Megközelítette az EU-s átlag háromnegyedét a közösség keleti tagjainak GDP-je

Jelentősen előrehaladt az Európai Unió (EU) közép-, és kelet-európai tagjainak felzárkózása a közösség nyugat-európai tagállamaihoz, így a térségben az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) megközelítette az uniós átlag háromnegyedét - emelte ki hétfőn megjelent elemzésében a német szövetségi jegybank (Bundesbank).

Megközelítette az EU-s átlag háromnegyedét a közösség keleti tagjainak GDP-je

Az EU-hoz 2004 óta csatlakozott közép-, és kelet-európai országok (Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Románia) az utóbbi évek erőteljes gazdasági növekedése révén csökkentették lemaradásukat az EU többi országához képest - állapította meg a Bundesbank.
   
Ezt az előrelépést a jelentős béremelések hatására a munkavállalók is egyre inkább érzékelik. A térség egyes országai - főleg azok, amelyek a nyugat-európai gazdasági központok közelében terülnek el - már meg is közelítették az EU-s átlagot. Az erőteljes belföldi keresletnek és a külföldről érkező közvetlen tőkebefektetéseknek köszönhetően a világkereskedelem gyenge dinamikája eddig kevéssé befolyásolta a térség országainak fejlődését. Azonban a felzárkózás folytatódásához meg kell őrizni a versenyképességet és javítani kell az intézmények minőségén - áll az elemzésben.
    

Az országcsoport egészét tekintve az egy főre jutó GDP 2013-ban az EU-s átlag 41 százalékát tette ki, 2018-ban pedig már a 46 százalékát.
   
Vásárlóerő-paritáson mérve ez az arány a 2013-ban regisztrált 67 százalékról 72 százalékra emelkedett, megközelítette az uniós átlag háromnegyedét.
   
Az országcsoport tagjai között jelentősek a különbségek: Csehországban és Szlovéniában az egy főre jutó GDP váráslóerő-paritáson mérve az EU-s átlag 90 százalékát teszi ki, Észtországban, Litvániában és Szlovákiában nagyjából a 80 százalékát, Lengyelországban, Lettországban és Magyarországon hozzávetőleg a 70 százalékát, míg Horvátországban és Romániában mintegy 60 százalék, Bulgáriában pedig csupán 50 százalék ez az arány.
   
A Bundesbank kiemelte, hogy a felzárkózás eddig nem járt a makrogazdasági egyensúlytalanság erősödésével. Ezt jelzi, hogy a GDP-hez mért közadósság valamennyi vizsgált országban csökkent, a külföldi hitelezőkkel szembeni GDP-arányos adósságállomány pedig csaknem valamennyi országban mérséklődött.
   
Azonban az utóbbi időszakban a túlhevülés jelei mutatkoztak a munkaerőpiacon. A bérnövekedés mértéke valamennyi vizsgált országban jelentősen meghaladta a termelékenység növekedését, így a munka költsége erőteljesen emelkedett és a versenyképesség gyengült - tették hozzá az elemzésben, rámutatva, hogy az országcsoport egészét tekintve a munkanélküliség tavaly rendkívül alacsony szintre, 4,3 százalékra süllyedt, a bruttó bérek és fizetések pedig 8,2 százalékkal emelkedtek, ami jelentősen meghaladja a termelékenység 3,3 százalékos növekedését.
   
A Bundesbank elemzői szerint a felzárkózás fontos tényezőjének lehet tekinteni azt is, hogy a térség országainak gazdasága egyre inkább betagozódik az EU-s belső piacba és a világgazdaságba. A gazdasági nyitottság mértéke - az export és az import aránya a GDP-ben - az utóbbi öt évben 59 százalékról 64 százalékra emelkedett.
  
Ez a folyamat az infrastruktúra modernizálódásával járt együtt, nem utolsósorban az EU strukturális és kohéziós alapjainak támogatásával. A gazdasági keretfeltételeknek az EU-tagsággal járó stabilizálódása pedig nagymértékben ösztönözte a külföldi működőtőke-befektetéseket és segítette a bekapcsolódást a határokon átívelő termelési hálózatokba - állapították meg.
   
Kiemelték: a felzárkózás folytatódása attól is függ, hogy sikerül-e javítani az intézményrendszer minőségén. Rámutattak, hogy a Világbank legutóbbi adatai szerint - az úgynevezett kormányzási mutatókat (Worldwide Governance Indicators - WGI) vizsgáló felmérés alapján - a térségben egyedül Csehország haladja meg az EU-s átlagot a kormányzás hatékonyságát, a szabályozás minőségét, a jogállamiságot, a korrupció kezelését, a politikai stabilitást, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát és az államhatalom elszámolhatóságát tekintve. A térség többi országában esetenként jelentős az elmaradás, különösen a szabályozás minősége, a jogállamiság és a korrupció elleni küzdelem területén.
   
A svájci Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) pedig azt mutatta ki a 2018-as globális versenyképességi felmérésében, hogy a térség legtöbb országában ugyan kismértékben javultak a körülmények, de egy ország sem érte még el az EU-s átlagot.
  
A Bundesbank elemzése arra is kitért, hogy az intézményrendszer minőségének javítása a kutatás-fejlesztési beruházások bővítésének egyik feltétele is lehet. Ezzel kapcsolatban rámutattak, hogy az Eurostat EU-s statisztikai hivatal 2017-ből származó adatai szerint a vizsgált régióban a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások átlagosan a GDP 1,2 százalékát teszik ki, ami messze elmarad a 2 százalékos uniós átlagtól.

Hozzászólások

Boris Johnson az EB elnökével fog tárgyalni

Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyal hétfőn Luxemburgban Boris Johnson brit miniszterelnök.
2019. 09. 15. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak Németországban

Augusztusban csökkentek a nagykereskedelmi árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése alapján.
2019. 09. 15. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európa meggyengült

Meggyengült Európa az elmúlt öt évben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a tevékenysége alatt - mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szombat este az M1 aktuális csatornán.
2019. 09. 14. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Kreml negatívan értékeli az ukrán elnök szankciófelhívását

A Kreml negatívan értékeli, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszország elleni szankciók fenntartását követelte - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.
2019. 09. 14. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

David Cameron véleménye a Brexitről

David Cameron volt brit miniszterelnök szerint vannak, akik soha nem fogják megbocsájtani neki a brit EU-tagságról szóló népszavazás kiírását.
2019. 09. 14. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszautasította a honkongi tőzsde vételi ajánlatát a Londoni Értéktőzsde

Visszautasította pénteken a Londoni Értéktőzsde (LSE) igazgatósága a hongkongi tőzsdét üzemeltető cég vételi ajánlatát.
2019. 09. 14. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington több száz milliós katonai segélyt ad Ukrajnának

Washington engedélyezte csaknem 400 millió dollár katonai segély folyósítását Ukrajnának - erősítette meg Kijev washingtoni nagykövetsége a hírügynökségekben megjelent információkat.
2019. 09. 13. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a vezető európai tőzsdék pénteken, miután az Európai Központi Bank agresszív gazdaságélénkítő csomagot fogadott el az euróövezet gyengélkedő gazdaságának fellendítésére. Javította a kockázatvállalási kedvet az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek enyhülése is.
2019. 09. 13. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem tart markáns recesszió felé a német gazdaság

A német nemzetgazdaság, Európa legnagyobb gazdasága nem tart markáns recesszió felé a második negyedévi 0,1 százalékos GDP-csökkenés ellenére sem, ámbár nem észlelhetők még egy kedvező fordulatra utaló makrogazdasági jelek sem a berlini szövetségi gazdasági minisztérium pénteken kiadott havi jelentése szerint.
2019. 09. 13. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

London kivételével pluszban nyitottak a tőzsdék

London kivételével indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2019. 09. 13. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassult a G20-ak gazdasági növekedése

Lassult a gazdaság növekedése a második negyedévben az első negyedévvel összevetve a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban.
2019. 09. 13. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU ismét meghosszabbította az Oroszországgal szembeni szankciók hatályát

Az Európai Unió (EU) újabb fél évvel, 2020. március 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi egységének, önállóságának és függetlenségének megsértése miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat - közölte csütörtökön az Európai Unió Tanácsa.
2019. 09. 13. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ukránok javarészt elégedettek az elnök munkájával

Rekordot döntött a május végén hivatalba lépett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatottsága, amely július óta csaknem másfélszeresére növekedett, meghaladva a 70 százalékot - derült ki egy csütörtökön közzétett friss felmérésből.
2019. 09. 13. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatot csökkentett az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot, miközben csökkentette az eurózónára vonatkozó inflációs és GDP-növekedési előrejelzését.
2019. 09. 13. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sztrájkkal tiltakoznak a párizsi közösségi közlekedés dolgozói

Sztrájkkal tiltakoznak pénteken a párizsi közösségi közlekedés dolgozói a francia kormány nyugdíjreformja ellen: a szakszervezetek és a párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP előjelzései szerint a kötelező minimum szolgáltatás 12 évvel ezelőtti bevezetése óta most először példátlan méretű fennakadásokra kell számítani.
2019. 09. 13. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovénia csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését

A szlovén kormány csökkentette a gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését: 2019-re 3,4 százalékról 2,8 százalékra, jövőre 3,1 százalékról 3 százalékra - jelentette be csütörtökön Andrej Bertoncelj szlovén pénzügyminiszter.
2019. 09. 12. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2019. 09. 12. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén teljesít az ipar az euróövezetben

Június után júliusban is a vártnál erősebb ütemben csökkent az euróövezet ipari termelése, újabb bizonyítékául annak, hogy az euróövezet gazdaságának növekedése jelentősen lassul.
2019. 09. 12. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hiányt növelne Olaszország

A 2020-as évre az új olasz kormány 2,3%-os hiányt célozna meg, szemben az eredetileg tervezett 2,1%-kal.
2019. 09. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős lazító csomag jöhet az Európai Központi Banktól

Rendkívül fontos kamatdöntő ülést tart ma az EKB, mely egy jelentős lazító csomagról dönthet majd.
2019. 09. 12. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások: