Miért ilyen xar a forint árfolyama? Elmagyarázzuk, és azt is miért romolhat még tovább

Tartósan a 330-as szint felett látszik ragadni az euró árfolyama, míg egy dollárért is 300 Ft-ot kell adnunk. Nagyon gyenge évet zár a forint, ha nem változik gyorsan valami, de el kell keserítenünk olvasóinkat: további forint gyengülésre van kilátás. Mondjuk, mutatjuk, hogy miért.

Miért ilyen xar a forint árfolyama? Elmagyarázzuk, és azt is miért romolhat még tovább

Nincs és nem is lesz kamat

- Év elejétől nézve a forint biztosította az egyik legalacsonyabb kamatot. Nem csak a feltörekvő piacok közül, hanem a teljes világon. Év elejétől számítva mindössze 20 bázispontot, ami a feltörekvő piaci univerzumban a legalacsonyabb érték, de a fejlett piacok között is kiugróan alacsony. Alattunk már csak a kimondottan fejlett, negatív hozamú, jellemzően menedék devizák vannak a listán, például a japán jen, az euró, vagy a svájci frank, melyek közül a forint eléggé kilóg a sorból.

- Ebben nem is várható nagy változás az MNB kommentárok alapján.

- A jegybank nincs lépéskényszerben, mert ugyan év elején megközelíthetjük az inflációs sáv (3% +/-1%) felső élét, de nem lépjük túl, így az árstabilitás nem kerül veszélybe. Ráadásul az MNB szerint a KSH módszertana felül is becsüli a tényleges inflációt.

- Az MNB-t a forint árfolyam hivatalosan csak inflációs szempontból érdekli, de becslésünk szerint tartósan egészen a 345-ös EURHUF árfolyamig nem sérül az inflációs cél, vagyis komolyabb forint gyengülést is képes tolerálni a jegybank.

Kamatéhes befektetők

- A Reuters friss felmérése szerint a jövő év a magas kamatú fejlődő piaci devizák éve lesz, a globális növekedés javulása miatt népszerű lesz az alacsony kamatú devizákból finanszírozott carry-trade.

- Ezt pedig a forint nem tudja megadni, szemben például a török lírával vagy az orosz rubellel.

Év végi forint árfolyambeállítás?

államadósság szerkezete magyarországon

Korábban az államadósság csökkentése érdekében előfordult az év végi forint beállítás, ami jellemzően forint erősödést okozott. Ez azonban mostanra már elvesztette jelentőségét, e nélkül is teljesül a csökkenő GDP-arányos államadósság. Egyrészt a rendkívül magas GDP növekedésünkből adódóan, másrészt mert csak 15% az FX államadósságunk és további 3%-nyi FX hitelünk van, vagyis már relatíve kicsi az az állomány, amit át lehetne értékelni. Így összességében nem számítunk arra, hogy év végén mesterségesen próbálnák erősíteni a forintot.

HUF pozícionáltság

- Az MNB adatai alapján a külföldi szereplők 2015 óta nettó HUF short spekulatív pozícióban vannak, kihasználva a gyengülő forintot és a laza monetáris politikát.

- A shortok tömeges zárása okozhatna forint erősödést, azonban jelenleg nem látni, hogy milyen tényező idézhetné elő ezek tömeges zárását.

Rövidtávú befolyásoló tényezők

- Míg a forint hosszútávú, gyengülő trendjét az alacsony kamatok adják, ahogy ez a fentiekből is látszott, addig rövidtávon a bankközi likviditás mozgatja az EURHUF árfolyamot.

- Az alábbi ábrán a jegybanki többlet likviditás és az EURHUF árfolyam közti korreláció látható.

- A bankközi likviditást főleg FX swap tendereken képes az MNB befolyásolni.

A külkereskedelmi mérlegben még bízhatunk

- Korábban az árfolyamot támasztotta egy erős külső kereslet a forint iránt, amit a folyó fizetési mérleg többletünk indokolt.

- Mostanra ez már mínuszba fordult (a lenti ábrán a bal skálán kék színnel jelölve a GDP százalékában mérve), ezzel a forint egy fontos támasztó pillérét veszítette el.

- Viszont a külkereskedelmi többletünk még pluszos, de már egyre kevésbé (a lenti ábrán a jobb skálán piros színnel jelölve). Hosszabb távú várakozásunk

A fenti elemzést elkészítő Erste csoport előrejelzése év végére 334, jövőre pedig 335 körüli EURHUF árfolyamot tartalmaz.

- Ez 1%, illetve 1,3%-os leértékelődési potenciált jelent a jelenlegi árfolyamhoz képest.

- A jellemző kereskedési sáv pedig 330 és 340 között alakulhat a következő hónapokban, aminek jelenleg az alsó élén tartózkodik a forint.

Összegzés

A relatíve magas infláció ellenére a jegybanki politika tartósan laza, ezért a forint az egyik legalacsonyabb hozamot biztosítja a világon. A korábbi folyó fizetési mérleg többletünk eltűnt, ami gyengíti a forint helyzetét. Ezért trendszerűen gyengülő forintra számítunk.

Drasztikus forintárfolyam elszállástól ugyanakkor nem tartunk, ennek oka, hogy szükség esetén a jegybank képes cselekedni és kezelni az esetleges sokkot, amivel a piac is tisztában is van. Másrészt az EU-s támogatások még mindig deviza beáramlást okoznak.

Hozzászólások

Tovább gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon csütörtökön, a forint euróhoz viszonyított árfolyama történelmi mélyponton járt napközben.
2020. 01. 23. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel zárták a mai kereskedést a vezető tőzsdék

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2020. 01. 23. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 226,23 pontos, 0,51 százalékos emelkedéssel, 44 823,28 ponton zárt csütörtökön.
2020. 01. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az új vírus kirobbanása is rontja a New York-i tőzsdék hangulatát

Csökkenéssel nyitottak csütörtökön a New York-i tőzsde irányadó indexei. A hangulatot jelentősen rontja a Kínában kirobbant, gyorsan terjedő tüdőgyulladás járvány miatti aggodalmak fokozódása, valamint a vegyesre sikeredett vállalati gyorsjelentések is.
2020. 01. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.
2020. 01. 23. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb mélypontot ért el a forint - Közel a 340!

Történelmi mélypontot ért el az euróval szemben csütörtökön a forint árfolyama.
2020. 01. 23. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült szerdán a forint árfolyama

A forint 0,7 százalékkal gyengült szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 01. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteségbe fordultak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után indexveszteséggel zártak szerdán a főbb európai tőzsdék.
2020. 01. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Pluszban a vezető részvények többsége

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 465,05 pontos, 1,05 százalékos emelkedéssel, 44 597,05 ponton zárt szerdán.
2020. 01. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge eredmény a Johnson & Johnson-tól, esnek a részvények

2%-os mínuszban tartózkodnak piacnyitás után a Johnson & Johnson részvényei, miután a várttól kissé elmaradó árbevételről számolt be a cég a negyedik negyedévben.
2020. 01. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb amerikai értékpapírpiacokon.
2020. 01. 22. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2 számjegyű hozamot ígérnek a legjobb kötvények 2020-ban

2020-ban a globális vállalati kötvényeken belül továbbra is azok a magas, fix kamatozású papírok ígérkeznek jó választásnak az alacsonyabb kockázatvállalási hajlandóságú befektetők számára, amelyek a befektetésre ajánlott hitelminősítési kategóriába, vagy a nem befektetési kategória felsőbb régiójába tartoznak. A magasabb kockázatot keresőknek pedig az olyan, alacsonyabb minősítéssel bíró kötvénykibocsátók jöhetnek szóba, amelyek a nyereségtermelésüket növelik, illetve sikeres adósságcsökkentési programot valósítanak meg. Ezekben a kategóriákban ígéretes befektetésnek számítanak egyes olajcégek, egy amerikai techóriás és egy zöldenergiába fektető dán vállalat kötvényei, amelyek többsége kétszámjegyű hozammal növelheti 2020-ban a befektetők pénzét - írja elemzésében Rotyis József, az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára.
2020. 01. 22. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék

Emelkedéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2020. 01. 22. 09:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Akvizíciókat tervez a FuturAqua

A FuturAqua szándéknyilatkozatot írt alá a Wellshare Kft.-vel hét darab vízkút és a hozzájuk tartozó ingatlanok tulajdonjogának megvételéről. Részleteket az ügyletről nem adtak, de arról beszámoltak, hogy több társasággal folytatnak hasonló tárgyalásokat - tette közzé a társaság kedden este a BÉT honlapján.
2020. 01. 22. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon kedden.
2020. 01. 21. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel zártak a vezető tőzsdék

Csökkenéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, és szerte a világban túlnyomórészt eséssel reagáltak a tőzsdék a Kínában egyre nagyobb méreteket öltő járványra.
2020. 01. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot esett ma a MOL

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 338,93 pontos, 0,76 százalékos csökkenéssel, 44 132 ponton zárt kedden.
2020. 01. 21. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon

A nemzetközi tőzsdei árfolyamokat követve indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden a főbb amerikai értékpapírpiacokon a hétfői ünnepi szünnapot követően. Pénteken nyereséggel, rekordon zártak az amerikai indexek.
2020. 01. 21. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén kezdtek az európai tőzsdék

Gyengültek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók a keddi kereskedés kezdetén a hétfői záróértékükhöz képest.
2020. 01. 21. 09:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak az európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn a pénteki záróértékeikhez képest.
2020. 01. 20. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások: