Nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye, de akadnak még problémák

Mérsékelt ütemben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye júliusban, a szolgáltatási ágazat érezhetően gyengébben teljesített, a feldolgozóipar viszont újabb rekordot ért el, de továbbra is súlyos problémát jelent a termeléshez szükséges nyersanyagok és szakképzett munkaerő biztosítása, ami a termelői és a fogyasztói árak erőteljes emelkedésében csapódott le.

Nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye, de akadnak még problémák

Ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató júliusi felméréséből, amelynek előzetes adatait pénteken tették közzé.
   
A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 63,1 pontra kúszott fel a júniusi 62,1 pontról, ami a felmérések kezdete, 2009 októbere óta a legmagasabb érték. Elemzők lassuló ütemre, 62 pontra számítottak. Nőtt az új megrendelések állománya, miközben tovább halmozódtak a befejezetlen munkák még úgy is, hogy nőtt a munkavállalók száma. A beszállításokban továbbra is vannak zavarok.
   
Érezhetően csökkent a szolgáltatóipari BMI, a júniusi 64,6 pontról 59,8 pontra, öthavi mélypontra csúszott vissza, jócskán elmaradva az elemzők által várt 64,8 ponttól.
   
A gazdasági teljesítmény mérőszáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke négyhavi mélypontra, 59,7 pontra süllyedt az előző havi 63,7 pontról.
   
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb, 50 pont feletti érték a növekedés lassulására, a magasabb pedig a gyorsulásra utal.
   
A szolgáltatások fedik le az amerikai gazdaság közel kétharmadát, a feldolgozóipar pedig 11,9 százalékát.
   
A friss BMI-adatok alátámasztják azokat a véleményeket, miszerint az amerikai gazdaság növekedésének üteme a második negyedévben tetőzött, és a koronavírus-járvány utáni stabilizálódás jegyében immár elkezdett lassulni.
   
A vállalkozások továbbra is nyersanyag- és munkaerőhiánnyal küzdenek, ami szítja az inflációt a járvány okozta súlyos zavarok után újrainduló gazdaságban. Bár a masszív költségvetési gazdaságösztönző intézkedések hatásai kifutóban vannak, a gazdaság lendületét az erős kereslet támogatja, mivel a háztartások legalább 2500 milliárd dollárnyi többletmegtakarítást halmoztak fel a világjárvány alatt. Óvatosabbá teheti azonban a fogyasztókat, hogy a koronavírus delta mutációja gyorsan terjed az ország alacsony oltottsági rátával rendelkező részein.
    

"A beszerzésimenedzser-indexek tanúsága szerint a gazdasági növekedés üteme a második negyedévben tetőzhetett, de a harmadik negyedév még mindig biztatóan erősnek tűnik" - mondta Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.
   
Hozzátette, hogy továbbra is aggodalomra adnak okot rövid távon a kapacitási problémák, amelyek számos feldolgozóipari és szolgáltatási vállalatnál korlátozzák a kibocsátást, és ezzel párhuzamosan felfelé tolják az árakat, mivel a kereslet meghaladja a kínálatot.
   
A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete jövő héten csütörtökön teszi közzé a gazdaság második negyedéves növekedésére vonatkozó első becslését. Elemzők arra számítanak, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 9,0 százalékos évesített ütemmel bővül április-júniusban az első negyedévben mért 6,4 százalék után.  
   
Az IHS Markit friss felmérése szerint már vannak arra utaló jelek, hogy az infláció közel áll a tetőzéshez. Egyes válaszadók már arról számoltak be, hogy az árak jelentős emelése miatt a vevők tétováztak. A szolgáltatási szektorban a ráfordítási árak alakulását tükröző alindex értéke a júniusi 74,2 pontról 72,1 pontra csökkent.

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Nem úgy nőtt mint várták az új családi házak értékesítése Amerikában

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.
2021. 08. 25. 04:00
Megosztás:

Nőtt a világ acéltermelése

Nőtt a világ acéltermelése júliusban és az idei első hét hónapban az egy évvel korábbihoz képest a nemzetközi acélipari szövetség, a The World Steel Association (WSA) szerint.
2021. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 24. 16:00
Megosztás:

Felfelé javította a német GDP-növekedést a Destatis

Előző becsléséhez képest felfelé javította a második negyedévi német GDP-növekedési adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentésében.
2021. 08. 24. 09:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Indexemelkedéssel tértek magukhoz az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel tértek magukhoz a hétfői nyitásban az amerikai tőzsdeindexek a gazdasági növekedés ütemével szemben kialakult kételyek miatt az elmúlt héten elszenvedett veszteségekből.
2021. 08. 23. 17:00
Megosztás:

Újra itt van, a nagy csapat… helyett a hurrikánszezon

Idén is megérkezett a hurrikán szezon. Szerencsére most még nem tűnik olyan vészesnek a dolog. A Henri nevű hurrikánt nemrég visszaminősítették trópusi viharrá, és mostanában érkezik meg New Yorkba illetve New England-be, ahol felkészülten várják.
2021. 08. 23. 16:00
Megosztás:

Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Ukrajnában júliusban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves összevetésben, ugyanakkor gyorsult havi szinten.
2021. 08. 23. 13:00
Megosztás:

Trump és Biden is hibázott?

Milos Zeman cseh államfő úgy véli, hogy Afganisztán esetében Donald Trump és Joe Biden amerikai elnök is hibát követett el és felelős a kialakult kedvezőtlen afganisztáni helyzetért. Szerinte az ottani események megmutatták, hogy szükség van a NATO reformjára is.
2021. 08. 22. 14:00
Megosztás:

46 éve nem volt ilyen magas a német termelői infláció

1975 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban, mint júliusban; ez erősítheti az inflációs aggodalmakat.
2021. 08. 20. 12:00
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten.
2021. 08. 20. 08:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Semmi meglepetés, mégis nagyot esett az amerikai tőzsde

A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően.
2021. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Ilyen még nem volt: 11%-kal több bevétellel terveznek a vállalkozások

Rekord magas árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben a hazai kkv-k. A K&H bizalmi index kutatás 17 éves történetének legmagasabb pénzügyi várakozása szerint átlagosan 11 százalékkal több árbevétellel és 6 százalékkal nagyobb profittal terveznek az előttünk álló egy évre a vállalkozások.
2021. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-külügyminiszterek

A NATO-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken, az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban.
2021. 08. 19. 03:00
Megosztás:

Júniusban fellendült a félvezetők globális eladása

Nőtt a félvezetők globális eladásából származó bevétel júniusban havi és éves szinten egyaránt a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA szerint.
2021. 08. 18. 21:00
Megosztás:

Vegyes indexekkel kezdik a napot az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 18. 17:00
Megosztás:

A delta variáns miatt lassul a gazdasági növekedés

A japán export erősödés elkezdett lassulni júliusban, miután a növekvő fertőzés számok miatt a Kínába és az Európába irányuló szállítások is csökkentek.
2021. 08. 18. 16:00
Megosztás: