Melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket?

Csináljunk több gyereket, mert elfogy a magyar! - hallhatjuk, olvashatjuk sokfelé az elmúlt időben. Egyre tovább élünk (nő a születéskor várható életkor), viszont csökken a születésszám, így öregszik el a magyar társadalom, amelyre még az is jócskán rátesz egy lapáttal, hogy sok fiatal hagyja el az országot és próbál szerencsét külhonban. Nem véletlen, hogy a kormányzat számos eszközzel próbálja ezt megállítani, lássuk mekkora sikerrel! Megnéztük, hogy Magyarországon hol hallották meg leginkább a 'Csinálj több gyereket' üzenetet és megvizsgáltuk, hogy melyik megyében született idén a legtöbb gyermek! Lássuk a számokat!

Melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket?

Születések és halálozás Magyarországon

Az alábbi grafikonon azt láthatjuk (forrás: wikipédia), hogy hogyan alakult a születésszám és a halálozás nagyjából a II. világháborútól napjainkig. A (kék színű) grafikonon elég szembetűnő, hogy az un. Ratkó-korszak (1950-es évek közepén) hozta meg a nagy bébi-bummot, melynek második hullámában (1970-es évek közepén) még jelentősen megugrott a születések száma. Azonban az 1975-ös lokális csúcsponthoz képest napjainkig folyamatosan csökken a születésszám, ezzel okozva komoly problémákat a jövőben pl. a nyugdíjrendszer számára is.

A piros grafikon, mely a halálozások számának alakulását mutatja be azért nagyon lényeges, mert 1981 körül átütötte a kék grafikont, és azóta folyamatosan magasabb értéket mutat. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 1981 óta évről-évre többen halnak meg, mint ahányan születnek Magyarországon, ebből elég könnyedén vonhatjuk le a matematikai következtetést: fogy a magyar.

születésszám és halálozás magyarországon

Több gyerek kellene! Hogyan?

Szándékosan nem célunk politikai tartalmú cikket írni, de nehéz a témát megfogni anélkül, hogy megvizsgálnánk, hogy mit lehet tenni a folyamat megfordítása érdekében? A kormányzat elindította a "Családvédelmi akcióterv" elnevezésű programját, melynek alappillérei: CSOK, nagyszűlői GYED, babaváró hitel, jelzáloghitelekhez nyújtott állami kamattámogatás, autóvásárlási támogatás nagycsaládosoknak, bölcsőde fejlesztési program stb. 

Hogy mindezek a kormányzati támogatások mennyire sikeresek, azt talán a leginkább azzal tudjuk (majd) mérni, hogy mennyi gyermek születik hazánkban a jövőben, így a ProfitLine.hu szerkesztősége folyamatosan vizsgálja a jövőben is majd az ezzel kapcsolatos statisztikai adatok alakulását.

Magyarország megyéi (forrás: KSH.hu)

Nézzünk rá most, hogy hol mennyi gyermek születik hazánkban!

A KSH adataiból megyei szintű adatokat tudunk kinyerni, így kihirdethetjük a "Melyik megye szüli a legtöbb gyermeket?!" versenyt. Lássuk, melyik megyénk a legszaporább! 

Élveszületések száma megyei bontásban ranglista

élveszületések száma magyarországon megyei bontásban 2019

Ezek a számok így még csak arra jók, hogy megdöbbenjünk! Úristen, tényleg csak 1276 gyerek született eddig Nógrád megyében összesen idén??!! (az adatok a 2019. január - szeptember időszakot mutatják)

Ez a lista így nem fair, hiszen az egyes megyék eltérő méretűek mind terület, mind lakosság-szám tekintetében, így sokkal izgalmasabb adatokat kapunk, ha úgy vizsgáljuk meg ezeket a számokat, ha mellétesszük az adott megye populációjának méretét is. Íme:

Magyarország megyéinek népessége és az újszülöttek száma 2019-ben

újszülöttek száma magyarországon megyénként a lakossághoz viszonyítva

Így már teljesen más képet kapunk, ugye? Ha tehát az adott megye lakosságát is figyelembe veszzük, akkor Nógrád (az előző táblázatban sereghajtó volt!) máris a középmezőnybe ugrik, hiszen Nógrád megye lakosságához viszonyítva nem is olyan rossz eredmény az az 1276 csecsemő idén. A "melyik magyar megye szüli a legtöbb gyermeket" versenyünk győztese Borsod-Abaúj-Zemplén megye lett, ahol a 660549 lakosra 5168 újszülött jutott az idei év első kilenc hónapjában! Gratulálunk! (e cikk szerzője is borsodi születésű... :))

A képzeletbeli dobogó másik fokát a B-A-Z megyével szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hódította el, ahol minden 100.000 lakosra 772 újszülött jut. Harmadik helyezett lett Pest megye (Budapest nélkül, hiszen az külön kategória) lett, ahol 751 csecsemő érkezett idén 100.000 lakosonként.

Táblázatunkat érdemes alaposabban is tanulmányozni, és látjuk majd, hogy fővárosunk "gyerkőcproduktuma" a középmezőnybe volt elegendő, és a megyei verseny legutolsó helyezettje Zala megye lett. Zalaiak, ébresztő, kapjuk össze magunkat és húzzunk bele!!!!

Családi pótlék 2020 összege

IDE kattintva, Kedves Olvasó, megtudhatod, hogy mennyi van még hátra az életedből. Igen, kiszámoltuk azt is.

Hozzászólások

Zelenszkij ad még egy esélyt a miniszterelnöknek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy döntött, hogy ad még egy esélyt Olekszij Honcsaruk miniszterelnöknek és kormányának, azzal a feltétellel, ha teljesítenek bizonyos feladatokat - tette közzé péntek este az államfő sajtószolgálata.
2020. 01. 18. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlott az amerikai fogyasztók hangulata az év első hónpjában

Enyhén romlott a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban januárban a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének tanúsága szerint.
2020. 01. 18. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hagyományos és digitális szolgáltatásait is fejleszti az OTP

Az OTP egyszerre fejleszti a hagyományos és digitális szolgáltatásait, figyelembe véve az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát és a környezettudatosság szempontjait - mondta az OTP ügyvezető igazgatója a bank pénteki sajtórendezvényén Budapesten.
2020. 01. 18. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mekkora a büntetés ha bemér a traffipax? Mutatjuk!

Mennyivel lépheted át a megengedett sebességhatárt ahhoz, hogy még ne kelljen büntetést fizetned? Igaz az a közhiedelem, hogy 10 százalékkal lehet túllépni a sebességhatárt, mert csak az annál nagyobb mértékű gyorshajtást büntetik? Milyen összegű bírságra számíthatsz? Gyorshajtás büntetés kalkulátorunk most pontosan megmutatja Neked a várható büntetés összegét!
2020. 01. 18. 04:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordmennyiségű hamisított cigarettát foglaltak le Belgiumban

Mintegy 126 millió hamis márkajelzésű cigarettát foglalt le év eleje óta a belga vámhatóság Antwerpen tartományban - közölte a belga vámhatóság pénteken.
2020. 01. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lezajlott a BKV-bértárgyalás újabb fordulója

Lezajlott a bértárgyalás újabb fordulója pénteken a BKV Zrt.-nél; a felek olyan béremelési rendszert szeretnének kidolgozni, amely elismeri a cégnél töltött éveket - közölte a társaság az MTI-vel.
2020. 01. 18. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyon megugrott a szakmunkára jelentkezők száma - de milyen szakmákban?

Intenzív évet zárt tavaly az álláshirdetési és - keresési piac. A jelentkezők száma közel tizedével emelkedett az előző évhez képest, míg a cégek automatizálási szándéka magasabb fordulatszámra kapcsolt. Az év jellemző tendenciáinak markáns eleme, hogy a munkáltatók nyitottabbá váltak az atipikus foglalkoztatási formákra.
2020. 01. 18. 01:01
Megosztás:
Hozzászólások:

A diploma megszerzése vagy egy szakma kitanulása számít jobb döntésnek?

Felelősségteljes szülőként joggal merül fel bennünk a kérdés a gyermek továbbtanulását illetően. Vajon érdemes-e komolyabb pénzt fektetni az egyetemi diploma megszerzésébe? Megéri-e a hosszú évek szorgalmas és költséges ráfordítása, vagy inkább egy szakma kitanulása jelenti a kedvezőbb opciót?
2020. 01. 17. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt a farsang, áll a bál!

Az évnek az az időszaka következik, amikor is fájó szívvel, de búcsút kell vennünk a téltől. A búcsúztatást a farsangi karneválok, bálok, lakomák és jelmezes partik jelentik. Ezekre a rendezvényekre a stílushoz illő ruhák mellett a hozzád illő dekoráció is ajánlott. Sőt, érdemes otthonunkat is az eseményhez illő dekorációval felszerelni, de ne csak a belterületen gondolkodjunk. Amennyiben kertünk, udvarunk vagy teraszunk is van, azok alkalomhoz illő öltöztetéséről is gondoskodnunk kell.
2020. 01. 17. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elektromos autók gyártására készül a Fiat Chrysler és a Foxconn

Pénteken kiadott közleménye szerint az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles (FCA) autóipari konszern elektromos járművek közös fejlesztésének a lehetőségét vizsgálja Kínában a tajvani Foxconn vállalattal létesített közös vállalat keretében.
2020. 01. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország növeli tőkerészesedését a Nemzetközi Beruházási Bankban

Tízmillió euróval 17,2 százalékra növelte tőkerészesedését Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bankban (NBB) január 15-én - közölte az NBB az MTI-vel pénteken.
2020. 01. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly még több magyar utazott Horvátországba

Rekordot döntött tavaly a magyar turisták száma és a vendégéjszakák mennyisége is Horvátországban, ezzel folytatódott az évek óta tartó tendencia - tájékoztatta a Horvát Turisztikai Közösség budapesti képviseletének igazgatója pénteken az MTI-t.
2020. 01. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött a holland mezőgazdasági export

A holland Központi Statisztikai Hivatal és a Wageningen Gazdaságkutató Központ adatai szerint a virág- és a sertéshús-értékesítés növekedésének köszönhetően tavaly új rekordot ért el Hollandia mezőgazdasági exportja, amely az előző évhez képest 4,6 százalékkal 94,5 milliárd euróra (mintegy 312 ezer milliárd forint) nőtt 2019-ben - közölte a helyi sajtó pénteken.
2020. 01. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon pénteken.
2020. 01. 17. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedik a külföldi munkavállalók száma Csehországban

Egyre emelkedik a külföldi munkavállalók száma és aránya Csehországban. Míg 2010-ben a dolgozók hat százalékát tették ki a külföldiek, addig 2018 végén már 12,4 százalékát, 2019 júniusában pedig több mint 13 százalékát - közölte Jarmila Maresová, a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szakértője újságírókkal pénteken Prágában.
2020. 01. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter és a Mol ellensúlyozta az OTP gyengülését

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 72,42 pontos, 0,16 százalékos emelkedéssel, 44 422,81 ponton zárt pénteken.
2020. 01. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meg lehet szüntetni a CT- és MR-várólistákat, ennyibe kerülne

Évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében - mondta a főpolgármester pénteken Budapesten.
2020. 01. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több autót értékesített a román Dacia

Az előző évinél 5,1 százalékkal több, összesen 736 570 gépkocsit értékesített 2019-ben a román Dacia, ez a Renault-csoporthoz tartozó márka eddigi legjobb teljesítményének számít.
2020. 01. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is kapnak támogatást a fogászatok

Idén havi 250 ezer forinttal több, összesen 380 ezer forint rezsitámogatást kapnak a közfinanszírozott fogászati alap- vagy szakellátást működtető szolgáltatók - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.
2020. 01. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma is erősen kezdtek a New York-i indexek

Az előző naphoz hasonlóan pénteken is a főbb tőzsdeindexek történelmi csúcsával kezdődött a kereskedés New Yorkban.
2020. 01. 17. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: