Nőhet az ingatlankínálat a következő években – trend-elemzés

A fejlett társadalmak, mint tudjuk, elöregedő társadalmak. Ebből azonban nem csak az következik, hogy az egészségügy szerepe növekszik meg, hanem az is, hogy az ingatlanpiacon rendkívül mélyreható változások lesznek, jelentősen nőhet az ingatlankínálat. A kereslet-kínálati viszonyok jelentős változására kell tehát felkészülni a következő években, függetlenül a rövid távú kihívásoktól. Az Otthontérkép Csoport friss globális (és hazai) lakáspiaci elemzése következik.

Nőhet az ingatlankínálat a következő években – trend-elemzés

Miért is? Észak-Amerikai piackutatók, elemzők hívták fel nemrégiben a figyelmet arra, hogy egyre nő az idősebbek aránya a társadalomban, a nyugdíjak vásárlóértéke viszont csökken. Így – társadalmi méretekben – egyre erősödik az a jelenség, hogy az idősebbek, amikor nyugdíjba mennek nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek.

Ha pedig a gyerekek elmennek otthonról, amúgy is a meglévő nagyobb otthonoknál jóval kisebb lakásra, házra van szükség, ami, karöltve a bevételek csökkenésével, tömegesen sarkallja arra az idősebbeket, hogy piacra vigyék nagyobb lakásaikat. Ez a jelenség természetesen elsődlegesen nem a tehetősebbek, hanem a szélesebb középrétegek körében jelenik meg. Ám az ilyen lakókörnyékeken tendenciózusan egyre nő a kínálat a nagyobb otthonokból. Közben pedig a gyermekszám is csökken, azaz a fiatalabb generációk jellemzően egy-két gyermeket szülnek.

Magyarán a széles középrétegek nagyobb otthonaikból óriási kínálat halmozódik fel a piacon, miközben azt nem látni, hogy milyen irányú kereslet szívná fel ezeket a következő években.

Minderre csak ráerősít a nyakunkon lévő válság, ami munkahelyek elvesztésével, csökkenő adásvételi számokkal fenyeget.

Jöjjenek a részletek:

Ingatlan kínálati oldal változásai Amerikában a Baby Boomer generáció miatt következhet be. Azok tehát, akik 1940-1960 között születtek, ők a Baby Boomerek: esetükben a születéseinek száma jóval meghaladja a jelenlegi szintet (ahogy említettük a gyerekszámot), azaz a legnépesebb generáció jelenleg a Földön. És ez igaz az összes fejlett országra.

Ők a fejlett világban a következő években válnak olyan korúvá, hogy tömegesen nyugdíjba mennek, illetve menjenek. Számítanak arra, hogy amit 30-40 évig a nyugdíj alpokba fizettek maguk és a munkáltatóik, abból ki fogják húzni a nyugdíjas éveikre.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

Jelenleg azonban – és ez óriási probléma –, hogy Amerikában, a döntően részvényekbe fektető nyugdíjalapok mögött mostanság már nincs elegendő fedezet, azaz nem tudják teljes egészében kifizetni emberek nyugdíját, esetleg vagy csak a töredékét tudják (ez már a részvénypiaci esés előtt is jobbára így volt, a friss válság csak kiélezi ezt a bajt).

Ez, több elemző szerint nem hogy életük végéig, de – a nagy átlagot nézve – körülbelül csak bő egy évig lesz elég! Konkrétabban: Amerikában jelenleg a most nyugdíjba menőknek átlagosan fejenként összesen 75 000 dollárt ér a nyugdíj alapjuk, és átlagosan havonta 5000 dollárból élnek. Azaz ez 15 hónapra lesz elegendő…

Csökken a jólét, de sok az ingatlan

Azaz a nyugdíjas korú emberek tömegével maradnak érdemi bevétel, készpénz nélkül, korábbi, munkában töltött éveik életszínvonalát illúzió lesz megtartani (lásd e téren a hazai átlag-nyugdíjasok gondjait is).

Amerikában tehát tanárok, tanítók, tűzoltók, sofőrök, rendőrök, közalkalmazottak, köztisztviselők millióinak nincs semmilyen eszközük (pénzügyi értelemben), hogy a korábbi szinten megéljenek, mindössze alap nyugdíjra számíthatnak, ami ott is nagyon kevés.

Ezért vagy újra megpróbálnak munkába állni (illetve munkában maradni), vagy azt teszik pénzzé, ami még az övék és pénzzé tehető, azaz döntően és első sorban: az ingatlanjaikat.

Ennek a generációnak átlagosan a 47. évében érte el a teljesítményének a csúcsát, azaz akkor keresett a legtöbbet, és akkor is költött a legtöbbet. Namármost: a Baby Boomerek ezt a csúcsot 2007-ben elérték, tehát mostantól tendenciózusan csökken a teljesítményük. Emellett a Baby Boomerek kezében most sok ingatlan van. Jóval-jóval több, mint amennyit a következő generáció a fel tudna szívni, amire szintén utaltunk az írás elején. Tehát miközben a keresleti oldal csökken, a kínálati oldal növekszik!

Aki tehát most menne nyugdíjba, és nincs elég pénze, annak ésszerű opció lehet, ha eladja a saját tulajdonú, nagy értékű ingatlanát, és kisebb lakást-házat vesz (vagy nyugaton: bérel inkább), azért, hogy megteremtse a megélhetésre a pénzt. Esetleg eltartási, életjáradék programokat keres.Akárhogy is, ez mindenképpen növeli az ingatlankínálatot.

Mivel pedig a Baby Boomer generáció kezdi elérni az öregkort ez azt is jelenti, hogy ebből a generációból egyre többen fognak meghalni. Mivel pedig több idős hal meg mint amennyi az új generációban születik, ezért még több ingatlan kerülhet a piacra.

Az ingatlan keresleti oldal változásai

Ugyanakkor az utánuk következő generációnak már nem ekkora vásárlóereje, azaz kisebb lesz a kereslet. Az nem vesznek annyi lakást, azaz nem vesznek fel annyi lakáshitelt, nem olyan nagy méretű lakásokat vesznek stb. Ez a helyzet az összes fejlett országban, Japán, Európában, Észak Amerikában, és Kelet Ázsia egyes országaiban. Sőt, a mobilabb, könnyebben költöző fiatalok ma egyre inkább lakásbérletet (és persze a mama-hotelt) preferálják!

Gazdaság ciklikusságának a hatásai

Megfigyelhetők különböző ciklusok is a gazdaságban és a társadalomban. Például nagy generációváltás történik hozzávetőleg minden 40 évben, technológiai boom minden 45 évben, és persze jön egy-egy visszatérő nagy válság minden 90 évben. (Rossz hír, hogy a legutóbbi nagy válság 1929-ben kezdődött, 91 évvel ezelőtt.)

Most tehát nem egy átmeneti recesszió jöhet, mint a 2008-2009-et követő pár évben, hanem – sokak szerint – egy nagy válság küszöbén állunk, ami hosszú ideig, akár évtizedekig eltarthat, akár nagy inflációval.

Nézzünk is egy példát: Japán jelenleg már 30 éve válságban van, ez idő alatt ott 60%-ot estek az ingatlanárak, és mai napig nem térek még vissza az eredeti szintre…
Empirikus alapon alapvető szabályszerűség figyelhető meg: hogy az ingatlan árak legutóbbi a nagy válság kirobbanása utáni időre megy vissza. Azaz nagy ingatlan áresés várható.

Hogyan jutsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!Mint ahogy korábbi cikkünkben erre rámutattunk, az áresés nem kizárólag a pandemia miatt következhet be, hanem a fent említett társadalmi és makrogazdasági folyamatok is hatással vannak rá.

Összefoglalva Amerika (és a világ) kihívásait

Várhatóan nő a kínálati oldal, mert a Baby Boomerek ingatlanjai nagy számban jelennek meg a piacon.

Azért nő a kínálat, mert ők nem kapnak elegendő nyugdíjat, és előbb-utóbb tömegesen pénzzé tehetik a legnagyobb értéküket az ingatlanjaikat, hogy megéljenek, ami kínálati nyomást okoz.

Azért is mert az öregedő társadalom okán az elhalálozások száma is emelkedik.

A keresleti oldal pedig népességszámban sokkal kisebb, és már más életet él, mások az ingatlanvásárlási szokások. Tehát nő az olló a keresleti és kínálati oldal között.

Mindezen felül, ha a történelmet nézzük pont most tartunk a következő nagy gazdasági válság előtt (1929 volt az utolsó+90 év) és éppen nagy generáció váltás után vagyunk (1960+47 év). És a történelem azt mutatja, hogy ilyenkor nagy ingatlan áresések vannak, amelyek nehezen térnek vissza.

De van remény, mert egyedi a magyar helyzet!

Egyetlen (pontosabban Budapest és környéke esetében két) szerencsénk van.

Az utóbbihoz: az egyik szerencsénk, hogy a nemzetközi nagyvárosok egy nehezebb időszakban is vonzzák az új lakókat (és normális időkben a turistákat is), így Budapesten várható, hogy folyamatosan fennmarad valamennyi kereslet nehezebb körülmények esetén is. A másik pedig, hogy Magyarországon a lakáspiac több szempontból egészen más, mint például Észak-Amerikában.

Nézzük ezeket:

– Egyrészt Amerikában a telekárak dominánsabbak a külvárosokban és vidéken, mert a gyorsházak a jellemzőek.
– Az ingatlan ár-nettó kereset arány totálisan más, sokkal ritkább a lakástulajdonos, inkább az albérlet jellemző a szélesebb osztályokban. Átlagosan az amerikai emberek harmada bérel, az alacsonyabb társadalmi osztályokban ez az arány 50-60 százalékos. Nálunk a bérlakások teljes aránya 15 százalék körüli és a szürke-lakáskiadást beszámítva sem közelíti meg az amerikai szintet.
– A nyugati nagyvárosokban és környékükön sokkal inkább elszakadtak a lakásárak a „valóságtól”, azaz a széles rétegek még kevésbé tudnak venni, így mások a piacok sajátosságai.
– Nálunk nincs igazán széles gazdag, tehetős nyugdíjas réteg, tehát jóval vékonyabb, mint nyugaton.
– Náluk kisebb arányban működnek nyugdíjpénztárak.
– Nálunk tömegesen opció a lakás eladás helyett a magán- vagy a céges életjáradék rendszer.
– Nálunk az átlagos nyugdíjas jóval kevesebbet költ, nem jár világot, nincsenek drága hobbijai, a magánegészségügy, a magán oktatás jelentősége kisebb.
– Nálunk a nyugdíjas generációt a család erősebben támogatja, és például hazaköltözés, összeköltözés is előfordul néha.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: