Rekordévet zárt a Budapest Bank vállalati üzletága

A Budapest Bank vállalati üzletága tavaly kiemelkedően sikeres évet zárt: a főbb mutatókban tekintélyes növekedést ért el, a nagyvállalati és treasury terület pedig rekorderedménnyel zárta az évet. Az üzletág bevételei 18 %-kal nőttek, hitel- és lízingállománya pedig 7%-os emelkedéssel 779 milliárd forintra növekedett, amivel története legmagasabb eredményét produkálta. Az eredmények nem csak a magyar gazdaság jó teljesítményének és a hazai vállalatok javuló versenyképességének, hanem az egyéni igényekre szabott szolgáltatásoknak és a hosszú távú, fenntartható partnerkapcsolatoknak is köszönhetők. Ugyanakkor van tér a további fejlődésre, hiszen a hazai vállalatok számára idén újabb támogatott források érhetők el, emellett a hazai gazdaság kilátásai is kedvezőek az idei évre.

Rekordévet zárt a Budapest Bank vállalati üzletága

A Budapest Bank csoport vállalati üzletága, a Budapest Bank Business története legjobb eredményét érte el tavaly. Az IFRS szabályok szerint készült konszolidált (nem auditált) adatai szerint az üzletág bevételei erőteljesen nőttek: 18%-kal emelkedtek az elmúlt év azonos időszakához képest. A hitel- és lízingállomány  53 milliárd forinttal 779 milliárd forintra nőtt, amely 7%-os emelkedést jelent tavaly óta, és ezzel története legmagasabb eredményét produkálta 2019-ben az üzletág.
 
A hazai vállalatok nemzetközi versenyképességének javulásával és az exportteljesítmény növekedésével egyre nagyobb az igény a treasury szolgáltatásokra is. A folyamatos termékfejlesztésnek, és ezáltal a termékportfólió bővítésének köszönhetően a bevételeken belül kimagasló a treasury szolgáltatásokból származó növekedés aránya, amely 32%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, amely szintén rekordnak számít. A pozitív tendencia folytatódhat a területen, hiszen számos állami és az Európai Unió által finanszírozott program segíti a hazai vállalkozásokat, hogy a világpiacon is megállják a helyüket, törekvéseik pedig a treasury szolgáltatások igénybevételével még hatékonyabbak lehetnek.
 
A Budapest Bank vállalati üzletága hagyományosan a kkv szegmensben a legerősebb, de tavaly óriásit lépett előre a nagyvállalati szektorban is. A terület tavaly megduplázta árbevételét, az elmúlt 4 évben pedig a bevétel az ötszörösére emelkedett.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!
 
A faktoring szolgáltatások ismertsége és népszerűsége is egyre növekszik a vállalatok körében, hiszen ezek segítségével megszabadulhatnak kintlévőségeik jelentős részétől, tovább növelve a versenyképességüket. A Budapest Bank tavaly a faktoringban is előrelépett, és 18%-kal bővült a forgalom ezen a területen.
 
A Budapest Lízing több területen is tartja erős piaci pozícióját, így a vállalati termelőeszköz-finanszírozásban 12%-os, illetve ezen belül a haszongépjármű szegmensben elért 15%-os részesedéssel továbbra is piacvezető.
 
A Budapest Bank tradicionálisan meghatározó a szerepet tölt be a hazai agrárcégek finanszírozásában is, amelyek a vállalati hitelportfolió mintegy 30%-át teszik ki. 2019 során 6,3 %-kal nőtt a bank agrárhitel állománya az egy évvel korábbihoz képest.
 
A Budapest Bankot sokan, joggal nevezik a kis- és középvállalkozások bankjának, hiszen minden szempontból kiemelkedő a szektor jelentősége a bankcsoporton és ezáltal a vállalati üzletágon belül is. A vállalati portfolió meghatározó részét kitevő kkv hitelállományt 25%-kal növelte az üzletág tavaly, amivel jóval a piaci – 14%-os – növekedési ütem felett tudott bővülni, és elérte a 400 milliárd forintot.  A kkv-k bizalma töretlen, több mint 500 új ügyfél választotta tavaly a Budapest Bankot partneréül, ezzel a második legtöbb új kkv ügyfelet szerző bank volt 2019-ben.
 
Tavaly év elején indult el a Növekedési Hitelprogram Fix konstrukció, a Budapest Bank pedig az elsők között tette elérhetővé a terméket, így 2019 végére az NHP Fix esetében 16%-os piaci részesedést ért el. Az MFB pontokon keresztül pedig közel 24 milliárd forintnyi kedvezményes – 0%-os kamatozású önálló és vissza nem térítendő támogatással kombinált –  hitelhez juttatta kkv és lakossági ügyfeleit, amivel 22%-os piaci részesedést ért el a bank, miközben az MFB Pontoknak mindössze 3,5%-át üzemelteti. Egyes hiteltermékek esetében kiugróan magas arányban választották az ügyfelek a bankot, például az élelmiszeripari beruházásokat finanszírozó konstrukcióban a támogatott hitelek 42%-a, a 2019-es folyósítás közel 60%-a a Budapest Banknál kezelt ügyletekhez kapcsolódott.
 
„A magyar kis- és középvállalkozások kifejezetten jó évtizedet zárhatnak. Az elmúlt közel 10 év tendenciái azt mutatják, hogy a hazai vállalati szektor kezdi legyőzni az olyan korábbi, általános problémáit, mint az alacsony termelékenység vagy a versenyképtelen működés” – mondta Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletág vezetője. „Azt látjuk, hogy az idei évre is pozitívak a kilátások, és rengeteg lehetőség rejlik még a cégek export tevékenységének felfuttatásában, termelékenységük további növelésében. Speciális termékekkel, programokkal és személyre szabott megoldásokkal hosszú távú partnerként igyekszünk segíteni a vállalatok céljainak megvalósításában” – tette hozzá Kasziba Levente.
 
Van még tér bőven a fejlődésre, hiszen vannak olyan területek, ahol a hazai vállalatok jócskán le vannak maradva külföldi versenytársaikhoz képest. 2018-ban például a magyar vállalatok közel 40%-a egyáltalán nem valósított meg innovatív fejlesztéseket, míg a Magyarországon működő, de részben vagy teljesen külföldi tulajdonban lévő cégek negyede tett le csupán az innovációról. A kkv szektor termelékenysége ugyan óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt 10 évben, de az Európai Unió átlagának felét sem éri el egyelőre. A dinamikus fejlődést mutató tendencia azonban bizakodásra ad okot, a rendelkezésre álló európai uniós és állami programok, valamint a különböző fejlesztési célok megvalósításán dolgozó pénzintézetek segítségével a kedvező folyamatok tovább folytatódhatnak.

Hozzászólások

Az MKB Bank eladta az MKB Kockázati Tőkealap-kezelőt a Nukleus Consultingnak

Az MKB Bank Nyrt. eladta az MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t a Nukleus Consulting Kft.-nek - tette közzé a hitelintézet szerdán a BÉT honlapján.
2020. 04. 02. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

6+1 hasznos tudnivaló az otthoni munkavégzés kapcsán

Az AFP hírügynökség számításai szerint 50 országból közel 1 milliárd embert kértek arra az utóbbi időben, hogy dolgozzon otthonról, és ez a szám folyamatosan, napról-napra bővül. Számos vállalat és még több munkavállaló számára ez egy új helyzet, amelyben eddig ismeretlen kihívásoknak kell megfelelniük. A Prohuman, Magyarország piacvezető HR szolgáltató és munkaerő-kölcsönző vállalata az otthoni munkavégzés speciális kérdéseivel kapcsolatban gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.
2020. 04. 02. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ország is aggódik az új magyar törvény miatt

Több uniós ország - Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország, valamint Svédország - szerda este közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a magyar parlament által elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény miatt. A nyilatkozat az egyes országok külügyminisztériumainak honlapján jelent meg.
2020. 04. 02. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb módszerrel próbálkoznak a koronavírus-csalók

Újabb módszerrel próbálkoznak a koronavírus-járvány okozta félelmet kihasználni a csalók; akár a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a honlapján.
2020. 04. 02. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vállalkozások és társasházak is dönthetnek a hiteleik folyamatos törlesztéséről

A lakossági ügyfelek mellett a vállalkozásoknak és a társasházaknak is megvan a lehetőségük arra, hogy ne vegyék igénybe a fizetési moratórium jelentette könnyítést és változatlanul törlesszék hiteleiket, amennyiben szeretnék. Az OTP Bank ügyfeleinek ehhez csupán egy nyilatkozatot kell kitölteniük és e-mailben elküldeni.
2020. 04. 02. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A koronavírus átírhatja a nagyvállalatok online banki szokásait

Jelenleg a nagyvállalatok körében az online banki átutalás a legnépszerűbb elektronikus szolgáltatás, azonban a mobil applikáción történő bankolás lehetőségével egyelőre még kevés cég él – derül ki a K&H nagyvállalati felmérésből. A következő néhány hétben, hónapban azonban az online ügyintézés még jobban felértékelődhet, és még több ügytípusra kiterjedhet, hiszen a pénzügyek akkor sem állnak le, ha otthonról kell dolgoznunk vagy már az országhatárokat is lezárták.
2020. 04. 02. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hol él a legtöbb 65 évnél idősebb magyar? Ábrán mutatjuk!

országban összesen: 1 889 959 fő (2019. január 1.)
2020. 04. 02. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megérkeztek az első ingatlanpiaci forgalmi adatok!

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 márciusában, országosan 11 100 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 79,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2020. 04. 02. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős értékesítési problémák vannak a hazai nyúlágazatban

A hazai előállítású nyúlhús-termékek 96 százalékát az európai piacokon értékesítik, de az egyes országokban elrendelt korlátozások miatt drasztikusan visszaesett a kereslet - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésében készült elemzésből.
2020. 04. 02. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

3,6 millióan kérvényeztek állami jövedelem-kiegészítést Franciaországban

A koronavírus-járvány miatt nehézségekbe került francia vállalatok eddig 3,6 millió részleges kényszerszabadságra küldött munkavállalóik számára kérvényeztek állami jövedelem-kiegészítést - jelentette be szerdán Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter.
2020. 04. 02. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Érdemes átnézni az szja-bevallási tervezeteket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint érdemes az szja-bevallási tervezet átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal és szükség esetén módosítani, majd beküldeni, a tervezetek már két hete elérhetőek a webes felületen - közölte az adóhivatal szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 02. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Az NKM Energia lett a legnagyobb energia-kiskereskedelmi társaság

Az NKM Energia lett a legnagyobb hazai energia-kiskereskedelmi társaság - közölte a Nemzeti Közművek (NKM) szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 01. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csütörtöktől gyakrabban közlekednek egyes BKK járatok

A fővárosi közösségi közlekedésben a szerda reggeli tapasztalatok alapján csütörtöktől gyakoribb járatindulást biztosítanak számos vonalon, hogy a koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében az utasok kellő távolságban lehessenek egymástól a járműveken - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-t.
2020. 04. 01. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Három telitalálat a Skandináv-lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az április 1-én megtartott 14. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 04. 01. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a tankönyvrendelés

A 2020/21-es tanévben használatos iskolai tankönyvek rendelése a korábbi években megszokott ütemezés szerint április 1-jén kezdődik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.
2020. 04. 01. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új forgatókönyvet kap Magyarország: csak az a kérdés, mennyivel lesz magasabb a hiány

A tavalyi 2 százalékos költségvetési hiány jóval magasabb lesz az idén, ahogy a GDP-hez mért államadósságra is emelkedés vár a járvány negatív hatásai miatt. A hiány alakulása nagyban függ attól, hogy konkrétan milyen gazdaságvédelmi intézkedések lesznek.
2020. 04. 01. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

AutoWallis: Új szakasz a Jaguar és a Land Rover márkák életében Magyarországon

A mai naptól a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett AutoWallis Nyrt. leányvállalata, a Wallis Automotive Europe értékesíti a két ikonikus brit márkát, a Jaguart és a Land Rovert a hazai piacon, miután nemzetközi pályázat eredményeként elnyerte a járművek és az alkatrészek kizárólagos importőri jogát Magyarországon. Ezzel a lépéssel a vállalat kilenc országra bővíti a két márkához kapcsolódó nemzetközi jelenlétét.
2020. 04. 01. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a lakossági forinthitelek állománya februárban

A házartások hitelállománya februárban szezonálisan igazítva 100,1 milliárd forinttal, míg korrekció nélkül 81,8 milliárd forinttal nőtt, a szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 82,3 milliárd forinttal bővült, a devizahiteleké lényegében nem változott, 0,4 milliárd forinttal csökkent - közölte a Magyar Nemzeti Bank honlapján.
2020. 04. 01. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter kivételével gyengültek a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 773,53 pontos, 2,33 százalékos csökkenéssel, 32 361,34 ponton zárt szerdán.
2020. 04. 01. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A GVH ideiglenesen felfüggesztette a Kérdezd Bongót! emelt díjas szolgáltatást

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ideiglenes intézkedésével felfüggesztette a jellemzően kamaszok és kiskamaszok által használt, „Kérdezd Bongót!” (AskBongo) elnevezésű szolgáltatást és annak reklámozását, valamint a már közzétett, de még elérhető reklámok hozzáférhetőségének haladéktalan megszüntetésére és a szolgáltatás honlapjának módosítására kötelezte a szolgáltatás üzemeltetőjét, a Global AQA Pty Ltd.-t. A hatóság továbbá a szolgáltatás, illetve a hirdetések felfüggesztésére kötelezett több olyan vállalkozást, amelyek valamilyen módon részt vettek a reklámok és a szolgáltatás közzétételében, így közreműködésük indokolt a beavatkozás hatékonyságának biztosítására.
2020. 04. 01. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások: