Melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket?

Csináljunk több gyereket, mert elfogy a magyar! - hallhatjuk, olvashatjuk sokfelé az elmúlt időben. Egyre tovább élünk (nő a születéskor várható életkor), viszont csökken a születésszám, így öregszik el a magyar társadalom, amelyre még az is jócskán rátesz egy lapáttal, hogy sok fiatal hagyja el az országot és próbál szerencsét külhonban. Nem véletlen, hogy a kormányzat számos eszközzel próbálja ezt megállítani, lássuk mekkora sikerrel! Megnéztük, hogy Magyarországon hol hallották meg leginkább a 'Csinálj több gyereket' üzenetet és megvizsgáltuk, hogy melyik megyében született idén a legtöbb gyermek! Lássuk a számokat!

Melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket?

Születések és halálozás Magyarországon

Az alábbi grafikonon azt láthatjuk (forrás: wikipédia), hogy hogyan alakult a születésszám és a halálozás nagyjából a II. világháborútól napjainkig. A (kék színű) grafikonon elég szembetűnő, hogy az un. Ratkó-korszak (1950-es évek közepén) hozta meg a nagy bébi-bummot, melynek második hullámában (1970-es évek közepén) még jelentősen megugrott a születések száma. Azonban az 1975-ös lokális csúcsponthoz képest napjainkig folyamatosan csökken a születésszám, ezzel okozva komoly problémákat a jövőben pl. a nyugdíjrendszer számára is.

A piros grafikon, mely a halálozások számának alakulását mutatja be azért nagyon lényeges, mert 1981 körül átütötte a kék grafikont, és azóta folyamatosan magasabb értéket mutat. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 1981 óta évről-évre többen halnak meg, mint ahányan születnek Magyarországon, ebből elég könnyedén vonhatjuk le a matematikai következtetést: fogy a magyar.

születésszám és halálozás magyarországon

Több gyerek kellene! Hogyan?

Szándékosan nem célunk politikai tartalmú cikket írni, de nehéz a témát megfogni anélkül, hogy megvizsgálnánk, hogy mit lehet tenni a folyamat megfordítása érdekében? A kormányzat elindította a "Családvédelmi akcióterv" elnevezésű programját, melynek alappillérei: CSOK, nagyszűlői GYED, babaváró hitel, jelzáloghitelekhez nyújtott állami kamattámogatás, autóvásárlási támogatás nagycsaládosoknak, bölcsőde fejlesztési program stb. 

Hogy mindezek a kormányzati támogatások mennyire sikeresek, azt talán a leginkább azzal tudjuk (majd) mérni, hogy mennyi gyermek születik hazánkban a jövőben, így a ProfitLine.hu szerkesztősége folyamatosan vizsgálja a jövőben is majd az ezzel kapcsolatos statisztikai adatok alakulását.

Magyarország megyéi (forrás: KSH.hu)

Nézzünk rá most, hogy hol mennyi gyermek születik hazánkban!

A KSH adataiból megyei szintű adatokat tudunk kinyerni, így kihirdethetjük a "Melyik megye szüli a legtöbb gyermeket?!" versenyt. Lássuk, melyik megyénk a legszaporább! 

Élveszületések száma megyei bontásban ranglista

élveszületések száma magyarországon megyei bontásban 2019

Ezek a számok így még csak arra jók, hogy megdöbbenjünk! Úristen, tényleg csak 1276 gyerek született eddig Nógrád megyében összesen idén??!! (az adatok a 2019. január - szeptember időszakot mutatják)

Ez a lista így nem fair, hiszen az egyes megyék eltérő méretűek mind terület, mind lakosság-szám tekintetében, így sokkal izgalmasabb adatokat kapunk, ha úgy vizsgáljuk meg ezeket a számokat, ha mellétesszük az adott megye populációjának méretét is. Íme:

Magyarország megyéinek népessége és az újszülöttek száma 2019-ben

újszülöttek száma magyarországon megyénként a lakossághoz viszonyítva

Így már teljesen más képet kapunk, ugye? Ha tehát az adott megye lakosságát is figyelembe veszzük, akkor Nógrád (az előző táblázatban sereghajtó volt!) máris a középmezőnybe ugrik, hiszen Nógrád megye lakosságához viszonyítva nem is olyan rossz eredmény az az 1276 csecsemő idén. A "melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket" versenyünk győztese Borsod-Abaúj-Zemplén megye lett, ahol a 660549 lakosra 5168 újszülött jutott az idei év első kilenc hónapjában! Gratulálunk! (e cikk szerzője is borsodi születésű... :))

A képzeletbeli dobogó másik fokát a B-A-Z megyével szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hódította el, ahol minden 100.000 lakosra 772 újszülött jut. Harmadik helyezett lett Pest megye (Budapest nélkül, hiszen az külön kategória) lett, ahol 751 csecsemő érkezett idén 100.000 lakosonként.

Táblázatunkat érdemes alaposabban is tanulmányozni, és látjuk majd, hogy fővárosunk "gyerkőcproduktuma" a középmezőnybe volt elegendő, és a megyei verseny legutolsó helyezettje Zala megye lett. Zalaiak, ébresztő, kapjuk össze magunkat és húzzunk bele!!!!

Családi pótlék 2020 összege

IDE kattintva, Kedves Olvasó, megtudhatod, hogy mennyi van még hátra az életedből. Igen, kiszámoltuk azt is.

Hozzászólások

Lakásfelújítási támogatás 2021 - a támogatás igénylésének feltételei

2021 január 1-től a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás vehető igénybe. Cikksorozatunkban a Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatásait felhasználva igyekszünk segítséget nyújtani olvasóinknak. Ki igényleheti a támogatást, mik az igénylés feltételei?
2021. 01. 23. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Családi pótlék - mikor utalják a januári családi pótlékot 2021-ben?

Mikor fogja átutalni a MÁK (a Magyar Államkincstár) az idei évi első, január havi családi pótlékot? Cikkeinkben gyakran nyomon követjük a családi pótlékok hivatalos 2021-as átutalási időpontjait, mert nagyon sok olvasónkat érinti.
2021. 01. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Élelmiszert hív vissza az IKEA a forgalomból

Újabb széria etilén-oxiddal szennyezett Knäckebröd Flerkorn nevű 250 grammos, többgabonás kétszersültet hív vissza a forgalomból a gyártója, a finn Lantmännen Cerealia, a magyarországi forgalmazója az IKEA - közölte a lakberendezési lánc az MTI-vel pénteken.
2021. 01. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megdőlt a melegrekord

Megdőlt az országos napi melegrekord pénteken - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.
2021. 01. 23. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szombaton tartják a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgákat

Szombaton tartják a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgákat, az érettségik során már alkalmazott és bevált járványügyi szabályok szigorú betartása mellett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az MTI-vel.
2021. 01. 23. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhítenek a korlátozásokon Bukarestben

Enyhítenek a járványügyi korlátozásokon Bukarestben hétfőtől, miután három egymásutáni napon is három alatt volt az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra számított új fertőzések száma.
2021. 01. 23. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén megkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása

Az idén megkezdődik a Blaha Lujza tér, az ottani aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítása, a rekonstrukciós munkálatok nagyjából másfél évig tartanak majd - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
2021. 01. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hiába az állami bőkezűség, a közmunkásoknak alig jut valami az otthonteremtési támogatásokból

Csokból új lakás biztos nem lesz, babaváró hitelt is csak az vehet fel, aki legfeljebb egy évig volt közmunkás és további két év munkaviszonyt tud igazolni.
2021. 01. 22. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tizenkilenc év után újra lesz népszámlálás Észak-Macedóniában

Tizenkilenc év után újra lesz népszámlálás Észak-Macedóniában, áprilisban tartják meg - közölte pénteken a MIA macedón hírügynökség.
2021. 01. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

A forint gyengült a vezető devizákkal szemben a bankközi piacon pénteken késő délután.
2021. 01. 22. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ugye Te is simán rányomsz, arra hogy: engedélyezi-e az alkalmazásnak a helyzete használatát?

Elég gyakran találkozunk azzal a kérdéssel a mobilunkon vagy bármilyen más okos eszközünkön, hogy “engedélyezi-e az alkalmazásnak a helyzete használatát?”. A legtöbben persze automatikusan rányomnak, hogy “igen”, mert miért ne(?), aztán elkezdik használni az appot és rögtön el is felejtik, hogy mibe is egyeztek bele. Valószínűleg így történt ez történetünk főszereplőjével is, aki hat napot töltött börtönben, elvesztette a munkáját és barátai egy részét. Ő a 23 éves Jorge Molina, akit a rendőrség egy áruházban tartóztatott le 2018-ban Kalifornia államban. A tisztek két kérdést tettek fel neki: Van-e valaki, aki hozzáfér a mobiltelefonjához és nem lőtt-e le egy embert a közelmúltban? Molinát a Google helyadatai alapján gyanúsították meg a gyilkossággal, majd, néhány szerencsétlen egybeesés miatt a környék egyik legrosszabb hírű börtönébe zárták. A szerencsétlen eset sok kérdést vet fel és ezek után nem csak a rendőrségnek, de az alkalmazások fejlesztőinek is át kell gondolniuk, hogyan kezeljék a helyadatokat. Írásunk a Zero IT Lab szakértői forrásából származik.
2021. 01. 22. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Viszik a cégek mázsaszám az NHP Hajrá hitelt

Aktív szerepet vállal a K&H Bank az NHP Hajrá hitelezésben. Áprilisi indulása óta ugyanis a pénzintézet több mint 173 milliárd forint értékben közel 1500 szerződést kötött. A pénzintézet által jóváhagyott hitelek jelentős része Észak-Magyarországhoz, illetve az alföldi régiókhoz köthető. Az ágazatok közül az agrárium számított a legaktívabbnak a hitelfelvételben, míg a települések között Debrecen, valamint Miskolc regionális üzleti központok emelkedtek ki.
2021. 01. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Otthonfelújítási támogatás 2021 - hány alkalommal igényelhető a támogatás?

2021 január 1-től a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás vehető igénybe. Cikksorozatunkban a Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatásait felhasználva igyekszünk segítséget nyújtani olvasóinknak a várhatóan nagy érdeklődést hozó lakásfelújítási támogatás részleteivel kapcsolatban. Hányszor igényelheri valaki a támogatást? Lehet-e több alkalommal is igényelni azt?
2021. 01. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengüléssel zártak az európai piacok

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 01. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt a Tinder egészségügyi verziója: ráadásul magyar fejlesztés

Algoritmus mondja meg, hol van jó helyen az orvos: ingyenes „egészségügyi Tinder” újra rajzolja az egészségügyi munkaerő piacot. Forr az egészségügy, recseg-ropog az ágazat a korona vírus pandémia idején. Naponta olvasunk cikkeket, nyilatkozatokat az orvosok és egészségügyi dolgozók bérezéséről, munkakörülményeik és karrier kilátásaik kapcsán. Ráadásul a téma még forróbb az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény óta: egyre több orvos és ápoló kerül választás elé, hogy a magán vagy az állami rendszerben folytassa-e munkáját. Ezen a téren hozhatja meg az áttörést az a 100 százalékban hazai fejlesztésű egészségügyi állásportál, amelyik annyira bízik a sikerében, hogy csak sikerdíjért dolgozik.
2021. 01. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy hónapon belül kapunk az orosz vakcinából

Oroszország harminc napon belül megkezdi a Covid-19 elleni vakcina első tételének szállítását, emellett politikai megállapodás született arról, hogy a hosszútávú szerződés októberi lejárta után is folytatódik a gázszállítás Magyarországra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek a pénteki moszkvai tárgyalásairól.
2021. 01. 22. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felvirágozhat az elektromos buszok magyarországi gyártása

A kormány bejelentésének értelmében 2022-től csak elektromos buszok beszerzésére nyerhető majd el támogatás a 25 ezeresnél nagyobb településeken, ennek következtében a járműállomány a klímavédelem jegyében még korszerűbbé válhat néhány éven belül. Hazánkban jelenleg egyedül a Goldi Mobility Kft.-nál készülnek hazai forgalmazásra magyar know-how-val és összeszereléssel elektromos autóbuszok, ráadásul legkésőbb augusztusig elkészül első csuklós hidrogénbuszuk is, ami egyedülálló egész Európában. Céljuk, hogy a közeljövőben még több magyar partnerrel működjenek együtt, ezért folyamatosan keresik a kapcsolatot a honi beszállítókkal.
2021. 01. 22. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak pénteken az irányadó New York-i tőzsdemutatók, követve ezzel az európai trendet.
2021. 01. 22. 16:25
Megosztás:
Hozzászólások:

Többfelé csökkent a légszennyezettség

Többfelé csökkent a szálló por miatti légszennyezettség az országban, de két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen még mindig veszélyes a levegő.
2021. 01. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kettős mélypontú recesszió vár a brit gazdaságra?

A brit gazdaság kettős mélypontú - jóllehet a tavaly tavaszinál jóval kevésbé mély - recessziójára vallanak a pénteken ismertetett előzetes januári aktivitási mérőszámok, amelyek a várakozásokat messze meghaladó mértékben zuhantak a koronavírus-járvány megfékezését célzó újabb korlátozások hatására.
2021. 01. 22. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások: