Nyugdíjjárulék - 65% nem fizeti, hatalmas baj fenyeget

A világon szakértői becslés szerint mintegy 2,2 milliárd dolgozó nem fizeti a nyugdíjjárulékát – ez globálisan a munkaerőpiac 65 %-a –, ami az állami nyugdíjrendszerek és a kormányzatok számára jelentős problémát jelent, amennyiben az öngondoskodási hajlandóság nem fog növekedni erőteljesen. Magyarországon is viszonylag kevesen takarékoskodnak a nyugdíjas éveikre, az Európai Unión belül pedig kifejezetten az utolsók között van Magyarország a jelenlegi megtakarítási hajlandósággal.

Nyugdíjjárulék - 65% nem fizeti, hatalmas baj fenyeget

Világszerte a 26-35 év közötti munkavállalók körülbelül 79%-a egyáltalán nem tesz félre nyugdíjas éveire. A PwC becslései szerint az Egyesült Államokban a nyugdíj előtt állók (55-64 éves korosztály) nyugdíjcélú megtakarításainak középértéke 120 000 dollár, ami 15 év nyugdíjban töltött idővel számolva várhatóan kevesebb mint 1000 dollárt biztosít majd havonta. Ez aligha elegendő, különösen, ha bekalkuláljuk a várható élettartam és az egészségügyi ellátás költségeinek növekedését.

Magyarországon sem jellemző az öngondoskodás

Magyarországon a KSH közvéleménykutatási adatai szerint a munkaképes lakosságon belül csak 21 százaléknak van nyugdíjcélú megtakarítása. Az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon 1 625 milliárd forint, ami mintegy 1,1 millió tag között oszlik meg. Ezt egészíti ki mintegy 380 ezer nyugdíjbiztosítás és 107 ezer nyugdíj-előtakarékossági számla.

A PwC szakértői szerint ezekből az adatokból is látszik, hogy Magyarországon viszonylag kevesen tesznek félre a nyugdíjra. Az Európai Unión belül ebben Magyarország sereghajtó, mivel hazánkban az ilyen jellegű megtakarítási kedv a 22. a sorban.

A legtöbb itthoni nyugdíjmegtakarítási-eszköz egyösszegű kifizetést is lehetővé tesz a nyugdíjas kor elérésekor. Így az a néhány millió forint, amit az öngondoskodók félretesznek, gyakran ház, telek, autó vásárlásra – vagy az unokák megsegítésére – megy el, és nem a havi nyugdíjak hosszú távú kiegészítésére.

„A magyarok elsősorban az államtól várják a nyugdíjukat, amelynek várható összegét két dolog határozza meg: egyrészt az átlagfizetés 1988-tól, másrészt pedig a munkaviszonyban, más kereső tevékenységgel eltöltött idő. Városi legenda tehát az, hogy a nyugdíjba vonulást megelőző utolsó öt évben megkeresett bérek alapján kapunk nyugdíjat” – mutat rá Honyek Péter, a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának igazgatója.

Honyek Péter azt is hozzáteszi, hogy a kiemelkedően magas munkabérből élők gyakorlatilag bármekkora összegű nyugdíjat megszolgálhatnak, mivel 2013-tól nincs járulékfizetési felső határ Magyarországon. Előtte legfeljebb évi 7-8 millió forintos jövedelemig kellett nyugdíjjárulékot fizetni, és így az állam által adott nyugdíjaknak is volt egy felső határa. Azóta azonban a kiemelkedően magas bérek után is kell járulékot fizetni, és ezen befizetések után az érintettek „szupernyugdíjakra” válhatnak jogosulttá. Ezeket az érintettek óriási befizetései alapozták meg, mivel ők az elmúlt nyolc évben kiemelkedő mértékben járultak hozzá a közterhekhez.

Bajban a kisvállalkozók

„Az érem másik oldala azonban elég sötét, hiszen a nyugdíjrendszerünk extra alacsony nyugdíjakat is eredményezhet. Ha valaki egész életében a minimálbérnek megfelelő összeget keresett, akkor a nyugdíja is ennek megfelelő lesz. Ez különösen a kisvállalkozók – és kiemelten a 420 ezer katás (kisadózó vállalkozások tételes adója) adóalany – számára jelent gondot, mivel ők törvényesen fizetnek a minimálbér vagy még alacsonyabb összeg után járulékokat, miközben vállalkozásukból felvett osztalékból élnek. Az osztalék után nem fizetnek járulékot, és így nyugdíjra sem jogosultak azután” – teszi hozzá Honyek Péter.

A szakember szerint e csoport számára különösen nehéz váltás lesz a nyugdíjaskor elérése, mivel a nyugdíjuk a korábbi osztaléknak csak egy részét, gyakran csak a töredékét fogja fedezni. Például a 2021. évi szabályok alapján egy havi 50 ezer forintot kereső katás adóalany csak annyi nyugdíjat szolgál meg, mint egy havi 102 ezer forintot kereső munkavállaló, ráadásul évente csak 7,3 hónap szolgálati időt szerez. Ezért a katás adóalany vállalkozók nyugdíjjogosultsága minimális lesz.

„Magyarországon tehát elsősorban a kisvállalkozó réteg számára lenne szükséges az, hogy aktívak legyenek a nyugdíjcélú öngondoskodásban. Ha ez nem történik meg, akkor az érintett vállalkozók a nyugdíjba vonulás után sem adhatják majd fel az ipart, egyszerűen megélhetési okokból. Az állam a személyijövedelemadó-rendelkezéseken keresztül már most is ösztönzi az öngondoskodást, de további lehetőségek, célzott tájékoztatási kampányok üdvözlendőek lennének” – mondja a PwC szakértője.

Növekszik a globális nyugdíjalapok által kezelt vagyon

A PwC elemzése szerint a globális nyugdíjalapok által kezelt vagyon 2025-ig 18 ezer milliárd dollárral fog növekedni – a 2019-es 52 ezer milliárd dollárról 2025-re 70 ezer milliárd dollárra, ami 5,2%-os éves átlagos növekedési ütemet jelent.

Az elemzés alapján az amerikai nyugdíj-előtakarékossági programok teljes vagyona 2025-re várhatóan 12 ezer milliárd dollárral nő – a 2019-es 33 ezer milliárd dollárról 2025-ig 45 ezer milliárd dollárra –, ami 6%-os éves átlagos növekedési ütemet jelent. Ez kétszer akkora növekedés, mint az összes többi globális piacon együttvéve.

A PwC tanulmányából kiderül, hogy 2025-re az Egyesült Államokban kezelt nyugdíjvagyon teszi ki a világ nyugdíjvagyonának 64%-át, míg az Egyesült Királyság és Kanada – a világ második és harmadik legnagyobb nyugdíjcélú megtakarítási piaca – a globális nyugdíjvagyon mindössze 5,6%-ával, illetve 4,7%-ával fog rendelkezni.

2,2 milliárd magán- és közszférában dolgozó munkavállaló nem fizet nyugdíjjárulékot

A nyugdíjcélú öngondoskodási termékek globális piaca minden korábbinál jobban függ a járulékalapú (DC) és az egyéni nyugdíjszámla (IRA) alapú programoktól. Mégis mintegy 2,2 milliárd globális magán- és közszférában dolgozó munkavállaló nem fizet nyugdíjjárulékot – ez a teljes globális munkaerő (3,4 milliárd munkavállaló) 65%-a. Az Egyesült Államokban a magánszektorban dolgozók fele (60 millió munkavállaló) számára nem elérhető munkáltató által finanszírozott nyugdíjprogram, vagy nem vesz részt ilyenben. Ez nagyrészt azért van így, mert a kisvállalkozásokat a nyugdíjprogramok kapcsán jelentős költségek terhelik, illetve az egyéni vállalkozóknak is sajátos igényeik vannak.

A szolgáltatók különösen a fiatalabbaknak segíthetnek a nyugdíjba vonulás sokkal korábbi megtervezésében azzal, ha felhívják a figyelmet a hosszú távú megtakarításokból származó előnyökre. Ehhez azonban az is szükséges, hogy megértsék a nyugdíjcélú megtakarítások elmaradásának okait és bővítsék a juttatások körét, amivel jobban kiszolgálhatják a különféle igényeket. A PwC 2020-as pénzügyi jóléti felmérésében a megkérdezett baby boomerek 56%-a mondta azt, hogy a nyugdíjba vonulás után is dolgozni fog, akár saját elhatározásából, akár pénzügyi szükségszerűségből – ez jóval magasabb arány, mint a korábbi generációk esetében. A Covid-19-válság rávilágított az életminőséget javító pénzügyi jóléti termékek iránti keresletre is.

Hozzászólások

MoszkvaTéЯ Pop-Up Garden – ikonikus fogások egy eldugott budai kertben

A MoszkvaTéЯ nem mindennapi helyszínen nyitotta meg az idei szezont, a bisztró ikonikus fogásait májusban a Moné Gardenben találhatják meg átmenetileg az orosz konyha ízeinek rajongói.
2021. 05. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ébredezik a lakossági hitelpiac

A hitelezési kedv és kereslet lassan kezd visszatérni a járvány előtti szintekre. A legfrissebb adatok szerint, a lakáshitelek folyósítása soha nem látott csúcsokat döntött. A szabad felhasználású személyi hiteltípusok is visszakapaszkodtak a tavaly márciusi szintekre.
2021. 05. 17. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyerekjáték vagy sporteszköz? - A trambulin edzés előnyei

A parkokban és családi házak kertjeiben felbukkanó trambulin gyerekeknek való szórakoztató eszközként él sokunk gondolataiban. Okkal ugrik be róla elsőként egy gyerekzsúr vagy egy játszótér, mivel arról csak kevés szó esik, hogy valójában egy rendkívül hasznos, felnőttek számára is kiváló sporteszközről beszélünk.
2021. 05. 17. 12:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos NAV határidő közeleg!

Még 3 napig lehet módosítani a személyi jövedelemadókról készített adóhatósági bevallástervezetet - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
2021. 05. 17. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem vetette vissza a járvány az Alteo eredményeit

Nem vetette vissza a járvány az Alteo eredményeit, az energetikai vállalat jelentős növekedéssel zárt az első negyedévben - közölte az MTI-vel hétfőn az Alteo Nyrt
2021. 05. 17. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Amerikában általános, nálunk alig használják: lokációanalízis

A Google megbízásából egy amerikai stratégiai tanácsadó cég, a BCG (Boston Consulting Group) 500 vállalatvezetőt kérdezett meg idén az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Szingapúrban és Indiában arról, hogy milyen módokon használják fel a lokációanalízist és az ehhez kapcsolódó elemzési technológiákat. A műfaj meghatározó hazai vállalkozása, a Helix Consulting Kft. a hazai tapasztalatokat összevetette az amerikai kutatással. Az eredmény kontrasztos.
2021. 05. 17. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 millió dollár tőkét vont be a növekedéséhez a magyar-amerikai startup

Az egyik legelső nemzetközi sikereket elérő magyar startup, az Organica Water spinoffjaként létrejött Transcend is a nagy előd nyomdokaiba lépett szoftverével. „Büszkeség számunkra, hogy nem csak a startup vezetői és teljes fejlesztői csapatában vannak jelen magyarok, hanem a befektetők körében is” – mondta el Sohajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója. A budapesti székhelyű kockázatitőkealap-befektető már magvető fázistól kezdve támogatta a startup útját. Ennek eredménye a napokban zárult nemzetközi növekedési tőkebevonás, amely végül tízmillió dollárosra duzzadt.
2021. 05. 17. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Teljeskörű videokonferencia megoldás - prémium kommunikációs platformok az AVmax-tól

Mára a mindennapjaink része lett a digitális világ és az online térben történő életmód. Napi szinten zajlanak az online értekezletek, rengeteg cég tart online előadásokat, webinarokat. A Home office és az e-learning jellemezte az elmúlt évet.
2021. 05. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fogyasszon elegendő vitamint a citrusprések segítségével!

Az emberi szervezetnek megfelelő mennyiségű vitaminra, valamint ásványi anyagra van szüksége ahhoz, hogy egészsége teljes legyen és elkerülje a megbetegedéseket. Azonban mindehhez megfelelő mennyiségű és minőségű zöldséget, valamint gyümölcsöt kell bevinnie a szervezetébe napi szinten.
2021. 05. 17. 09:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Életbe lép az előszezoni vasúti menetrend

A MÁV-Start már nemcsak a vakáció idején, hanem előtte egy hónappal sűríti a Balaton partjához tartó járatokat: mától a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között.
2021. 05. 17. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Erre számíthatnak ma a befektetők!

Folytatódhat a múlt héten kezdődött emelkedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2021. 05. 17. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig változott a forint árfolyama péntek óta

Alig változott, kissé gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti árfolyamához képest, megőrizve ezzel a múlt heti 0,6-0,8 százalékos nyereségét a főbb devizákkal szemben.
2021. 05. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Anglia nagyot lazított a korlátozásokon

Jelentősen enyhültek hétfőtől a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.
2021. 05. 17. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Némi negatív korrekcióval nyithatnak hétfőn a főbb európai tőzsdeindexek az erőteljes pénteki emelkedés után. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek csekély, 0,1 százalék körüli csökkenéssel indulhatnak neki a hétfői kereskedésnek.
2021. 05. 17. 07:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Harminc százalékkal nőtt a repülőtéri áruforgalom

Januártól áprilisig 56,2 ezer tonna légiárut szállítottak a ferihegyi repülőtéren keresztül, körülbelül 30 százalékkal többet, mint 2020 és 2019 első négy hónapjában - derül ki a Budapest Airport repülőtéri értesítőjéből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.
2021. 05. 17. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az uniós pályázati startpisztoly eldördülésére várnak a cégek

Rendkívül megugrott az érdeklődés a kkv-k részéről az uniós pályázati lehetőségek iránt – derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás első negyedéves eredményeiből. Tízből négy vállalkozást komolyan érdekli valamelyik pályázat és a cégek több mint fele tartja reálisnak, hogy uniós forráshoz juthat. Emellett a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön is nagy segítséget jelenthet, ami már jelenleg is elérhető számukra.
2021. 05. 17. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan alakult a magyar és globális autóipar a járvány alatt és mi várható utána?

Világszinten 15,3 százalékkal kevesebb új személyautót állítottak forgalomba 2020-ban, mint az azt megelőző évben, a gyártott darabszám pedig közel 17 százalékkal esett vissza a járvány miatt. Európában kb. 1,4 millió foglalkoztatott veszítette el az állását az autóiparban, azon belül nálunk nagyjából 30 ezer fő. Magyarországon tavaly 56 ezerrel kevesebb új autót regisztráltak, mint 2019-ben, a gyártott mennyiség csökkenését tekintve pedig hazánk a nagy európai autógyártó országok középmezőnyében végzett, 17,5 százalékos visszaeséssel.
2021. 05. 17. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Masterplast elemzés

2021. 05. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Delta elemzés

2021. 05. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 05. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások: