Putyin a fehérorosz elnökkel tárgyalt

A Fehéroroszországba irányuló orosz olajszállításokról és a két ország integrációjának kérdéseiről tárgyalt egymással Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken Szocsiban.

Putyin a fehérorosz elnökkel tárgyalt

A két elnök a találkozóról készült képsorok szerint szívélyesen üdvözölte egymást, a csúcsot megelőző napokban azonban Lukasenka éles hangú nyilatkozatokban bírálta Oroszországot. Egyebek között azt hangoztatta, hogy hazája nem lesz egy másik állam része, és tisztességtelen olajár-politikával és az olajszállítmányok visszatartásával vádolta meg Moszkvát.
    

Az orosz vezetés álláspontja szerint Fehéroroszország csakis a két ország gazdasági együttműködésének elmélyítése esetén juthat hozzá a támogatott orosz belpiaci árakon az energiahordozókhoz. Putyin és Lukasenka decemberben, a két ország által létrehozott Szövetségi Állam megalapításának 20. évfordulóján kétszer találkozott a nézeteltérések elsimítása céljából, de nem jártak eredménnyel. Nem állapodtak meg akkor a 2020-as olajszállításokról sem.
   
Az olcsó orosz olaj finomításából és az olajtermékek exportjából jelentős bevételekhez jutó Minszk az orosz olajszállítások visszafogása és megdrágulása miatt alternatív források után nézett. Januárban Norvégiából szerzett be egy 80 ezer tonnás szállítmányt, és mérlegelni kezdte, hogy a jövőben Litvánián keresztül importáljon kőolajat.
   
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki az előző hétvégén járt Lukasenkánál, Minszkben kijelentette, hogy az Egyesült Államok képes lenne 100 százalékban kielégíteni a fehérorosz kőolaj- és földgázigényeket, és Washington kész támogatni Fehéroroszország szuverenitását.
   
Amíg Moszkvában Lukasenka nyugati irányban megkezdett tapogatódzásai vetettek fel kételyeket, addig Minszkben azzal kapcsolatban ütötte fel fejét gyanakvás, hogy vajon Putyin az elnöki mandátumának 2024-ben esedékes lejárta után nem az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam vezetőjeként kíván-e majd valamilyen formában hatalmon maradni.
   
Putyin és Lukasenka pénteken először négyszemközt ült tárgyalóasztalhoz, mert az orosz kormány és az elnöki hivatal küldöttségének egy részét szállító repülőgép a viharos idő miatt nem tudott leszállni a fekete-tengeri üdülővárosban. A mások mellett Alekszandr Novak energiaügyi minisztert, Alekszej Overcsuk miniszterelnök-helyettest, Mihail Babicsot, a gazdaságfejlesztési tárca helyettes vezetőjét és a Dmitrij Peszkov elnöki szóvivőt szállító gép a csúcs helyszínétől több mint félezer kilométerre található Minyeralnije Vodiban volt kénytelen landolni. Lukasenka és a fehérorosz küldöttség már csütörtök este Szocsiba érkezett.
    

A repülőgép egyébként Moszkvából is csak mintegy kétórás késéssel tudott felszállni az erős havazás miatt, és egy órát körözött a Fekete-tenger fölött.
   
A négyszemközti kezdést követően kibővített körben folytak a tárgyalások. Ezeken a két elnökön kívül orosz részről Dmitrij Kozak, az elnöki apparátus helyettes vezetője, Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezetője és Dmitrij Mezencev minszki orosz nagykövet, fehérorosz részről pedig Dmitrij Krutoj miniszterelnök-helyettes, Vlagyimir Szemasko moszkvai fehérorosz nagykövet, Viktor Karankevics energiaügyi miniszter és Andrej Ribakov, a Belnyeftyehim elnöke vett részt.
   
Másfék órás Minyeralije Vodi-beli veszteglés után a helyszínre érkezett az orosz delegáció elkésett része is.
   
Putyin és Lukasenko a tárgyalóasztaltól késő délután a Jasznaja Poljana-i Galaktyika szabadidőközpontban lévő korcsolyapályára távozott, ahol ugyanannak a jégkorongcsapatnak a tagjaként lépett jégre. A TASZSZ beszámolója szerint ugyanebben a csapatban játszott a fehérorosz elnök fia, Nyikolaj is.
   
A mérkőzés folyamán a cserepadon megjelent Dmitrij Medvegyev volt miniszterelnök, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke is, akivel a pihenőre leülő két államfő beszédbe elegyedett. A jelenet annyiban lehetett jelzésértékű, hogy Minszk korábban, nyomásgyakorlásra hivatkozva neheztelését fejezte ki az előző moszkvai kabinettel szemben.
   
A mérkőzésen, amelyen Putyin két gólt lőtt, a két elnök csapata 9:2-re nyert. Lukasenko és orosz vendéglátója legutóbb 2019 februárjában jégkorongozott együtt, egy háromnapos tárgyalássorozat közben.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: