Oroszországban sikerült megelőzni a robbanásszerű terjedést

A határozott intézkedések hozzásegítették Oroszországot ahhoz, hogy megakadályozza a koronavírus-fertőzés robbanásszerű terjedését, de létfontosságú, hogy a hatóságok további lépéseket tegyenek a védekezésben, még akkor is, ha azok túlzottnak tűnnek - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Novo-Ogarjovóban, a regionális államfői megbízottakkal folytatott videokonferencián.

Oroszországban sikerült megelőzni a robbanásszerű terjedést

Putyin utasította megbízottjait, hogy személyesen felügyeljék a régiók kórházi kapacitásának felmérését, a lélegeztetőgépek állapotának és a felszereltségnek az ellenőrzését, az orvosok továbbképzését a lélegeztetőkészülékek kezelése terén és az egészségügyi szakemberek bérének időben való folyósítását.

Elrendelte továbbá pótlólagos készletek beszerzését a koronavírus-fertőzés kezelésére alkalmas gyógyszerekből, a régióközi együttműködés alkalmazását a betegápolásban, az egységes adatbázis megteremtését, újabb regionális diagnosztikai központok megnyitását, hazai és külföldi tesztrendszerek beszerzését.
       
Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az üzletekben és a gyógyszertárakban biztosítsák az emberek közötti másfél-két méteres távolság betartását, valamint hogy a 65 évnél idősebbek maradjanak otthon. Sürgette, hogy a helyi, a regionális és a szövetségi szervek hatékonyan hangolják össze tevékenységüket.
       
"Minden, az adott helyzetben szükséges intézkedést meg kell hozni, még akkor is, ha a problémát nem ismerő emberek valamelyest eltúlzottnak is vélik őket Oroszország szempontjából" - mondta megbízottjainak Putyin, arra bátorítva őket, hogy tanuljanak más országok tapasztalataiból.

ÉLŐ koronavírus térkép ITT - aktuálisan melyik országban mennyi beteg, halott és gyógyult koronavírusos van?

        
Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a helyetteseivel folytatott tanácskozáson az orosz fővárosban és Moszkva megyében hétfőn bevezetett kijárási korlátozáshoz hasonló intézkedések bevezetését javasolta a többi orosz régió vezetőinek is.
    
Moszkva és Moszkva megye lakosai számára hétfőtől határozatlan időre kötelező házi karantént rendeltek el. Az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat. Az orosz főváros és környéke lakóit arra kötelezték, hogy az utcán, az üzletekben, - a taxik kivételével - a közösségi közlekedési eszközökön és más nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól.
       
A lakást elhagyni a rendelkezés értelmében az elkövetkező napokban csak külön engedély birtokában lehet majd. Moszkvában egyébként egy, a polgármesteri hivatal honlapján hétfőn megjelent közlés szerint megtiltották, hogy az emberek vendégségbe járásra vagy rokonlátogatásra használják a taxit.
       
Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az előírások betartását napról napra szigorúbban fogják ellenőrizni. Mint mondta, reményei szerint a hét végéig sikerül olyan informatikai rendszereket üzembe helyezni, amelyekkel nyomon lehet követni a lakosok mozgását, és meg lehet akadályozni a karantén megszegését. Mint mondta, ehhez meg kell hozni egy ezt szabályozó szövetségi törvényt is.
    
A moszkvai polgármester és a Moszkva megyei kormányzó által kihirdetett korlátozó intézkedések jogszerűségével kapcsolatban egyébként kételyét fejezte Andrej Klisasz, az orosz parlament alkotmányjogi és államépítési bizottságának elnöke. A szenátor a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint azt hangoztatta, hogy az orosz alaptörvény 55. cikke értelmében az állampolgárok jogait korlátozni csakis a törvényhozás és az elnök jogosult, szövetségi törvény révén.
       
A moszkvai operatív törzs ezzel szemben úgy tájékoztatta az Interfax hírügynökséget, hogy Szobjanyin a fővárosban március 5-én bevezetett fokozott készültségi állapot rendelkezései értelmében, a vírusfertőzés terjedésének megakadályozása érdekében jogosult volt korlátozni a polgárok mozgásszabadságát.
   
Szentpéterváron hétfő este a fővárosihoz hasonló korlátozó intézkedéseket hirdettek meg. A 65 év felettieket április 14-ig, mindenki mást pedig április 5-ig köteleztek elkülönülésre a Néva-parti metropoliszban.  A példát további 14 más oroszországi régió is követte.    
       
Az Oroszországban hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 302-vel nőtt, és elérte az 1836-ot. Moszkvában a növekmény 212 fős, itt 1226 fertőzöttet tartanak számon. A halottak száma 9, a gyógyultaké 66. Az egészségügyi minisztérium szerint 32 Covid-19-beteg állapota súlyos.
       
Moszkvában az újonnan kimutatott fertőzöttek több mint fele 40 évnél fiatalabb. A Rosszija 24 hírtelevízió közölte, hogy a fővárosi Szklifoszovszkij sürgősségi kórházban a lélegeztetőgép segítségével életben tartott betegek 40 százaléka a 40 esztendősnél fiatalabb korosztályhoz tartozik.
       
Oroszországban egyébként a járványhelyzettől függetlenül nem függesztik fel az április 1-jétől esedékes, 135 ezer újoncot érintő tavaszi sorozást. Az erről szóló rendelkezést hétfőn írta alá Putyin elnök.

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

A beoltott anyák teje tartalmazhat antitesteket

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.
2021. 08. 29. 10:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Jobban értjük az orvosunkat, mint 6 éve: javult a magyarok általános egészségértése

Az elmúlt 6 évben javult a magyarok egészségértése, emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos reprezentatív felméréséből. Amellett, hogy a koronavírus-járvány miatt többet és tudatosabban foglalkoztak az emberek egészségügyi kérdésekkel, a fejlődést segíti, hogy évről évre több az egészségértés javítását célzó kezdeményezés. A hiteles és közérthető egészségügyi tájékoztatást szolgáló projekteket támogatja a 2 millió forint összdíjazású Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázata is, amelyre idén október 3-ig lehet jelentkezni a nekemszol.hu weboldalon.
2021. 08. 25. 15:00
Megosztás: