Mi a sikeres karrierváltás titka a szakértők szerint?

A pályaváltás összetett kihívás, sikeresen véghez vinni pedig különösen nehéz feladat. A karrierváltáson gondolkozókban kételyek, félelmek merülhetnek fel, viszont tudatos tervezéssel és döntéshozatallal lényegesen nagyobb az esélyünk, hogy a számukra megfelelő hivatást megtaláljuk. A folyamat során felmerülő nehézségeket és lehetséges megoldásokat járta körül a Profession.hu Az Emberi Oldal kezdeményezésének konferenciája. A projekt szoros együttműködésben zajlik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Munkaerőpiaci Szolgáltató Központjával, akik ingyenes, személyre szabott támogatást nyújtanak a karrierváltóknak mind szakmai, mind önismereti téren.

Mi a sikeres karrierváltás titka a szakértők szerint?

A koronavírus-járvány jelentősen megváltoztatta a hazai munkaerőpiacot. Az pályaváltók 11 százalékának a pandémia miatt kellett másik állás után néznie, ugyanakkor a bizonytalan állapot nem csak őket kényszerítette helyzetük és karrierjük átértékelésére. A váltás leggyakoribb oka a nem megfelelő fizetés, de jelentős tényező a kiégés is a pályaelhagyók esetében. Fontos odafigyelnünk arra, hogy az adott élethelyzetünkben milyen mértékben vagyunk elégedettek az aktuális munkánkkal és mik lehetnek az okai az esetleges hiányérzetünknek. Érdemes végiggondolnunk, hogy valóban a karrierváltástól várhatunk-e javulást, ugyanis előfordulhat, hogy ehhez nem is szakmai pályánkon érdemes változtatnunk.

Mérhető az elégedettségünk

A karrierváltás folyamata ideális esetben az adott élethelyzet értelmezésével, elemzésével kezdődik. Mindenekelőtt szükséges definiálnunk időről-időre, hogy mit jelent számunkra az elégedettség, valamint, hogy hiányt szenvedünk-e belőle munkánk során. Ennek aktuális élethelyzetünktől, életszakaszunktól és személyiségünktől függően más, és folyamatosan változó jelentést tulajdonítunk. Mikor tudjuk azt mondani, hogy a helyünkön vagyunk? Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus szerint elsőként három dolgot érdemes átgondolnunk: „Nem akarunk-e máshol lenni, azaz megfelelő-e az adott szakma, munkahely számunkra. Nem akarunk-e máskor, más időben lenni, vagyis az adott pozíciónkkal elégedettek vagyunk-e az élethelyzetünkkel összevetve. Harmadszor pedig, nem akarunk-e mással lenni, azaz a kollégáinkhoz fűződő viszonyunk rendben van-e” – fogalmazott a szakértő. 

Önismeret és lelkesedés

Az önismeret kulcsfontosságú tényező a pályaváltás és a munkakeresés során. A szakmai és emberi értékeink ismerete mellett ide tartozik a választással kapcsolatos igényeink részletes felmérése, például a bérezés, a munkavégzés helye vagy a munkaórák mennyisége, beosztása. Érdemes meghatároznunk azokat a kereteket, amelyeknél biztosan tudjuk, hogy nem vagyunk képesek rugalmasak lenni.

„A HR-eseket és a munkáltatókat sok esetben nem az érdekli, hogy rendelkezünk-e papírral, szakképesítéssel, hanem hogy a képességeinket hogyan használjuk. Sokan megijednek, amikor az álláshirdetésben megjelölt bizonyos szempontoknak nem felelnek meg, így már be sem adják a jelentkezésüket az adott munkára. A munkáltató általában egy ideális jelöltet ír le a felhívásban, viszont ez nem azt jelenti, hogy ezen a területen ne lennének rugalmasak” – mondta Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója, valamint kiemelte a puha készségek komoly jelentőségét a toborzási folyamatok során. Ezek azok a kevésbé könnyen tanulható képességeink, amelyek leginkább társas környezetben mutatkoznak meg, mérésük pedig nagyon nehéz. 

Egyénre szabott támogatás

A Profession.hu 2200 fő megkérdezésén alapuló felméréséből kiderült, hogy 10 munkavállalóból 7 váltott már szakmát vagy pályát legalább egyszer élete során. Szakértői segítséget viszont még mindig kevesen vesznek igénybe ilyen helyzetekben, ami pedig komoly támogatást jelenthetne a megfelelő döntés meghozatalában. Az első lépések megtételéhez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Munkaerőpiaci Szolgáltatóközpontja nyújt ingyenes támogatást a pályaváltóknak önismereti és szakmai téren egyaránt. „A járvány jelentősen felülírta a terveinket, ugyanis a tevékenységünknek lényeges elemei voltak a személyes találkozók, tréningek, tanácsadások. A helyzet kezelésére létrehoztuk az online tanácsadási platformunkat, amelyben összefogtuk a szervezetünknél működő projekteket és a velünk kapcsolatban álló partnereket. Az oldal célja, hogy mentőövet kínáljon azoknak, akik valamilyen hátrányt szenvednek el az álláskeresés során. Az ingyenes regisztrációt követően egy szakképzett mentorral konzultálhat a munkakereső, akinek elődleges célja egy munkaerőpiaci mentőöv megtalálása a helyzetre” – fogalmazott Előd Ágnes a Szolgáltató Központ vezetője.  

Sokszor rögtön abba az akadályba ütközhet a munkakereső, hogy nehezen látja be, ha szüksége van támogatásra. Az online jelentkezés ennek egy fontos lépése, de utána is jelentős befektetett munkára van szükség, hogy eredményes legyen a folyamat. „A procedúra az álláskereső részéről aktivitást, önreflexiót és energiabefektetést igényel. Akkor tudunk megfelelő és hasznos tanácsokat adni, ha megismerjük az embert és az élethelyzetét. Van, aki konkrét igényekkel érkezik, viszont vannak, akik nem tudják pontosan megfogalmazni, hogy mire lenne szükségük, ilyenkor pedig sokkal inkább szükség van arra, hogy feltérképezzük az illető preferenciáit” – mondta Lénárt Zsófia, Munkaerőpiaci Szolgáltató Központ mentora. 

Hozzászólások

Ilyen melegrekordok voltak eddig Magyarországon - egy ábrán

melegrekordok Magyarországon; a megfigyelőállomásokon mért maximum hőmérsékletek 1901-2019 között
2021. 06. 24. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Infratrainer befektetőket keres

Közösségi finanszírozási kampányban minimum 50 millió forint tőkét akar összegyűjteni a fitnesz gépeket forgalmazó, Infratrainer Global Zrt. nemzetközi terjeszkedésének finanszírozására - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2021. 06. 24. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét lehet pályázni klímavédelmi projektek támogatására

Ismét elérhető az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányításával létrejött, a nyugat-balkáni régió klímavédelmi beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő tevékenységeit finanszírozó támogatási program, jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár - közölte a minisztérium az MTI-vel.
2021. 06. 24. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Akár fél évig is eltarthat, mire kézhez kapja az igényelt hitelösszegét!

Az otthonteremtési támogatások hatására jelentősen megnőtt a hitelfelvételi tranzakciók száma, aminek következtében pedig akár meg is duplázódhat a banki ügyintézés időtartama. Mi tart ennyi ideig, illetve mire számítsunk, ha pénzügyi segítséget szeretnénk igénybe venni ingatlanvásárláshoz vagy felújításhoz? A Duna House Pénzügyek szakértői vázolták a folyamatot.
2021. 06. 24. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4265 milliárd forint jut a magyar agráriumra

Az elkövetkező hét évben az uniós forrásokkal együtt 4265 milliárd forintot fordít a kormány a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére, amelyből 2021-re és 2022-re 1527 milliárd forint új forrás jut - közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Soltvadkerten.
2021. 06. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megdőlt a melegrekord - És még nincs vége...

Az országos és a budapesti napi melegrekord is megdőlt szerda délután. Az új országos rekord 37,8 Celsius-fok - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t.
2021. 06. 24. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi diák vállal idén nyárimunkát

Idén nyáron a munkát vállaló diákok száma 2019-hez hasonlóan ismét elérheti a 65-70 ezret, mivel az év első öt hónapjában már mintegy 50 ezer tanuló helyezkedett el a munkaerőpiacon a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetség (DiákÉSZ) tagjain keresztül - közölte a DiákÉSZ az MTI-vel.
2021. 06. 23. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma ketten is eltalálták ezt a 7 számot!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a június 23-án megtartott 25. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 06. 23. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Áramfogyasztási rekordot hozott a kánikula

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása kedden, június 22-én a rendszertehelés elérte a 6660 megawattot (MW), 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett - közölte a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. az MTI-vel szerdán.
2021. 06. 23. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zárt a forint árfolyama

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon szerdán: az euróhoz és a svájci frankhoz képest kissé gyengült, míg a dollárral szemben erősödött.
2021. 06. 23. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A nemzetközi tőzsdékhez képest felülteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 431,16 pontos, 0,89 százalékos emelkedéssel, 48 624,32 ponton zárt szerdán.
2021. 06. 23. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pályázatot hirdet az MNB

Kreatív pályázatot hirdet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából; a Forint75 című megmérettetésre a 6-18 éves korosztály által készített rajzokat, képregényeket, fotókat, valamint videós műveket várnak - olvasható a jegybank az MTI-hez küldött szerdai közleményében.
2021. 06. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Nemzeti Múzeum vásárolta meg a koronázási palást egy darabját a BÁV aukcióján

A Magyar Nemzeti Múzeumba kerül a BÁV Centenáriumi aukciójának egyik különlegessége, a magyar koronázási palást töredéke. A történelmi ereklyét 21,25 millió forintért vásárolta meg a Múzeum, amely a Szent István király által adományozott miseruhából készült palástot is őrzi.
2021. 06. 23. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyarok majdnem fele tervez lakás- vagy házfelújítást

Magyarországon a lakosság 49 százaléka tervez lakás- vagy házfelújítást egy éven belül - közölte az újHÁZ Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat szerdán az MTI-vel a féléves Trendriportja alapján.
2021. 06. 23. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kisebb volt az államháztartás hiánya, mint egy évvel korábban

Májusban 269,0 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami 55,1 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az öthavi deficit 1312,6 milliárd forintot tett ki, ami 261,1 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában - erősítette meg szerdán kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium.
2021. 06. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan forgatja fel a technológia a biztosítási piacot?

Más iparágakkal összehasonlítva a biztosítási szektor nehezebben reagál a technikai újításokra, mégis, a fennmaradás érdekében elkerülhetetlen, hogy a biztosítási cégek is érdemben foglalkozzanak az innovatív megoldásokkal. A technikai vívmányok ugyanis lehetőséget adnak a biztosítóknak, hogy növeljék gazdasági és társadalmi hatásukat. Az Allianz Hungária a jelenben is odafigyel ügyfelei igényeire, a „Biztosítás 2030” című sorozatában most azt vizsgálja, hogy miképpen fokozható az ügyfél-elégedettség a jövőben, illetve a különböző technológiák hogyan alakítják át a biztosítási piacot.
2021. 06. 23. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyagtermékek szabályozása

A körforgásos gazdaságra való átállás érdekében el kell érni, hogy a magyar fogyasztók egyre inkább a környezetbarát, többször hasznosítható termékeket vegyék igénybe. Ezért - egyéb szigorítások mellett - a gyártóknak bizonyos műanyagtermékek esetében tájékoztatást kell nyújtaniuk a fogyasztók számára, összhangban az európai uniós szabályozással - jelentette ki Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
2021. 06. 23. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatosan nő a nemzetközi kereskedelmi láncok súlya

A magyarországi tizenegy kereskedelmi üzletlánc 2020-ban 7,3 százalékkal több, 5306 milliárd forint bruttó forgalmat ért el, ezzel 2007-hez képest 96 százalékkal bővült, vagyis csaknem megkétszereződött a piac - hívta fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató legfrissebb elemzésében.
2021. 06. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit gondolnak a londoni elemzők a kamatemelésről?

Londoni pénzügyi elemzők előrejelzése szerint rövid, gyors, meredek ütemű monetáris szigorítási ciklus kezdődött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden bejelentett kamatemelésével. A City elemzői közösségében ugyanakkor eltérnek a vélemények az MNB további kamatemeléseinek várható ütemezéséről és az egyes emelések valószínű mértékéről is.
2021. 06. 23. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Versenyjogban is világelsők a magyar joghallgatók

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ELTE ÁJK) csapata nyerte a világ legrangosabb versenyjogi perbeszédversenyének 2021-es fordulóját - közölte az egyetem az MTI-vel.
2021. 06. 23. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások: