Pásztor István: nincsenek előre leosztott pénzek

Nincsenek előre leosztott pénzek és kifizetett hitelek sem a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) gazdaságfejlesztési stratégiájában, amely a magyar kormánnyal való egyeztetés eredményeként jött létre - jelentette ki Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke csütörtökön a szabadkai Pannon RTV Szubjektív című interjúműsorában.

  Pásztor István így reagált Volner Jánosnak, a parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága jobbikos elnökének szerdai kijelentésére, amely szerint tisztázni kell 11 milliárd forintnyi, Délvidékre kifizetett kedvezményes hitel ügyét.
    

A VMSZ elnöke csütörtökön a Pannon RTV-ben kifejtette, hogy az interneten keringő, a lehetséges támogatottakat bemutató táblázat nem végleges, hiszen csak fejlesztési elképzeléseket tartalmaz. Mint fogalmazott: "nincsenek leosztott kártyák, nincsenek kedvezményezettek, nincsenek eldöntött folyamatok, nincsenek odaítélt pénzek, és nincsenek kifizetett pénzek sem. (…) Teljes mértékben tiszta a lelkiismeretünk, jó ügyet próbálunk szolgálni, nincsenek háttéralkuk, nincsenek lezsírozott történetek, nem +mutyis-+" a történet, hanem ez egy olyan erőfeszítés, amely arra próbál választ adni, ami ebben pillanatban a vajdasági magyar közösség legnagyobb problémája: az egzisztencia kérdése".
    

Rámutatott: a táblázattal a magyar partnereknek azt igyekeztek bemutatni, hogy a Vajdaságban a nehéz gazdasági körülmények ellenére is vannak egészséges magyar vállalkozások, amelyeknek jövőre vonatkozó terveik is vannak, és egy lehetséges hitellel ezeket meg is tudnák valósítani.
    

A politikus kijelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel egy ötéves gazdaságélénkítési tervről tárgyalt, amelyben egyes tartalmakra vonatkozóan éves szinten meghatározták, mit tartanak célszerűnek, és figyelembe vették, mik lesznek az igények. Arról a későbbiekben lesz szó, hogy a felvázoltak közül mit, mikor, milyen ütemben lehet megvalósítani, illetve feltérképezik, hogy a céloknak a megvalósulása milyen technikai eszközökkel, milyen konkrét lépésekkel lehetséges úgy, hogy azok megfeleljenek a magyar, a szerb és az uniós jogszabályoknak is, illetve hogy a rendszer átlátható, szabályozott és minden feltételnek megfelelő legyen.
    

A program két fontos célt szolgál - magyarázta Pásztor István -, "egyrészt, hogy a magyar vállalkozásokat megerősítsük, (…) másrészt, hogy ennek köszönve a vállalkozók előbbre tudjanak lépni, növeljék az alkalmazottak számát, és új beszállítói köröket generáljanak".
    

A Jobbik szerint viszont a hitelek felvetik azt a lehetőséget, hogy "kilóra megvesznek" embereket annak érdekében, hogy a Fidesz politikáját segítsék. Volner János szerdán jelezte, a helyzet tisztázására meghívja a vállalkozásfejlesztési bizottság jövő heti ülésére a VMSZ elnökét és a kormány képviselőit. Pásztor István csütörtökön közölte: egyelőre nem kapott ilyen meghívást.

A járvány előtti szint alatt ragadtak az ingatlanbefektetések átlagos hozamai

Még a tavalyi átlagos hozamszinttől is elmarad az idei a befektetési célú ingatlanvásárlásoknál a Takarék Index elemzőinek vizsgálata szerint. A használt lakások esetében csökkent a sajáttőke-arányos nyereség, míg a fővárosi új lakások esetében stagnált. A legnagyobb hozamot vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni, a budapesti belvárosi lakásokkal a legkisebbet, 4 és 9,5 százalék között mozognak az átlagos értékek.
2021. 10. 20. 02:30
Megosztás:

Büdzsétervezés: akár 10-15 százalékot is spórolhatnak a cégek, ha versenyeztetik alvállalkozóikat!

Az év utolsó negyedévében a vállalkozások számára az egyik legfontosabb feladat a jövő évi költségvetésük megtervezése. Most dől el, hogy melyik területre mennyi pénzt tudnak allokálni, és hol lesz szükség a kiadások további optimalizálására. Ennek egyik legfontosabb része a beszerzések előzetes tervezése és a beszállítói kapcsolatok felülvizsgálata, hiszen akár 10-15 százalékot is spórolhatnak azok a cégek, melyek időről időre megversenyeztetik alvállalkozóikat, vagy akár az online térben, korlátlan beszerzés bevezetése mellett döntenek.
2021. 10. 20. 02:00
Megosztás:

Európa hogyan őrizheti meg versenyképességét a felhő terén?

Tíz éve a vállalatok felhőre való átállása leginkább az adattárolást és a hálózati működést érintette. Azóta robbanásszerűen fejlődik a felhőalapú innováció, ám sok európai cég még mindig csupán a sávszélesség-bővítés és a költségmegtakarítás eszközeként tekint a felhőre.
2021. 10. 20. 01:30
Megosztás:

Pezseg a munkaerőpiac, aktívan toboroznak a cégek

A harmadik negyedévben jelentős toborzási hullám söpört végig a hazai munkaerőpiacon, a cégek intenzív munkaerőfelvételbe kezdtek, a nyár folyamán minden eddiginél több állást hirdettek meg. 2020 rendhagyó év volt, rendhagyó viszonyokat kialakítva a munkaerőpiacon is, amely az idei nyár beköszöntével újjáéledt, majd szeptemberre már egyenesen szárnyalt: a Profession.hu 86 százalékos hirdetésszám növekedést mért adatbázisában az előző év azonos időszakához képest.
2021. 10. 20. 01:00
Megosztás:

A Booking.com korábbi vezetőjét igazolta egy magyar startup

Terjeszkedésének részeként új nemzetközi értékesítési igazgató csatlakozott az Everguest csapatához. A magyar turisztikai startup legújabb tagja, Neil Middleton korábban a Booking.com és az Expedia Group vezetőjeként szerzett tapasztalatot. Feladata, hogy angliai bázissal erősítse a szállodákkal és éttermekkel való partneri kapcsolatok kiépítését.
2021. 10. 20. 00:30
Megosztás:

Bővítette csurgói telephelyét a Mol

Bővítette csurgói telephelyét a Mol; a 9 milliárd forintos beruházás a környezetterhelés csökkentését szolgálja - tájékoztatta a cégcsoport az MTI-t kedden.
2021. 10. 20. 00:01
Megosztás:

A kollégák egyik fele otthon ül, a másik az irodában – mit kezdhet ezzel a cég?

A világjárvány természetessé tette a munkahelyeken azt, ami azelőtt ritkán fordult elő: a csapat egyik fele otthonról dolgozik, a másik az irodából. Ez az úgynevezett hibrid munkavégzés teljesen új kihívás a cégeknek. Akár külső segítségre is szüksége lehet a vezetőknek, hogy a vállalat alkalmazkodni tudjon az új helyzethez.
2021. 10. 19. 23:30
Megosztás:

Mi lesz a magyar családi cégek sorsa?

Míg öt éve a családi vállalatok 13 százaléka számára volt aktuális a generációváltás kérdése, jelenleg ez már 23 százalékuknál megtörtént vagy éppen folyamatban van. Akár családtag, akár külsős szakember veszi át a cég irányítását, a folyamat mindenképpen veszélyt jelent a cég működésére. A K&H családi vállalatok rendezvényén ezért azokat a nézőpontokat és tapasztalatokat mutatták be a szakemberek, amikkel csökkenthetők a kockázatok és valóban hozzájárulnak a sikeresen utódláshoz.
2021. 10. 19. 23:00
Megosztás:

A kamatemelés akár milliós többletköltséget is jelenthet a változó kamatozású lakáshitelesek

A jegybank ismét emelte az alapkamatot, ami közvetve a változó kamatozású lakáshitelt fizetők számára jelent pluszterhet a kamatfordulót követően. A Bank360 kiszámolta, mennyit számít az októberi kamatemelés ezeknek a hiteleseknek a törlesztőjére nézve.
2021. 10. 19. 22:30
Megosztás:

15 bázisponttal, 1,80%-ra emelte a jegybank az alapkamatot

A nyáron elkezdődött jegybanki kamatemelési ciklus ma tovább folytatódott. A Monetáris Tanács mai döntésével az irányadó jegybanki alapkamatot 15 bázisponttal 1,80%-ra emelte. Emellett mind az egynapos fedezett betéti kamat, mind az egynapos fedezett hitelkamat 15 bázisponttal nőtt, 0,85 illetve 2,75%-ra. A döntés megegyezik az elemzői várakozásával, mely szerint a szeptemberi közléssel összhangban folytatódik a szigorítás. Ugyanakkor a forint azonnali reakcióként gyengült a kamatdöntés után, a piac többre számított.
2021. 10. 19. 22:00
Megosztás:

Újabb 15 bázispontos kamatemelés

Nem gyorsít vissza az MNB. A várakozásoknak megfelelően ismét 15 bázispontos monetáris szigorítást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a mai ülésén. Ezzel az alapkamat 1,8 százalékra, az overnight jegybanki betét kamata 0,85 százalékra, az overnight fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamata 2,75 százalékra emelkedett. A bejelentés után némileg gyengült a forint az euróval szemben, mivel nem történt meglepetés. A korábban meghirdetett menetrend szerint így év végére 2,1 százalékon állhat majd a hazai alapkamat.
2021. 10. 19. 21:30
Megosztás:

Horvátország lépett: 30 napra befagyasztják a benzinárakat

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy az áremelkedés megfékezése érdekében 30 napra befagyasztják a kiskereskedelmi üzemanyagárakat.
2021. 10. 19. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedden, az euróval szemben hathavi mélyponton is járt, miután a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa - az elemzői várakozásokkal összhangban - 15 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, 1,80 százalékra.
2021. 10. 19. 20:30
Megosztás:

Kültéri jacuzzi – a hidegebb napokon is forró élményt nyújt

Miért mondanál le a wellnessélményről a hűvösebb napok beköszöntése miatt? A korai sötétedés, az időjárás, a hideg nem csak a vitaminkészletünket építi le, hanem a hangulatunkat is rombolja. 
2021. 10. 19. 20:00
Megosztás:

Az égbe emelkedik az olaj ára, hideg téltől tart a piac

A WTI 83, a Brent 84,5 dollárra emelkedett a mai kereskedésben. A piac továbbra is tart attól, hogy a hideg tél miatt megnőhet az amúgy is erős kereslet, miközben Oroszország nem akar többlet gázt küldeni Európa felé, az OPEC pedig a kvóták alatt termelt szeptemberben.
2021. 10. 19. 19:30
Megosztás:

Jól megy a cigi biznisz - A Philip Morrisnak legalábbis

A Philip Morris harmadik negyedéves eredménye felülmúlta a várakozásokat. A cég EPS eredménye 1,58 dollár lett, míg a várakozás 1,56 dollár volt.
2021. 10. 19. 19:00
Megosztás:

Melyek az online marketing top eszközei 2021-ben?

A vállalkozások rendszeresen szembesülnek azzal a kihívással, hogy milyen új csatornákon keresztül tudják elérni vásárlóikat, ügyfeleiket. Ugyan a hagyományos offline marketing eszközök, mint a plakátreklámok vagy szórólapozás is jellemzőek még napjainkban, de a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre többet költenek a cégek online marketing kampányokra és weboldaluk fejlesztésére. Somogyi Zsófia, a Marketing21 online marketing szakértője bemutatja, hogy milyen digitális marketing eszközökre érdemes fókuszálni napjainkban.
2021. 10. 19. 18:50
Megosztás:

Már országosan elérhetőek a Sameday csomagszállító szolgáltatásai

Bővíti magyarországi tevékenységét a Sameday csomagszállító cég, teljeskörű szállítási szolgáltatásokat nyújt a vállalatoknak az egész országban.
2021. 10. 19. 18:30
Megosztás:

Minuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
2021. 10. 19. 18:00
Megosztás:

Meg sem áll a forint gyengülése a mai napon

Tovább gyengült a forint, miután a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a kamatdöntő ülésről délután három órakor kiadott közleményben azt hangsúlyozta, hogy az inflációs kilátások és az ezeket övező, továbbra is felfelé mutató kockázatok egyértelműen a kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását indokolják.
2021. 10. 19. 17:00
Megosztás: