnagyobb exitjét hajtotta végre, 2,2 milliárd eurós befektetés előtti értéken.

Hozzászólások

Minuszban nyitottak az európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 07. 30. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány az Eb hatását is felülírta a kereskedelemben

A nyári időszakban általában felpörög a fogyasztás, és az idei szezon előtt az elemzők azt várták, hogy a vendéglátás újranyitása, a foci-Eb és az olimpia is javíthatja majd az értékesítési adatokat. A komolyabb sportesemények, mint az olimpia és a labdarúgó világ- vagy Európa-bajnokságok idején ugyanis hagyományosan megnő a kereslet néhány termékcsoport iránt. Ilyen a sör és a snack, valamint a sportszerek és a műszaki cikkek – utóbbiak közül is elsősorban a televízió. A világjárvány következtében bevezetett korlátozások és a megváltozó fogyasztói szokások miatt nyár elején még csak találgatni tudtak a kereskedők, milyen forgalomra számíthatnak.
2021. 07. 30. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Spanyolországi erőművekkel bővül a MET Csoport eszközportfóliója

A svájci központú MET Csoport megvásárolta az Arendals Fossekompani norvég részvénytársaságtól annak 100 százalékos részesedését a COGEN Energia España nevű spanyolországi – a kombinált hő- és villamosenergia-piacon (CHP) integrált szolgáltatásokat végző – vállalatban.
2021. 07. 29. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 07. 29. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lazítottak a britek a beutazási korlátozásokon

A britek lazítottak a beutazási korlátozásokon az USA-ból és az Európai Unióból, ugyanis a múlt heti nyitás ellenére az elmúlt több mint egy hét során az új megbetegedések száma dinamikusan csökkent.
2021. 07. 29. 04:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Adatgyűjtés miatt nagy összegű pénzbüntetést szabtak ki Franciaországban

A személyi adatok védelméért felelős francia hatóság (CNIL) 400 ezer eurós pénzbüntetést szabott ki szerdán a glifozátot forgalmazó német Bayer amerikai leányvállalatára, a Monsantóra, amiért listázott közéleti embereket, tudományos szakembereket, újságírókat és aktivistákat annak érdekében, hogy befolyásolni tudja a gyomirtó szer betiltásáról folyó közéleti vitát.
2021. 07. 29. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Vegyes kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a kereskedést és ezzel két egymást követő nap csökkenését fordították meg szerdán a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 07. 28. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtorpant a német gazdasági növekedés

Csökkent a DIW Berlin németországi konjunktúra barométere a harmadik negyedévre vonatkozóan a gazdasági kutatóintézet szerdán adott tájékoztatása alapján.
2021. 07. 28. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Görögországban csökkent a munkanélküliségi ráta

Görögországban csökkent, a februári szintre süllyedt a munkanélküliségi ráta idén májusban.
2021. 07. 28. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A lengyel alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes a vasárnapi boltzár

A lengyel alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes a 2018-tól fokozatosan bevezetett vasárnapi boltzárról szóló jogszabály, ráadásul az ellene benyújtott panaszok közül a testület jogi hiányosságok miatt semmisnek nyilvánított kettőt.
2021. 07. 28. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zárták a kereskedést a tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2021. 07. 27. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Párizsban a legdrágábbak a lakások, Budapestet Prága és Pozsony is megelőzi

Tovább robogott az európai lakáspiac a világjárvány alatt: a Deloitte Property Index felmérésében vizsgált 24 főváros közül 2020-ban csupán az olasz fővárosban csökkentek az új építésű lakások árai, és ismét Párizs lett a legdrágább európai főváros. Közép-Kelet-Európában a bérek dinamikus növekedése ellenére a lakóingatlanok az átlagfizetésekhez viszonyítva továbbra is a legdrágábbak között vannak: egy új lakás vásárlásához Szerbiában és Csehországban kell a legtöbbet dolgozni. A visegrádi országok közül a magyar fővárosban lehet a legolcsóbban lakást bérelni – állapította meg a kutatás.
2021. 07. 27. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorításokat jelentett be Hollandia

Hollandia szigorításokat jelentett be a járványügyi szempontból magas kockázati besorolású európai országokból történő beutazásra vonatkozóan, augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn.
2021. 07. 27. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen teljesítettek az európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2021. 07. 26. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra fizethetnek osztalékot az európai bankok

A várakozásoknak megfelelően pénteken késő délután feloldották a bankok osztalékfizetési tilalmát, így az Európai Bankfelügyelet (EBA) alá tartozó bankok a jelenleg érvényben lévő szabályozás szeptember végi lejártát követően ismét fizethetnek osztalékot.
2021. 07. 26. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlott az ifo német üzleti hangulatindexe

A várt javulás helyett romlott júliusban az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.
2021. 07. 26. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minuszban kezdték a hetet az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 07. 26. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Belgiumban heves esőzésekre és árvízveszélyre figyelmeztettek

A belga meteorológiai intézet újabb heves zivatarok kialakulására és áradások veszélyére figyelmeztetett: az országosan, de különösen a délkelet-belgiumi régióban lezúduló csapadék mennyisége egy-két óra leforgása alatt elértheti akár a 30 litert is négyzetméterenként - közölte vasárnap a belga sajtó.
2021. 07. 25. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magántőkealap jött létre a székelyföldi feldolgozóipar fejlesztésére

Magántőkealapot hozott létre Roy Chowdhury Gergely, a zabolai Mikes grófi család leszármazottja; az alap elsősorban a székelyföldi feldolgozóiparba kíván befektetni.
2021. 07. 25. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szeptembertől csak teljes átoltottsággal látogathatják az éjszakai szórakozóhelyeket a britek

Angliában szeptember végétől csak azok látogathatják az éjszakai szórakozóhelyeket, akik igazolni tudják, hogy a koronavírus elleni oltás mindkét adagját megkapták - jelentette be hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.
2021. 07. 25. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások: