Megközelítette az EU-s átlag háromnegyedét a közösség keleti tagjainak GDP-je

Jelentősen előrehaladt az Európai Unió (EU) közép-, és kelet-európai tagjainak felzárkózása a közösség nyugat-európai tagállamaihoz, így a térségben az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) megközelítette az uniós átlag háromnegyedét - emelte ki hétfőn megjelent elemzésében a német szövetségi jegybank (Bundesbank).

Megközelítette az EU-s átlag háromnegyedét a közösség keleti tagjainak GDP-je

Az EU-hoz 2004 óta csatlakozott közép-, és kelet-európai országok (Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Románia) az utóbbi évek erőteljes gazdasági növekedése révén csökkentették lemaradásukat az EU többi országához képest - állapította meg a Bundesbank.
   
Ezt az előrelépést a jelentős béremelések hatására a munkavállalók is egyre inkább érzékelik. A térség egyes országai - főleg azok, amelyek a nyugat-európai gazdasági központok közelében terülnek el - már meg is közelítették az EU-s átlagot. Az erőteljes belföldi keresletnek és a külföldről érkező közvetlen tőkebefektetéseknek köszönhetően a világkereskedelem gyenge dinamikája eddig kevéssé befolyásolta a térség országainak fejlődését. Azonban a felzárkózás folytatódásához meg kell őrizni a versenyképességet és javítani kell az intézmények minőségén - áll az elemzésben.
    

Az országcsoport egészét tekintve az egy főre jutó GDP 2013-ban az EU-s átlag 41 százalékát tette ki, 2018-ban pedig már a 46 százalékát.
   
Vásárlóerő-paritáson mérve ez az arány a 2013-ban regisztrált 67 százalékról 72 százalékra emelkedett, megközelítette az uniós átlag háromnegyedét.
   
Az országcsoport tagjai között jelentősek a különbségek: Csehországban és Szlovéniában az egy főre jutó GDP váráslóerő-paritáson mérve az EU-s átlag 90 százalékát teszi ki, Észtországban, Litvániában és Szlovákiában nagyjából a 80 százalékát, Lengyelországban, Lettországban és Magyarországon hozzávetőleg a 70 százalékát, míg Horvátországban és Romániában mintegy 60 százalék, Bulgáriában pedig csupán 50 százalék ez az arány.
   
A Bundesbank kiemelte, hogy a felzárkózás eddig nem járt a makrogazdasági egyensúlytalanság erősödésével. Ezt jelzi, hogy a GDP-hez mért közadósság valamennyi vizsgált országban csökkent, a külföldi hitelezőkkel szembeni GDP-arányos adósságállomány pedig csaknem valamennyi országban mérséklődött.
   
Azonban az utóbbi időszakban a túlhevülés jelei mutatkoztak a munkaerőpiacon. A bérnövekedés mértéke valamennyi vizsgált országban jelentősen meghaladta a termelékenység növekedését, így a munka költsége erőteljesen emelkedett és a versenyképesség gyengült - tették hozzá az elemzésben, rámutatva, hogy az országcsoport egészét tekintve a munkanélküliség tavaly rendkívül alacsony szintre, 4,3 százalékra süllyedt, a bruttó bérek és fizetések pedig 8,2 százalékkal emelkedtek, ami jelentősen meghaladja a termelékenység 3,3 százalékos növekedését.
   
A Bundesbank elemzői szerint a felzárkózás fontos tényezőjének lehet tekinteni azt is, hogy a térség országainak gazdasága egyre inkább betagozódik az EU-s belső piacba és a világgazdaságba. A gazdasági nyitottság mértéke - az export és az import aránya a GDP-ben - az utóbbi öt évben 59 százalékról 64 százalékra emelkedett.
  
Ez a folyamat az infrastruktúra modernizálódásával járt együtt, nem utolsósorban az EU strukturális és kohéziós alapjainak támogatásával. A gazdasági keretfeltételeknek az EU-tagsággal járó stabilizálódása pedig nagymértékben ösztönözte a külföldi működőtőke-befektetéseket és segítette a bekapcsolódást a határokon átívelő termelési hálózatokba - állapították meg.
   
Kiemelték: a felzárkózás folytatódása attól is függ, hogy sikerül-e javítani az intézményrendszer minőségén. Rámutattak, hogy a Világbank legutóbbi adatai szerint - az úgynevezett kormányzási mutatókat (Worldwide Governance Indicators - WGI) vizsgáló felmérés alapján - a térségben egyedül Csehország haladja meg az EU-s átlagot a kormányzás hatékonyságát, a szabályozás minőségét, a jogállamiságot, a korrupció kezelését, a politikai stabilitást, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát és az államhatalom elszámolhatóságát tekintve. A térség többi országában esetenként jelentős az elmaradás, különösen a szabályozás minősége, a jogállamiság és a korrupció elleni küzdelem területén.
   
A svájci Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) pedig azt mutatta ki a 2018-as globális versenyképességi felmérésében, hogy a térség legtöbb országában ugyan kismértékben javultak a körülmények, de egy ország sem érte még el az EU-s átlagot.
  
A Bundesbank elemzése arra is kitért, hogy az intézményrendszer minőségének javítása a kutatás-fejlesztési beruházások bővítésének egyik feltétele is lehet. Ezzel kapcsolatban rámutattak, hogy az Eurostat EU-s statisztikai hivatal 2017-ből származó adatai szerint a vizsgált régióban a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások átlagosan a GDP 1,2 százalékát teszik ki, ami messze elmarad a 2 százalékos uniós átlagtól.

Hozzászólások

Az összes felsőházi módosítást leszavazta a londoni alsóház

A várakozásoknak megfelelően leszavazta szerdán a londoni alsóház az összes olyan módosítást, amelyet a parlament felső kamarája, a Lordok Háza fűzött a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás törvénytervezetéhez. Kikerült a tervezetből az a módosítás is, amely automatikus tartózkodási jogot biztosított volna az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgároknak.
2020. 01. 23. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország megkezdte a kínai koronavírus elleni vakcina kidolgozását

Oroszország megkezdte az új kínai koronavírus elleni vakcina kidolgozását, egyúttal az összes határátlépő pontján elrendelte a fokozott egészségügyi ellenőrzés bevezetését - jelentette be Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője újságíróknak nyilatkozva szerdán Moszkvában.
2020. 01. 23. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem hibátlan az EU kkv-programja

A kkv-k támogatását szolgáló uniós program eredményes és innovatív, de vannak problémái - olvasható az Európai Számvevőszék a kis és középvállalkozások támogatását célzó eszközről szóló szerdán közzétett különjelentésében.
2020. 01. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Putyin szerint nem célszerű áttérni a parlamenti kormányzásra

Oroszországban nem célszerű áttérni az elnöki rendszerről a kormányzás parlamenti formájára - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy Lipeck megyei társadalmi fórumon.
2020. 01. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lemondott a horvát Raiffeisen Bank vezérigazgatója, mutatjuk miért!

Lemondott szerdán Michael Georg Müller, a horvát Raiffeisen Bank (RBA) vezérigazgatója, miután a horvát sajtó nyilvánosságra hozta, hogy a bank egy felhívásban olyan PR-céget keresett, amely egyebek között nyomást gyakorolna az alkotmánybíróságra és más bíróságokra Horvátországban a svájci frank alapú jelzáloghitelekkel kapcsolatban - írta az Idex.hr hírportál.
2020. 01. 22. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteségbe fordultak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után indexveszteséggel zártak szerdán a főbb európai tőzsdék.
2020. 01. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a német üzleti hangulat

A tegnap megjelent ZEW index alapján nagyot javult a német üzleti hangulat.
2020. 01. 22. 14:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudja, melyik a legértékesebb márka a világon? Nem az Apple!

Az Amazon a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2020-as Global 500 ranglistája szerint.
2020. 01. 22. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Közös beruházásokat tervez Csongrád és Temes megye

Közös beruházásokat készít elő Csongrád és Temes megye annak érdekében, hogy a 2021-28-as uniós fejlesztési ciklus indulása után szinte azonnal képesek legyen pályázatokat benyújtani - tájékoztatta a Csongrád Megyei Önkormányzat az MTI-t.
2020. 01. 22. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék

Emelkedéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2020. 01. 22. 09:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Pörög az online kereskedelmi forgalom Németországban

Újabb csúcsra emelkedett és megközelítette a 100 milliárd eurót az internetes és a csomagküldő kiskereskedelem forgalma Németországban tavaly a terület szakmai szövetségének (BEVH) kedden közölt kimutatása szerint.
2020. 01. 22. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU 200 millió euróval támogatja az európai űripart

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank bejelentette kedden, hogy 200 millió euróval támogatja az űrágazatba való beruházások fellendítését.
2020. 01. 22. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bemutatta kormányát az új orosz miniszterelnök

Bemutatta kormányát Mihail Misusztyin új orosz miniszterelnök kedden Vlagyimir Putyin elnöknek, a kabinet eddigi tagjai közül többen megőrizték tisztségüket, például Szergej Sojgu védelmi és Szergej Lavrov védelmi miniszter.
2020. 01. 22. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Harry és Meghan jogi lépéseket fontolgat a sajtó ellen

Jogi ellenlépéseket helyezett kilátásba kedden Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő arra az esetre, ha a lesipuskás fotósok továbbra sem hagyják őket békén.
2020. 01. 22. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovénia újra bevezetné a sorkatonai szolgálatot

Szlovénia ismét bevezetheti a sorkatonai szolgálatot, amennyiben nem tudja megnövelni a fegyveres erők hivatásos katonáinak létszámát - derült ki a védelmi minisztérium hosszú távú terveire vonatkozó, úgynevezett Fehér Könyvből, amelyet kedden mutatott be a parlament felsőházának, a Nemzeti Tanácsnak.
2020. 01. 21. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

Váratlanul nagy, a várakozásokra messze rácáfoló mértékben javult a befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben januárban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése alapján. A németországi mutató négy és fél éves, az euróövezeti pedig közel két éves csúcsot ért el.
2020. 01. 21. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel zártak a vezető tőzsdék

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, és szerte a világban túlnyomórészt eséssel reagáltak a tőzsdék a Kínában egyre nagyobb méreteket öltő járványra.
2020. 01. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az adóparadicsomban bejegyzett csehországi cégek száma

Csökkent az adóparadicsomokban bejegyzett csehországi cégek száma, míg az általuk ellenőrzött tőke értéke mérsékelten emelkedett - derült ki a Bisnode tanácsadó társaság legfrissebb, kedden Prágában nyilvánosságra hozott adataiból.
2020. 01. 21. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Macron és Trump megállapodott

A kiszivárgott hírek szerint Emmanuel Macron francia és Donald Trump amerikai elnök megállapodásra jutott, hogy Franciaország idén nem vezet be digitális adót, ami leginkább az amerikai tech cégeket érintette volna.
2020. 01. 21. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit: Lehetséges-e az akadálytalan kereskedelem az EU-val?

Liam Fox volt brit külkereskedelmi miniszter szerint a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után nem lesz lehetséges a teljesen akadálymentes kétoldalú kereskedelem az Európai Unióval.
2020. 01. 21. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások: