Miért ilyen xar a forint árfolyama? Elmagyarázzuk, és azt is miért romolhat még tovább

Tartósan a 330-as szint felett látszik ragadni az euró árfolyama, míg egy dollárért is 300 Ft-ot kell adnunk. Nagyon gyenge évet zár a forint, ha nem változik gyorsan valami, de el kell keserítenünk olvasóinkat: további forint gyengülésre van kilátás. Mondjuk, mutatjuk, hogy miért.

Miért ilyen xar a forint árfolyama? Elmagyarázzuk, és azt is miért romolhat még tovább

Nincs és nem is lesz kamat

- Év elejétől nézve a forint biztosította az egyik legalacsonyabb kamatot. Nem csak a feltörekvő piacok közül, hanem a teljes világon. Év elejétől számítva mindössze 20 bázispontot, ami a feltörekvő piaci univerzumban a legalacsonyabb érték, de a fejlett piacok között is kiugróan alacsony. Alattunk már csak a kimondottan fejlett, negatív hozamú, jellemzően menedék devizák vannak a listán, például a japán jen, az euró, vagy a svájci frank, melyek közül a forint eléggé kilóg a sorból.

- Ebben nem is várható nagy változás az MNB kommentárok alapján.

- A jegybank nincs lépéskényszerben, mert ugyan év elején megközelíthetjük az inflációs sáv (3% +/-1%) felső élét, de nem lépjük túl, így az árstabilitás nem kerül veszélybe. Ráadásul az MNB szerint a KSH módszertana felül is becsüli a tényleges inflációt.

- Az MNB-t a forint árfolyam hivatalosan csak inflációs szempontból érdekli, de becslésünk szerint tartósan egészen a 345-ös EURHUF árfolyamig nem sérül az inflációs cél, vagyis komolyabb forint gyengülést is képes tolerálni a jegybank.

Kamatéhes befektetők

- A Reuters friss felmérése szerint a jövő év a magas kamatú fejlődő piaci devizák éve lesz, a globális növekedés javulása miatt népszerű lesz az alacsony kamatú devizákból finanszírozott carry-trade.

- Ezt pedig a forint nem tudja megadni, szemben például a török lírával vagy az orosz rubellel.

Év végi forint árfolyambeállítás?

államadósság szerkezete magyarországon

Korábban az államadósság csökkentése érdekében előfordult az év végi forint beállítás, ami jellemzően forint erősödést okozott. Ez azonban mostanra már elvesztette jelentőségét, e nélkül is teljesül a csökkenő GDP-arányos államadósság. Egyrészt a rendkívül magas GDP növekedésünkből adódóan, másrészt mert csak 15% az FX államadósságunk és további 3%-nyi FX hitelünk van, vagyis már relatíve kicsi az az állomány, amit át lehetne értékelni. Így összességében nem számítunk arra, hogy év végén mesterségesen próbálnák erősíteni a forintot.

HUF pozícionáltság

- Az MNB adatai alapján a külföldi szereplők 2015 óta nettó HUF short spekulatív pozícióban vannak, kihasználva a gyengülő forintot és a laza monetáris politikát.

- A shortok tömeges zárása okozhatna forint erősödést, azonban jelenleg nem látni, hogy milyen tényező idézhetné elő ezek tömeges zárását.

Rövidtávú befolyásoló tényezők

- Míg a forint hosszútávú, gyengülő trendjét az alacsony kamatok adják, ahogy ez a fentiekből is látszott, addig rövidtávon a bankközi likviditás mozgatja az EURHUF árfolyamot.

- Az alábbi ábrán a jegybanki többlet likviditás és az EURHUF árfolyam közti korreláció látható.

- A bankközi likviditást főleg FX swap tendereken képes az MNB befolyásolni.

A külkereskedelmi mérlegben még bízhatunk

- Korábban az árfolyamot támasztotta egy erős külső kereslet a forint iránt, amit a folyó fizetési mérleg többletünk indokolt.

- Mostanra ez már mínuszba fordult (a lenti ábrán a bal skálán kék színnel jelölve a GDP százalékában mérve), ezzel a forint egy fontos támasztó pillérét veszítette el.

- Viszont a külkereskedelmi többletünk még pluszos, de már egyre kevésbé (a lenti ábrán a jobb skálán piros színnel jelölve). Hosszabb távú várakozásunk

A fenti elemzést elkészítő Erste csoport előrejelzése év végére 334, jövőre pedig 335 körüli EURHUF árfolyamot tartalmaz.

- Ez 1%, illetve 1,3%-os leértékelődési potenciált jelent a jelenlegi árfolyamhoz képest.

- A jellemző kereskedési sáv pedig 330 és 340 között alakulhat a következő hónapokban, aminek jelenleg az alsó élén tartózkodik a forint.

Összegzés

A relatíve magas infláció ellenére a jegybanki politika tartósan laza, ezért a forint az egyik legalacsonyabb hozamot biztosítja a világon. A korábbi folyó fizetési mérleg többletünk eltűnt, ami gyengíti a forint helyzetét. Ezért trendszerűen gyengülő forintra számítunk.

Drasztikus forintárfolyam elszállástól ugyanakkor nem tartunk, ennek oka, hogy szükség esetén a jegybank képes cselekedni és kezelni az esetleges sokkot, amivel a piac is tisztában is van. Másrészt az EU-s támogatások még mindig deviza beáramlást okoznak.

Hozzászólások

Erősödött a forint szerdán

Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2020. 08. 05. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a vezető részvények többsége a magyar piacon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 696,19 pontos, 2,02 százalékos emelkedéssel, 35 103,39 ponton zárt szerdán.
2020. 08. 05. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Indexnyereséggel zártak szerdán a főbb európai értékpapírpiacok.
2020. 08. 05. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP részvények sorsa - Nyomás alá kerülhetett az OTP bevétele

Az OTP augusztus 7-én hajnalban teszi közzé negyedéves gyorsjelentését. Bár a masszív céltartalékképzés az első negyedévben a negatív tartományba taszította az OTP eredményét, a második negyedévben ismét szilárd profitot termelhetett a bank - vélik az ERSTE elemzői. 70,2 milliárd forintos profit előrejelzésük azonban még így is nagy visszaesést jelent a tavalyi 105,4 milliárdos adózott eredményhez képest.
2020. 08. 04. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Nagyrészt gyengülés volt ma, de fellendülés jöhet a napokban

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,05 pontos, 0,62 százalékos csökkenéssel, 34 407,20 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 6,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2020. 08. 04. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csendes hónap a BÉT-en, egy papír megduplázta az árát

A világban újra erőre kapott a koronavírus-járvány, a főbb tőzsdeindexeket azonban ez nem akadályozta a további emelkedésben. A BUX ugyan csökkent, 35 818-ról 34 692 pontra, elsősorban a Mol és OTP gyengülésének köszönhetően, azonban egy, az indexben kisebb súlyú papír, a CIG Pannónia közel megduplázta árfolyamát. Az összforgalom nyárias volt, 184 milliárd forintos értékkel, ami napi 8 milliárd forintos átlagnak felel meg. A brókercégek rangsorát ezúttal az Erste nyerte, második helyre a Wood került, majd a Concorde következett a harmadik helyen.
2020. 08. 04. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Odacsapott a koronavírus a Bayer-nek is

Közzétette második negyedéves gyorsjelentését a Bayer. A vállalatnak jelentős összegeket kellett speciális tételekre, peres ügyekre kifizetnie, amivel együtt 9,55 milliárd eurós második negyedéves veszteséget könyvelt el.
2020. 08. 04. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Óvatos optimizmus az Infineontól

A vártnál kedvezőbb negyedéves számokat közölt az Infineon. A harmadik gazdasági negyedéves árbevétel 2,2 milliárd euró lett a várt 2,1 milliárd euróval szemben, amin 220 millió eurós profitot ért el a várt 120 millió euróval szemben.
2020. 08. 04. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már közel 3,5 millió db OTP részvényt vett az OTP

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos oldalán (www.bet.hu) közzétett közlemény szerint folytatta az OTP Bank a saját részvények vásárlását, a tegnapi napon éppen 30.000 darab törzsrészvényt vásárolt 'saját magából'.
2020. 08. 04. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Óvatos a Richter menedzsmentje - esik is az árfolyam ma

A szokásos óvatos hangnemet ütötte meg a Richter menedzsmentje a tegnapi tájékoztatón.
2020. 08. 04. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült hétfőn a forint estére

Gyengült hétfőn a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 08. 03. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Így alakult a hét első kereskedési napja

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 71,49 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 34 620,25 ponton zárt hétfőn.
2020. 08. 03. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szép zárás az európai tőzsdéken

Tekintélyes indexemelkedéssel nyugtázták hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok az európai feldolgozóipari teljesítmény váratlanul nagy júliusi javulását.
2020. 08. 03. 18:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős nyitás az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon a visszafogott várakozásokhoz képest kedvezőnek ítélt negyedéves vállalati eredményeknek köszönhetően.
2020. 08. 03. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közelít a 2.000 dollárhoz az arany jegyzése

Az arany 1.977 dollár volt ma reggel, tehát egyre közelebb van a lélektaninak tekinthető 2.000 dolláros szint.
2020. 08. 03. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

40 dollár közelében a WTI, a piac aggódik a túlkínálat miatt

A WTI a szeptemberi határidőre közelített a 40 dolláros szinthez, mivel a befektetők aggódnak a kőolaj túlkínálat miatt.
2020. 08. 03. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit kezd az euró-forint árfolyam a 200-assal?

A pénteki napon belüli fordulatot követően folytatta a korrekciót ma reggel EUR/USD kurzus, így jelenleg 1,175-ön tartózkodik az árfolyam.
2020. 08. 03. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban indult a kereskedés a főbb európai piacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon hétfőn, köszönhetően a kínai gazdaság talpra állásáról tanúskodó friss adatoknak, de az új koronavírussal fertőzöttek számának erős emelkedése miatt továbbra is kételyek övezik a világgazdaság fellendülésének esélyeit.
2020. 08. 03. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt tart most a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel: az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, de a dollárhoz és a jenhez képest gyengült.
2020. 08. 03. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire számíthatunk az európai tőzsdei nyitásban ma?

Enyhe emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvényindexek hétfőn. A héten nagyvállalatok garmadája teszi közzé gyorsjelentését, miközben az amerikai kongresszusban megpróbálnak dűlőre jutni a múlt héten benyújtott, ezermilliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomag ügyében.
2020. 08. 03. 08:52
Megosztás:
Hozzászólások: